تجمع روز پنجشنبه كه در آن اكثرا پزشكان عموميشاغل در بخش دولتي حاضر بودند از ساعت 11 تا 14 ادامه داشت و سرانجام با حضور شهاب الدين صدر، رئيس سازمان نظام پزشكي و گفت و گو با پزشكان معترض، مبني بر اينكه سازمان نظام پزشكي پيگير حقوق پزشكان است و در اين زمينه مكاتبه كرده است تجمع خاتمه يافت.
اعتراض پزشكان به مصوبه اخير دولت در مورد افزايش حقوق كاركنان دولت بود كه اعلام شده بود براي رسيدن به عدالت در پرداخت حقوق كاركنان دولت، امسال حقوق همه پرسنل دولتي به جز پزشكان افزايش مييابد و در واقع پزشكان از افزايش حقوق سالانه مستثني شده بودند.
اما تقريبا همزمان با اين تجمع، كامران باقري لنكراني، در جلسه هم انديشي استادان دانشگاههاي علوم پزشكي كشور در تالار امام علي(ع) دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي گفت: مسئله مستثني شدن افزايش حقوق پزشكان بخش دولتي با رايزني ما در دولت حل شده است و افزايش حقوق سالانه شامل حال پزشكان نيز ميشود.
وي اضافه كرد: با وجودي كه اين مسئله را در تاريخ ششم ارديبهشت به افراد مربوطه اعلام كردهايم باز هم شاهد عكس العملهاي اعتراضي در اين خصوص هستيم.
اين در حالي بود كه مسعود مسلميفرد، نائب رئيس انجمن پزشكان عموميكشور در گفت و گو با خبرگزاري فارس، اعلام كرد: هيچ گزارشي دال بر حل شدن مسئله افزايش حقوق پزشكان بخش دولتي به ما گزارش نشده است و اگر چنين قضيهاي صحت دارد هر چه زودتر به صورت رسمياعلام كنند تا ما نيز پزشكان معترض را قانع كنيم.
به گفته مسلميفرد بر اساس آنچه تا روز پنجشنبه رسما اعلام شده بود حقوق همه پرسنل بخش دولتي بر اساس رتبه و گروه بين 5 تا 20 درصد در سال 86 افزايش مي يابد اما در اين مورد پزشكان شاغل در بخش دولتي استثنا شده بودند.
با اين حال كامران باقري لنكراني، در گفت و گو با فارس، افزود: در بند 6 مصوبه 28 فروردين دولت در مورد افزايش حقوق رستههاي بهداشتي- درماني و معلمان آمده بود، پرسنلي كه مجموع حقوق و مزاياي آنها كمتر از 300 هزار تومان باشد از پرداخت فوق العاده شغل تعديل برخوردار ميشوند، اما پزشكان از اين بند مستثني شده بودند كه بعدا با صحبتهايي كه با رياست جمهوري و معاون اول رياست جمهوري داشتيم اين مصوبه اصلاح شد.
وي افزود: پس از بررسي موضوع مشخص شد پزشكان عموميدر بدو استخدام 210 تا 220 هزار تومان حقوق ميگيرند و بنابراين فوق العاده شغل ترجيحي شامل حال اين افراد نيز مانند ساير رستههاي بهداشتي- درماني و معلمان ميشود و اين مصوبه دولت با برداشتن لفظ استثناء پزشكان اصلاح شد.
عباس زارع نژاد، مدير روابط عموميوزارت بهداشت نيز در توضيح اين مطلب به همشهري گفت: مصوبه دولت در تاريح 28 فروردين امسال تصويب شده بود كه وزارت بهداشت براي اصلاح اين اشتباه 4 ارديبهشت ماه طي نامهاي خطاب به آقاي دكتر داوودي، معاون اول رياست جمهوري خواستار اصلاح آن شد.
نامه وزير بهداشت نامه مفصلي بود و مستندات كافي را براي اصلاح اين اشتباه دربرداشت كه در پاسخ به اين نامه بر اساس اصلاحيهاي كه در تاريح 12ارديبهشت به وزارت بهداشت رسيد، اعلام شد كه در متن مصوبه قبلي اشتباهات تحريري صورت گرفته كه با برداشته شدن استثناء پزشكان از تبصره 6 اين مصوبه اصلاح شدند.
وي گفت: البته پيش از اين اصلاحيه معاون اول رياست جمهوري قول مساعد را براي اصلاح اين مصوبه داده بود و وزارت بهداشت مراتب را به صورت شفاهي به سازمان نظام پزشكي و پزشكان در مورد اصلاح اين مصوبه داده بود، ولي متاسفانه با وجود اين شاهد برخي اعتراضها از سوي برخي پزشكان بوديم.
زارع نژاد افزود: طي اين مدت به جز وزارت بهداشت هيچ مكاتبه رسميديگري براي اصلاح اين موضوع انجام نشد و اكنون با تلاش وزارت بهداشت اين اصلاحيه به تمام دانشگاههاي علوم پزشكي ابلاغ شده است.
پزشكان ايراني نزديك به خط فقر
عليرغم تصوري كه عموم مردم از وضعيت اقتصادي پزشكان دارند و آن هم به علت وضعيت خاص درصد اندكي از پزشكان متخصص و با سابقه است كه مردم آن را به همه پزشكان تعميم ميدهند، پزشكان عموميدر كشور ما با چالشهاي اقتصادي فراواني رو به رو هستند.
چنانكه به گفته دكترحسن هويدا رئيس انجمن پزشكان عموميكشور جايگاه پزشكان عموميدر نظام سلامت بايد تبيين شود و مشكل اشتغال در اين زمينه زماني حل خواهد شد كه جايگاه اين پزشكان مشخص باشد و زمينه كار و فعاليت براي آنها فراهم شده باشد.
بالاترين حقوق در نظام بهداشت و درمان كشور براي پزشكان عموميكه در طرح پزشك خانواده و در نقاط دورافتاده و محروم مشغول به كار هستند، ماهانه حدود 800 هزار تومان است كه اين افراد هم هر ماه 70 درصد حقوقشان را دريافت ميكنند و30 درصد مابقي آن نيز هر سه ماه يكبار به آنها پرداخت ميشود.
چند روز قبل، دكتر فاضل، رئيس جامعه جراحان ايران با اشاره به تحقيقي كه در كشورهاي فقيري همچون سوريه، بنگلادش، پاكستان و هندوستان انجام شده و با معدل گيري تعرفههاي خدمات پزشكي اين كشورها مشخص شده كه اين تعرفهها در كشورهاي مذكور 4 برابر تعرفههاي خدمات پزشك عموميكشور است، گفت: بايد با پزشكان كه زمان زيادي را براي كسب علم صرف كردهاند به طورعادلانه برخورد شود همانطور كه ميزان درآمد يك خلبان و يك راننده يكسان نيست.
رئيس جامعه جراحان با بيان اين كه اخلاقيات همچنان در جامعه پزشكي بسيار بيشتر از سايراقشار رعايت ميشود، گفت: در هيچ حرفهاي مثل پزشكي چنين خدمات رايگاني به مراجعان ارائه نميشود، همچنان كه در بسياري از موارد پزشكان بيماران را بدون دريافت حق ويزيت معاينه ميكنند.
فاضل گفت: تعداد كثيري از افراد جامعه پزشكي نزديك به خط فقر زندگي ميكنند كه اين براي كشوري مثل ما ناراحت كننده و دردآور است.