كارشناسان اين بيماري را شايعترين بيماري تنفسي در كشور ذكر ميكنند كه در دو دهه اخير روند افزايشي نيز داشته است.دكتر مصطفي معين، رئيس انجمن آسم و آلرژي ايران با بيان اين كه دهمين همايش روز جهاني آسم با شعار «شما ميتوانيد آسم خود را كنترل كنيد»، پيام مشاركت و همكاري تنگاتنگ بيماران، خانوادهها و پزشكان را به همراه دارد، گفت: هرچند هزينهها و خسارتهاي بيماري آسم براي فرد بيمار، خانواده او و جامعه سنگين و در حال افزايش است ولي خوشبختانه امكان پيشگيري از مرگ ومير در90 درصد از موارد با كنترل بيماري وجود دارد.
در پيام انجمن آسم و آلرژي ايجاد رابطه نزديك و مستمر و اشتراك مساعي ميان پزشك، بيمار و خانواده، شناسايي عوامل خطر در محيط زندگي و عرصههاي كار و تحصيل و پرهيز از آنها، ارزيابي شدت آسم، درمان سريع و درست و كافي، پايش روند بهبود بيماري، درمان سريع حملههاي آسم و پيشگيري از تكرار آنها به عنوان چهار اصل پيشگيري و كنترل آسم، بر توجه بيشتر مسئولان اجرايي، مجامع علمي و نهادهاي مدني و غيردولتي به راهبردهاي كنترل آسم در سطح كشور تاكيد شده است.
كارشناسان ميگويند، مشاغل نانوايان، كشاورزان، صنايع مواد شيميايي و پاك كننده، صنايع غذايي و نساجي شايعترين علل اين بيماري حاد تنفسي به شمار ميروند. هم اكنون در سطح جهان حدود ۳۰۰ ميليون نفر به آسم مبتلا هستند و سالانه حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار نفر به دليل ابتلاي به آسم ميميرند. اين درحالي است كه در كشور ما آسم شغلي شايعترين نوع بيماري تنفسي گزارش شد ه است.
دكتر مصطفي معين، در اين باره ميگويد: اين بيماريها كه از تعامل بين عوامل محيطي مثل آلرژيها، آلايندهها و استرسها هستند، كيفيت زندگي افراد را تحت تأثير قرار ميدهد و از نظر اقتصادي و اجتماعي هزينههاي زيادي را به جوامع تحميل ميكند و بعد از بيماري ايدز و سل، بيماري آسم سومين بيماري است كه در سالهاي اخير بيشترين افزايش شيوع را داشته است.
دكتر معين تغيير سبك زندگي از سنتي به مدرن و شهري را يكي از دلايل بروز اين بيماريها ذكر كرده و ميگويد: مواد افزودني مجاز كه بيش از ۵ هزار نوع مواد شيميايي را شامل ميشود در غذاهاي بسته بندي و همچنين افزايش استرسهاي شغلي و حساسيت به قارچها، گل و گياه و آلودگي هوا موجب بروز حساسيت ميشود كه متأسفانه بين كودكان، جوانان و سالمندان بيشتر به چشم ميخورد.
او ميافزايد: متأسفانه آسم شغلي در كشورمان مغفول واقع شده كه نيازمند توجه جدي و بيشتر دستاندركاران بهداشتي است. نسبت به اهميت شيوع و بيماري زايي و مرگ ومير و خسارتهاي اقتصادي آن توجه كافي نشده است و آموزش به كارگران كارخانهها در استفاده از ماسك، تهويه درست هواي محيط كار، معاينات ادواري و... ضرورتي انكارناپذير است.