مسمومیت دانش‌آموزان یکی از پرابهام‌ترین موضوعات اجتماعی این روزها است. از نهم آذر ماه سالجاری شروع شد. نیازی به اعلام روابط عمومی آموزش و پرورش قم نبود تا اعلام کند 18 دانش‌آموز هنرستان دخترانه نور یزدان شهر، مسموم و به بیمارستان منتقل شده‌اند؛ تجمع خانواده‌ها مقابل هنرستان و تصاویری که از آن درز پیدا کرده بود، خبر را زودتر رساند.

مسمومیت دانش آموزان قمی بعد از استشمام بویی شبیه بوی نارنگی

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه آرمان ملی، گفته شد که دانش‌آموزان مسموم شده، علائمی مثل بی‌حالی، سوزش گلو و سرگیجه دارند. حدود دو هفته گذشت و تقریبا همه آن مسمومیت را پای حادثه‌ای گذاشتند که همه جا ممکن است اتفاق بیفتد؛ هرچند مسئولین هنوز دلیلش را اعلام نکرده بودند. این حادثه هم مثل بسیاری از موضوعات دیگر داشت به فراموشی سپرده می‌شد که روز بیست و دوم آذر ماه، خبر رسید برای دومین بار دختران هنرستان نور مسموم شده‌اند؛ این‌بار 51 دانش‌آموز.

این بار مدت زمان بیشتری نگاه‌ها متوجه هنرستان دخترانه قم شد؛ باز هم دلیل مسمومیت اعلام نشد و اخباری که از مسئولین منتشر شد در حد چگونگی انتقال دانش‌آموزان به بیمارستان و نحوه رسیدگی به آنها و وضعیت ترخیص‌شان باقی‌ماند اما برای طیف قابل توجهی از شهروندان ایرانی این سوال پیش آمد که در این هنرستان چه خبر شده؟ گذشت و تا دو ماه بعد که حادثه مشابه رخ داده برای هنرستان نور باز هم تکرار شد اما این بار در دبیرستان دخترانه فاطمیه منطقه صفاشهر قم؛ 15 دانش‌آموز و تنها دو روز بعد یعنی دهم بهمن ماه، بار دیگر در همین مدرسه 18 دانش‌آموز مسموم شدند.

مسمومیت‌ها همین‌طور ادامه پیدا کردند؛ دوازده بهمن، مدرسه بلقیس برقعی درگیر مسمومیت شد و 7 دانش‌آموز و یک معلم را راهی بیمارستان کرد؛ شانزده بهمن، همزمان سه مدرسه دخترانه قرائتی و میثم، طاها و امامی از مسمومیت دانش‌آموزان خود خبر دادند؛ هفدهم بهمن هم مدارس حضرت فاطمه الزهرا(س)، شاهد رضوی و هنرستان سیدحسن برقعی جمعا 61 دانش‌آموز مسموم و آخرین مورد (البته تا زمان نگارش این متن) اختصاص پیدا کرد به 37 دانش‌آموز دیگر که روز 23 بهمن ماه، در مدارس ناحیه 3 آموزش و پرورش ازجمله ریحانه‌النبی، منتظری و شاهد رضوی. در تمام این مدت هم بر اسرارآمیز بودن خبر افزوده شد و حالا دیگر افکار عمومی هر روز منتظر این بود که ببیند دانش‌آموزان کدام مدرسه در قم مسموم شده‌اند. نگرانی‌های وافر خانواده‌های دانش‌آموزان قمی را هم اضافه کنید.

برخی مسئولان راهکارهایی مثل تعطیلی مدارس را دادند. نشست‌ها و جلساتی در قم شکل گرفت و پیگیری خبرنگاران(از جمله رسانه «آرمان ملی») هم از مسئولان قم به پاسکاری از یک مسئول به مسئول دیگر و از یک سخنگو به سخنگوی دیگر منتهی شد. در ویدئویی که از خانواده‌های دانش‌آموزان در یک نشست با مسئولین محلی بیرون آمد نشان می‌داد که خانواده‌ها با عصبانیت مسئولان را خطاب قرار داده و از آنها می‌پرسند که آیا در مدارس فرزندان شما(منظور فرزندان مسئولین) هم این اتفاقات می‌افتد؟! آنها در خصوص نشتی موتورخانه مدرسه‌ای هم گفته بودند که اصلا در طبقه‌ای که دانش‌آموزان مسموم شدند موتورخانه وجود نداشته و مسائلی از این دست.

