به گزارش سلامت نیوز به نقل از بی بی سی، بر اساس اين مطالعه سنجش نشانههای سنتی مرتبط با بارداری در جوامع غيرشهری ايران و ترکيه بوده است و طرح مطالعاتی به طور همزمان در دو روستای ليقوان از توابع تبريز در ايران و روستای کاواخدِر از توابع ازمير در ترکيه انجام شده است.
مطالعه جديد که توسط دکتر سهيلا اوزوی از دانشگاه اِگ ترکيه و ويدا کاتبی از دانشگاه آزاد تبريز انجام شده نشان میدهد توجه به آموزههای سنتی دوران بارداری در هر دو جامعه در حال گسترش است و اين در حاليست که زنان شهری و روستايی در هر دو جامعه نسبت به دو دهه پيش از رشد اجتماعی بيشتری برخوردار شدهاند.
در اين مطالعه به مجموعه وسيعی از باورهای سنتی در دوران پيش و پس از بارداری پرداخته شده و ضمن مقايسه دو کشور به اين موضوع اشاره شده که گرچه زنان در هر دو کشور تحت مراقبتهای جديد طبی هستند و آمارهای بهداشتی نشانگر کاهش مرگ و مير زنان باردار است اما توجه به روشهای سنتی دوران بارداری در ميان زنان نيز در حال افزايش است.
پژوهشگرانی که نتايج اين تحقيق را منتشر کردهاند در کنار تشويق بخشی از روشهای سنتی زمان بارداری به مسئولان بهداشتی هر دو کشور يادآوری کردهاند که چنانچه بعضی از اين روشها از جنبه کيفی مورد بازآموزی قرار نگيرند موجب درگير شدن مجدد زنان باردار با مشکلات زايمان غيربهداشتی و افزايش شمار مرگ و ميرها خواهد شد.
نمونه چنين روشهايی استفاده از پارچه نيمسوز برای مهار خونريزی پس از زايمان است که در مناطقی که امکان زايمان بهداشتی در دسترس نيست مورد استفاده قرار میگيرد.
بر اساس اين مطالعه از جنبه بهداشت بارداری، زنان در ايران از شرايط به مراتب بهتری نسبت به ترکيه برخوردارند.
بنا به آمار سازمان بهداشت جهانی، در ترکيه از هر صد هزار زن صد نفر از آنها جان خود را در دوران بارداری از دست میدهند در حالی که در ايران از هر صد هزار زن باردار ۳۷ نفر در اثر مشکلات دوران بارداری جان می بازند.
باورهای سنتی
در اين گزارش آمده است که بر اساس باورهای سنتی در ترکيه اگر شکم زنان باردار دارای برآمدگی تيز باشد، تمايل آنها به خوردن شيرينی افزايش يابد، قيافه آنها نسبت به دوران پيش از بارداری بهتر شود و يا حرکت جنين را به خزيدن تشبيه کنند، صاحب فرزند پسر خواهند شد.
بنابر همين اعتقادات در عوض اگر اندازه دور باسن زن باردار بزرگتر شود، خواب آلودهتر شوند، به دفعات بيشتر نياز به تخليه مثانه داشته باشند، زشتتر از پيش از دوران بارداری شوند و در نهايت تحرک جنين کم باشد صاحب فرزند دختر خواهند شد.
چنين باورهای سنتی در ميان بيش از ۷۷ درصد از زنان ترکيه وجود داشته است.
اما در بخش ايران باورهای سنتی حکايت از اين دارند که اگر زنان باردار زيباتر شده باشند اما به غذاهای شور تمايل نشان دهند فرزندشان پسر خواهد بود.
در مورد انتظار برای فرزند دختر نيز باورهای سنتی به افزايش اندازه باسن زنان باردار و تمايل آنها برای خوردن شيرينی اشاره دارند. چنين باورهايی در ميان ۵۷ درصد از زنان ايرانی مورد مطالعه وجود داشته است.
زنان روستايی در هر دو کشور برای تولد نوزاد به نذر کردن اعتقاد دارند.
علاوه بر اين بر اساس اعتقادات سنتی در ترکيه زنان بارداری که در آرزوی فرزند پسر هستند به پهلو و از سمت راست میخوابند. اما اگر در آرزوی فرزند دختر باشند همچنين بايد تنها در روزهای مشخصی آميزش داشته باشند و غذاهايشان شور و کم انرژی باشد.
بر اساس سنت، زنان ايرانی نيز چنانچه در آرزوی فرزند پسر باشند به تعويض خانه دست میزنند و به زيارت اماکن مقدس میروند. و اگر در آرزوی فرزند دختر باشند نوع نذر خود را نيز انتخاب میکنند و نظير زنان ترکيه به خوردن غذاهای کم انرژی روی میآورند.
بر اساس نتايج اين مطالعه در مجموع، زنان در ترکيه در مقايسه با زنان ايرانی علاقمندی بيشتری به دنبال کردن باورهای سنتی برای تعيين جنسيت فرزند خود دارند.
زمان زايمان
محققانی که مطالعه جديد را منتشر کردهاند میگويند به طور سنتی هر گاه زنان باردار در ترکيه به پا درد اشاره میکنند، دست و پاهایشان متورم شده و حرکاتشان به طور محسوسی کند میشود زمان وضع حمل آنها فرارسيده است.
در بخش ايرانی مطالعه نيز گفته شده که بر اساس نشانههای سنتی هر گاه چهرهی زنان باردار تغيير رنگ داده و گلگون میشود و تعادلشان در راه رفتن کاهش میيابد زايمان در نزديکترين زمان خود است.
هر دو گروه از زنان برای ورود به حالت وضع حمل از تمرينهای سنتی ويژهای استفاده میکنند. به عنوان مثال در ترکيه زنان در آب داغ مینشينند، از يک مکان بلند به پائين میپرند، روغن مینوشند، موهایشان را به دهان میگيرند، و از دست زنانی که زايمان بدون درد داشتهاند آب مینوشند، زيره داغ و خرما میخورند و شکم خود را روغن مالی میکنند.
در ايران نيز زنان بر اساس سنت در زمان وضع حمل خرما و مخلوطی از شکر، کره و نشاسته (کومياک) میخورند، زرده تخم مرغ بر روی شکم خود می گذارند و از دست شوهر يا مادر شوهر خود آب میِنوشند.
بنابر آنچه در اين تحقيق آمده زنان ايرانی مورد مطالعه نسبت به زنان ترک به انجام سنتهای زمان وضع حمل اعتقاد بيشتری دارند.
نظر شما