سلامت نیوز : یک روانشناس خانه تکانی را زمینه ای برای آرامش و شادابی روحی انسان دانست و گفت: متاسفانه بسیاری از خانواده ها آرامش و لذت روحی سنت زیبای خانه تکانی را با چشم و هم چشمی، تجمل گرایی، اسراف و توجه بیش از حد به زرق و برق نظیر تعویض وسایل منزل از بین می برند و این مسئله فشار روحی زیادی به آنها بخصوص خانواده های طبقه متوسط و پایین وارد می کند.
دکتر هادی خسروی در گفت و گو با شفقنا ، به مهم ترین تاثیرات روحی و روانی خانه تکانی ایام عید اشاره کرد و افزود: انباشتگی بیش از حد وسایل زندگی، نوعی بلاتکلیفی و آشفتگی در ذهن افراد بوجود می آورد بطوریکه آنها را دچار خمودگی و افسردگی کرده و باعث کاهش انرژی و کارآیی انسان می شود، در واقع ذهن انسان بطور طبیعی طوری خلق شده که پیوسته می خواهد نظم و انضباط به خود بدهد و انسان در محیط های منظم کارآمدی مفیدتر و در محیط های شلوغ نیز احساس کلافگی کرده و غمگینی و افسردگی بیشتری احساس می کنند، بنابراین تغییر دکوراسیون خانه و اقدام به پاکیزگی و خانه تکانی از جمله سنت هایی است که افراد برای ایجاد تحولات روحی و روانی در خود و خانواده شان اجرا می کنند.
وی در ادامه خانه تکانی را بهانه ای برای مشارکت های جمعی و صمیمی خانواده ها عنوان کرد و گفت: خانه تکانی از جمله سنت هایی است که از ماه پایانی سال شروع می شود و تا قبل از پایان گرفتن سال تمام می شود. در واقع کوشش خانواده ها بعد از ماه ها درگیری و دوری از هم جهت تمیز کردن وسایل خانه، بهانه ای برای دورهم جمع شدن، زنده کردن صمیمیت ها و زمینه ای برای شروع فعالیت های دسته جمعی با مشارکت دیگرا اعضای خانواده است بطوریکه آنها سالی یکبار به بهانه جشن سال نو و تمیز کردن اسباب خانه دورهم جمع می شوند.
خسروی با بیان اینکه خانه تکانی روحیه مسئولیت پذیری افراد را بالا می برد تاکید کرد: همانطور که اشاره شد خانه تکانی قدرت انسجام میان افراد در خانواده را افزایش و روحیه کار دسته جمعی را بالا می برد و به آنها آموزش می دهد خانه تکانی و مسئولیت پاکیزه نگه داشتن خانه نباید تنها بر دوش یک نفر باشد و بهتر است سایر اعضای خانواده با هم همکاری کرده و بطور دسته جمعی خانه تکانی کنند. در این صورت یک نفر احساس خستگی و نارضایتی نخواهد کرد. وقتی که تمام خانواده با یکدیگر همکاری می کنند، جو صمیمانه ای پدید می آید. حتی مادران و همسران باید از اعضای خانواده بخواهند تا خود اتاق و وسایل شان را تمیز و مرتب کنند. در این صورت افراد خصوصاً کودکان مسئولیت پذیری را فراخواهند گرفت و احساس مشارکت برای آنان درونی می شود.
به گفته این روانشناس، جدا از ارزش مذهبی، اعتقادی و هویت ملی سنت خانه تکانی در جامعه ما، می توان از جنبه جسمی و روحی نیز آن را مورد بررسی قرار داد، از دیدگاه روانشناسی بسیاری از بیماری ها ریشه و زمینه ای روحی و روانی دارند تا زمانی که روح سالمی در انسان نباشد سلامتی جسمی آنها نیز خدشه دار می شود، بنابراین ارج نهادن به سنت هایی مثل خانه تکانی، دید و بازدید های ایام عید و غیره به دلیل دورهم جمع شدن ها، بوجود آمدن احساس مشترک، انسجام فرهنگی، دور شدن از دغدغه های روزمرگی، ایجاد فرصت های شاد و خنده، تقویت ارتباطات درون خانوادگی و برون خانوادگی و غیره بهترین فرصت برای خانه تکانی روح و روان انسان و برون رفتن از کسالت و خستگی روحی است.
وی در پایان با تاکید بر اینکه بسیاری از خانواده ها آرامش روحی خانه تکانی و برخی سنت های ایرانی را با چشم و هم چشمی از بین می برند اظهار کرد: متاسفانه بسیاری از خانواده ها آرامش و لذت روحی سنت زیبای خانه تکانی را با چشم و هم چشمی، تجمل گرایی، اسراف و توجه بیش از حد به زرق و برق نظیر تعویض وسایل منزل از بین می برند و این مسئله فشار روحی زیادی به آنها بخصوص خانواده هایی که در طبقه متوسط و پایین قرار دارند وارد می کند در نتیجه می بینیم که لذت و شادابی روحی خانه تکانی تبدیل به غذاب روحی آنها می شود.
پیشنهاد سردبیر
-
استرسی که پیرتان میکند
استرس نه تنها تهدیدی بر سلامت روان ما است بلکه سلامت جسم و ظاهر افراد را تحت تأثیر قرار میدهد. تحقیقات نشان داده افرادی که دچار استرس و اضطراب شدیدی قرار داشتهاند علائم پیری را زودتر تجربه کردهاند.
-
آیا فشار خون میتواند بدون علت مشخص افزایش یابد؟
بالا و پایین رفتن فشار خون در طول روز طبیعی است. این نوسانات می تواند ناشی از فعالیت های روزمره مانند ورزش، پیاده روی و صحبت کردن باشد. با این حال، اگر فشار خون شما بدون دلیل افزایش یافته است، می تواند نشانه ای از مشکلات احتمالی باشد.
-
آنچه باید درباره روشن تر کردن پوست بدانید
یک متخصص پوست میگوید فرآوردههای روشنکننده حاوی جیوه در استفاده طولانیمدت، بسیار مضر است.
-
آیا اختلال نعوظ ناشی از دیابت درمان می شود؟
اختلال نعوظ یک وضعیت خسته کننده است که در آن آلت تناسلی نمی تواند نعوظ کافی برای رابطه جنسی داشته باشد یا آن را حفظ کند و این وضعیت بسیار شایع است.
-
کاهش سن ابتلا به آلزایمر به ۶۰ سال؛ آلودگی هوا، استرس و تغذیه نامناسب از عوامل اصلی
رئیس انجمن علوم اعصاب ایران اعلام کرد که سن ابتلا به بیماری آلزایمر در کشور به ۶۰ سال کاهش یافته و عواملی مانند آلودگی هوا، استرس، تغذیه ناسالم و عدم فعالیت بدنی نقش مهمی در بروز این اختلالات مغزی دارند.
-
چگونه حافظه فرزندان را تقویت کنیم؟
تقویت حافظه یکی از نیازهای اساسی کودکان و نوجوانان است و نقش کلیدی در موفقیت تحصیلی و فردی انها ایفا میکند.
-
۴۰۰۰ بیمار تنفسی به اورژانس تهران در پی آلودگی هوا مراجعه کردند
با افزایش آلودگی هوا در تهران، بیش از ۴۰۰۰ نفر به اورژانس پایتخت به دلیل مشکلات تنفسی مراجعه کردهاند. این مراجعهها ۳۳.۵ درصد از مجموع ماموریتهای اورژانس در هفته اخیر را به خود اختصاص داده است.
-
تتو با ماهیت تهاجمی تهدیدی بر سلامت مصرف کنندگان است
محمود آل بویه مدیرکل فرآوردههای آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو در مراسمی بر ضرورت نظارت دقیق بر فرآوردههای آرایشی و بهداشتی تأکید کرد.
نظر شما