شنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۱:۳۷
کد خبر: 111559

یک متخصص و فلوشیپ جراحی چاقی معتقد است که اگر معایب چاقی و معایب عمل جراحی را برای مقایسه با هم در دوکفه ترازو قرار دهیم، بدون شک معایب چاقی سنگین تر خواهدبود.

خطرات عوارض چاقی مفرط را جدی بگیرد

سلامت نیوز: یک متخصص و فلوشیپ جراحی چاقی معتقد است که اگر معایب چاقی و معایب عمل جراحی را برای مقایسه با هم در دوکفه ترازو قرار دهیم، بدون شک معایب چاقی سنگین تر خواهدبود.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از مهر، دکتر مجتبی هاشم زاده گفت: وقتی عبارت بیماری چاقی مفرط را برای کسی به کارمی بریم که میزان چربی بدن از حد استاندارد بیشتر شده باشد و در این حالت تمام ارگانهای بدن متاثر از چربی خواهد شد و در هر بیمار ممکن است یکی از چند عارضه چاقی مثل فشارخون، کبدچرب و... ملاحظه شود و به عبارت دیگر ضریب چربی بدنشان BMI بیش از 30 شده باشد.

این متخصص جراحی و فلوشیپ جراحی چاقی با اشاره به این نکته که چاقی در زمان گذشته به عنوان یک بیماری به حساب نمی آمد و حتی جنبه زیبایی داشت، افزود: در حال حاضر ثابت شده که وجود چربی اضافه در بدن باعث عوارض و بیماریهای متعددی می شود. مثلا فرد چاق راحت نمی تواند بخوابد، بارها دچار قطع تنفس در حین خواب می شود. اگر یکی از آپنه های تنفسی طولانی شود، فرد می میرد. خطر سکته قلبی و مغزی و دیابت حتی در سنین پایین برای افراد چاق وجود دارد. افراد چاق، شدیدا افسرده هستند و اعتماد به نفس پایین دارند. بیمار چاق دارای معضلات اجتماعی مهم است. یک فرد چاق در شغل خود دچار مشکل می شود و معضلات زناشویی باعث از بین رفتن زندگی های زیادی می شود.

هاشم زاده پنج عامل را در چاق شدن افراد موثر دانست و گفت: عامل ژنتیک وارث به این معنا که اگر یک زن و یک مردچاق بایگدیگرازدواج کننداحتمال اینکه فرزندشان چاق متولد شوند بالای 90 درصد است.

وی عامل دوم را عدم تحرک دانست و افزود: افراد چاق در شبانه روز سه و نیم ساعت بیشتر از افراد لاغر، در حالت نشسته هستند.

هاشم راده، عامل سوم را مسائل متابولیک مثل اختلالات تیروئید و کبد و غده فوق کلیه دانست اما عاملی که از اهمیت بالاتری برخوردارست را مسائل روحی و روانی ذکر کرد و گفت: در بسیاری از مواقع، افراد برای کنترل عصبانیت خودازخوردن استفاده میکنند.

وی آخرین و کم تاثیرگذارترین عامل را تغذیه دانست و اظهارداشت: بسیاری از چاقها ممکن است پُرخور نباشند اما بدخور هستند. برای نمونه ازپروتئینها،ویتامینهاوسبزیجات درغذای روزانه ی خودکمتراستفاده کنند.

هاشم زاده اظهارداشت: 30 درصد جامعه ماچاق هستند به این معنا که در یک جامعه 70 میلیونی 21 میلیون فرد چاق وجود دارد که از این تعداد، حدود یک سوم چاق مفرط هستند. بنابراین نزدیک به 7 میلیون چاق مفرط در کشور وجود دارد.

وی با بیان این مطلب که چندین روش برای درمان چاقی وجود دارد، اظهارداشت: بر اساس ضریب چربی هر فرد می توان درمان خاص آن فرد را اعمال کرد. به طور کلی می توان چاقی را به دو دسته تقسیم کرد. افرادی که تنها اضافه وزن دارند و دوم افرادی که دچار بیماری چاقی مفرط شده اند. افرادی که به بیماری چاقی مفرط دچار شده اند، BMI یا ضریب چربی بدنشان عددی بالای 30 را نشان می دهد؛ BMI بین عدد 30 تا 35 متعلق به افرادی است که چاقی درجه یک دارند و بین 35 تا 40 چاقی درجه 2 و بالای عدد 40 چاقی درجه 3 محسوب می شود.

این متخصص جراحی پیرامون درمان افراد چاق با درجات متفاوت گفت: افرادی که فقط اضافه وزن دارند و هنوز دچار چاقی مفرط نشده اند نیازی به درمان با جراحی ندارند و با رژیم غذایی و ورزش و دارو به وزن ایده آل می رسند. درمان افرادی که چاقی درجه یک دارند از کارهای ساده جراحی نظیر استفاده از بالن معده شروع می شود. برای افرادی که چاقی درجه 2 دارند می توان هم با حلقه معده و هم پلیسه معده آنها را به وزن طبیعی خود رساند. اما افرادی که از چاقی درجه سه برخوردارند معمولا به درمانهای ساده جواب نمیدهند و به آنها عمل بایپس یا اسلیومعده پیشنهاد میشود.

عمل بای پس چیست

هاشم زاده تاکیدکرد: در عمل جراحی بای پس هم معده کوچک می شود و هم روده کوتاه می گردد. لذا این افراد بعد ازعمل غذای کمتری میخورند و هم مقدارکمتری ازغذای خورده شده جذب بدنشان میشود.  و این روش رابرای بیمارانی که ضریب چربی بدنشان بیش از۴۰بوده ویا اگرضریب چربی بین 35 تا 40 هست باید یکی از عوارض چاقی مثل دیابت، فشارخون، کبدچرب و... هم مبتلا شده باشند تا این عمل برای شان توصیه شود.

وی اظهارداشت: عمل جراحی بای پس معده را می توان به دو روش باز و بسته انجام داد ولی روش باز به دلیل عوارض بیشتر، قدیمی شده است و توصیه نمی شود. اما روش لاپاروسکوپی یا بسته، روشی است که به سادگی و به تعداد زیاد در بسیاری از بیمارستانهای ایران انجام می شود.

عوارض جراحی بسیار کمتر از عوارض چاقی است

هاشم زاده با تاکید بر این نکته که هیچ درمان جراحی وجود ندارد که بدون عارضه باشد، گفت: آیا یک بیمار قلبی که نیاز فوری به عمل جراحی دارد و عمل نشدن او منجر به فوت بیمار می شود، می تواند به دلیل عارضه های جراحی این عمل را انجام ندهد؟ بیماران چاق هم همین گونه هستند. متاسفانه مردم در کشور ما هنوز چاقی را بیماری قلمداد نمی کنند. ما باید به این آگاهی برسیم که چاقی یک بیماری است و اگر این بیماری درمان نشود منجر به عوارض بسیار و حتی مرگ زودهنگام می شود.

وی اظهارداشت: اگر معایب چاقی و معایب عمل جراحی را در دوکفه ترازو قرار دهیم، بدون شک معایب چاقی، سنگین تر خواهد بود.

این مختصص جراحی ادامه داد: عوارض جراحی بای پاس مثل سایر عمل های جراحی است ولی اگر تیم جراحی که در این کار خبره هستند عمل را انجام دهند عوارض قابل پیشگیری و درمان است مگردرمواردی که فیزیولوژی بدن بیمار به گونهای باشدکه نتوان عارضه راکنترل کرداما این موارد از درصد بسیار پایینی برخوردارند و نیز به دلیل اینکه این نوع عملها در ایران بسیار زیاد و به دست جراحان ماهر انجام می شود عوارض آن نسبت به سایر جاهای دنیا کمتر است. 

هاشم زاده با اشاره به این نکته که مدت زمان زیادی صرف شده تا همکاران پزشک و مردم متوجه خطرات چاقی شوند و گمان نکنندکه عمل چاقی تنها برای زیبایی است، اظهار امیدواری کرد روزی فرا رسد که در درجه اول پزشکان و بعد مردم ما بپذیرند که چاقی یک بیماری است و از دانش جراحانی که در این حرفه مشغول کار هستند در جهت رفع مشکلات عدیده ای که سر راه چاقی کمین کرده است استفاده نمایند و این بیماران را به جراحانی که در این زمینه فعال هستند، ارجاع دهند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha