افزایش وزن ناخواسته یکی از دغدغه‌های مهم افراد در عصر حاضر است و خیل عظیمی از افراد نمی‌دانند چرا رفته رفته چاق‌تر می‌شوند. در حالی که رژیم غذایی مهم‌ترین نقش را در افزایش وزن شما ایفا می‌کند، اما عوامل دیگری هم‌چون استرس و کمبود خواب نیز می‌توانند بر آن تاثیر گذار باشند.

۹ دلیل که ناخواسته باعث چاقیِ ناخواسته  شما می‌شوند

سلامت نیوز:افزایش وزن ناخواسته یکی از دغدغه‌های مهم افراد در عصر حاضر است و خیل عظیمی از افراد نمی‌دانند چرا رفته رفته چاق‌تر می‌شوند. در حالی که رژیم غذایی مهم‌ترین نقش را در افزایش وزن شما ایفا می‌کند، اما عوامل دیگری هم‌چون استرس و کمبود خواب نیز می‌توانند بر آن تاثیر گذار باشند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از لایف دایت در ادامه ما ۹ دلیل افزایش وزن ناخواسته را برای شما مطرح می‌کنیم. اگر بدون آن‌که غذای زیادی بخورید یا رژیم غذایی نامناسبی داشته باشید، چاق می‌شوید، احتمالا یکی از موارد زیر را رعایت نمی‌کنید.

۱) به احتمال زیاد شما به میزان زیادی از غذاهای فرآوری شده استفاده می‌کنید

مطالعات بی‌شماری در ایالت متحده آمریکا انجام شده‌اند که نشان می‌دهند چاقی با مواد غذایی فرآوری شده در ارتباط است. به عنوان مثال، یک مطالعه که در سال ۲۰۱۹ از ۱۹۳۶۳ بزرگسال انجام شد، نشان داد که افرادی که غذاهای فراوری شده می‌خورند، بیشتر از افرادی که مقدار زیادی غذا می‌خورند، چاق می‌شوند.

امروزه بسیاری از مواد غذایی که ما به صورت بسته‌بندی شده خریداری می‌کنیم، با روش‌های فراوری شده تهیه می‌شوند، مواد غذایی هم‌چون غلات، فست‌فودها، ماست و … .

غذاهای فرآوری شده معمولا دارای کالری بسیار زیاد هستند، اما مواد مغذی (فیبر و پروتئین) بسیار کمی دارند.

بنابراین، اگر می‌خواهید وزن متناسبی داشته باشید، وعده‌های غذایی و میان وعده‌های فرآوری شده را کاهش دهید و روی غذاهای سالم تمرکز کنید.

۲) شاید بیش از حد قند می‌خورید

مصرف محصولات قندی، نه تنها منجر به افزایش وزن می‌شود، بلکه خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن هم‌چون دیابت نوع دوم و بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد.

نوشیدنی‌های حاوی قند، مهم‌ترین منبع قند هستند و با افزایش وزن ارتباط مستقیم دارند.

اگر می‌خواهید دچار افزایش وزن ناخواسته نشوید، مصرف غذاها و نوشیدنی‌های قندی هم‌چون کیک، نوشابه، آب‌نبات و قهوه را پایین بیاورید.

۳) بی‌تحرک هستید

عدم فعالیت یک دلیل اساسی در افزایش وزن و بیماری‌های مزمن است. تماشای تلویزیون، کار روی میز، رانندگی مدام و استفاده مرتب از رایانه و تلفن همراه از جمله فعالیت‌هایی هستند که منجر به بی‌تحرکی می‌گردند.

یک مطالعه از ۴۶۴ فرد مبتلا به چاقی و اضافه وزن نشان داد که میانگین زمان نشستن روزانه این افراد ۶٫۲ ساعت در روزهای کاری و ۶ ساعت در روزهای غیر کاری است.

با چند تغییر ساده در شیوه زندگی مانند ورزش کردن می‌توانید تفاوت‌های بزرگی را به وجود آورید.

۴) از رژیم‌های غذایی یویو استفاده می‌کنید

به چرخه‌ی رژیم‌های غذایی سخت گفته می‌شود که طی آن افراد سعی می‌کنند در یک دوره‌ی زمانی محدود به رژیم‌های غذایی خیلی سخت روی بیاورند. نکته‌ی جالب توجه اینست که افرادی که از این رژیم‌های غذایی استفاده می‌کنند، به مرور زمان وزنی بیشتر از قبل به دست می‌آورند.

در مطالعه‌ای که ۲۷۸۵ نفر در آن شرکت کرده بودند، مشخص شد که افرادی که در طی سال گذشته از رژیم‌های غذایی یویو استفاده کرده بودند، اندازه دور کمر و وزن بیشتری نسبت به سایر افراد برخوردار بودند.

مشکل این‌جاست که چنین رژیم‌هایی اغلب منجر به اختلالات هورمونی شده و در نتیجه افراد بیشتر احساس گرسنگی می‌کنند.

برای این‌که واقعا وزن کم کنید، باید روی رفتارهای بلندمدت تمرکز کنید و یک سبک زندگی سالم انتخاب کنید. برای این منظور می‌توانید ورزش کنید، خوردن غذاهای فرآوری شده را کاهش دهید و به خوردن غذاهای مغذی پر از فیبر و پروتئین روی آورید.

۵) احتمالا یک بیماری دارید که هنوز تشخیص نداده‌اید

اگرچه بسیاری از دلایل چاقی به سبک زندگی مربوط هستند، اما گاهی اوقات ممکن است بیماری‌های جسمی شما به چاقی‌تان دامن بزنند. کم‌کاری تیروئید، افسردگی، اختلال در خوردن، سندروم کوشینگ و دیابت ممکن است منجر به افزایش وزن شما شوند.

این بیماری‌ها و هم‌چنین داروهای خاص مرتبط با آن از جمله داروهای ضدافسردگی می‌توانند منجر به افزایش وزن شوند. اگر حدس می‌زنید که به دلیل مصرف دارو، افزایش وزن پیدا کرده‌اید، حتما با یک متخصص تغذیه صحبت کنید و از وی مشورت بگیرید.

۶) خواب کافی ندارید

خواب کافی برای سلامتی بدن و حس و حال خوب ضروری است. خواب ناکافی منجر به افزایش وزن می‌شود و اثرات منفی بر جسم بر جای می‌گذارد. مطالعه‌ای از ۹۲ زن نشان داد افرادی که روزانه کمتر از ۶ ساعت می‌خوابند، در مقایسه با افرادی که ۶ ساعت یا بیشتر می‌خوابند، بیشترین میزان BMI و بالاترین میزان ویسفاتین (پروتئین ترشح شده از سلول‌های چربی) را دارا هستند.

برخی از مطالعات ثابت کرده‌اند که خوابیدن به میزان ۷ ساعت یا بیشتر در طول شب احتمال کاهش وزن را نسبت به کسانی که کمتر از ۷ ساعت می‌خوابند، افزایش می‌دهد.

اگر کیفیت خواب پایینی دارید و احساس می‌کنید که همین موضوع منجر به افزایش وزن ناخواسته شما شده است، قرار گرفتن در معرض صفحه نمایش کامپیوتر و گوشی را کاهش دهید، میزان مصرف کافئین را کم کنید و در یک زمان مناسب و متعادل بخوابید.

۷) به اندازه کافی از غذاهای کامل مصرف نمی‌کنید

غذای کامل غذایی است که انرژی‌زا باشد و مواد مغذی فراوانی در خود داشته باشد. اگر به صورت مداوم از غذاهای فراوری شده استفاده می‌کنید، تغییر رژیم غذایی و استفاده از غذاهای کامل می‌تواند نقش موثری در کاهش وزن شما داشته باشد.

در حقیقت داشتن رژیم غذایی کامل و مناسب که عاری از غذاهای فرآوری شده است، اصلی‌ترین عامل داشتن وزن مناسب است.

اگر دچار افزایش وزن هستید و می‌خواهید آن را تعدیل کنید، مواد غذایی کامل و مغذی همانند سبزیجات، میوه‌ها، لوبیا، تخم‌مرغ، آجیل و دانه‌های مفید را به وعده‌های غذایی و میان‌وعده‌های خود اضافه کنید.

۸) استرس زیادی دارید

استرس یکی از مشکلات شایعی است که افراد بسیار زیادی از آن رنج می‌برند. مقادیر بالای هورمون استرس که کورتیزول نامیده می‌شود، باعث افزایش گرسنگی و تمایل شما به خوردن مقادیر بیشتر غذا می‌گردد. در نهایت همین موضوع منجر به افزایش وزن و چاقی می‌گردد.

مطالعات نشان می‌دهند افرادی که دارای مشکل چاقی هستند، سطح کورتیزول بالایی نسبت به سایر افراد دارند. نکته جالب توجه اینست که مدیریت استرس به احتمال زیاد منجر به کاهش وزن می‌شود.

در یک مطالعه ۸ هفته‌ای از ۴۵ فرد بزرگسال مبتلا به چاقی، افرادی که از تکنیک‌های آرامش‌زا هم‌چون مدیتیشن و تنفس عمیق استفاده می‌کردند، نسبت به افرادی که فقط توصیه‌های غذایی رژیمی را دریافت کرده بودند، وزن بیشتری را از دست دادند.

برای کاهش میزان استرس خود و به تبع آن کاهش وزن، از روش‌هایی هم‌چون یوگا و مدیتیشن استفاده کنید.

۹) مواد غذایی با کالری بالا مصرف می‌کنید

پرخوردی دلیل اصلی افزایش وزن است. اگر میزان کالری که به صورت روزانه دریافت می‌کنید، از میزان کالری که می‌سوزانید بیشتر باشد، به احتمال زیاد دچار اضافه خواهید شد.

خوردن میان‌وعده‌های پر کالری و تنقلات مضر که هیچ ماده‌ی مغذی در خود ندارند، از دلایل اصلی چاقی محسوب می‌شوند. شما می‌توانید از رژیم‌های غذایی کم‌کالری استفاده کنید، اما برای شروع این رژیم غذایی حتما باید به یک متخصص تغذیه مراجعه کنید.

نتیجه‌گیری

همان‌طور که خواندید، عواملی که باعث افزایش وزن ناخواسته افراد می‌گردند، بسیار زیادند. خواب کم، بی‌تحرکی و خوردن بیش از حد غذاهای فرآوری شده یا شیرین فقط برخی از عادت‌هایی هستند که ممکن است منجر به افزایش وزن ناخواسته شما گردند. با این حال، چند راهکار ساده همانند غذا خوردن با دقت، ورزش و تمرکز بر روی غذاهای کامل می‌تواند به شما در کاهش وزن کمک کند و سلامت شما را بهبود بخشد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha