کودکان زیر پنج سال پرخطرترین گروه سنی از نظر بروز مسمومیت هستند و سال گذشته حدود ۱۷ درصد از مسمومیت‌های مراجعه شده به بیمارستان‌ها در کودکان رخ داده است.

کودکان زیر پنج سال پرخطرترین گروه سنی بروز مسمومیت هستند

به گزارش سلامت نیوز به نقل از سازمان غذا و دارو، کودکان خردسال ممکن است هر چیزی را به دهان ببرند. این عمل بخشی از آموزش و درک این گروه سنی از محیط اطرافشان و زمینه‌ساز بروز مسمومیت است.

هنگام بیماری کودک مراقب باشید تا دز تکراری دارو به وی ندهید. کیف‌دستی، ساک خرید و کیسه‌های نایلونی را دور از دسترس کودکان قرار دهید. ممکن است داخل آن‌ها وسایلی باشد که توسط کودک بلعیده شود یا کودک ضمن بازی آن‌ها را روی سرخود کشیده و سبب خفگی وی شود.

چنانچه دارای کودک هستید از نگهداری گیاهان و گل‌های آپارتمانی مانند «خرزهره» و «دیفن باخیا» در منزل خودداری کنید. گل‌ها و گیاهان آپارتمانی را دور از دسترس کودکان قرار دهید و هنگام بازی کودکان در فضای باز مراقب آن‌ها باشید تا توسط گل‌ها و گیاهان سمی، مسموم نشوند.

ضمن اطمینان از غیر سمی بودن گیاهانی که در منزل نگهداری می‌کنید، نام گیاهان خانگی را به خاطر بسپارید و آن را روی برچسبی کنار آن‌ها بنویسید. بسیاری از گیاهان و گل‌های آپارتمانی مانند خرزهره و دیفن باخیا، سمی هستند و تماس پوست با آن‌ها یا به دهان بردن آن‌ها منجر به مسمومیت و سوختگی مخاط می‌شود.

مواد شیمیایی، شوینده و سفیدکننده را در منزل در کمدهای دارای قفل و دور از دید و دسترس کودکان قرار دهید. درب کمدهایی که در آن مواد شیمیایی خطرناک را نگه می‌دارید با قفل یا طناب محکم کنید.

داروهای مصرفی افراد خانواده را دور از دسترس کودکان نگهدارید. در هنگام بروز مسائل و مشکلات خانوادگی، بیشتر مراقب کودکان باشید. در این شرایط کودکان در برابر حوادث و مسمومیت اتفاقی آسیب‌پذیرترند.

همیشه پس از استفاده از مواد شیمیایی سریع درب آن را ببندید ولی بدانید هیچ ظرف دربسته‌ای از دسترسی کودکان در امان نیست. هیچ‌گاه الکل و ضد یخ را در دسترس کودکان قرار ندهید.

در صورتی‌که کودک ماده‌ای غیرخوراکی را بلعید با مرکز اورژانس ۱۱۵ یا مرکز کنترل مسمومیت‌ها با شماره تلفن ۱۹۰ داخلی داخلی۳ -کد۲ تماس بگیرید. بلع باطری کوچک ساعت (باتری مینیاتوری) در کودک می‌تواند با عوارض جدی همراه باشد. در این موارد کودک را سریع به یک مرکز درمانی منتقل کنید.

از دسترسی کودکان به اسباب‌بازی‌های دارای باتری، خصوصاً باتری‌های دیسکی و مینیاتوری جلوگیری کرده و شماره تلفن‌های مرکز اطلاع رسانی داروها و سموم ۱۹۰، شماره تلفن اورژانس - ۱۱۵- را در دسترس یا در کنار تلفن نصب کنید.

محصولات شیمیایی و شوینده، نفت و بنزین را همیشه در ظرف اصلی آن نگهداری کنید. هیچ‌گاه این فرآورده‌ها را در ظرف مواد خوراکی (مانند بطری نوشابه) نگه‌ ندارید. این عمل سبب خورده شدن اتفاقی این مواد توسط کودکان می‌شود.

نگهداری شربت متادون (برای ترک اعتیاد) در ظرف خالی نوشابه و شیشه خالی دارو، منجر به مسمومیت ناخواسته و مرگ ده‌ها کودک شده است. از نگهداری شربت متادون در داخل یخچال و در کنار بقیه نوشیدنی‌ها خودداری کنید.

شربت متادون برای درمان ترک اعتیاد، بسیار سمی است. آن را دور از دسترس خانواده و در کمد قفل‌دار نگهداری کرده و به کودکان بیاموزید هیچ‌چیزی ننوشند یا نخورند مگر اینکه با اجازه بزرگسالان باشد.

داروهای خود را در مقابل چشم کودکان نخورید زیرا کودکان از رفتار بزرگسالان تقلید می‌کنند و ممکن است دور از چشم والدین داروها را به دهان ببرند. زمانی که شما در منزل نیستید و کودک را به فرد دیگری می‌سپارید، کودکان در معرض بیشترین خطر مسمومیت قرار دارند.

اگر به کودک خود دارو می‌دهید به او تفهیم کنید که این دارو است و از کلماتی مثل آب‌نبات، شکلات و یا خوراکی استفاده نکنید. در هنگام استفاده از محصولات شیمیایی و پاک‌کننده چنانچه مجبور شدید به زنگ درب ورودی یا تلفن جواب دهید، قبل از هر چیز درب ظرف را ببندید و هرگز از کودک خود چشم برندارید.

عمده‌ترین موارد مسمومیت در کودکان در اثر خوردن داروها، مواد شیمیایی و محصولات خانگی مانند مواد آرایشی بهداشتی، فرآورده‌های شوینده، سفیدکننده ولوله بازکن، لاک پاک‌کن (استون) و گیاهان سمی بوده است.

مسمومیت اتفاقی در اثر بلع نفت در کودکان بسیار خطرناک است. در صورت بلع نفت توسط کودک هر چه سریع‌تر او را نزدیک‌ترین مرکز درمانی منتقل کنید، اگر کودکی نفت را ببلعد کشنده نیست ولی اگر کودک وادار به استفراغ شود این امر می‌تواند منجر به مرگ وی شود.

کودکان کنجکاو ممکن است زمانی که افراد سالمند فامیل در حال مصرف داروهای خود هستند، اقدام به چشیدن یا بلعیدن دارو کنند؛ بنابراین برای پیشگیری از مسمومیت دارویی کودک دلبند خود از این افراد بخواهید داروهای مصرفی خود را دور از دسترس کودکان نگهداری کنند.

کودکان به دلیل روند رشد اغلب دست و اجسام اطراف خود را به دهان می‌برند. این کار سبب ورود مقادیری از سرب محیط به بدن آنها می‌شود. کودکان چهار تا پنج برابر بیشتر از بزرگ‌سالان، سرب محیط را جذب می‌کنند.

کودکان زیر پنج سال و زنان باردار دو گروه اصلی در معرض خطر در اثر تماس با سرب هستند. اصلی‌ترین عارضه‌ سرب در تکامل سیستم عصبی کودکان و بهره هوشی کودک بروز می‌کند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha