به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم، دانشمندان بیمارستان کودکان سینسیناتی به همراه یک تیم بینالمللی از محققان، ارتباط جدید غافلگیرکنندهای را میان سلامت روده و خطر ابتلا به لوسمی (سرطان خون) کشف کردهاند؛ ارتباطی که میتواند نحوه نگرش ما در مورد روند پیری، التهابات و مراحل اولیه لوسمی را متحول کند.
با افزایش سن یا در برخی موارد، زمانی که سلامت روده به دلیل انواع بیماریها مختل میشود، تغییرات در دیواره روده به برخی باکتریها اجازه میدهد محصولات جانبی خود را به جریان خون نشت دهند. یکی از این مولکولها، که توسط چنین باکتریهایی تولید میشود، به عنوان سیگنالی عمل میکند که گسترش سلولهای خونی پیشلوسمی خاموش را تسریع و زمینه را برای توسعه کامل این نوع از سرطان فراهم میکند.یافتههای تیم تحقیقاتی که در ۲۳ آوریل ۲۰۲۵ (سوم اردیبهشت) در مجله نیچر منتشر شد، برای اولین بار چگونگی عملکرد این فرآیند را شرح میدهد. این مطالعه همچنین نشان میدهد که این مکانیسم ممکن است فراتر از لوسمی عمل کرده و بر خطر ابتلا به سایر بیماریها بیافزاید.
دکتر دنیل استارچینوفسکی، مدیر مرکز تحقیقات و درمانهای پیشرفته لوسمی در بیمارستان کودکان سینسیناتی و نویسنده مسئول این مطالعه جدید میگوید: «این مطالعه بهطور قابلتوجهی درک ما را در مورد چگونگی ایجاد و پیشرفت سرطانهای خون، بهویژه در بزرگسالان مسن، افزایش میدهد. خبر هیجانانگیز این است که ما همچنین ممکن است راهی برای مداخله زودهنگام داشته باشیم؛ یعنی پیش از آنکه این سلولهای پیشلوسمی به بیماریهای تهاجمیتر تبدیل شوند. ما مشتاقانه منتظر انجام مطالعات بیشتر برای دنبال کردن این رویکرد جدید هستیم.»
دکتر پونیت آگاروال، دانشمند همکار بخش هماتولوژی تجربی و زیستشناسی سرطان و نویسنده اول این مطالعه میگوید: «تحقیقات ما نشان میدهد که تغییرات مرتبط با سن در روده، یک عامل خطر غیرسنتی در ایجاد انواع سرطان خون است. بنابراین مراقبت از روده میتواند بیش از هر زمان دیگری مهم باشد.»
اگرچه میزان بقای بیماران مبتلا به سرطان خون در طول سالها بهبود یافته است، اما این بیماری همچنان یک سرطان تهدیدکننده زندگی است که به طور نامتناسبی افراد بالای ۶۵ سال را تحت تاثیر قرار میدهد. دانشمندان مدتهاست که در این فکر هستند که چرا سن چنین عامل خطر غالبی است. اکنون استارچینوفسکی و همکارانش ممکن است پاسخ قانعکنندهای یافته باشند.با افزایش سن، دیواره روده نفوذپذیرتر شده و تعاملات بین محتویات روده و سیستم خون افزایش مییابد. در روده، باکتریهای «گرم منفی» در افراد مسنتر تکثیر شده و قند باکتریایی ADP-heptose را تولید میکنند.
این محصول جانبی باکتریایی هنگام ورود به جریان خون مشکلساز میشود. به گفته استارچینوفسکی، ADP-heptose در گردش خون افراد مسنتر یافت شده و گسترش سلولهای پیشلوسمی را تقویت میکند.این قند در افراد جوانتر با اختلال روده نیز دیده میشود. این مطالعه با آزمایشهای پیچیده، مکانیسمهای مرتبط با تبدیل ADP-heptose به سوخت پیشلوسمی را شناسایی کرد. تیم تحقیقاتی ساختارهای سیگنالینگ TIFAsomes را کشف کرد که نشاندهنده فعالسازی گسترش سلولهای پیشلوسمی توسط ADP-heptose است. آنها همچنین تست TIFAsome Assay را برای تشخیص فعالیت ADP-heptose در خون توسعه دادند. این یافتهها پیامدهای گستردهای برای درک و مداخله زودهنگام در لوسمی و سایر بیماریها دارد. سالها طول خواهد کشید تا داروهای جدیدی بر اساس کشف این ارتباط بین سلامت روده و خطر ابتلا به سرطان خون تولید شوند. در این میان، بسیاری ازسالمندان ممکن است ازخود بپرسند که برای به حداقل رساندن خطرابتلا چه کاری میتوانندانجام دهند؟ ممکن است بتوان سلامت روده را از طریق تنظیمات رژیم غذایی یا با استفاده از پریبیوتیکها یا پروبیوتیکها بهتر مدیریت کرد.
نظر شما