سال گذشته سازمان رفاه، خدمات و مشارکت مردمی شهرداری تهران طرحی را با عنوان طرح "پرتو" در راستای "مدیریت ارائه خدمات به کودکان آسیب‌پذیر" مطرح کرد و از جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان خواسته شد؛ در اجرای این طرح با آنها همکاری کنند. این در حالی است که روز گذشته مدیرعامل جمعیت دفاع از کودکان کارو خیابان با اشاره به درخواست شهرداری از این جمعیت برای همکاری در طرح «پرتو» به منظور مدیریت ارائه خدمات به کودکان آسیب‌پذیر گفت: در حالی قرار است به دستور شهرداری مرکز ما در خیابان فلاح بسته شود که هیچ کاری در جهت اجرای این طرح انجام نشده است و از نظر ما این موضوع فقط نوعی نمایش بود.

نمایش شهرداری با کودکان کار!

سلامت نیوز: سال گذشته سازمان رفاه، خدمات و مشارکت مردمی شهرداری تهران طرحی را با عنوان طرح "پرتو" در راستای "مدیریت ارائه خدمات به کودکان آسیب‌پذیر" مطرح کرد و از جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان خواسته شد؛ در اجرای این طرح با آنها همکاری کنند. این در حالی است که روز گذشته مدیرعامل جمعیت دفاع از کودکان کارو خیابان با اشاره به درخواست شهرداری از این جمعیت برای همکاری در طرح «پرتو» به منظور مدیریت ارائه خدمات به کودکان آسیب‌پذیر گفت: در حالی قرار است به دستور شهرداری مرکز ما در خیابان فلاح بسته شود که هیچ کاری در جهت اجرای این طرح انجام نشده است و از نظر ما این موضوع فقط نوعی نمایش بود.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه آفتاب یزد، اکبر یزدی افزود: هرچند از لحاظ هدفگذاری با این طرح مخالف بودیم، اما به دلیل ادعاهایی که در ابتدا شده بود و اینکه تعداد کودکان کار را به رسمیت شناخته بودند، به عنوان مثال اشتغال به کار یک میلیون و 700 هزار کودک به عنوان کودک خانه‌دار را مطرح کرده بودند و با این فرض که سازمان رفاه قصد دارد، به این موضوع ورود کند، همکاری در این طرح را پذیرفتیم.یزدی با بیان اینکه هدف این طرح ساماندهی کودکان کار است، در صورتی که هدف جمعیت ما لغو کار کودک است، اظهار کرد: به رغم تمام این موضوعات با این طرح همکاری کردیم. ادعای شهرداری آن بود که حتی اگر مرکز شما شرایط خوبی نداشته باشد، به این دلیل که کاری انسانی انجام می‌دهید و با ما همکاری می‌کنید از شما حمایت می‌کنیم. مدیرعامل جمعیت دفاع از کودکان کارو خیابان با یادآوری اینکه در آن زمان مجوز ما به دلایلی آماده نشده بود، بیان کرد: پیشنهاد نمایندگان سازمان رفاه این بود که از مجوز دیگری برای عقد قرارداد همکاری استفاده کنید، که این پیشنهاد محقق شد.وی گفت: برای اجرای این طرح در نهایت ساختمانی واقع در خیابان فلاح داده شد و قرار بود؛ 200 کودک آسیب‌دیده و در معرض آسیب ،تحت پوشش این طرح قرار گرفته و برای اجرای آن نیز طبق یکی از مواد مندرج در طرح، مکان فعالیت می‌بایست به مساحت 700 متر که 400 متر آن به حیاط بازی کودکان تعلق داشته باشد، در اختیار ما قرار دهند، اما در حال حاضر فضایی کوچک با 3 اتاق به ما داده شده است.

یزدی با تاکید براینکه ما از ابتدا با شهرداری دچار چالش شدیم، زیرا آنها به عنوان سازمانی دولتی از زاویه سطحی با پدیده و طرح برخورد می‌کردند؛ تصریح کرد: حال آنکه ارتباط ما با کودکان کار عمیق و به دور از هرگونه سطحی‌نگری است. به علاوه آنکه براساس قانون، شهرداری اجازه نظارت بر سمن‌ها را ندارد و فقط می‌تواند امکانات در اختیار ما بگذارد. وی در خصوص سایر مشکلات جمعیت دفاع از کودکان کارو خیابان با شهرداری تهران گفت: شهرداری از ما خواست که گزارشی در خصوص آمار کودکان کار ارائه دهیم که ما با این موضوع مخالفت کردیم؛ چون نمی‌دانستیم نتیجه آن چه خواهد بود و می‌ترسیدیم به این ترتیب کودکان تحت پوشش را شناسایی کرده و برای آنها مشکل ایجاد شود.مدیر عامل جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان ادامه داد: با اجبار پس از صحبت‌های انجام شده با شهرداری و اینکه به ما گفته شد، قصد دارند؛ برای این کودکان، کار مددکاری انجام دهند، نام 15 نفر از کودکان را در فرم مخصوص وارد کردیم تا ببینیم؛ نتیجه چه خواهد شد، اما با هیچ ‌یک از بچه‌ها تماسی گرفته نشد.یزدی با یادآوری اینکه شهرداری اصرار داشت که هرچه سریع‌تر افتتاحیه‌ای برای طرح پرتو برگزار کند، اظهار کرد: شهرداری اصرار داشت که به این مناسبت برای بچه‌ها لباس‌های فرمی تهیه شود، ولی تنها برای 70 نفر از 180 کودک تحت پوشش مرکز لباس فرم تهیه شد و این مورد اعتراض ما واقع شد. چراکه از نظر ما کار درستی نبود، چون این تبعیض تبعات منفی برای کودکان داشت.وی اظهار کرد: در نهایت با توجه به امکانات موجود و انتقال بخشی از کودکان تحت پوشش ما از پاسگاه نعمت‌آباد به خیابان فلاح به دلیل دوری مسیر و نبود سرویس از سال جاری و با این موضع شهرداری که "سال جدید با شما قراردادی امضا نمی‌کنیم" باعث شد تعدادی از کودکان تحت پوشش ما ریزش کنند.

یزدی با بیان اینکه از بعد از عید به ما گفته شد که می‌خواهیم این پروژه را از شما بگیریم و قصد نداریم؛ قرارداد جدیدی با شما ببندیم، ادامه داد: این در حالی است که تا آن زمان به جز انجام مراسم افتتاحیه و چند بازدید هیچ کاری در جهت اجرای این طرح انجام نشده بود که از نظر ما این موضوع فقط نوعی نمایش بود و نه اینکه بخواهند، در خصوص کودکان در معرض آسیب کار کنند.وی افزود: در اردیبهشت ماه سال جاری از طرف شهرداری اخطاریه‌ای برای ما فرستاده شد، تا مرکز خود در خیابان فلاح را تخلیه کنیم که بهانه آنها در این خصوص عدم رضایت از عملکرد جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان و نیز پایان یافتن قرارداد بود. این در حالی است که بر اساس طرح، مدت قرارداد ما یک سال تحصیلی بود که از اول مهر تا آخر شهریور است، بنابراین هنوز مهلت قرارداد ما به پایان نرسیده است زیرا تعطیلی پروژه به زعم ما مساوی با هجوم آسیب‌ها به زندگی کودکان است. یزدی خاطرنشان کرد: طی گفتگوی شفاهی با نمایندگان شهرداری به ما گفته نشد که این همکاری موقتی است، زیرا شهرداری کاملاً با مرکز ما آشنا بود و می‌دانست که 10 سال است در حوزه کودکان کار و خیابان در محدوده منطقه 17 فعالیت می‌کنیم.وی تاکید کرد: اجرای طرح با همکاری سمن‌ها به این دلیل بود که این سازمان‌ها با بچه‌های کار و خیابان ارتباط بیشتری دارند و به صورت عملی با مشکلات آنها آشنا شوند.یزدی همچنین اظهار داشت: قرار بود؛ برای حل مشکلات جلسه‌ای با مسئولان طرح بگذاریم که آنها به جلسه نیامدند و عملاً جلسه کنسل شد. همچنین با بخش آسیب‌های معاونت اجتماعی شهرداری جلسه‌ای داشتیم که علی‌رغم صحبت‌های انجام شده در آن جلسه نیز کاری صورت نگرفت.وی افزود: یکی از بهانه‌های شهرداری برای اتمام کار با ما نداشتن مجوز است، در حالی که ما می‌توانیم از مجوز یکی از سازمان‌های همکار خود در شبکه یاری برای تمدید قرارداد استفاده کنیم و از نظر مجوز مشکلی نداریم و همه این مسائل بهانه است. یزدی خاطرنشان کرد: ما معتقدیم اگر ایرادی در کار وجود دارد، باید با گفتگو حل شود و این موضوع نباید به معنی پایان دادن به طرح باشد و در حال حاضر احساس می‌کنیم مورد سوءاستفاده قرار گرفته‌ایم.