در کنار اظهار نظرهای مسئولان، نمایندگان قم در مجلس و دیگران، موضوعاتی هم مطرح شد نظیر احتمال عمدی بودن حادثه که توسط احمد حاجی‌زاده، معاون استاندار قم طرح شد و... اما نامه‌ای که روز گذشته در کانال(شبکه اجتماعی) ایتای همشهری قم دیده شد تحت عنوان «نامه رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم در ارتباط با مسمومیت سریالی مدارس» که به معلمان مدارس توصیه شده بود با کیسه فریزر هوای ناحیه مسموم شده و دم و بازدم دانش‌آموزان را جهت نمونه‌برداری ذخیره کنند! بشنوید از بوی نارنگی یا چیزی شبیه نارنگی که خبرگزاری تسنیم درباره مسمومیت دانش‌آموزان قم از زبان مسئولان مدارس منتشر کرده و گفته بعد از این بو، سرگیجه و بدحالی سراغ دانش‌آموزان آمده؛ عوارضی که به گفته والدین دانش‌آموزان تا چند هفته بعد هم ادامه داشته. بوی نارنگی ما را به زمان جنگ و حملات شیمیایی رژیم صدام می‌برد و خاطرات رزمندگانی که با شنیدن بوی میوه‌هایی چون سیب متوجه حمله شیمیایی دشمن می‌شدند.

آیا با کیسه فریز مشکل حل می‌شود؟

همان‌طور که گفته شد، سرپرست دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی قم یعنی مهدی مصری، در رابطه با مسمومیت دانش‌آموزان قمی، موضوع و در واقع دستوری عجیب را خطاب به محسن اوروجی، مدیر کل مدیریت بحران، نوشته با این مضمون که «معلمان مدارس با کیسه فریزر هوای ناحیه مسموم شده و دم و بازدم دانش‌آموزان رو جهت نمونه برداری ذخیره کنند.»

البته کارشناسان و متخصصان امور پزشکی و تشخیص مسمومیت‌های گوناگون هنوز هیچ واکنشی به این نامه نشان نداده و نگفته‌اند که آیا با نمونه برداری از نفس دانش‌آموزان می‌شود به راه حلی برای حل بحران مسمومیت در قم رسید یا خیر؟ روز گذشته تسنیم گزارشی با عنوان سریال مسمومیت‌های سریالی مشکوک دانش‌آموزان، کارکرد که در آن به چیزی شبیه بوی نارنگی اشاره کرده و گفته بود «مسئولان مدرسه از انتشار بویی شبیه نارنگی و پس از آن سرگیجه و بد شدن حال دانش‌آموزان سخن گفتند! دانش‌آموزان نیز از علائمی همچون سردرد، سرگیجه، سستی بدن، عدم توانایی راه رفتن و بی‌حالی می‌گویند، برخی والدین نیز از ادامه عوارضی همچون سرگیجه و بی‌حالی دانش‌آموزان با گذشت چندین هفته از وقوع حادثه خبر می‌دهند.»

از مسئولان توقع پاسخ داریم

آنچه برای دانش‌آموزان دختر در قم طی حدود سه ماه گذشته اتفاق افتاده، پدیده‌ای عجیب است. موضوعی که منجر به وارد شدن فشار و استرس‌های روانی بسیار به دانش‌آموزان و خانواده‌ها شده خصوصا که علت مسمومیت‌ها مشخص نیست و مسئولان هم پاسخ درستی در این رابطه ندارند. شهروندان بیم آن دارند که این علائم ادامه دار ناشی از مسمومیت مضرات جبران ناپذیری به‌همراه داشته باشد و در حالی با این بحران دست و پنجه نرم می‌کنند که نمی‌دانند قرار است چه اتفاقی برایشان رخ دهد؛ آن‌ها پر از بیم‌اند و بی‌آنکه پای امیدی در میان باشد.

این رسانه که محل شنیدن درددل‌و نگرانی‌های شهروندان قم بوده، بر خود لازم می‌داند این سوال را به صورت جدی از مسئولین بپرسد که علت این مسمومیت‌های ادامه دار دانش‌آموزان دختر چیست؟ و بی‌صبرانه منتظر پاسخ مسئولین می‌ماند!

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha