به گزارش سلامت نیوز به نقل از اطلاعات، توسعه فرهنگی از ضروریات جامعه به شمار می آید و از اهمیت ویژه ای برخوردار است که می بایست با بهره گیری از ظرفیت های موجود، از جمله رسانه ها، در راه تحقق این موضوع مهم گام برداشت.
استان قزوین به دلیل برخورداری آب و هوای مناسب و خاک حاصلخیز از ظرفیت مناسب کشاورزی برخوردار است و در کنار آن به دلیل فعالیتهای بیش از ۴۰۰۰واحد صنعتی و مکانهای فراوان تاریخی و گردشگری و همچنین قرارگیری در کریدور ۱۱استان در حوزههای اقتصادی و سرمایهای جزو استان های برخوردار کشور است، اما این استان به ظاهر ثروتمند و پرظرفیت در بخش درمان و سلامت با چالشهای بسیاری روبرو است.
قدمت و فرسودگی بالای بیمارستان های اصلی استان قزوین از جمله شهید رجایی به عنوان تنها بیمارستان ترومای استان، مرکز آموزشی درمانی عمومی بو علی سینا، مرکز آموزشی درمانی کوثر به عنوان تنها بیمارستان تخصصی زنان و زایمان، مرکز آموزشی درمانی قدس به مثابه تنها بیمارستان تخصصی اطفال و بیمارستان تخصصی روانپزشکی ۲۲بهمن ماه که زیر ساختهای هر یک از این مراکز درمانی قدمت بسیار بالایی دارند و در عین حال کمبود کادر درمان در استان، ارائه خدمات مطلوب درمانی را بسیار سخت کرده است و مردم استان قزوین به دلیل پایین بودن ظرفیت بخش درمان از ضعف های بخش سلامت استان بسیار رنج میبرند.
۲ شاخص عدالت در سلامت و حفاظت شهروندان در برابر هزینههای سلامت از برنامههای قابل پیگیری در نظام سلامت کشور است که بر اساس آن خدمات درمانی در سطوح و مناطق مختلف ارائه میشود اما اجرای این شاخصها هنوز در استان قزوین چندان چشمگیر نیست و توسعه خدمات درمانی در استان ثروتمند کشور ضروری و الزامی است.
کمبود پزشکان متخصص جراحی و بیهوشی و نیروهای پرستاری و خدمات در کنار قدمت بالای بیمارستانهای استان قزوین و پایین بودن سطح بهداشت فقط بخشی از چالشهای حوزه درمان استان قزوین است و در عین حال پایین بودن سطح درآمد خانوارها و تحمیل بخش قابل توجهی از درآمد خانوارها به بخش سلامت و هزینههای کمر شکن درمان و دارو مشکلات استان قزوین را چند برابر کرده است.
هر چند عملیات احداث چند بیمارستان ۷۰۰و ۱۰۰۰تختخوابی ، بیمارستان الحاقی شهید رجایی و مراکز خصوصی درمان از چندین سال گذشته در دستور کار قرار گرفته است و وعده رشد بخش سلامت استان داده می شود اما احداث لاک پشتی این بیمارستان ها با پیشرفت های نه چندان چشمگیر و وعده راه اندازی این مراکز درمانی در سالهای آتی چندان تأثیری در کاهش بار مشکلات کنونی حوزه درمانی استان قزوین را نداشته است.
تلاش دانشگاه علوم پزشکی برای ارتقاء زیرساختها
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی قزوین در مورد برنامههای این دانشگاه برای به روز رسانی تجهیزات و افزایش ظرفیت بیمارستان شهید رجایی به خبرنگار ما در قزوین میگوید: توسعه بیمارستان شهید رجایی قزوین به عنوان یکی از نیازهای اساسی درمانی استان، در قالب پروژه ساختمان الحاقی مدتها پیش آغاز شده و مجوز افزایش ۱۴۰تخت بیمارستانی از وزارت بهداشت و درمان اخذ شده است که تسریع در راهاندازی ساختمان جدید از اولویتهای توسعهای دانشگاه علوم پزشکی قزوین است.
دکتر حمید رضا قافله باشی میافزاید: اکنون ۵۰درصد از تجهیزات موردنیاز بیمارستان جدید و از جمله تجهیزات اتاق عمل، اورژانس و آی سی یو به ارزش تقریبی ۱۰۰میلیارد تومان با پیگیریهای فراوان تهیه شده است.
وی در مورد چالش های بخش درمان بیماران ترومایی استان قزوین و راهکارهای رفع چالش های آن توضیح میدهد: مرکز آموزشی-درمانی شهید رجایی به دلیل فرسودگی بافت و تجهیزات، با وجود داشتن کادر مجرب قادر به ارائه خدمات باکیفیت مناسب به بیماران ترومایی نیست که بر همین مبنا، برای الحاق ۱۴۷تخت جدید به این مرکز درمانی، اقدامات لازم انجام شده است و امیدواریم که در امسال بخش ساختمانی آن به پایان برسد .
وی اضافه میکند: استان قزوین شاهراه مواصلاتی ۱۱ استان کشور است و ارتباط این استانها با پایتخت و مناطق گردشگری را برقرار میکند، همچنین بزرگراههای استان محل تردد و انتقال کالاها و مواد شیمیایی به دیگر استانهای است به همین سبب آمار تصادفات خودروهای سبک و سنگین بسیار است و در مواردی در حوادث جادهای استان قزوین خودروهای سنگین دچار آتش سوزی هم میشوند.
وی ادامه میدهد: دانشگاه علوم پزشکی قزوین برای رفع این چالشها، بیمارستان شهید رجایی را بهعنوان "سانتر تروما" استان تعریف کرده و در حال توسعه و تجهیز این مرکز است. پروژه ساخت و راهاندازی ساختمان الحاقی مرکز تروما در بیمارستان شهید رجایی یکی از اقدامات زیرساختی مهم در این زمینه است. علاوه بر آن، دانشگاه با اجرای مداوم دورههای آموزشی برای کارکنان اورژانس، ارتقاء سامانه تریاژ و هماهنگی بیشتر با اورژانس ۱۱۵تلاش کرده است تا پاسخدهی به بیماران ترومایی را سریعتر کند.
وی در مورد برنامههای دانشگاه علوم پزشکی قزوین برای ساخت، بیمارستانهای جدید میگوید: بزرگ ترین پروژه بیمارستان سازی تاریخ دانشگاه علوم پزشکی قزوین، یعنی مرکز آموزشی و درمانی ۷۰۰ تختخوابی، با ۲۸درصد پیشرفت بنا، در حال ساخت است که تا چندین سال، نیاز بخش درمان استان را رفع خواهد کرد، همچنین دانشگاه علوم پزشکی قزوین، برنامههایی هم برای توسعه بیمارستان شفا تاکستان و شهدا آبیک دارد.
قافله باشی ادامه میدهد: از سوی دیگر، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، برنامه انتقال بیمارستان روان پزشکی ۲۲بهمن به ساختمان جدید را در دست اقدام دارد که با کمک های مالی شهرداری قزوین، تملک شده و در دست بازسازی است.
کمبود پزشکان متخصص در بیمارستانهای قزوین
معاون توسعه مدیریت و برنامه ریزی دانشگاه علوم پزشکی قزوین هم در مورد وضعیت نیروی انسانی متخصص در بخش جراحی های ترومایی واورژانس در استان می گوید: اکنون با کمبود نسبی نیروهای انسانی متخصص در بخش جراحیهای تروما و اورژانس مواجه هستیم که بهویژه در بیمارستانهای مرجع مانند بیمارستان شهید رجایی، که مرکز اصلی تروما در استان است، فشار مضاعفی را بر تیمهای درمانی وارد میکند .
دکتر محمدرضا مدبر با اشاره به کمبود حدود ۳۰درصدی نیروهای متخصص در بخش ترومای استان قزوین اضافه میکند: در زمینه مدیریت تروما در دانشگاه علوم پزشکی قزوین ۴۵نیروی متخصص در رشتههای طب اورژانس، جراحی عمومی، جراحی مغز و اعصاب، ارتوپدی، بیهوشی و اورولوژی حدود ۷۰درصد از نیاز به نیروی متخصص در رشته های مذکور در استان را برطرف میکنند.
وی درباره اقدامات اجرا شده برای بهبود وضع کادر درمان استان میافزاید: دانشگاه علوم پزشکی قزوین در دولت جدید تلاشهای جدی برای بهبود وضعیت نیروی انسانی داشته است که از جمله این اقدامات میتوان به افزایش ظرفیت پذیرش دستیاران در رشتههای مرتبط، بکارگیری نیروهای طرحی و قراردادی برای پوشش شیفتهای اورژانس و تدوین مشوقهای مالی و رفاهی برای ماندگاری متخصصان اشاره کرد.
مدبر در پاسخ به این سوال که آیا در برنامه توسعه ۵ ساله دانشگاه علوم پزشکی قزوین، بخش های ویژهای برای ارتقای درمان بیماران سوختگی و ترومایی در نظر گرفته شده است؟ توضیح میدهد: در بخش الحاقی مرکز آموزشی و درمانی شهید رجایی، بخش مجهز سوختگی در نظر گرفته شده است.
وی به حمایت های وزارت بهداشت و درمان برای مداوای ارتقای خدمات درمانی در قزوین اشاره می کند و می افزاید: به تازگی دیدارهایی با معاونان توسعه و درمان وزارت بهداشت داشته ایم و خوشبختانه، اعتبارات خوبی را برای توسعه خدمات درمانی در نظر گرفته اند. همچنین، حمایت های لازم برای جایگزینی تجهیزات فرسوده انجام شده است که جای قدردانی دارد.
دکتر حسین مژدهی معاون آموزشی دانشگاه علوم پزشکی قزوین هم در مورد اقدامات اجرا شده در زمینه آموزش دانشجویان پزشکی و پرستاری و ارتقاء مهارتهای عملی در حوزه ترومای استان میگوید: مرکز شبیه سازی و آموزش مهارتهای بالینی دانشگاه برای دانشجویان رشته پزشکی در مقاطع کارآموزی و کارورزی کارگاه ATLSرا برگزار میکند و برای دانشجویان رشته پرستاری هم کارگاه پرستاری اورژانس و مراقبت های ویژه در حوادث غیرمترقبه برگزار میشود.
وی ادامه میدهد: واحدهای تخصصی در دانشکده پرستاری در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد به طور تئوری و عملی تروما براساس کوریکولوم مباحث آموزشی به دانشجویان مذکور ارائه و همچنین در دوره کارآموزی مباحث مذکور در مرکز آموزشی درمانی رجایی گذرانده میشود.
نظر شما