به گزارش سلامت نیوز به نقل از livescience، ورزش منظم برای داشتن زندگی طولانی و سالم اهمیت زیادی دارد، اما پرسش مهم اینجاست: برای بهرهمندی از مزایای ورزش، زنان باید بیشتر ورزش کنند یا مردان؟
پاسخ ممکن است برایتان جالب باشد: شواهد نشان میدهند که زنان میتوانند با صرف زمان کمتر نسبت به مردان، از مزایای مشابه یا حتی بیشتری بهرهمند شوند.
طبق یک مطالعه بزرگ که در سال ۲۰۲۴ در مجله کالج قلبشناسی آمریکا منتشر شد، زنان نسبت به مردان با زمان کمتری ورزش کردن، میتوانند به میزان قابل توجهی خطر مرگ را کاهش دهند. این تحقیق با بررسی دادههای بیش از ۴۱۲ هزار فرد آمریکایی بین ۲۷ تا ۶۱ سال انجام شد که ۵۵ درصد از آنها زن بودند.
زنان با ورزش کمتر، مزایای بیشتری میبرند
دکتر مارتا گولاتی، از مرکز قلب اسمیت در موسسه سدارز-ساینای و یکی از نویسندگان این تحقیق گفت:«نکته جالب این تحقیق آن است که زنان میتوانند از هر دقیقه فعالیت بدنی متوسط تا شدید، بیشتر از مردان سود ببرند. این یافته میتواند انگیزه خوبی برای تشویق زنان به ورزش باشد.»
در این مطالعه، اطلاعات فعالیت بدنی شرکتکنندگان از طریق «نظرسنجی ملی سلامت» ایالات متحده جمعآوری شد. سپس این دادهها با «شاخص ملی مرگ» مرتبط شد تا ارتباط بین میزان ورزش و مرگومیر از هر علت و بهویژه بیماریهای قلبی مشخص شود.
در طول مدت مطالعه (۱۹۹۷ تا ۲۰۱۹)، بیش از ۳۹ هزار شرکتکننده فوت کردند که حدود ۱۱ هزار مورد از آنها به دلیل بیماریهای قلبی، حملات قلبی و سکته مغزی بوده است.
تفاوت میزان تأثیر ورزش در زنان و مردان
از میان افراد بررسیشده، ۳۲ درصد از زنان و ۴۳ درصد از مردان گفتند که حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته فعالیت هوازی (مثل پیادهروی یا دویدن) دارند.اما کاهش خطر مرگ برای زنان فعال تا ۲۴ درصد و برای مردان فعال فقط ۱۵ درصد بود.
نکته مهمتر اینکه زنان با تنها ۱۴۰ دقیقه فعالیت در هفته به همان میزان کاهش خطر مرگ دست یافتند که مردان با ۳۰۰ دقیقه ورزش! در واقع، زنان با نصف زمان ورزش، همان مزایا را دریافت کردند. هرچند با افزایش مدتزمان ورزش تا ۳۰۰ دقیقه، فواید بیشتری نیز مشاهده شد.
تمرینات قدرتی هم برای زنان مفیدتر بود
در مورد تمرینات قدرتی مانند وزنهبرداری یا استفاده از وزن بدن، حدود ۲۰ درصد از زنان و ۲۸ درصد از مردان گفتند که دستکم دو بار در هفته این نوع تمرینات را انجام میدهند.اما بهطور میانگین، زنان حدود ۰٫۸۵ بار در هفته و مردان ۱٫۲۵ بار تمرین قدرتی داشتند.
با این حال، زنانی که دو بار در هفته تمرین قدرتی داشتند، ۱۹ درصد کاهش در خطر مرگ را تجربه کردند، در حالی که این رقم برای مردان تنها ۱۱ درصد بود.
تأثیر ورزش بر سلامت قلبی عروقی
در مورد مرگومیر ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی، مزایای ورزش برای زنان حتی بیشتر بود:
-
فعالیتهای هوازی خطر مرگ قلبی را در زنان تا ۳۶ درصد کاهش داد، در حالی که در مردان این رقم تنها ۱۴ درصد بود.
-
تمرینات قدرتی نیز خطر مرگ قلبی را در زنان تا ۳۰ درصد کاهش داد، در حالی که در مردان تنها ۱۱ درصد بود.
دکتر گولاتی در مصاحبهای با NPR گفت:«شگفتانگیزترین یافته برای ما این بود که تمرینات قدرتی در زنان باعث کاهش ۳۰ درصدی مرگ ناشی از بیماریهای قلبی میشود. ما چیزهای کمی داریم که تا این حد در کاهش مرگومیر مؤثر باشند.»
این تحقیق نیز مانند بسیاری از مطالعات بزرگ، محدودیتهایی داشت. مهمترین آنها این بود که دادههای مربوط به ورزش، بهصورت خوداظهاری جمعآوری شده بود و ممکن است افراد اطلاعات دقیقی ارائه نداده باشند. همچنین فقط ورزش در اوقات فراغت بررسی شده و فعالیتهای جسمی در محیط کار یا خانه لحاظ نشدهاند. در ضمن، تغییرات سبک زندگی افراد در طول زمان نیز در نظر گرفته نشده بود.
با این حال، نتایج این تحقیق با یافتههای متاآنالیز سال ۲۰۱۱ که در مجله گردش خون منتشر شده بود، همراستا بود. در آن تحقیق نیز مشخص شده بود که ارتباط بین ورزش و کاهش مرگومیر در زنان قویتر از مردان است.
نتیجهگیری
پژوهشگران امیدوارند این نتایج، انگیزه بیشتری برای زنان فراهم کند تا ورزش منظم را در برنامه روزانه خود قرار دهند؛ چه تمرینات هوازی مانند پیادهروی و دویدن، و چه تمرینات قدرتی مانند وزنهزدن یا تمرین با وزن بدن.
دکتر کریستین آلبرت، رئیس دپارتمان قلبشناسی در موسسه اسمیت، که در این مطالعه نقشی نداشت، گفت: «امیدوارم این پژوهش پیشگامانه بتواند زنانی را که هنوز به ورزش منظم روی نیاوردهاند، تشویق کند که با صرف حتی زمان اندکی، از مزایای بزرگ آن برای سلامت بلندمدتشان بهرهمند شوند.»
نظر شما