سلامت نیوز:امروزه موضوع مدیریت پسماند به‌عنوان یکی از اولویت‌های شهرها و روستاهای کشور مطرح است و مدیریت بهینه آن‌ها نقش مهمی در ارتقا کیفیت محیط‌زیست شهرها و روستاهای کشور داشته و در صورت عدم اجرای روش‌های دفع مناسب می‌تواند موجب بروز عوارض جبران‌ناپذیر شود.

ایرانیان روزانه 55‌هزار تن زباله می‌سازند

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه صبح نو ،در کشورهای پیشرفته، مدیریت پسماند براساس مفهوم توسعه پایدار بر پایه کاهش تولید، بازیافت و استفاده مجدد شکل گرفته که اجتناب و کاهش تولید پسماند ترویج و آموزش همگانی از مبداء دارای بیشترین اثر بر سیستم مدیریت پسماند و منافع اقتصادی است.

به گفته سیدحبیب راضی، مدیرکل دفتر محیط‌زیست و خدمات شهری سازمان شهرداری‌ها براساس بررسی‌های صورت گرفته در زمینه تولید پسماند عادی در کشور، روزانه ۴۵‌هزار تن زباله در مناطق شهری و ۱۰ هزار تن در مناطق روستایی تولید می‌شود که رقم عجیب 55هزار تن زباله در روز را نان می‌دهد. بر این اساس متوسط سرانه تولید زباله هر نفر در شهر ۷۶۰‌گرم و در روستاها ۴۸۵‌گرم است.

این مقام مسوول که در حاشیه نشست تخصصی نمایشگاه مدیریت پسماند صحبت می‌کرد، افزود: براساس بررسی‌های صورت گرفته ۶۵درصد از پسماندهای تولیدی «تر» و ۳۵درصد آن «خشک» است و  ۲۵‌درصد از پسماندهای تولیدی پردازش و  ۷۵‌درصد باقیمانده بدون فرآیند پردازش مستقیمادفن می‌شوند و ۱۰‌درصد در مبدای تفکیک می‌شوند.


مدیرکل دفتر محیط‌زیست و خدمات شهری سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور در بخش دیگری از سخنانش به قوانین و مقررات و اسنادبالادستی حوزه پسماندهای عادی از جمله اصل پنجاهم قانون اساسی، سیاست‌های کلی محیط‌زیست ابلاغی مقام معظم رهبری، چشم‌انداز جمهوری اسلامی ایران در افق‌۱۴۰۴، قانون  برنامه پنج ساله ششم توسعه، قانون شهرداری، قانون مدیریت پسماندها و آیین‌نامه اجرایی آن، قانون کمک به ساماندهی پسماندهای عادی با مشارکت بخش غیردولتی، قانون حفاظت و بهسازی محیط‌زیست، قانون هوای پاک و قانون حفاظت خاک اشاره کرد. براساس ماده‌۷ قانون مدیریت پسماندها، مدیریت اجرایی کلیه پسماندها، غیر از صنعتی و ویژه، در شهرها و روستاها و حریم آن‌ها به عهده شهرداری‌ها، دهیاری‌ها و در خارج از حوزه وظایف شهرداری‌ها و دهیاری‌ها به عهده بخشداری‌هاست.

رنج سواحل شمالی کشور در حوزه مدیریت پسماند
همزمان یکی از نقاطی که نحوه جمع‌آوری پسماند آن همواره محله مناقشه بوده و شرایط بدی را ایجاد کرده است، شمال کشور است، موضوعی که مهدی جمالی‌نژاد، رییس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور به آن اشاره کرده است. مهدی جمالی‌نژاد با بیان اینکه سواحل شمالی کشور سال‌هاست در حوزه مدیریت پسماند رنج می‌برند، گفت: هنوز در جمع‌آوری زباله که یکی از بدیهی‌ترین وظایف شهرداری‌هاست در خیلی از نقاط به‌خصوص سواحل شمالی کشور جای کار داریم.

 وی در ادامه تاکید می‌کند: مدیریت شهری یکی از حوزه‌هایی است که ماموریت‌های بسیار زیادی دارد به شکلی که شهرداری‌های کشور بیش از ۳۰۰‌مأموریت دارند که در هر حوزه‌ای می‌توان تحول ایجاد کرد. جمالی‌نژاد اضافه می‌کند: بعد از تصویب قانون مدیریت پسماند ما علی‌رغم اینکه قوانین خوبی هم داشتیم و بخش‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های خوبی وجود داشت، هنوز در جمع‌آوری زباله که یکی از بدیهی‌ترین وظایف شهرداری‌هاست در خیلی از نقاط به‌خصوص سواحل شمالی کشورمان هنوز جای کار داریم.


او با بیان اینکه این برنامه تحول مدیریت پسماند می‌تواند بسیار مؤثر باشد، تاکید می‌کند: استارتاپ‌ها، شرکت‌های دانش‌پایه، مجموعه‌های دانشی و مجموعه‌هایی که بتوانند دانش‌نوین، خلاقانه و نوآورانه را در مدیریت پسماند به ما تزریق کنند، می‌توانند بسیار مؤثر باشند. باتوجه به اینکه خیلی از اقدامات در حال انجام حوزه مدیریت پسماند را می‌توان بومی‌سازی و داخلی‌سازی کرد، حضور جوانان و شرکت‌های دانش بنیان می‌تواند در این حوزه نقش جدی داشته باشد.


جمالی‌نژاد با بیان اینکه نمایشگاه‌هایی همچون مدیریت پسماند می‌تواند حضور افراد خلاق، مجرب، نوآور و نخبه را بیشتر کند و خیلی ایده‌های نوآورانه را که شهرداری‌ها و دهیاری‌ها نمی‌بینند را به عرصه ظهور برساند، اضافه می‌کند: این افراد می‌توانند خیلی از مشکلات ما را هم احصا کنند، چراکه برخی مواقع در حوزه اجرا مشکلاتی داریم و استارتاپ‌ها از آن بی‌خبر هستند، اما این نمایشگاه‌ها می‌تواند ارتباطات خوبی را برقرار کند.


رییس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور در پاسخ به این سؤال که آیا برای توسعه فضای شهری از پساب‌ها استفاده می‌شد، می‌گوید: خیلی‌ها از شهرها در حال حاضر از پساب استفاده می‌کنند و خود من هم در سال‌هایی که شهردار بودم دغدغه این موضوع را داشتم و اولین برنامه‌ام این بود که در شهرهای کویری چگونه از پساب برای فضای سبز استفاده کنیم. یکی از برنامه‌های جدی سازمان‌ها و شهرداری‌ها تشویق و ترغیب شهرداری‌ها برای استفاده از پساب در فضای سبز است .باتوجه به اینکه خیلی از اقدامات در حال انجام حوزه مدیریت پسماند را می‌توان بومی‌سازی و داخلی‌سازی کرد، حضور شرکت‌های دانش بنیان می‌تواند در این حوزه نقش جدی داشته باشد. 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha