به گزارش سلامت نیوز به نقل از شرق، در میانه جنگ صحبت از حفظ محیط زیست و بهویژه حمایت از حیوانات، اگرچه ضروری اما بسیار سخت است. دولت، سیاستمداران و رسانهها همه تلاش خود را برای موفقیت در جنگ به کار میبندند و اولویتهای کشور بهطور کلی تغییر پیدا میکند.
شهروندان نیز در این روزها همه توجهشان معطوف به میدان جنگ است و فضای اضطراب و نگرانی از آینده موجب میشود افراد به چیزی جز نجات جان و مال خود نیندیشند.
این شرایط نباید باعث شود از این مسئله نگوییم و غافل شویم. در شرایط بحرانی و حوادث، گروههای ضعیف بیش از دیگران آسیب میبینند؛ گروههایی که در حفاظت از خود کمتوان هستند و صدایی برای شنیدهشدن در میان هیاهوی جنگ ندارند. از اینرو است که در جنگها کودکان، سالمندان و حیوانات از مهمترین گروههای آسیبپذیر هستند.
آسیب جنگ به حیوانات پیش از هر جنگی آغاز میشود؛ آنجا که حیوانات بسیاری در مراحل ساخت سلاحهای جنگی مورد استفاده و آزمایش قرار میگیرند.
جنگ باعث آسیب مستقیم به زیستگاههای طبیعی میشود. آلودگیهای شیمیایی جنگها گاهی تا سالها قربانی میگیرد؛ حیوانات در باغوحشها فراموش میشوند، متحمل آسیب جسمی مستقیم یا آسیبهای روانی میشوند. در جنگ اگرچه بسیاری از فعالیتهای روزمره شهروندان تغییر میکند، اما تجربه نشان داده به واسطه شرایط خاص، قاچاق و شکار حیات وحش نهتنها کمتر نمیشود بلکه شاید بیشتر شود.
در روزهای جنگ 12روزه، علیرغم غافلگیری و محدودیتهای بسیار اینترنتی، شاهد توجه بخشی از شهروندان به وضعیت حیوانات شهری و خانگی بودیم.
در سختترین روزهای جنگ 12روزه شاهد بودیم برخی از حامیان حیوانات، دلیل ماندن خود در شهرهای بزرگ را داشتن حیوان خانگی و کمکرسانی به حیوانات شهری اعلام کردند. این افراد با اطلاعرسانی درخصوص شرایط ویژه بهوجودآمده برای این زیستمندان، از شهروندان دعوت میکردند تا حد امکان نسبت به تهیه آب و غذا برای حیوانات شهری اقدام کنند و در صورت مشاهده حیوان آسیبدیده، آن را به کلینیک دامپزشکی منتقل کنند.
همزمان کلینیکهای دامپزشکی و پانسیونهای حیوانات در نقاط مختلف کشور درخصوص کمکرسانی داوطلبانه یا با حداقل هزینه اعلام آمادگی کردند. ضمن اینکه دامپزشکانی از سراسر ایران و جهان برای درمان یا مشاوره برای درمان حیوانات اطلاعرسانی انجام دادند.
گفتنی است سابقه آگاهیرسانی عمومی برای امدادرسانی به حیوانات در شرایط بحرانی به تابستان ۱۳۹۱ و زلزله آذربایجان شرقی برمیگردد که دیدبان حقوق حیوانات با اعزام یک تیم تخصصی، اقدام به نجات و درمان حیوانات آسیبدیده در منطقه کرد. در کنار این موارد، شاهد تولید محتوا درباره پیشگیری از آسیبهای جسمانی و روانی به حیوانات خانگی بودیم.
مشابه این نوع آگاهیرسانی سالهاست همزمان با چهارشنبهسوری انجام میشود و مورد جدیدی نیست، اما اینکه در شرایط جنگی مورد توجه قرار بگیرد، ارزشمند و درخور توجه است. متأسفانه و دردمندانه در روزهای سخت جنگ صدها نفر از هموطنانمان جان خود را از دست دادند، افراد زیادی دچار آسیبهای جسمی، روانی و مادی شدند، اما در کنار همه این سختیها و سیاهیها، آنچه باعث امید است و میتواند التیامی بر بخشی از زخمها باشد، عملکرد و هوشیاری شهروندان و جامعه مدنی در حوزههای مختلف است؛ جامعهای که حتی در شرایط جنگ نیز تلاش دارد مراقب و محافظ بخشی از زیستمندان بیصدای این کشور باشد.
نظر شما