آمار دقیقی از تعداد زنان معتاد در كشور وجود ندارد، اما براساس برخی پژوهش‌ها، بین 6 تا 8 درصد از جمعیت معتادان كشور را زنان تشكیل می‌دهند.

زنان معتاد؛ تعداد كمتر، آسیب بیشتر
سلامت نیوز : می‌گوید 36 سال دارد و 12 سال است كه معتاد است. برای فرار از پدر و برادر معتادش با مردی ازدواج كرده است كه بعدها فهمید​، او هم معتاد است. می‌گوید وقتی دومین فرزندش به دنیا آمد، آنقدر دچار افسردگی شد كه برای فرار از همه فشارها با شوهرش پای منقل نشست... .

این، داستان زندگی بسیاری از زنان معتاد است، زنانی كه اولین بار به دلیل اعتیاد شوهر، پدر یا حتی برادر، پای منقل نشستند. تحقیقات نشان می‌دهد، در بیش از 70 درصد از موارد اعتیاد زنان در ایران، ردپای مردان مشاهده می‌شود. گرچه آمار اعتیاد زنان در جامعه ایران در مقایسه با مردان بسیار كمتر است، اما به دلیل معتاد شدن بیشتر زنان تحت تاثیر مردان خانواده، می‌توان پیش‌بینی كرد، با توجه به روند افزایشی آمار اعتیاد در مردان، زنان بیشتری نیز به صورت بالقوه در معرض خطر قرار گیرند.به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم ؛ اما آنچه حساسیت موضوع را افزایش می‌دهد، آسیب‌پذیری بیشتر زنان در این عرصه خانمانسوز است. تحقیقات نشان می‌دهد آثار مخرب مواد مخدر در زنان زودتر و با شدت بیشتری بروز می‌كند، علاوه بر این، با توجه به مشكلات مالی بیشتر زنان معتاد برای تهیه مواد مخدر، بسیاری از آنان تن به كارهای ضداخلاقی می‌دهند و براحتی مورد سوء استفاده قرار می‌گیرند. بدون شك در هم تنیده شدن مشكل اعتیاد با سایر آسیب‌ها، موجب تخریب بیشتر آنان می‌شود و بازگشت شان را به زندگی سالم دشوارتر می‌كند.

یك زن معتاد به ازای 8 مرد معتاد

آمار دقیقی از تعداد زنان معتاد در كشور وجود ندارد، اما براساس برخی پژوهش‌ها، بین 6 تا 8 درصد از جمعیت معتادان كشور را زنان تشكیل می‌دهند. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی در آمار خود درباره زنان معتاد، از وجود یك زن معتاد به ازای هشت مرد معتاد گزارش می‌دهد. برخی گزارش‌ها هم بر این امر تاكید می‌كند كه در مقابل هر صد مرد معتاد، هفت زن معتاد در كشور وجود دارد. با توجه به آمارهای متعدد، به صورت غیردقیق، می‌توان جمعیت زنان معتاد به مواد مخدر را بین صد تا 150 هزار نفر تخمین زد. از سوی دیگر به گفته مسئولان سازمان زندان‌های كشور، در حال حاضر 50 درصد زندانیان زن در رابطه با مواد مخدر و اعتیاد در زندان به سر می‌برند كه به نقل از همین مسئولان، این آمار در سال‌های اخیر افزایش قابل ملاحظه‌ای داشته است.

لاغری؛ بهانه‌ای برای اعتیاد زنان

به گفته فرهاد عبادی، روان‌شناس و كارشناس اعتیاد، این روزها اعتیاد در زنان به دو دسته تقسیم می‌شود؛ نخست گرایش به مواد مخدر سنتی و دوم گرایش به مواد مخدر شیمیایی و صنعتی. وی درباره منشا اعتیاد زنان به هر گروه از مواد مخدر یاد شده می‌گوید: در مورد مرفین‌ها مانند كراك، شیشه و هروئین، خانواده زن اعم از پدر، مادر، خواهر، برادر و شوهر به دلیل اعتیادشان، زمینه گرایش فرد به مواد مخدر را فراهم می‌كنند، اما در ارتباط با مواد مخدر صنعتی و شیمیایی، شركت در مهمانی‌های خاص، همچنین تلاش برای لاغر شدن، موجب اعتیاد برخی دیگر از زنان می‌شود. اما از سوی دیگر، در برخی نقاط كشور، استعمال مواد مخدر، جزو رسوم مردم منطقه است و برای استعمال روزانه و انجام كارهای درمانی از مواد مخدر زیاد استفاده می‌شود. در این نواحی نیز تعداد زنان معتاد به مرفین‌ها زیاد است.

این روان‌شناس درباره پیامدهای متفاوت اعتیاد در زنان و مردان می‌گوید: نتایج مطالعه‌ای كه درباره مصرف مرفین انجام شده است، نشان می‌دهد، یك زن پس از 2 سال به مرحله شدید اعتیاد می‌رسد، این زمان برای یك مرد 8 سال طول می‌كشد. به دلیل ساختار متفاوت، جسم و روان زنان نمی‌تواند مواد مخدر را به مقدار زیاد و برای مدت طولانی تحمل كند و بسرعت آثار خود را نشان می‌دهد. همین موضوع موجب می‌شود كه هم جسم آنان تحلیل رود و هم با سرعت و شدت بیشتری در معرض آسیب‌های روانی قرار گیرند.عبادی به جنبه‌های دیگر آسیب‌پذیری بیشتر زنان معتاد اشاره می‌كند و می‌گوید: «این زنان معمولا به سمت آسیب‌های اجتماعی مانند دزدی و فحشا گرایش پیدا می‌كنند و بسیاری از آنان آلوده به انواع بیماری‌ها ازجمله اچ.آی.وی و هپاتیت هستند».

این كارشناس اعتیاد درباره پیامدهای خانوادگی و اجتماعی متفاوت اعتیاد در زنان می‌گوید: «پدر و مادر به عنوان دو الگوی مهم در خانواده اگر هر یك دچار اعتیاد شوند، فرزندان یكی از الگوهای درست را در زندگی از دست می‌دهند، چراكه با قبح‌زدایی از مصرف مواد مخدر در خانواده، فرزندان براحتی گرایش به مصرف پیدا می‌كنند، اما وقتی در یك خانواده مادر معتاد می‌شود، شدت گرایش فرزندان به اعتیاد چند برابر بیشتر است. تجربه نشان می‌دهد، اگر فقط پدر خانواده معتاد شود، مادر به عنوان یك عامل كنترل‌كننده برای محافظت فرزندان در مقابل اعتیاد به شكل‌های مختلف تلاش می‌كند، اما وقتی یك زن معتاد می‌شود، شدت بحران چند برابر است، فرزندان در معرض آسیب بیشتری قرار می‌گیرند و ممكن است اعتیاد به همه اعضای خانواده كشیده شود.

زنان معتاد؛ آسیب‌پذیرتر

زنان اولین و بیشترین قربانیان بسیاری از آسیب‌ها و انحراف‌های اجتماعی هستند. در این میان اعتیاد، نه نخستین بلكه یكی از مهم‌ترین این آسیب‌هاست. هر جا كه پای اعتیاد به مواد مخدر باز می‌شود، در صف نخست قربانیان آن، زنان قرار دارند. جدا از زنانی كه با معضل اعتیاد همسر و خانواده پدری مواجه هستند، به اعتقاد كارشناسان، زنان معتاد بسیار آسیب‌پذیرتر از مردان معتادند، چراكه مصرف مواد در زنان با آسیب‌های اجتماعی دیگری ازجمله فرار از خانه، روسپیگری و فقر توام است. از سوی دیگر زمانی كه یك زن معتاد می‌شود، تنها خود گرفتار پیامدهای فردی و اجتماعی آن نمی‌شود، بلكه فرزندان و خانواده نیز تحت تاثیر قرار می‌گیرند و اركان خانواده به سمت فروپاشی پیش می‌رود.

شاید یكی از عواملی كه ترك اعتیاد در زنان را در مقایسه با مردان دشوارتر می‌كند، این است كه جامعه نسبت به اعتیاد زنان حساس‌تر است. به همین دلیل، درمان اعتیاد در زنان به مراتب دشوارتر از مردان است، چون تصور عمومی این است كه وقتی یك زن اعتیاد پیدا می‌كند، به امور غیراخلاقی كشیده می‌شود و معمولا نخستین واكنش خانواده‌ها درمقابل اعتیاد یك زن یا دختر، انكار موضوع است.

فرهاد عبادی درباره تفاوت درمان اعتیاد در زنان در مقایسه با مردان می‌گوید: اعتیاد یك بیماری جسمی و روانی است، اما همان طور كه گفته شد، پیامدهای جسمی و روانی آن در زنان بیشتر است و سریع‌تر اتفاق می‌افتد، به همین دلیل درمان اعتیاد در زنان هم دشوار است، اما آنچه در جامعه ایران درمان اعتیاد را برای زنان دشوارتر می‌كند، آن است كه تعداد مراكز درمان اعتیاد بویژه كمپ‌های درمانی برای این عده، بسیار كم است و هزینه‌های آن در مقایسه با كمپ‌های درمانی مردان بسیار بیشتر است. این موضوع دامنه حمایت از زنان معتاد را برای ترك كمتر می‌كند و بسیاری از خانواده‌ها پس از چندبار تلاش بی نتیجه، زن را رها می‌كنند و روشن است كه چه آسیب‌هایی در انتظار چنین زنانی است.

بی‌توجهی به مراكز ترك اعتیاد ویژه زنان

آمار رو به افزایش مصرف مواد مخدر در دنیای كنونی به گونه‌ای است كه یكی از سم‌شناسان معروف دنیا به نام لودوینگ می‌گوید: «اگر غذا را مستثنی كنیم، هیچ ماده‌ای در روی زمین نیست كه به اندازه مواد مخدر این چنین آسان وارد زندگی ملت‌ها شده باشد».تصور بیشتر افراد جامعه در مورد اعتیاد این است كه اعتیاد به مواد مخدر، پدیده‌ای مردانه است. در جامعه‌ای كه حتی سیگار كشیدن زنان و دختران تعجب اطرافیان را برمی‌انگیزد، انكار اعتیاد زنان و نادیده گرفتن این معضل، دور از انتظار نیست.

با وجود این كه خوشبختانه آمار اعتیاد زنان بسیار كمتر از مردان است، اما پژوهش‌ها نشان می‌دهد، دامنه اثرگذاری این آسیب بیش از اعتیاد مردان است. نتایج تحقیقات نشان می‌دهد كه احتمال سوءاستفاده‌های جنسی از زنان معتاد، چهار برابر بیشتر است و بیشتر این زنان برای تأمین معاش خود به روسپیگری می‌پردازند.به گفته رئیس انجمن مددكاری ایران، یافته‌های یك تحقیق نشان می‌دهد، بیش از 50 درصد دختران فراری پس از فرار از خانه به مصرف هروئین و تریاك روی می‌آورند، به طوری كه هنگام ارجاع به مراكز بازپروری؛ 5/24 درصد هروئین، 5/29 درصد تریاك، 15 درصد حشیش و 31 درصد سیگار مصرف می‌كنند. بنابراین ایجاد مراكز ترك اعتیاد ویژه زنان با نظارت مستقیم سازمان بهزیستی و سایر ارگان‌های مسئول كمك می‌كند تا ضمن درمان زنان معتاد، از اشاعه بسیاری از آسیب‌ها در سطح جامعه كاسته شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha