سلامت نیوز:سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه:« ستاد ملی مقابله با کرونا شهرستان هایی که موارد فوتی ناشی از کرونا در آنجا بین صفر و یک نوسان داشته و شامل ده ها منطقه در کشور است را احصاء کرده و بزودی معاونت بهداشتی وزارت بهداشت در قالب استان های سفید و زرد و سبز و قرمز، فهرست آنها را اعلام خواهد کرد.» گفت:« بیش از ۳۰۰ از منطقه سفید در کشور داریم که وزارت بهداشت آن را اعلام خواهد کرد. »
به گزارش سلامت نیوز، دکتر کیانوش جهانپور در نشست خبری با خبرنگاران از طریق ویدئوکنفرانس درباره بازگشایی اماکن مذهبی و مساجد، گفت:« با توجه به تغییراتی که در روزها و هفته های اخیر در آمار ابتلا و حتی موارد فوت ناشی از ابتلای به کووید ۱۹ داشتیم و حداقل در دو هفته اخیر روند نزولی را شاهد بودیم ، ستاد ملی مقابله با کرونا شهرستان هایی که موارد فوتی ناشی از کرونا در آنجا بین صفر و یک نوسان داشته و شامل ده ها منطقه در کشور است را احصاء کرده و بزودی معاونت بهداشتی وزارت بهداشت در قالب استان های سفید و زرد و سبز و قرمز، فهرست آنها را اعلام خواهد کرد، امروز هم رییس جمهور این موضوع را اعلام کردند. مناطقی که جزو مناطق سفید اعلام شود بعد از اعلام، بازگشایی بقاء متبرکه یا برگزاری نمازهای جماعت بویژه نماز جمعه را شاهد خواهیم بود.در مناطق دیگر تا زمانی که در وضعیت سفید قرار نگیرند چنین چیزی مقدور نخواهد بود.»
وی درباره عدم رعایت فاصله گذاری در برخی آرامستان ها بخصوص در بهشت زهرا گفت:« ما در پروتکل هایمان پرهیز از تجمعات بزرگ در آرامستان ها و رعایت فاصله گذاری و رعایت استفاده از ماسک را داریم، باید نظارت ها بر آنها وجود داشته باشد ما در وزارت بهداشت قادر به این نیستیم که در صدها آرامستان و ده ها بقاءمتبرکه حضور مستقیم داشته باشیم و دستگاه های متولی بر اجرای پروتکل ها باید بر آنها نظارت کنند و مردم هم می توانند موراد تخلف را به سامانه سجام اعلام کنند.»
وی در واکنش به فروش الکل در سوپرمارکت ها و فروشگاه ها، گفت:« مواد ضدعفونی کننده یا توسط شرکت های معتبر و مجاز رسمی تولید می شود که مسوولیت محتوای آن بر عهده تولیدکننده است و یکسری هم به نوعی تولیدات غیررسمی و یا فله ای و تولیدات بدون مجوز است که فروشش در داروخانه ها و سوپرمارکت ها یا فروشگاه های زنجیره ای درست نیست. تعزیرات بر بحث قیمت این محصولات می تواند ورود کند ولی بر کیفیت کالا یا صحت محتوای آن ابزار نظارت را ندارد مگر عرضه موارد غیرمجاز که کالایی باشد که پروانه ساخت نداشته باشد که تعزیرات بدون ابلاغ وزارت بهداشت می تواند نظارت داشته باشد.»
وی تاکید کرد:« الان تولید مواد ضدعفونی کننده به قدری در کشور زیاد شده که انبارهای خیلی از تولیدکننده ها مملو از این تولیدات است .در حال حاضر می توانیم یکی از بزرگترین کشور تولیدکننده مواد ضدعفونی در دنیا باشیم.»
وی درباره عدم اعلام آمار ابتلا به کرونا به تفکیک استان ها، گفت:« در مورد آمار استانی بسیج ملی مقابله با کرونا کار خودش را در استان ها براساس تفاوت ارقام و امار انجام می دهد. دقیق تر از امار استانی کمیته بهداشتی ستاد ملی مقابله با کرونا لیبل سفید و زرد و قرمز را برای استان ها براساس امار روزها و هفته ها اخیر احصاء می کند و ظرف امروز و فردا گزارش آن ارائه می شود. بیش از ۳۰۰ از منطقه سفید در کشور داریم که وزارت بهداشت آن را اعلام خواهد کرد. »
وی در پاسخ به سوال خبرنگار سلامت نیوز، درباره روند کمک های بین المللی به ایران برای ارسال اقلام و تجهیزات بهداشتی و دارو و نیز کمک ایران به دیگر کشورها، گفت:« در حال حاضر روند این کمک ها کاهش پیدا کرده است به دلیل اینکه کشورهای بیشتری درگیر کرونا شده اند و گرفتاری هایشان شاید بیشتر از کشور ما باشد. کمک های بین المللی آن روند و حجم روزهای اولیه را ندارد اما در هفته اخیر از کشور ژاپن به کشورمان کمک هایی ارسال شده است. ما هم بعد از ۶۸ روز از شناسایی اولین مورد کووید ۱۹ در کشورمان، شاید یکی از کشورهایی هستیم که جهش تولید را در اقلام حفاظتی و بهداشتی داشتیم.»
وی افزود:« تولید ماسک در کشور حدود ۲۵ برابر شده است همچنین سه شرکت تولیدکننده ونتیلاتور را داریم و سه شرکت امادگی تولید کیت های سرلوژیک و دو سه شرکت نیز به دنبال تولید کیت های تشخیص مولکولی کرونا هستند، با این توان و جهشی که در تولید اقلام داریم انبارهایمان مملو از اقلام بخصوص ضدعفونی شده است. تولید الکل در کشور حداقل ۸برابر شده است و اگر به سمت مهار و کنترل بیماری برویم مازادی از تولیدات داخل در این زمینه ها خواهیم داشت که بخشی از آن را برای دپوی استراتژیک خواهیم داشت زیرا ممکن است در پاییز با شیوع ویروس مواجه باشیم. و مازاد بر آن را می توانیم در اختیار کشورهای درگیر قرار دهیم.»
وی در ادامه گفت:« ایالات متحده که بزرگترین شرکت های تولیدکننده ماسک را دارد تولیداتش در چین و اسیای شرقی صورت می گیرد این کشور الان یک ماسک N95 به پرسنل درمانشان می دهد. ما با اولویت کشورهای همجوار و سپس اروپایی ها اقلامی که نیاز دارند را در اختیارشان قرار می دهیم از جمله ونتیلاتور. مردم امریکا هیچ ارتباطی به دولت ایالات متحده ندارد و تا جایی که بتوانیم مازاد تولیداتمان را می توانیم به کشورهای همسایه و سایر کشورها از جمله اروپا و امریکا ارسال کنیم.»
وی درباره دلیل پایین بودن آمار مرگ و میر در برخی کشورها و از جمله کشور ما گفت:« این مسئله چند عامل دارد عامل اول این است که اساسا امار ابتلا و مرگ و میر به علت زیرساخت های ضعیف در شناسایی موارد ابتلای قطعی در برخی کشورها قابل اعتنا نیست. امروز یکی از مشکلات در برخی مناطق دنیا این است که یک ساختار منسجم و وسیع برای انجام تست های پی سی آر به تعداد مناسب برای شناسایی موارد ابتلا و ثبت آن در بسیاری از کشورها وجود ندارد و قاعدتا در کشورهای توسعه نیافته و در حال توسعه این مشکل بیشتر است. دولت ها ممکن است این توان مالی و ساختار شناسایی و ثبت داده های کافی را نداشته باشند لذا خیلی به آمار این کشورها نمی توان اعتماد کرد. ولی این به معنای نبود بیماری نیست.»
وی در ادامه گفت:« در جهان هیچ جای دنیا عاری از ویروس کرونا نیست و در کشورهایی که در شاخص های توسعه عقب تر هستند ، شناسایی کووید-۱۹ کمتر است. در منطقه خاورمیانه شاید ۷۰ درصد موارد گزارش شده مربوط به ایران است که قوی ترین ساختار شناسایی موارد ابتلا را داشته و این روند هم ادامه دارد.»
وی افزود:« در مواردی هم ممکن است برخی کشورها آمارهای خود را با تاخیر اعلام کنند و یا آن را کتمان کنند و فکر می کنند با کتمان بیماری می توانند از آن عبور کنند. ولی در کشورهایی مانند ما همزمان با کشورهای اروپایی و حوزه امریکای شمالی که ساختارهای بهداشتی توسعه یافته تر است تعداد موارد بیشتری از ابتلا به ویروس کرونا شناسایی و گزارش می شود.»
وی گفت:« میانگین سنی کشورها متفاوت است و کشورهای اروپایی به دلیل بالا بودن میانگین سنی جمعیت این کشورها موارد مرگ و میر به شدت بیشتر گزارش می شود.مواردی که شاید هنوز قطعی نشده باشد واکسن «ب ث ژ» و ایجاد ایمنی نسبی با تزریق این واکسن است. تفاوتهای ایمنوژنتیک در افراد و کشورهای مختلف هم ممکن است شدت بیماری زایی را متفاوت کند. تفاوت های ایمنوژنتیک در کشورهای مختلف ممکن است شدت بیماری زایی ویروس کرونا را متفاوت کند.»
وی درباره تجمع مردم در پارک ها بعد از بازگشایی این مکان ها، گفت:« تجمع در پارک ها آزاد نشده است و ورود به پارک ها با موضوع اتراق در پارک ها متفاوت است و بازگشایی پارک ها با هدف حضور انفرادی است و تجمع و اتراق در پارک ها ممنوع است و هم عوامل اجرایی پارک ها و هم عوامل انتظامی با آن برخورد خواهند کرد. فکر می کنیم اکثریت مردم با جدیت موضوع را مراقبت می کنند.»
وی درباره ازدحام جمعیت به دلیل کاهش حساسیت افراد به موضوع کرونا، گفت:« به مرور زمان حساسیت جوامع نسبت به یک عامل خطر بیرونی کاهش پیدا می کند و شاید جوامع و خیلی ها به سمتی می روند که آن را به عنوان همراه همیشگی بشری می پذیرند. شاید هشدارها ارام ارام حساسیت خود را در افراد از دست می دهد. از نظر ما هشدار به نسبت به کرونا به قوت خود باقی است. کرونا حذف نشده و هیچ دارویی هم برای درمان آن وجود ندارد و عامل اصلی گسترش شیوع بیماری عدم رعایت فاصله گذاری و بهداشت فردی و عمومی است هرکدام از این عوامل اگر کاهش پیدا کند شاهد انتاقال بیشتر بیماری خواهیم بود و برعکس اگر رعایت شود زنجیره انتقال قطع خواهد شد.»
وی در ادامه گفت:« ما در یکی دوماه اخیر استقبال خوبی از سوی مردم داشتیم و فاصله گذاری و نکات بهداشتی و فردی را رعایت کردند و نتیجه آن این است که ما از R0 که تا اوایل اسفند ۳ براورد می شد در ظرف یکی دو هفته اخیر این عدد به یک یا زیر یک رسیده و در برخی نقاط از حالت اپیدمیک خارج شده ایم که نتیجه خودمراقبتی خود مردم است و تدوام آن با رعایت نکات بهداشتی و فاصله گذاری خواهد بود.با بازگشایی مشاغل و حرکت دوباره چرخ اقتصاد کشور، قاعدتا یک ازدحام مجددی خواهیم داشت ولی اینجا نقطه ای است که رعایت بهداشت فردی بیش از زمانی که در قرنطینه خانگی بودیم اهمیت پیدا می کند. اگر فاصله گذاری امکانپذیر نباشد باید از ماسک و وسایل حفاظتی استفاده کنیم اگر این موارد رعایت نشود در هفته های اتی بری ما مشکل ساز خواهد شد. »
وی واکنش به تخلفات برخی بیمارستان ها در بی خطرسازی زباله های عفونی، گفت:«بیمارستان ها به طور خاص باید موارد زباله عفونی را بی خطر سازی کنند نه همه زباله های بیمارستانی را و شهرداری ها باید بر آن نظارت کنند. بیمارستانی که زباله عفونی را بی خطرسازی نکند متخلف خواهد بود و پیمانکاری هم که این زباله ها را منتقل کرده و اینها را گزارش نکرده متخلف است.»
وی درباره آمار شهدای سلامت گفت:« کمیته ای مامور شده که شرح حال افراد و تاریخچه خدمتشان را بررسی کند و کادر درمانی که در حین خدمت رسانی به بیماران مبتلا به کرونا دچار کرونا شده و فوت کرده باشند جزو شهدا قلمداد می شوند. نتیجه گزارش این کمیته هنوز اماده نشده است ولی احتمالا تعداد شهدای سلامت بیش از ۶۴ موردی است که در روزهای گذشته احصاء شده بود.»
وی در ادامه گفت:« برخلاف تمام مواردی که بعضا گفته می شود ما تقریبا کمترین موارد ابتلای به بیماری کووید ۱۹ نسبت به بسیاری از کشورها را داشتیم و متعاقب آن تعداد موارد مرگ و میر ناشی از آن هم نسبت به تعداد کل مبتلایان کمتر از کشورهای درگیر اپیدمی بوده که ناشی از تلاش پزشکان و کادر درمان بوده است. با وجود مشکلات در تامین اقلام حفاظتی در روزهای نخست، کشور ما با سرعت بیشتری اقلام بهداشتی استاندارد را به دست کادر درمان رساند. در بسیاری از کشورها بعضا یک هفته یک ماسک در اختیار کادر درمان خود گذاشته اند.»
وی درباره تست پی سی آر گفت:« هیچ جای دنیا نمی تواند از تست پی سی ار به عنوان غربالگری عمومی استفاده کند. یک کشور مثل واتیکان با هزار نفر جمعیت شاید بتواند ولی کشورهایی که جمعیت میلیونی دارند نمی تواند غربالگری عمومی با تست پی سی ار انجام دهند. ممکن است به صورت ماکسیمم هزار تست در یک جمعیت ۷۰ میلیونی زده شود. تعداد تست پی سی ار بالا و وسیع می تواند اتلاف منابع باشد. در کشور ما امکان بین ۱۵ تا ۲۰ هزار تست پی سی آر را داریم اما ۱۰ هزار تست زده می شود. برای صدور گواهی سلامت نیازمند تست های سرولوژیک تایید شده نهایی هستیم که در اختیار نظام سلامت در هیچ کدام از کشورها قرار نگرفته و هنوز بحث بر روی اینکه کدام پادتن ها معیار تلقی شود وجود ندارد. »
وی خاطرنشان کرد:« غربالگری از طریق تست پی سی ار امکاندپذیر نخواهد بود. ما از پی سی ار برای شناسایی خوشه های امن و ناامن و اطرافیان بیمار استفاده می کنیم همچنین برای افرادی که باید ایزوله شوند ولی بیش از این به نظر می اید کاربردی برای ما نخواهد داشت. الان از مهار و کنترل بیماری نمی توانیم صحبت کنیم امکان تست پی سی ار گسترده در حجم هایی که مد نظر برخی دوستان است اساسا وجود ندارد.»
وی درباره تغییر رفتار ویروس کرونا گفت:« ما گزارش قطعی برای تغییر رفتار ویروس کرونا در بازه زمانی دوماهه را نداریم علایم گوارشی و راش های پوستی به معنی تغییر رفتار ویروس نیست بلکه اطلاعاتمان درباره این ویروس بیشتر شده است. این علایم شاید در دوماه گذشته بوده و مورد توجه واقع نشده است بعد مشخص تر شد که علایم گوارشی و راش های پوستی و نابویایی و ناچشایی هم جزو علایم کرونا هستند علایم دیگری هم در روزهای اخیر گزارش شده مثل سندروم گیلن باره یا مواردی مثل سکته های مغزی ناشی از ابتلا به این ویروس که در روزهای اول هم بوده ولی اطلاعات ما نسبت به ویروس کمتر بوده است.»
وی درباره اجباری شدن استفاده از ماسک گفت:« ما در مورد استفاده از ماسک در مکان هایی که احتمال عدم رعایت فاصله گذاری است از قبل توصیه هایی به مردم کردیم و استفاده از ماسک خانگی هم کمک کننده است. اجباری شدن استفاده از ماسک مصادف با این است که باید ماسک در اختیار افراد قرار گیرد. ما در وزارت بهداشت به دنبال اجباری کردن ماسک نیستیم و معتقدیم مردم این درک و پذیرش را دارند که وقتی توصیه می شود در مکان های شلوغ مراعات فاصله گذاری را کنند و از ماسک استفاده کنند خودشان این کار را انجام می دهند و حتی روزهای که توصیه به استفاده از ماسک هم نداشتیم مردم از ماسک استفاده می کردند.»
نظر شما