بی خبری شورای شهر!
این در حالی است که اعضای شورای شهر تهران از این ماجرا اطلاعی نداشته اند ولی در گفتگوی آفتاب یزد با آنها قول بررسی این ماجرا توسط شورای شهر داده شد. ابوالفضل قناعتی عضو شورای شهر تهران در این خصوص به خبرنگار ما گفت: بنده اطلاعی از این اتفاق ندارم ولی شورای شهر تهران بحث کودکان کار و حمایت از این قشر آسیب پذیر و کارتن خوابی را به شهرداری تهران تکلیف کرده است و از شهرداری خواسته است که در این مباحث ورود پیدا کند و این ناهنجاری که گریبانگیر شهر تهران شده است را ساماندهی و این کودکان را جمع آوری کند و بر اساس شرایط سنی آنان ، برنامه ریزی خاصی برای این کودکان داشته باشد تا ظلمی به آنان نشود اما اینکه بخواهد دستور تخلیه مرکز جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان را صادر و چنین مرکزی را منحل کند را کاری درست نمی دانم.وی افزود: تازه شهرداری باید چنین مراکزی را تقویت و حمایت کند چون به هر حال این مراکز همسو با برنامه های شهری فعالیت می کنند. محمد حقانی دیگر عضو شورای شهر تهران نیز گفت: از این ماجرا اطلاعی ندارم ولی اگر شهرداری تهران طرحی را دارد باید آن طرح مصوب شود واز قبل باید مکانی را برای مرکز جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان پیش بینی می کرد. بعید می دانم که شورای شهر تهران از این ماجرا با خبر باشد ولی این موضوع را در شورای شهر بررسی خواهیم کرد.
افسرافشارنادری
85 درصد اقدامات مسئولان درمورد کودکان کار نمایشی است
افسرافشار نادری ، جامعه شناس معتقد است که 85 درصد از اقداماتی که مسئولان برای کودکان کار انجام می‌دهند نمایشی است به این دلیل که اگر مسئولان بخواهند برای این کودکان کاری را انجام دهند از طریق مرکز امکان پذیر نیست و باید بنیادی در این زمینه کار کنند. افشار نادری در گفتگو با آفتاب یزد گفت : در دراز مدت مسئولان می توانند وارد روستاها شده و امکاناتی را در اختیار آنان قرار بدهند تا روستاییان راهی شهرها نشوند این بنیادی‌ترین کاری است که می توان انجام داد و در کوتاه‌مدت می توانند برای این کودکان شغل ایجاد کنند.وی اظهار داشت: جمع آوری کودکان کار و نگهداری همه آنها در یک مکان (به این دلیل که در بین این کودکان، معتاد یا سایر آسیب‌های دیگر وجود دارد ) غیر از منفعت برای برخی از افراد بی مسئولیت چیز دیگری ندارد مگر آنکه برای این کودکان اشتغال ایجاد کنند و آنان احساس مفید بودن کنند. این جامعه شناس بیان داشت: برخی از این مراکز حمایت از کودکان هم کاری برای این کودکان انجام نمی‌دهند و اکثرا کارهایشان نمایشی است. به این دلیل که مگر نهادهای مدنی در ایران پذیرفته شده است که آنان بخواهند کاری برای کودکان کار یا سایر آسیب دیدگان انجام دهند؟وی ادامه داد: هر وقت نهاد مدنی در جامعه به رسمیت شناخته شد آن وقت این نهادها می‌توانند کاری برای کودکان کار انجام دهند و گرنه مانند دیگر کارهایی که در جامعه برای کودکان کار صورت می گیرد صوری خواهد بود.

افشار نادری خاطرنشان کرد : درست این است که یک نهاد مدنی در جامعه به رسمیت شناخته شود و اختیاراتی به آن داده شود در غیر این صورت سخنرانی کردن و اجتماع کردن برای این کودکان فایده‌ای ندارد.این جامعه شناس در پایان گفت: کارهایی از این قبیل می‌تواند برای کودکان کار موثر واقع شود در غیراین صورت خارج از این برنامه‌ها هرکاری که انجام می‌شود به خصوص کارهای شهرداری نمایشی است که برای اقشار آسیب دیده انجام می شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha