سه‌شنبه ۱۰ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۱:۲۸

سرطان دهانه رحم یکی از شایع‌ترین سرطان‌های زنان است که در همان مراحل ابتدایی با انجام تست‌های غربالگری بسیار ساده و کم هزینه قابل تشخیص است.

ساز مخالف «سرطان دهانه رحم» در ایران

سلامت نیوز:سرطان دهانه رحم سال‌ها عنوان کشنده‌ترین سرطان زنانه را به خود اختصاص داده بود، اما کشف ویروس ایجاد‌کننده آن توانست انقلابی در درمان ایجاد کند و شمار قربانیان این سرطان را به دوسوم کاهش دهد.


به گزارش سلامت نیوز، ایران نوشت: به گفته متخصصان، ویروس HPV تا 99 درصد در بروز سرطان رحم نقش دارد، از این‌رو تشخیص زود هنگام آلودگی به این ویروس و درمان بموقع، تضمین‌کننده بهبودی کامل بیمار است.
اما متأسفانه آمارها گویای این نکته است که با وجود کاهش شیوع این بیماری در بیشتر کشورهای جهان، ابتلا به این بیماری در کشور ما افزایش یافته است. این آمار چنان نگران‌کننده است که باعث شده سرطان دهانه رحم به یکی از موضوعات مهم دومین کنگره بین‌المللی چالش‌های بالینی در مامایی، زنان و نازایی تبدیل شود.


دکتر مریم السادات حسینی  سرطان دهانه رحم را چنین تشریح می‌کند: سرطان دهانه رحم یکی از شایع‌ترین سرطان‌های زنان است که در همان مراحل ابتدایی با انجام تست‌های غربالگری بسیار ساده و کم هزینه قابل تشخیص است. از آنجایی که عامل اصلی ابتلا به این بیماری ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) است برای تشخیص از تست HPV و تست پاپ اسمیر استفاده می‌شود. در بسیاری از کشورها زنان هرساله تحت غربالگریHPV قرار می‌گیرند. درصورت مثبت بودن نتیجه، از تست پاپ اسمیر استفاده می‌شود تا میزان تغییرات و بدخیمی سلول‌ها و ضایعات دهانه رحم مشخص شود. در برخی دیگر از کشورها مانند کشور ما از تست پاپ اسمیر استفاده می‌شود و تست HPV با درخواست بیمار انجام می‌شود.


رئیس کنگره چالش‌های بالینی در مامایی، زنان و نازایی می‌افزاید: وجود این ویروس شرط لازم ابتلا به سرطان است اما شرط کافی برای بروز بیماری نیست، به زبان ساده‌تر مثبت بودن نتیجه تست HPV همیشه به معنی ابتلا به سرطان دهانه رحم نیست. در واقع ویروس HPV همانند ویروس سرماخوردگی انواع مختلفی دارد و بسیاری از زنان را مبتلا می‌کند اما در موارد زیادی سیستم ایمنی بدن با نوع کم خطر این ویروس مقابله کرده و آن را از بین می‌برد. انواعی از ویروس HPV هم باعث زگیل تناسلی می‌شوند. اما نوع پرخطر آن به ایجاد ضایعات پیش سرطانی و در صورت درمان نشدن به ایجاد ضایعات بدخیم سرطانی منجر می‌شود.
وی با تأکید بر اینکه تشخیص بموقع تغییرات سلولی در درمان بیماری بسیار حائز اهمیت است، خاطرنشان می‌کند: معمولاً سرطان دهانه رحم در مراحل اولیه علامت مشخصی ندارد و تنها راه تشخیص آن انجام تست غربالگری است. اگر نتیجه تست پاپ اسمیر غیرطبیعی بود معمولاً از آزمایش‌های تشخیصی بیشتر مانند کولپوسکوپی، کورتاژ دهانه رحم و بیوپسی استفاده می‌شود. اما با پیشرفت بیماری علائمی مانند خونریزی غیرطبیعی در دوران قاعدگی، لکه بینی بین قاعدگی‌ها، خونریزی پس از یائسگی، ترشح غیرطبیعی و بدبوی واژینال وخونریزی پس از مقاربت مشاهده می‌شود. این متخصص زنان و زایمان و فلوشیپ آنکولوژی زنان می‌گوید: نقص ایمنی، برقراری رابطه جنسی در سنین زیر 16 سال، استعمال سیگار و قلیان، داشتن چند شریک جنسی و داشتن یک شریک جنسی با روابط متعدد، عوامل خطری است که یک زن را مستعد ابتلا به سرطان رحم خواهد کرد.


به گفته دکتر حسینی، این بیماری از جمله سرطان‌های نادری است که می‌توان با واکسیناسیون تا حدود زیادی از ابتلا به آن پیشگیری کرد. از این‌رو در دستورالعمل‌های جهانی توصیه می‌شود همه دختران از 12 سالگی به بعد این واکسن را تلقیح کنند. این واکسن در ایران هم وجود دارد اما استفاده از آن اجباری نیست.
مدیر گروه زنان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در خاتمه تأکید می‌کند: انجام تست‌های غربالگری باید جدی گرفته شود و در فواصل زمانی مشخص طبق نظر متخصص زنان و زایمان انجام شود. اهمیت تست پاپ اسمیر تا جایی است که حتی در دوران بارداری هم توصیه می‌شود، چرا که احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم در دوران بارداری هم وجود دارد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha