دكتر احمد حائريان در گفتوگو با ايسنا اظهار داشت: اين عارضه علل متنوعي دارد كه تعدادي از آن مربوط به حفره دهان است، به طوري كه در پوسيدگيهاي دنداني مواد ميكروبي و غذايي جمع شده و به راحتي قبال تميز كردن نيست كه اين مواد، از خود گازهايي توليد ميكنند كه ايجاد بود ميكند.
وي ادامه داد: تجمع غذا در لابهلاي دندانها باعث تغييراتي در غذا شده و با وجود ميكروبهايي كه در پلاك دنداني در اطراف دندانها ايجاد شده ايجاد بو ميكند.
اين دندانپزشك با بيان اين كه عفونتهاي دنداني هم ميتواند سبب بوي بد دهان شود، گفت: از آنجايي كه بين لثه و دندان شياري وجود دارد و اين شيار 2 تا 5/1 ميليمتر عمق دارد كه اين عمق با مسواك زدن عادي قابل تميز كردن است، ولي با عفونت لثه، لثه از دندان جدا شده و عمق اين شيار به 5 تا 10 ميليمتر ميرسد و با تجمع غذا در آن، مسواك قادر به تميز كردن آن نيست و كانون عفونت شده به طوري كه با فشار دادن فرد قطعه چركي از آن خارج ميشود و اين قطعا ايجاد بو ميكند.
وي يكي از راههاي درمان بوي بد دهان كه ناشي از داخل حفره دهان است را مسواك زدن سطح زبان ذكر كرد و گفت: مواد غذايي و ميكروبي مي تواند در پرزها و شيارهاي سطح زبان تجمع كرده كه مسواك زدن سطح زبان براي رفع بوي بد دهان توصيه ميشود.
حائريان گفت: گاهي علت بوي بد دهان لوزهها هستند به عبارتي خود فرد با قورت دادن آب دهان، احساس درد ميكند كه ناشي از عفونت لوزههاست و براي رفع آن بايد لوزه درمان شود.
وي افزود: همچنين سينوزيت هم سبب بوي بد در دهان ميشوند، گاهي بو از بازدم بيني و دهان استشمام مي شود كه بوي دهان كه ناشي از عفونت سينوسها باشد فقط از بازدم دهان استشمام ميگردد.
اين دانشيار دانشكده دندان پزشكي يزد تصريح كرد: چنانچه كودك جسم خارجي را وارد مدخل بيني نمايد و با فشار انگشت يا مداد آن را به طرف بالا بفرستد، آن جسم داخل شاخك حفرههاي بيني گير كرده و دور آن ترشحاتي ايجاد ميشود كه مي تواند محل تجمع عفونت و بوي بد دهان گردد، بنابراين بوي بد دهان در كودكان ناشي از جسم خارجي مي باشد.
وي اضافه كرد: در موارد نادري بوي بد دهان به مشكلات گوارشي بر ميگردد بدين معنا كه بوي بعضي از مواد غذايي مانند سير با توجه به ورود مواد به خون، از ريهها به خون منتقل شده و ايجاد بو ميكند.
حائريان گفت: گاهي بوي دهان خيالي و ناشي از وسواس فرد است يعني مواردي مشاهده شده است كه شخص خود خيال ميكند دهانش بو ميدهد در حاليكه ديگران بايد بوي دهان او را تاييد كنند.
وي افزود: نوع ديگر بوي دهان بوي فيزيولوژيك مي باشد، يعني افراد صبح قبل از شستن دهان، بويي را احساس ميكنند كه اين امر طبيعي است و علت آن، كم شدن فعاليت بزاق، لب، دهان و گونهها در شب ميباشد كه ميكروبها در اين زمان فعاليت بيشتري داشته، محصولاتشان انباشته شده و توليد بو نموده است.
اين دندانپزشك خاطر نشان كرد: شكل ديگر بوي فيزيولوژيك دهان، ناشي از گرسنگي است كه اين هم به علت كاهش فعاليت بزاق و دهان و بيشتر شدن فعاليت ميكروبهاست.
دانشيار دانشكده دندانپزشكي يزد در پايان يادآور شد: اگر بوي دهان، پوسيدگي دنداني، بيماري لثه، لوزه يا سينوزيت است بايد اين بيماريها درمان شوند ضمن اين كه مسواك زدن سطح زبان هم توصيه ميشود به طوري كه با مسواك زدن مرتب روزي دوبار ميتوان از اين عارضه پيشگيري نمود و خمير دندان فلورايد دار نيز از پوسيدگي دندان جلوگيري ميكند.