خوزستان یک بار دیگر با خشکسالی شدیدی مواجه شده است. گزارش‌های سازمان آب و برق خوزستان نیز از خالی بودن ۵۸درصد مخازن سدها حکایت دارد. این شرایط دوباره آب شرب، محیط‌زیست و کشاورزی خوزستان را با تنش جدی روبه‌رو خواهد کرد، همانطورکه خشکسالی تابستان‌های ۸۷ و ۹۷ تجارب تلخی برجای گذاشت.

تشنه کفایت

سلامت نیوز:خوزستان یک بار دیگر با خشکسالی شدیدی مواجه شده است. گزارش‌های سازمان آب و برق خوزستان نیز از خالی بودن ۵۸درصد مخازن سدها حکایت دارد. این شرایط دوباره آب شرب، محیط‌زیست و کشاورزی خوزستان را با تنش جدی روبه‌رو خواهد کرد، همانطورکه خشکسالی تابستان‌های ۸۷ و ۹۷ تجارب تلخی برجای گذاشت.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه صبح نو ،در روزهای اخیر در میان بحران خشکیدگی تالاب هورالعظیم و رودخانه کرخه در غرب خوزستان، تصویر اهالی روستای زهیریه در بخش نیسان شهرستان هویزه که در کنار تاسیسات نفتی به‌دنبال تانکرهای آب شرکت‌های نفتی روانه شده‌اند، واکنش‌های بسیاری به‌دنبال داشت؛ زهیریه اما تنها روستای بی‌آب نیست. شمال خوزستان هم با اینکه در محاصره سدهای بزرگ است اما دست‌کمی از دیگر نقاط استان ندارد.

بخش دهدز در شهرستان ایذه با 100روستا در فاصله پنج‌کیلومتری در میان سدهای کارون3 و کارون4 قرار دارد؛ این بخش که همیشه با مشکل آب مواجه بوده، با آمدن خشکسالی اکنون در شرایط دشوارتری قرار گرفته است. در مرکز خوزستان هم با وجود رودخانه کارون، وضع آب روستاها همین‌قدر آشفته است. بعد از ماجرای اعتراض اهالی بخش غیزانیه در شرق اهواز به بی‌آبی در تابستان99، قرار بود مشکل آب روستاها حل شود اما هنوز تعداد زیادی از 80روستای این بخش یا بی‌آب هستند یا روزی چند ساعت آب می‌گیرند.

تابستان گرم با فریاد العطش روستاهای خوزستان همراه شده است. شیب کرونا دوباره صعودی شده و تعدادی از شهرستان‌ها برای چندمین بار به‌دلیل هجوم توده هوای گرم و دمای بالاتر از 49درجه تعطیل شدند. بااین‌حال روزی نیست که صدای اعتراض بی‌آبی از چهارگوشه استان بلند نشود.مشکل آب به‌ویژه در روستاهای خوزستان، از سال‌های گذشته تاکنون به قوت خود باقی است.

«سعید رئوفی‌نسب» مدیرعامل در شرکت تولید و بهره‌برداری سد و نیروگاه دز وضعیت فعلی را یک خشکسالی بی‌سابقه خواند و اظهار داشت: در شرایط فعلی همه باید برای عبور به سلامت و بدون خسارت انسانی از خشکسالی باشیم و از حاشیه و جنجال پرهیز کنیم. وی در ادامه بیان داشت: شرایط فعلی سد دز با وجود تمام صرفه‌جویی‌ها به‌گونه‌ای است که ارتفاع دریاچه پشت سد، 21متر از ارتفاع نرمال آن پایین‌تر است که تا انتهای تابستان ممکن است حدود 15متر دیگر پایین بیاید که با این روند نیروگاه از مدار تولید برق خارج و ممکن است حتی در تامین آب آشامیدنی مردم نیز با مشکل مواجه شود.

 پای سوءمدیریت در میان است 

«مجتبی یوسفی»، عضو هیات‌رییسه مجلس شورای اسلامی درمورد بی‌آبی خوزستان و اعتراضات مردم درباره بحران خشکسالی گفت: هنوز خسارات مالی سیل دو سال قبل جبران نشده که امروز شاهد خشکسالی مزارع و مرگ احشام مولد هستیم، این سوءمدیریت‌ها غیر از هزینه زیادی بر دوش مردم حاصلی نداشته است، برخی از مسوولان با بخشی‌نگری خود امنیت ملی کشور را به خطر می‌اندازند.

او افزود: «سوءمدیریت‌ها در کشور منجر به رشد معضلات زیست‌محیطی شده که قرار گرفتن کشور در نیمکره خشک زمین بهانه‌ای برای شدت‌گیری خشکسالی در سایه بی‌توجهی‌هاست، اگر در منطقه خشک کره‌زمین قرار داریم سیاست‌های ما در حوزه کلان آبی در راستای برنامه‌های بین‌المللی و علمی پایه‌گذاری شود، کجای دنیای صنایع آب‌بر را در کویر احداث می‌کنند.

در همین چند ماه گذشته، شاهد افتتاح صنایع آب‌بری در استان‌ها کویری کشور بودیم که منجر به شکل‌گیری پروژه‌های انتقال آب گاهی به‌صورت غیرقانونی شد و در نهایت شاهد افزایش کم‌آبی در استان‌های جنوبی از خوزستان، سیستان‌وبلوچستان گرفته تا کرمان هستیم. سیاست‌های نادرست در حوزه آبی امروزه خشکی تالاب‌ها و رودخانه‌های کشور را به همراه داشته، از هورالعظیم گرفته تا شادگان و حمیدیه امروزه قربانی بی‌برنامگی‌های زیست‌محیطی هستند، در کنار سوءمدیریت‌ها تغییرات اکوسیستمی معیشت مردم را تحت‌تاثیر قرار داده است.

عضو کمیسیون عمران مجلس شوراى اسلامى یادآور شد: زمانی که با سیاست‌های اشتباه دریاچه ارومیه خشک و به دریاچه نمک تبدیل شد، حدود پنج تا ۶ استان همجوار تحت‌تاثیر قرار گرفتند. این خشکسالی منجر شد تا ستاد ملی احیای دریاچه ارومیه شکل بگیرد و هزاران میلیارد تومان هزینه احیای دوباره آن مى‌شود؛ البته اگر این امر ممکن شود!

در حدود ۱۵سال گذشته ما پدیده‌ای به نام ریزگردها در خوزستان و غرب کشور نداشتیم، مدیریت نادرست حوزه آبی امروزه معیشت مردم را به خطر انداخته و در حمیدیه، آبادان، شادگان، سوسنگرد، هورالعظیم و … از شدت بی‌آبی مردم شاهد تلف شدن دام مولدشان هستند.

عضو مجمع نمایندگان خوزستان تصریح کرد: در شرایط کنونی، حیات مردم در برخی از نقاط به آب گره خورده است و ما شاهد هدررفت آب در گوشه‌ و کنار کشور برای خلق زیبایی هستیم، تصاویری که امروز از مرگ ماهیان در شط علی منتشر می‌شود و شاهد مرگ احشام در نزدیکی تالاب هورالعظیم هستیم، حقیقت قربانی شدن محیط‌زیست است، نه یک مستند دیدنی!

در دین ما بارها به مهربانی با موجودات زنده‌ سفارش شده است.عضو کمیسیون عمران مجلس افزود: به‌دلیل بی‌توجهی به استان‌های مرزی شرق کشور مثل سیستان‌وبلوچستان و خراسان جنوبی خالی از سکنه شده است، اگر این بی‌توجهی به حوزه محیط‌زیست در استان‌هاى غربى ادامه داشته باشد؛ دولت‌ باید هزاران میلیارد تومان هزینه کند تا امنیت به این مرزها را بازگرداند.

دقیقا دو سال قبل با انتقال آب از سرشاخه‌ها شاهد رشد ریزگردها در شهرهای جنوبی بودیم که تا پایتخت هم رسیدند. نماینده مردم در مجلس یازدهم یادآور شد: استان خوزستان با تولید ۱/۳دهم محصولات کشاورزی رتبه اول امنیت غذایى را دارد، گندم و نهاده‌دامی که می‌توانستیم در خوزستان تولید کنیم به‌دلیل سودجویی عده‌ای ممکن نشد؛ این ظرفیت شهرهاى جنوبی می‌توانست زمینه تولید پروتئین کشور باشد و تا شاهد مرغ کیلویی ۳۵هزار تومان در قالب صف‌های عریض و طویل نباشیم.بی‌آبی جنوب کشور تنها روی مردم شهرهاى جنوبی کشور تاثیر نمی‌گذارد، بلکه امنیت غذایی کشور را به مخاطره می‌اندازد.

 خشکی نخل‌ها در سایه بی‌آبی

 عضو هیات‌رییسه مجلس ادامه داد: درحال‌حاضر شاهد خشک شدن دومیلیون اصله نخل در آبادان، خرمشهر، حمیدیه و... هستیم، تولیدات شهرهای جنوبی در خرما به‌قدری مناسب بود که همین نیاز داخلی را تامین می‌کرد و هم منجر به ارزآوری می‌شود.

درحال‌حاضر به‌دلیل بی‌توجهی در حوزه آبی هم شاهد کم‌آبی هستیم و شوری آب را تحمل می‌کنیم. اگر این سوءمدیریت‌ها ادامه داشته باشد استان‌های جنوبی از خوزستان گرفته تا آبادان خالی از سکنه خواهد شد و شاهد رشد حاشیه‌نشینی تهران و کلانشهرهای دیگر خواهیم بود. وى یادآور شد: با سوءمدیریت‌ها نمک به زخم دامداران و کشاورزان نپاشید، سیاست‌های نادرست در حوزه کشاورزی منجر به ازبین‌رفتن کشاورزی و سلاخی دام‌های مولد شده است. مردم کشور به‌ویژه مردم خوزستان همیشه همراه و همگام نظام و انقلاب بوده‌اند.

دور از انصاف است که امروز در سایه کم‌آبی مورد بی‌توجهی واقع شوند، در بودجه امسال مجلس کاشت برنج در برخی از استان‌ها ممنوع شد تا بتوانیم ذخایر آبی را ذخیره کنیم اما شاهد کاشت برنج در استان‌های خراسان جنوبی هستیم. یوسفى با انتقاد از رشد معضلات در خوزستان گفت: خوزستان در زمستان شاهد گرفتگی فاضلاب‌ها و در فصول گرم سال شاهد بی‌آبی است.

دیگر پاسخی برای این سوءمدیریت‌ها نداریم که بدهیم، از دولت منتخب انتظار داریم این سوءمدیریت‌ها را به‌درستی بررسی کنند، چرا در کویر کشور باید صنایع آب‌بر احداث کرده و این صنایع را توسعه دهیم؟!

 وزیر نیرو با کدام روش پیش رفت؟ 

وی ادامه داد: در ماه‌های پایانی عمر دولت، وزیر نیرو چنان بلایی سر آب و برق آورد که هر روز یکی از انرژی‌های کشور قطع هستند، باید وزیر نیرو پاسخ دهد با کدام روش پیش می‌رود که صنایع آب‌بر در استان‌های خشک احداث می‌شود؟ آن هم در کشوری که شمال و جنوب آن دریاست.

صبر مردم در استان‌های محروم حدی دارد این مردم نان بازوی خود را می‌خورند، پاسخی برای مشکلات پیش‌آمده نداریم چراکه مسوولان و متولیان امر عکس‌العملی ندارند، این دور باطل و پارادوکس ایجادشده را پاسخی به مردم نیست! دو سال قبل مردم قربانی سیل بودند و امروز بی‌آبی به مشکلات مردم دامن‌زده است. عضو هیات‌رییسه مجلس در پایان خاطرنشان کرد:

برخی از وزرا باید آرزوی مسوولیت را در نظام جمهوری اسلامی ایران به گور ببرند با خسارات جبران‌ناپذیری که از خود به‌جای گذاشته‌اند. بودجه هنگفتی که برای احیای محیط‌زیست اختصاص داده ‌شده  امروزه شاهد مخروبه‌ای از محیط‌زیست هستیم.درباره وضعیت محیط‌زیستی خوزستان گفتنی‌ها کم نیست. اینکه یک استان در زمستان درگیر سیلاب و فاضلاب شده و در فصل تابستان با بی‌آبی و بی‌برقی دست‌وپنجه نرم می‌کند اتفاق عجیبی است که ریشه آن را فقط باید در سوءمدیریت دولتمردان جست‌وجو کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha