به گزارش سلامت نیوز به نقل از medicalxpress، ایالات متحده روز جمعه اولین آزمایش خون برای تشخیص بیماری آلزایمر را تأیید کرد؛ اقدامی که میتواند به بیماران کمک کند زودتر درمان را آغاز کنند، بهویژه با داروهای جدیدی که روند پیشرفت این بیماری ویرانگر عصبی را کند میکنند.
این آزمایش که توسط شرکت Fujirebio Diagnostics توسعه یافته، نسبت دو نوع پروتئین در خون را اندازهگیری میکند؛ نسبتی که با وجود پلاکهای آمیلوئید در مغز مرتبط است — یکی از نشانههای اصلی آلزایمر که تا پیش از این تنها از طریق اسکن مغزی یا نمونهبرداری از مایع نخاعی قابل تشخیص بود.
دکتر مارتی مکاری، کمیسیونر سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA)، گفت:«بیماری آلزایمر افراد زیادی را تحت تأثیر قرار میدهد — بیش از سرطان سینه و سرطان پروستات در مجموع. با توجه به اینکه ۱۰ درصد از افراد بالای ۶۵ سال به آلزایمر مبتلا هستند و پیشبینی میشود این عدد تا سال ۲۰۵۰ دو برابر شود، امیدوارم محصولات پزشکی جدیدی مانند این آزمایش بتوانند به بیماران کمک کنند.»
در حال حاضر، دو دارو با تأیید FDA برای درمان آلزایمر وجود دارد: لِکانِمَب (lecanemab) و دونانِمَب (donanemab)، که هر دو به پلاکهای آمیلوئید هدف میزنند و در کاهش نسبی افت شناختی مؤثر بودهاند، اگرچه هنوز درمان قطعی برای بیماری وجود ندارد.
طرفداران این درمانهای آنتیبادی تزریقی، از جمله بسیاری از متخصصان مغز و اعصاب، معتقدند که این داروها میتوانند چند ماه استقلال بیشتر را برای بیماران به همراه داشته باشند و در صورت آغاز درمان در مراحل اولیه، اثربخشی بیشتری خواهند داشت.
در مطالعات بالینی، نتایج این آزمایش خون بهطور قابل توجهی با نتایج اسکن PET و آنالیز مایع نخاعی همراستا بوده است.
میشل تارور از مرکز تجهیزات و سلامت پرتوی FDA اظهار داشت:«تأیید امروز یک گام مهم در تشخیص آلزایمر محسوب میشود که روند تشخیص را آسانتر و بهطور بالقوه در دسترستر میسازد، بهویژه برای بیماران در مراحل ابتدایی بیماری.»
این آزمایش برای استفاده در مراکز بالینی و برای بیمارانی که علائم کاهش شناختی را نشان میدهند مجاز شده است و نتایج آن باید در کنار اطلاعات بالینی دیگر تفسیر شود.
آلزایمر رایجترین نوع زوال عقل است؛ بیماریای که به مرور زمان بدتر میشود و بهتدریج حافظه و استقلال فرد را از او میگیرد.
نظر شما