موش‌ها شاید قربانیان كوچكی برای آزمایش‌های واكسن‌ها و داروهای كرونا باشند، اما نژاد دیگری از آنها در پستوهای فاضلاب تهران روی دیگری از این سكه هستند كه شاید چندان به مذاق ما خوش نیایند؛ مخصوصا پس از دیدن فیلمی كه ادعا دارد از یكی از شیرینی‌فروشی‌های ستارخان برداشته شده است و در آن فیلم، دو موش با سرعت در حال جویدن نان‌های پشت ویترین هستند.

سكوت شهر؛ جولان موش‌ها و زباله‌ها

سلامت نیوز:موش‌ها شاید قربانیان كوچكی برای آزمایش‌های واكسن‌ها و داروهای كرونا باشند، اما نژاد دیگری از آنها در پستوهای فاضلاب تهران روی دیگری از این سكه هستند كه شاید چندان به مذاق ما خوش نیایند؛ مخصوصا پس از دیدن فیلمی كه ادعا دارد از یكی از شیرینی‌فروشی‌های ستارخان برداشته شده است و در آن فیلم، دو موش با سرعت در حال جویدن نان‌های پشت ویترین هستند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه اعتماد ،این اولین‌باری نیست كه هراس از حمله موش‌ها در تهران ریشه‌ زده است؛ پیش از این زلزله سه سال پیش تهران بود كه خطر حمله موش‌ها و آدم‌خواری آنها را در شكل شایعه‌های مختلفی پخش كرد. همان موقع بود كه آمار متناقضی از تعداد همسایه‌های جونده تهران منتشر می‌شد، آماری كه گاه تا چند میلیون هم بالا می‌رفت اما به شهروندان تهرانی این اطمینان قلبی را می‌داد كه در صورت وقوع زلزله، موش‌ها چندان خیال خوردن انسان‌ها را ندارند.

پس از فروكش ‌شدن شایعات حمله موش‌ها، حالا تصویری جدید این سوال را به ذهن ما می‌آورد كه در این روزهای خانه‌نشینی، موش‌های پرتعداد شهر ما مشغول چه كاری هستند و آیا شهرداری تهران برای دفاع از ساكنان شهر در مقابل این عاملان موذی برنامه‌ای تدارك دیده است یا خیر.

گر چه صحت و سقم فیلم منتشر شده نه به تایید مرجع خاصی رسیده است و نه زمان دقیق فیلمبرداری آن مشخص است؛ علی مفاخریان، مدیرعامل شركت ساماندهی مشاغل تهران  به ‌شدت صحت این فیلم را رد می‌كند و می‌گوید كه اطلاعاتی موثق از محل فیلمبرداری و زمان آن در دسترس نیست؛ با این حال به زعم او چون موش‌ها در این فیلم داخل ملك در حال فعالیت هستند، بنابراین رسیدگی به این امر به خود مالك بستگی دارد و از حوزه مسوولیت‌های شركت ساماندهی خارج است.

مفاخریان در پاسخ به این سوال كه آیا برنامه‌ای مشخص برای ضدعفونی شهرتهران در روزهای شیوع كرونا تهیه شده یا خیر، می‌گوید: «بله، پروتكل‌هایی از پیش وجود دارند و طبق آن پروتكل‌ها عمل می‌شود. اما برنامه جدید تا پیش از تصویب آن اطلاع‌رسانی نمی‌شود.» به گفته مدیرعامل شركت ساماندهی مشاغل تهران، برنامه‌هایی برای مقابله با موش‌های پایتخت در این روزهای تعطیل در دستور كار قرار دارد، اما از چند و چون این برنامه‌ها فعلا خبری منتشر نمی‌شود.

مدت‌هاست كه ساكنان شهر تهران به حضور مستمر موش‌ها در فاضلاب و جوی‌های شهری عادت كرده‌اند؛ با این حال دیدن تصاویری از این ناقلان بیماری چندان مسرت‌بخش نیست با اینكه تاكنون خبری مستند راجع ‌به برنامه‌های شهرداری برای مقابله با این همسایگان زیرزمینی تهران منتشر نشده است و اقدامات قبلی، مثل سم‌پاشی، تله‌گذاری و مسدود كردن محل تجمع تاكنون نتیجه‌ چشمگیری نداشته است.

حضور فعال این ناقلان بیماری كه می‌توانند عفونت‌های فاضلاب را با خود همراه داشته باشند، شاید معضل بعدی تهران پس از مقابله با ویروس كرونا باشد. با اینكه تا زمان تنظیم این گزارش همچنان برنامه این شركت برای مقابله با موش‌های نروژی تهران اطلاع‌رسانی نشده است، اما همراه با موش‌هایی كه این روزها زیر فاضلاب‌های شهری جولان می‌دهند، دفن و جمع‌آوری زباله‌های عفونی شهری نیز از مهم‌ترین وظایف شهرداری تهران در روزهایی است كه به‌رغم خلوت بودن شهر، سطل‌های زباله همچنان مملو از زباله‌هایی هستند كه در میان آنها گاهی دستكش‌ها و ماسك‌های مصرف ‌شده نیز به چشم می‌خورد.

شینا انصاری، مدیركل محیط‌زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران در گفت‌وگو با «اعتماد» به تشریح اقدامات شهرداری برای جمع‌آوری و دفن این زباله‌های عفونی می‌پردازد و می‌گوید كه پیش از شیوع كرونا، بحث تفكیك در ایستگاه‌های پسماند میانی متوقف شده بود. علت این امر به زعم انصاری جلوگیری از شیوع آلودگی در این ایستگاه‌ها بود و این روال پس از شیوع كرونا نیز ادامه دارد.

انصاری در پاسخ به اقدامات شهرداری برای دفع زباله‌های عفونی، مثل دستكش‌ها و ماسك‌های احتمالا آلوده در پسماند شهری می‌گوید كه سازمان زیباسازی شهری نحوه صحیح دفن زباله‌های عفونی را در بیلبوردهای متعددی منتشر كرد؛ طبق این بیلبوردها آموزش داده شد كه ماسك‌ها و دستكش‌ها زباله‌های عفونی تلقی می‌شوند و لازم است شهروندان در دفع و امحای صحیح آنها یاری برسانند تا با رها شدن آنها روی معابر شهری، احیانا ویروس منتشر نشود. به گفته مدیركل محیط‌زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران، زباله‌های عفونی بیمارستان‌ها با اتومبیل‌های مخصوصی به آرادكوه كهریزك منتقل شده و در سایت‌های جداگانه‌ای با رعایت پروتكل‌های ویژه بهداشتی دفن می‌شوند.

گر چه پیش از این نیز دفن زباله‌های عفونی بیمارستان‌ها طبق پروتكل‌های ویژه‌ای صورت می‌گرفت، اما حالا شهرداری برای دفن زباله‌های كرونایی بیمارستان‌ها از آهك و لاینر استفاده می‌كند و نحوه دفن و امحای این زباله‌ها با همكاری اداره كل سلامت شهرداری تهران و وزارت بهداشت صورت می‌گیرد. پیش از این مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران از افزایش ۲۰۰ تنی پسماندهای عفونی بیمارستان‌ها و كاهش 400 تنی پسماند در دو هفته ابتدایی فروردین خبر داده بود. 

صدرالدین علی‌پور با بیان اینكه بر اساس آمارهای رسمی میزان ابتلا به ویروس كرونا در هفته‌های ابتدایی فرودین افزایش پیدا كرده بود، گفته بود كه نتیجه مستقیم این امر در افزایش تولید پسماند عفونی بیمارستانی مشهود شده است. وی خاطرنشان كرده بود كه در شرایط معمولی روزانه ۶۰ تا ۸۰ تن زباله بیمارستانی در تهران جمع‌آوری می‌شد كه این میزان از ابتدای شیوع ویورس كرونا به حداكثر میزان خود یعنی ۸۰ تن رسیده است.

به‌رغم افزایش پسماندهای بیمارستانی، حجم زباله تولید شده در شهر تهران كاهش یافته است. به گفته مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند، اگر در گذشته روزانه ۷ هزار و ۵۰۰ تن زباله در پایتخت تولید می‌شد، با شیوع كرونا و در هفته نخست فروردین، تولید زباله در تهران با ۴۰۰ تن كاهش به روزانه ۶ هزار و ۸۰۰ تن رسیده است.

در آخرین روزهای سال ۹۸، تصاویر متعددی از دستكش‌ها و ماسك‌های رها شده در خیابان‌های تهران در فضای مجازی دست به دست می‌شد و تجربه حضور در شهر نیز گواهی بر این بود كه پیش از حضور پاكبان‌ها، اطراف سطل‌های زباله و كنار كانال‌های آب‌های شهری این زباله‌های عفونی پخش بودند، علیپور نیز در  این معضل اشاره كرده و گفته بود كه این مساله، معضل سازمان در روزهای ابتدایی شیوع ویروس كرونا بود كه رها كردن دستكش‌ها و ماسك‌های احتمالا آلوده در معابر سلامت پاكبانان را به خطر می‌انداخت، اما این مساله با اطلاع‌رسانی گسترده در روزهای اخیر تا حدودی كمتر شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha