موج سوم ایدز در ایران در حالی رو به افزایش است كه به اذعان مسوولان وزارت بهداشت هنوز 50 تا 60‌هزار نفر از مبتلایان در كشور از بیماری خود نا‌آگاهند. با این حال معاون غذا و داروی وزارت بهداشت می‌گوید: آگاهی عمومی نسبت به مسایل جنسی در كشور رو به افزایش است و در سایه این مساله می‌توان به كنترل این بیماری در سطح جامعه امیدوار بود.

سلامت نیوز :موج سوم ایدز در ایران در حالی رو به افزایش است كه به اذعان مسوولان وزارت بهداشت هنوز 50 تا 60‌هزار نفر از مبتلایان در كشور از بیماری خود نا‌آگاهند. با این حال معاون غذا و داروی وزارت بهداشت می‌گوید: آگاهی عمومی نسبت به مسایل جنسی در كشور رو به افزایش است و در سایه این مساله می‌توان به كنترل این بیماری در سطح جامعه امیدوار بود.
بحث‌های مربوط به سلامت جنسی در حالی در طول چند سال اخیر در جامعه بیش از پیش در حال مطرح شدن است كه همواره برنامه پیشگیری از بیماری ایدز در جامعه مطرح بوده و موج سوم ایدز در جامعه ایران به گواه مسوولان وزارت بهداشت به شكلی در حال افزایش است كه رفتار‌های پرخطر جنسی را عمده‌ترین دلیل این افزایش می‌دانند.
در مقابل افزایش فروش كالاهای آمیزش جنسی و دارو‌های پیشگیری از ایدز در جامعه و دسترس بودن آنها در داروخانه‌های كشور می‌تواند نشان‌دهنده این موضوع باشد كه حساسیت عمومی در رابطه با افزایش آگاهی نسبت به سلامت جنسی در حال افزایش است. با این حال آمیختگی برنامه‌های این وزارتخانه در رابطه با سلامت جنسی در جامعه با برنامه‌های كنترل موج سوم ایدز در جامعه سوال‌برانگیز است.
معاون وزیر بهداشت با اشاره به موج سوم شیوع ایدز در كشور می‌گوید: موج نخست ایدز سال 65 شناسایی و نخستین مورد ابتلا به آن در كشور شروع شد و طی یكی، دو دهه با افزایش ناگهانی ایدز در بین مصرف‌كنندگان تزریقی موادمخدر و زندانیان در كشور مواجه شدیم و موج سوم ابتلا به ایذر از طریق روابط جنسی محافظت‌نشده است و از همین جهت می‌توان این موج را با بحث‌های سلامت جنسی مرتبط دانست. هم‌اكنون آمار ابتلا به ایدز در این رابطه در حال افزایش است؛ در واقع الگوی انتقال آن از تزریق به روابط جنسی محافظت نشده تغییر پیدا كرده و این امر بیشتر در زنان مشاهده می‌شود. شیبانی تاكید كرد: هفت درصد از مبتلایان به ایدز «در معرض خطر مسایل اخلاقی و رفتاری» قرار دارند و با توجه به افزایش رفتارهای پرخطر در آینده ممكن است با آتشفشانی از بیماری ایدز در كشور روبه‌رو شویم، بنابراین لازم است در این زمینه اطلاع‌رسانی لازم به مردم صورت گیرد.
او با اشاره به اینكه زنان در رده سنی 25 تا 34‌سال بیشتر درگیر موج سوم ایدز هستند، می‌افزاید: وقتی زنان به این بیماری مبتلا می‌شوند نوزادانی نیز به دنیا می‌‌آورند كه آنها هم مبتلا هستند و می‌تواند این افراد لطمه بزرگی به كودك خود و جامعه وارد می‌كنند. وزارت بهداشت با برنامه‌های حساب شده توانسته است تا حدود زیادی موج دوم ایذر را كه بین معتادان و زندانیان وجود داشت را كنترل كند ولی با افزایش آمار ابتلا از طریق روابط جنسی برنامه‌های كاهش آسیب وزارت بهداشت تغییر كرده تا بتواند با این موج مبارزه كند.
وی می‌افزاید: از سال 65 تا امسال 8/9‌درصد از افراد از طریق روابط جنسی مبتلا به ایذر شده‌اند؛ در صورتی كه این آمار در سال 89، 8/20 درصد بوده است همچنین تخمین‌زده می‌شود، 50 تا 60‌هزار مورد ابتلا در كشور وجود داشته باشد كه این افراد از وضعیت و آلودگی خود اطلاع ندارند كه خوشبختانه در حال حاضر در تمام شهرستان‌های كشور، مراكز و پایگاه‌های مشاوره در آنجا راه‌اندازی شده و در طول دو سال گذشته هم رسانه‌ها به‌خصوص صداوسیما و خبرگزاری‌ها حركت مناسبی درباره آگاه‌سازی مردم انجام داده‌اند كه اگر این روند ادامه پیدا كند و این همكاری‌ها بیشتر تداوم یابد ما انتظار داریم به اهدافی كه در برنامه‌ریزی كشوری پیش‌بینی شده دست پیدا كنیم و بتوانیم گسترش این بیماری را بیشتر كنترل كنیم. شیبانی معاون غذا و داروی وزارت بهداشت در ادامه می‌گوید: موج نخست ایدز سال 65 شناسایی و نخستین مورد ابتلا به آن در كشور شروع شد و طی یكی، دو دهه با افزایش ناگهانی در بین مصرف‌كنندگان تزریقی موادمخدر و زندانیان در كشور مواجه شدیم موج سوم ابتلا به ایذر از طریق روابط جنسی محافظت نشده است و از همین جهت می‌توان این موج را با بحث‌های سلامت جنسی مرتبط دانست.
معاون غذا و داروی وزارت بهداشت با اشاره به رویكرد وزارت بهداشت در این رابطه افزود: عمده برنامه‌های وزارت بهداشت در رابطه با بحث‌های سلامت جنسی در جامعه، به برنامه‌هایی معطوف است كه در راستای كنترل و پیشگیری از ایدز در جامعه مطرح می‌شود. ما با توجه به سیاست‌های موجود از این طریق سعی داریم آگاهی‌های جنسی در این رابطه را افزایش دهیم چرا كه این امر به نوعی مبنای مهمی در سلامت اجتماعی افراد تلقی می‌شود و در برنامه‌های ما نیز این مسایل به شكلی دیده شده است. او می‌افزاید: از نظر ما مهم‌ترین هدف هر دولتی تحقق توسعه پایدار است و مردم مهم‌ترین منبع توسعه هستند، آنان وقتی می‌توانند منبع مناسب برای توسعه باشند كه از سلامت برخوردار باشند، از سوی دیگر زنان نیز نیمی از جمعیت هر كشور و در واقع نیمی از نیروی توسعه‌دهنده هر جامعه را تشكیل می‌دهند و چنانچه زنان سالم باشند، توسعه پایدار محقق می‌شود، بر همین اساس ما عمده شعار‌های‌مان در این زمینه بر پایه زنان سالم، محور خانواده و جامعه سالم است.
او با بیان اینكه توجه به روابط جنسی از مهم‌ترین بخش روابط زناشویی است كه كیفیت آن سلامت فرد و خانواده را تحت تاثیر قرار می‌دهد، می‌گوید: این امر موجب ارتقای سلامت جامعه نیز می‌شود و فهم روابط صحیح جنسی و تاثیرات آن بدون توجه به یك نگاه چند‌گانه دارای نقص‌های فراوانی خواهد بود و تدوین سیاست‌های راهبردی را برای آیندگان دچار چالش می‌كند. در حال حاضر گزارش‌های ما از وضعیت سلامت در جامعه نشان می‌دهد كه نگرش افراد جامعه نسبت به این موضوع افزایش داشته است و این مساله به خودی خود امیدوار‌كننده است. البته این موضوع نگاهی بین رشته‌ای و به خصوص در حوزه‌های علوم انسانی و پزشكی نیاز دارد و باید توجه به زمینه‌های دینی، فرهنگی، اجتماعی را همواره به عنوان یك اصل در برنامه‌ریزی‌ها مورد دقت نظر قرار دهیم.
معاون غذا و داروی وزارت بهداشت با اشاره به اینكه در بحث مربوط به سلامت جنسی تامین داروهای مرتبط با ایدز از 18‌در‌صد در سال 1381 به 40‌درصد در سال‌جاری افزایش داشته است، گفت: تامین دارو‌های مرتبط با ایدز از برنامه‌های پیشگیرانه وزارت بهداشت است كه خوشبختانه چند سالی است كه تمامی داروهای مورد نیاز برای بیماران مبتلا به ایدز، به صورت رایگان در اختیار آنان قرار می‌گیرد و تاثیر آنها به حدی است كه عمدتا پیشگیرانه است و حجم ویروس را در بدن كم می‌كند و در برخی از موارد این داروها زمان مرگ بیمار را هم به تاخیر می‌اندازد.
منبع:روزنامه شرق

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha