سلامت نیوز : یک روانشناس خانه تکانی را زمینه ای برای آرامش و شادابی روحی انسان دانست و گفت: متاسفانه بسیاری از خانواده ها آرامش و لذت روحی سنت زیبای خانه تکانی را با چشم و هم چشمی، تجمل گرایی، اسراف و توجه بیش از حد به زرق و برق نظیر تعویض وسایل منزل از بین می برند و این مسئله فشار روحی زیادی به آنها بخصوص خانواده های طبقه متوسط و پایین وارد می کند.
دکتر هادی خسروی در گفت و گو با شفقنا ، به مهم ترین تاثیرات روحی و روانی خانه تکانی ایام عید اشاره کرد و افزود: انباشتگی بیش از حد وسایل زندگی، نوعی بلاتکلیفی و آشفتگی در ذهن افراد بوجود می آورد بطوریکه آنها را دچار خمودگی و افسردگی کرده و باعث کاهش انرژی و کارآیی انسان می شود، در واقع ذهن انسان بطور طبیعی طوری خلق شده که پیوسته می خواهد نظم و انضباط به خود بدهد و انسان در محیط های منظم کارآمدی مفیدتر و در محیط های شلوغ نیز احساس کلافگی کرده و غمگینی و افسردگی بیشتری احساس می کنند، بنابراین تغییر دکوراسیون خانه و اقدام به پاکیزگی و خانه تکانی از جمله سنت هایی است که افراد برای ایجاد تحولات روحی و روانی در خود و خانواده شان اجرا می کنند.
وی در ادامه خانه تکانی را بهانه ای برای مشارکت های جمعی و صمیمی خانواده ها عنوان کرد و گفت: خانه تکانی از جمله سنت هایی است که از ماه پایانی سال شروع می شود و تا قبل از پایان گرفتن سال تمام می شود. در واقع کوشش خانواده ها بعد از ماه ها درگیری و دوری از هم جهت تمیز کردن وسایل خانه، بهانه ای برای دورهم جمع شدن، زنده کردن صمیمیت ها و زمینه ای برای شروع فعالیت های دسته جمعی با مشارکت دیگرا اعضای خانواده است بطوریکه آنها سالی یکبار به بهانه جشن سال نو و تمیز کردن اسباب خانه دورهم جمع می شوند.
خسروی با بیان اینکه خانه تکانی روحیه مسئولیت پذیری افراد را بالا می برد تاکید کرد: همانطور که اشاره شد خانه تکانی قدرت انسجام میان افراد در خانواده را افزایش و روحیه کار دسته جمعی را بالا می برد و به آنها آموزش می دهد خانه تکانی و مسئولیت پاکیزه نگه داشتن خانه نباید تنها بر دوش یک نفر باشد و بهتر است سایر اعضای خانواده با هم همکاری کرده و بطور دسته جمعی خانه تکانی کنند. در این صورت یک نفر احساس خستگی و نارضایتی نخواهد کرد. وقتی که تمام خانواده با یکدیگر همکاری می کنند، جو صمیمانه ای پدید می آید. حتی مادران و همسران باید از اعضای خانواده بخواهند تا خود اتاق و وسایل شان را تمیز و مرتب کنند. در این صورت افراد خصوصاً کودکان مسئولیت پذیری را فراخواهند گرفت و احساس مشارکت برای آنان درونی می شود.
به گفته این روانشناس، جدا از ارزش مذهبی، اعتقادی و هویت ملی سنت خانه تکانی در جامعه ما، می توان از جنبه جسمی و روحی نیز آن را مورد بررسی قرار داد، از دیدگاه روانشناسی بسیاری از بیماری ها ریشه و زمینه ای روحی و روانی دارند تا زمانی که روح سالمی در انسان نباشد سلامتی جسمی آنها نیز خدشه دار می شود، بنابراین ارج نهادن به سنت هایی مثل خانه تکانی، دید و بازدید های ایام عید و غیره به دلیل دورهم جمع شدن ها، بوجود آمدن احساس مشترک، انسجام فرهنگی، دور شدن از دغدغه های روزمرگی، ایجاد فرصت های شاد و خنده، تقویت ارتباطات درون خانوادگی و برون خانوادگی و غیره بهترین فرصت برای خانه تکانی روح و روان انسان و برون رفتن از کسالت و خستگی روحی است.
وی در پایان با تاکید بر اینکه بسیاری از خانواده ها آرامش روحی خانه تکانی و برخی سنت های ایرانی را با چشم و هم چشمی از بین می برند اظهار کرد: متاسفانه بسیاری از خانواده ها آرامش و لذت روحی سنت زیبای خانه تکانی را با چشم و هم چشمی، تجمل گرایی، اسراف و توجه بیش از حد به زرق و برق نظیر تعویض وسایل منزل از بین می برند و این مسئله فشار روحی زیادی به آنها بخصوص خانواده هایی که در طبقه متوسط و پایین قرار دارند وارد می کند در نتیجه می بینیم که لذت و شادابی روحی خانه تکانی تبدیل به غذاب روحی آنها می شود.
پیشنهاد سردبیر
-
آسیب به دندانها با استرس مزمن
یکی از رایجترین تأثیرات استرس مزمن، افزایش هورمون کورتیزول در بدن است؛ هورمونی که میتواند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کرده و بدن را در برابر عفونتها آسیبپذیرتر کند. در چنین شرایطی لثهها در برابر عفونتهای بافت نرم اطراف دندان حساستر میشوند. عفونت لثه، خونریزی، التهاب، تحلیل لثه و حتی لق شدن دندانها از عوارض احتمالیاند.
-
چرا باید گرمازدگی در سالمندان را جدی گرفت؟
سالمندان در گرما در معرض خطرات ناشی از گرمازدگی، کمآبی بدن و تشدید بیماریهای زمینهای قرار میگیرند.
-
بهترین زمان خوردن موز برای سلامت دستگاه گوارش
موز یکی از میوههای محبوب و مغذی است که مصرف منظم آن میتواند نیاز بدن به ویتامینها و مواد معدنی حیاتی را تأمین کند.
-
تاثیر تغذیه مناسب در کاهش آسیبهای ناشی از آلودگی هوا
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مصرف برخی مواد غذایی را باعث تقویت سیستم ایمنی، تنفسی، گوارشی و قلبی و کاهش آسیبهای ناشی از آلایندهها در بدن، عنوان کرد.
-
لبنیات غیرپاستوریزه؛ عامل پنهان بیماریهای خطرناک مشترک انسان و حیوان
به اذعان کارشناسان، مصرف لبنیات غیرپاستوریزه میتواند بهعنوان یکی از مهمترین راههای انتقال بیماریهای خطرناک از دام به انسان شناخته شود.
-
یخ یا گرما: کدامیک برای تسکین درد آرتریت بهتر است؟
در انتخاب بین گرما و یخ، بسته به شرایط و علائمتان تصمیم بگیرید. ممکن است یکی از آنها برای شما بهتر عمل کند، یا ترکیبی از هر دو روش مؤثرتر باشد.اگر مطمئن نیستید کدام گزینه مناسب شماست، با پزشک مشورت کنید تا راهنماییهای لازم را دریافت نمایید.
-
نقش پروبیوتیکها در سلامت بدن / هشدار مصرف بیرویه آنتیبیوتیکها
رئیس انجمن میکروب شناسی ایران با بیان اینکه پروبیوتیکها از عناصر مهم و کمک کننده اندامها و دستگاههای مختلف بدن در سلامتسازی هستند که در پیشگیری و درمان بیماریها نقش دارند، در عین حال نسبت به مصرف بیرویه آنتیبیوتیکها هشدار داد.
-
نشانههای پیری زودرس
یک مطالعه جدید میگوید که به نظر میرسد یکی از نشانههای پیری زودرس، افزایش خطر زوال عقل و سکته مغزی است.
نظر شما