وسواس در هر سن و سال و از هر نوعی که باشد، آزار دهنده است و از نظر روانی و جسمی فرد مبتلا را دچار مشکل می کند. منظور از وسواس، وسواس فکری، یا عملی مکرر است که به بیمار رنج و عذاب قابل ملاحظه ای تحمیل می کند به گونه ای که روند زندگی فرد و حتی روابطش با دیگران مختل شود. شروع وسواس معمولا از 20 سالگی است و فقط 30 درصد افراد بعد از 35 سالگی به وسواس مبتلا می شوند.

سلامت نیوز: وسواس در هر سن و سال و از هر نوعی که باشد، آزار دهنده است و از نظر روانی و جسمی فرد مبتلا را دچار مشکل می کند. منظور از وسواس، وسواس فکری، یا عملی مکرر است که به بیمار رنج و عذاب قابل ملاحظه ای تحمیل می کند به گونه ای که روند زندگی فرد و حتی روابطش با دیگران مختل شود. شروع وسواس معمولا از 20 سالگی است و فقط 30 درصد افراد بعد از 35 سالگی به وسواس مبتلا می شوند.

به گزارش سلامت نیوز هفته نامه« سلامت» در این باره می نویسد: شروع وسواس در سالمندی احتمالش نسبت به جوانی پایین تر است اما آنچه اهمیت دارد، این است که جنس وسواس در سالمندی با بقیه سنین تفاوت دارد چون در سالمندی به دلیل تحلیل عضلات و کم شدن توان خود فرد، تبعات وسواس می تواند بدتر بروز پیدا کند.


دلایل وسواسی شدن در سالمندی
احتمال شیوع وسواس در سالمندی زیاد نیست ولی الگوی آن با وسواسی که در سنین جوانی بروز پیدا می کند، متفاوت است. بیشتر سالمندانی که دچار وسواس هستند، عمدتا وسواس شست و شو دارند.
 از آن جا که وسواس از سنین جوانی آغاز می شود، اگر سالمندی دچار وسواس است، قاعدتا باید شکل خفیف آن را از قبل داشته باشد. البته اگر تازه وسواس در فرد سالمند ظاهر شده، به این دلیل است که ممکن است اتفاقی در زندگی اش افتاده باشد که تحمل آن برایش سخت بوده و یکباره دچار وسواس شده است.
 همچنین ممکن است فرد از دوره جوانی وسواس داشته ولی خیلی جدی نبوده است ولی در سالمندی به صورت تشدید یافته بروز پیدا می کند. علاوه بر این ها، اگر در دوره سالمندی شاهد ابتلا به وسواس باشیم، می توانیم با کمی جست و جو دریابیم که یک بیماری جسمی عامل وسواس است.
البته منظور بیماری هایی است که مغز را درگیر می کند؛ مثل سکته مغزی، تومور مغزی یا مسمومیت هایی که بر اثر موادی مانند حشره کش ها ایجاد می شود و در مغز تاثیر می گذارد. شروع اختلال های شناختی یا زوال مغز نیز می تواند در بروز وسواس در سالمندی نقش داشته باشد.


وسواس به تنهایی نمی آید!
یکی از مشکلاتی که وسواس می تواند برای سالمندان ایجاد کند، این است که وسواس معمولا با بیماری های دیگری همراه است. جالب است بدانید وسواس در 67 درصد موارد با افسردگی اساسی همراه است. حتی ممکن است با ترس اجتماعی نیز همراه باشد که در این صورت عملکرد فرد مختل می شود به گونه ای که گوشه گیرتر می شود و بیرون رفتن از خانه برایش مشکل خواهد شد. از سوی دیگر، همان طور که گفتیم، سالمندان بیشتر به وسواس شست و شو و ترس از گناه مبتلا می شوند به صورتی که به دنبال وسواس فکری با تصور این که آلودگی در اطراف وجود دارد، مدام در فکر شست و شو هستند تا اضطراب شان از این طریق کم شود.


علایم وسواس در طول زمان کم و زیاد است
وسواس یک بیماری مزمن است و اگر تنها 30 درصد به درمان پاسخ دهد، ما ادعا می کنیم فرد به درمان پاسخ داده است چون با 30 درصد پاسخ به درمان کیفیت زندگی فرد نیز بالا می رود.
نکته مهم دیگر این است که سیر بیماری وسواس درازمدت است و معمولا از 20 سالگی شروع می شود و ممکن است اگر درمان نشود تا سالمندی نیز ادامه پیدا کند ولی در طول زمان، علایم بیماری وسواس کم و زیاد می شود.


رایج ترین راهکار درمان وسواس در سالمندی
راه درمان وسواس در سالمندی نیز همانند دیگر سنین، روان درمانی به کمک دارودرمانی است و بسته به این که وسواس در چه موقعیتی تشدید می شود، تکنیک هایی به مبتلایان آموخته می شود تا به کمک آن اضطرابشان را کم کنند. مثلا به کمک یک تکنیک رفتاری- شناختی وقتی فکر وسواس به سراغ شان می آید مدام این رفتار را با خودشان تکرار کنند تا اثرش از بین برود و برایشان تکراری شود.


ضرورت درمان فوری وسواس در دوران سالمندی
ممکن است بسیاری از سالمندان به دلیل تفکرات سنتی شان برای درمان وسواس پیش پزشک نروند و اطرافیان شان دنبال راهی باشند که به آن ها کمک کنند.
 باید بدانید هیچ گونه کمکی نمی توانید به این سالمندان داشته باشید جز این که آن ها را تنها نگذارید.
 پس حتما آن ها را مجاب کنید پیش پزشک بروند چون در سالمندی توان جسمی افراد کمتر می شود. اگر قرار باشد مدام در حال شست و شو باشند، هم توانشان کمتر می شود و زودتر به انواع بیماری ها مبتلا می شوند و هم بیشترین آسیبی که می بینند مربوط به پوست شان است.
 این اتفاق خیلی مهم است چون در سنین سالمندی پوست دچار خشکی است.
و با وسواس خشکی پوست بیشتر می شود بنابراین بهتر است برای درمان وسواس حتما به پزشک مراجعه کنید.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha