دکتر حسین شهزادی ، فوق تخصص قلب کودکان طی یادداشتی به سلامت نیوز نوشت : در تاریخ تحول و پیشرفت دانش پزشکی در ایران، آغاز تشخیص و درمان بیماریهای مادرزادی قلبی در کودکان این سرزمین از نقاط عطف و درخشان تاریخ پزشکی ایران است. با تاسیس و گشایش بیمارستان قلب ملکه مادر پهلوی (انستیتو قلب و عروق شهید رجایی) در سال 1353 شمسی، بخش فوق تخصصی بیماری های قلب کودکان و جراحی قلب کودکان هم در این مرکز آغاز به کار می کند.
در آن روزگار بیشتر کودکان مبتلا به بیماری های مادرزادی قلبی پیچیده و سیانوتیک در ایران به علت عوارض بیماری و نبود امکانات تشخیصی و درمانی از بین می رفتند و این نوع بیماریها در کودکان مهلک در نظر گرفته می شدند. با ایجاد بخش فوق تخصصی بیماری های قلب کودکان و جراحی قلب کودکان در بیمارستان قلب و با به کارگیری اساتید نام آور و تحصیل کرده در آمریکا در رشته های فوق تخصصی قلب کودکان و جراحی قلب کودکان، دریچه امیدی برای درمان و زنده ماندن این کودکان به وجود می آید.
دکتر جامی شکیبی گیلانی
بنیانگذار رشته بیماریهای مادرزادی قلب در انستیتو قلب و عروق شهید رجایی
دکتر جامی شکیبی گیلانی در 16 مرداد سال 1318 شمسی در شهر تربت جام متولد شد و در سال 1343 شمسی (1964 میلادی) از دانشگاه تهران مدرک پزشکی خود را دریافت کرد و سپس برای ادامه تحصیل به آمریکا رفت. وی در سال 1969 میلادی تخصص بیماری های کودکان و در سال 1972 میلادی فوق تخصص بیماری های قلب کودکان را از دانشگاه های جورج واشنگتن و کانزاس دریافت کرد. وی در همان سال عضو آکادمی بیماری های کودکان آمریکا و عضو کالج بیماری های قلب آمریکا گشت.
در سال 1353 شمسی و همزمان با گشایش بیمارستان قلب ملکه مادر پهلوی (انستیتو قلب و عروق شهید رجایی) به ایران بازگشت و رییس بخش بیماری های قلبی کودکان در این مرکز شد. با تلاش و کوشش ایشان و به کارگیری دیگر اساتید در این مرکز، بنیان رشته فوق تخصصی بیماری های قلب کودکان در ایران گذاشته شد و علاوه بر تشخیص، درمان و جراحی قلب این کودکان، پژوهش و آموزش در این رشته فوق تخصصی شروع شد.
دکتر جامی شکیبی گیلانی تحقیقات و مقالات بسیاری در زمینه بیماری های قلبی کودکان دارد از جمله کتاب مروری بر بیماری های قلبی (Cardiology Review ) در سال 1982 که چندین بار در آمریکا تجدید چاپ شده است. همچنین ایشان علاوه بر پزشکی در زمینه زبان شناسی و پارسی شناسی علاقه و مطالعات زیادی دارند.
استاد دکتر جامی شکیبی گیلانی پس از سالها کار و پژوهش در ایران و پس از بازنشستگی به آمریکا باز می گردد و در شهر نشویل (Nashville) مشغول به فعالیت می شود.
دکتر حسین ارباب مطلق
بنیانگذار جراحی بیماریهای مادرزادی قلب در انستیتو قلب و عروق شهید رجایی
دکتر حسین ارباب مطلق، مشهور به فرانک (Frank) ارباب مطلق، در 15 فروردین سال 1315 شمسی در مشهد به دنیا آمد. پس از پایان تحصیلات پزشکی عمومی در دانشگاه تهران، جهت ادامه تحصیل در سال 1960 میلادی (1339 شمسی) به آمریکا رفت و در بیمارستان شهر آکرون (Akron) دوره تخصص و فوق تخصص جراحی عمومی و جراحی قلب و عروق و قفسه سینه را گذراند. او پس از سالها کار، تحصیل و پژوهش در مراکز درمانی و تحقیقاتی نیویورک و تگزاس، در سال 1353 شمسی (1974 میلادی) و همزمان با گشایش بیمارستان قلب ملکه مادر پهلوی (انستیتو قلب و عروق شهید رجایی) به ایران بازگشت و به عنوان رییس بخش جراحی قلب بیمارستان مشغول به کار شد.
دکتر مطلق تا سال 1357 شمسی در ایران می ماند و سپس به آمریکا باز می گردد و پس از سالها کار و پژوهش، در سال 1995 میلادی بازنشسته می شود. وی در سال 2023 میلادی و در سن 87 سالگی چشم از جهان فروبست.
دکتر مطلق به ایران و تاریخ درخشان آن عشق می ورزید.
در بررسی پرونده های قدیمی انستیتو قلب شهید رجایی، افرادی هستند که در کودکی و سالهای آغازین شروع به کار این مرکز، به علت بیماری مادرزادی قلبی پیچیده و سیانوتیک تحت جراحی قلب باز قرار گرفته اند و هم اکنون در دهه 50 زندگی خود، همچنان در کنار فرزندان و نوه های خود به زندگی فعال ادامه می دهند.
با تلاش و همت استاد دکتر حسین ارباب مطلق و استاد دکتر جامی شکیبی گیلانی و دیگر اساتید پیشکسوت انستیتو قلب شهید رجایی و با گسترش و پیشرفت رشته بیماریهای قلب کودکان در زیر شاخه های فوق تخصصی مختلف، هم اکنون بسیاری از کودکان مبتلا به بیماری های قلبی در سراسر ایران تحت اقدامات تشخیصی و درمانی تخصصی و فوق تخصصی مناسب قرار می گیرند و به زندگی باز می گردند. همچنین دانش آموختگان رشته بیماری های قلب کودکان و جراحی قلب کودکان در نقاط مختلف کشور در حال فعالیت و خدمت رسانی به بیماران هستند.
بی شک، تلاش و همت و فداکاری بزرگ مردان و زنان این سرزمین، نوید بخش زندگی بهتر برای کودکان ایران است.
نظر شما