پژوهشگران دانشگاه داندی اسکاتلند با بهره‌گیری از هوش مصنوعی نشان دادند که می‌توان با استفاده از اسکن معمولی شبکیه چشم، خطر حمله قلبی یا سکته مغزی را تا ۱۰ سال قبل از بروز آن پیش‌بینی کرد.

پیش‌بینی سکته قلبی و مغزی با یک اسکن ساده چشم!

به گزارش سلامت نویز به نقل از ایسنا، مطالعه‌ای تازه که در نشریه علمی Cardiovascular Diabetology منتشر شده، گام بزرگی در پیش‌بینی بیماری‌های قلبی-عروقی برداشته است. پژوهشگران با تحلیل تصاویر دیجیتال شبکیه چشم، به کمک هوش مصنوعی، توانسته‌اند احتمال وقوع حمله قلبی یا سکته مغزی را با دقت ۷۰ درصد تا یک دهه آینده پیش‌بینی کنند.

اسکن چشم؛ پنجره‌ای به سلامت قلب

دکتر «ایفی موردی»، پژوهشگر ارشد این طرح از بنیاد قلب بریتانیا می‌گوید: «تغییرات در رگ‌های ظریف چشم، بازتابی از وضعیت رگ‌های اصلی بدن هستند. همان آسیب یا تنگی در رگ‌های شبکیه ممکن است در رگ‌های قلب یا مغز نیز در حال وقوع باشد.»

این تصاویر، معمولاً در معاینات روتین چشم‌پزشکی از بیماران دیابتی گرفته می‌شوند تا رتینوپاتی دیابتی (آسیب به رگ‌های چشم بر اثر قند خون بالا) بررسی شود.

هوش مصنوعی؛ تحلیل‌گر میلی‌ثانیه‌ای

در این پروژه، مدل هوش مصنوعی ابتدا برای شناسایی علائم هشداردهنده مانند انسداد یا باریکی رگ‌ها آموزش داده شد. سپس با تحلیل الگوهایی همچون اندازه، پیچ‌خوردگی و قرارگیری رگ‌ها، موفق به تحلیل بیش از ۴۲۰۰ تصویر شد و تنها در کمتر از یک ثانیه، میزان خطر ابتلا به سکته یا حمله قلبی را برای هر فرد تخمین زد.

روشی سریع، کم‌هزینه و قابل استفاده در معاینات روتین

دکتر موردی می‌گوید: «این روش چیزی بیشتر از یک اسکن چشم ساده نیست. کمتر از یک دقیقه زمان می‌برد و می‌تواند مکملی بسیار مهم برای بررسی فشار خون و کلسترول باشد.»

تشخیص زودهنگام = پیشگیری مؤثر

دکتر «کلر جوناس»، رئیس تحقیقات انجمن سکته مغزی بریتانیا نیز با تأکید بر اهمیت پیش‌بینی زودهنگام بیماری‌ها، اظهار داشت: «فناوری هوش مصنوعی می‌تواند فرصت‌های طلایی برای تغییر سبک زندگی یا آغاز درمان پیشگیرانه فراهم کند. با این حال، لازم است درباره جزئیات پیاده‌سازی این فناوری در مطب‌ها و مراکز درمانی برنامه‌ریزی دقیقی صورت گیرد.»

نتایج این تحقیق نویدبخش آینده‌ای است که در آن، با یک معاینه ساده و سریع چشم، می‌توان جان انسان‌ها را از خطرات مرگبار سکته و حمله قلبی نجات داد. البته اجرای گسترده این روش به پشتیبانی دولت‌ها و زیرساخت‌های بهداشتی پیشرفته نیاز دارد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha