اهدای خون اقدامی است که میتواند نجات‌بخش جان بیماران بسیاری باشد اما انجام این اقدام شرایطی دارد که باید مورد توجه قرار گیرند امروز ۹ مرداد روز اهدای خون است.

افزایش اهدای خون توسط ایرانیان

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه همدلی، خون فرآوردهای بیولوژیک است که طول عمر مشخصی دارد و نمیتوان خون و فرآورده‌های آن را برای مدت طولانی نگهداری کرد بر همین اساس هم اهدای خون فرایندی است. که باید به صورت مستمر انجام شود و اهداکنندگان خون باید اهدای خون را به صورت مستمر در برنامه خود قرار دهند.


بنابر اعلام اداره کل انتقال خون استان تهران اهدای خون شرایطی دارد که باید رعایت شود که عبارتند از حداقل سن اهدا کنندگان خون ۱۸ سال تمام و حداکثر سن آن‌ها ۶۵ سال است حداقل وزن اهدا کننده خون باید ۵۰ کیلوگرم باشد، همراه داشتن اصل کارت شناسایی اعم از شناسنامه گواهینامه یا گذرنامه ضروری است و اهداکنندگان بار اول نیز باید حتما کارت ملی به همراه داشته باشند باید توجه کرد که فردی که دوبار در سال اهدای خون انجام دهد به اهداکننده مستمر تبدیل می‌شود.


وضعیت اهدای خون و افزایش ۹ درصدی


بررسی‌های آماری مربوط به سال گذشته نشان می‌دهد مردم فداکار و ایثارگر کشورمان با همتی بالاتر و مشارکت بیشتر افزایش ۳/۹ نه) ممیز (سه درصدی آمار اهدای خون در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ شدند.به گزارش سازمان انتقال خون بشیر حاجی بیگی، سخنگوی سازمان انتقال خون در تاریخ ۳۱ فروردین امسال درباره وضعیت اهدای خون در سال ۱۴۰۱ اعلام کرد در سال گذشته ۲ میلیون و ۲۲۳ هزار و ۴۹۲ واحد خون اهدا شد که طی این مدت خراسان شمالی با افزایش ۳۴ درصدی، رتبه نخست رشد اهدای خون در رشد اهدای خون در کشور را به خود اختصاص داد. همچنین استان ایلام با رشد بیش از ۲۵ درصد و لرستان با رشد بیش از ۲۳ درصد، رتبه های دوم و سوم رشد اهدای خون را به خود اختصاص دادند.


شاخص اهدای خون بر اساس استانداردهای جهانی دریک هزار نفر جمعیت سنجیده می‌شود، بر اساس گزارش‌های سازمان جهانی بهداشت شاخص اهدای خون به ازای هر هزار نفر جمعیت در کشورهایی با درآمد متوسط به بالا ۱۶ و در کشورهایی با درآمد بالا ۳۱نفر است که بر این اساس ایران دارای موقیعت خوبی است.

بارزترین مثال برای موقعیت هایی که در آن نیاز مبرم به خون پیدا می شود، عبارت از زمان بروز حوادث و سوانح گوناگون نظیر تصادفات رانندگی، سوختگی ها و اعمال جراحی است.همچنین زنان باردار در حین زایمان، نوزادان و به خصوص نوزادان نارسی که به زردی دچار می شوند، نیازمند خون هستند و از طرفی بیماران مبتلا به سرطان که تحت شیمی درمانی یا اشعه درمانی قرار دارند هم از مصرف کنندگان خون و فرآورده های خون هستند.


بسیاری از بیماران دیگر مانند بیماران تالاسمی و هموفیلی نیز ناگزیرند برای بهره مندی از یک زندگی به نسبت طبیعی برای تمام عمر به شکل منظم خون یا فرآورده های خون دریافت کنند. نیاز به خون و فرآورده های خون به صورت مداوم وجود دارد و به طور مرتب هم در حال افزایش است و آنچنان که کشورهای درحال توسعه امکانات تشخیصی و درمانی خود را در مورد درمان بیماری های گوناگون، مانند انواع سرطان ها گسترش می دهند، بیشتر به تزریق خون احتیاج پیدا کرده اند و این نیاز هم به طور مستمر افزایش می یابد. سازمان انتقال خون درایران تنها مرجع و متولی تهیه و توزیع خون درکشور است و همچنین در کشورما اهدای خون به صورت کاملا داوطلبانه و بدون هیچ چشم-داشتی انجام می شود.


رشد اهدای خون


سخنگوی سازمان انتقال خون اعلام کرده است: در سال گذشته ۲ میلیون و ۲۲۳ هزارو ۴۹۲ واحد خون اهدا شد که طی این مدت خراسان شمالی با افزایش ۳۴ درصدی، رتبه نخست رشد اهدای خون در کشور را به خود اختصاص داد و همچنین استان ایلام با رشد بیش از ۲۵ درصد و لرستان با رشد بیش از ۲۳ درصد، رتبه های دوم و سوم رشد اهدای خون را به خود اختصاص دادند.پایتخت با ثبت ۳۶۹ هزار و۵۲۳ واحد درسال‌گذشته بالاترین میزان اهدای خون در کشور را به خود اختصاص دادبشیر حاجی بیگی افزود: در سال ۱۴۰۱ استان تهران با ثبت ۳۶۹ هزار و ۵۲۳ واحد بالاترین میزان اهدای خون در کشور را به خود اختصاص داده است.


افزایش مشارکت زنان در اهدای خون


سخنگوی سازمان انتقال خون ادامه داد: «هم اکنون در بسیاری از کشورهای توسعه یافته جهان، زنان نیمی از اهدای خون را بر عهده دارند، زنان نیمی از جمعیت را تشکیل می دهند و به دلیل خود مراقبتی بیشتر، صداقت در پاسخگویی به سوالات بدو اهدای خون و رفتارهای پرخطر کمتر، خون سالمتری دارند، به رغم اینکه میزان اهدای خون بانوان در ایران در سال گذشته به نسبت سال ۱۴۰۰ نزدیک به ۱۲ درصد رشد داشته است، اما شاخص اهدای خون بانوان در کشور در سال گذشته ۴.۵۳ درصد بوده است.»

وی افزود: «در شاخص اهدای بانوان استان لرستان با نزدیک شدن به ۱۰ درصد اهدای خون صاحب بالا ترین مشارکت استانی بانوان در این امر مهم بود و استان های کردستان بابیش از ۹ درصد و خراسان شمالی با ۷.۵ درصد در رتبه های بعدی ایستادند. در تعداد اهدای خون بانوان به ترتیب استان های ایلام با رشد بیش از ۶۳ درصدی، خراسان شمالی با رشد بیش از ۶۱ درصدی و استان کردستان با رشد نزدیک به ۵۱ درصدی بیشترین رشدتعداد اهدای بانوان را در سال ۱۴۰۱ به ثبت رسانده‌اند.»


وی تأکید کرد: «در برخی از استان‌ها تعداد بیماران نیازمند به خون چون افراد تالاسمی و هموفیلی بالاتر است یا در مقاطعی از سال به خاطر شرایط جوی اهدای خون در برخی از استان‌ها دشوارتر می‌شود یا استان‌هایی هستند که با وجود داشتن داوطلبان اهدای خون، مراکز درمانی کمتری دارند و اعمال جراحی کمتری در آنها صورت می‌گیرد، شبکه ملی خون رسانی کشور، توازن توزیع خون را در تمامی استان‌ها برقرار می‌کند.»


بیش از ۱۷۶ هزار واحد خون و فرآورده‌های آن در این شبکه توزیع شد


وی افزود: «در سال گذشته فعالیت و توزیع خون در شبکه ملی خون رسانی نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۰، بیش از ۴۰ درصد افزایش داشت که نشان دهنده افزایش عملکرد شبکه ملی خون رسانی است. به نحوی که در سال ۱۴۰۱ بیش از ۱۷۶ هزار واحد خون و فرآورده‌های آن در این شبکه توزیع شده است.»


حاجی بیگی با اشاره به شاخص کشوری اهدای خون به ازای هزار نفر جمعیت که هم اکنون بیش از ۲۶ در هزار است، گفت: «طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، شاخص اهدای خون به ازای هر هزار نفر جمعیت در کشورهای دارای درآمد متوسط به بالا ۱۶ و در کشورهای دارای درآمد بالا، ۳۱در هزار نفر جمعیت است.»


وی میزان اهدای خون در ایران را قابل قبول خواند و افزود: «مصرف بالای خون و فرآورده های خونی به دلیل وجود بیش از ۲۰ هزار بیمار تالاسمی، حوادث جاده ای و جراحی ها تخصصی و فوق تخصصی و افزایش سن جامعه، بسیار بالاست که این مهم نیاز به اهدای همیشگی خون را دوچندان می‌کند.»

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha