چهارشنبه ۷ آبان ۱۴۰۴ - ۱۱:۵۰

 کارت منزلت که روزگاری به عنوان نماد تکریم و احترام به سالمندان و افراد بالای ۶۵ سال معرفی شده بود، این روزها به دلیل کم توجهی ها و غفلت ها در تمدید آن ،انتقادهای سالمندان را برانگیخته  است.

نارضایتی سالمندان از کارت منزلت

به گزارش سلامت نیوز به نقل از اطلاعات، کارت منزلت اگر قرار است نمادی از احترام و قدردانی باشد، باید بیش از یک کارت کوچک در جیب یا کیف شهروندان تجربه‌ای واقعی و ملموس برای سالمندان ایجاد کند. کارت منزلت که روزگاری به عنوان نماد تکریم و احترام به سالمندان و افراد بالای ۶۵ سال معرفی شده بود، این روزها به دلیل کم توجهی ها و غفلت ها در تمدید آن ،انتقادهای سالمندان را برانگیخته است.

بررسی های میدانی نشان می دهد که دسترسی سخت به برخی دفاتر خدمات الکترونیک شهر، مشکلات اجرایی و فنی برای احراز هویت حضوری و محدودیت‌ های استفاده از خدمات باعث شده این کارت دیگر منزلت سابق را نداشته باشد.

بازتاب این وضعیت در جامعه و بین افکار عمومی نیز متنوع و قابل تأمل است، چندی پیش «اطلاعات آنلاین» با انتشار چند مطلب در قالب گزارش و مصاحبه به پیگیری این موضوع و بررسی وضعیت کارت منزلت و مشکلات مردم برای استفاده از خدمات این کارت پرداخت که به موازات انتشار این مطالب نظرات و دیدگاه های مردم و کاربران نیز در این باره دریافت شد، از میان پیام‌ های دریافتی، تعدادی از نظرات مردم را می‌توان در چند محور اصلی گروه بندی و تحلیل کرد:

* انتقاد به عملکرد شورای شهر و مدیریت شهری

محمد از تهران برای ما نوشته است: «این شورای شهر تهران اگر منزلت می‌فهمیدند ۴ گورستان در تهران بزرگ احداث می‌کردند و مردم را از عذاب درمی‌آوردند.» محمد با زبانی طنز تلخ عملکرد مدیریت شهری در رسیدگی به مشکلات مردم مانند استفاده از خدمات کارت منزلت را زیر سوال برده و معتقد است که مشکلات شهری و کمبود امکانات، ارزش تکریم سالمندان را تحت تأثیر قرار داده است.

سالار کاربر دیگری برای ما نوشته است: «دلتون خوشه کی فکر مردم ایرانه که زاکانی فکر کارت منزلت باشه، فعلا همه فکر غارت هستند.» سالار نگاه انتقادی خود را فراتر از کارت منزلت برده و سیاست‌های کلی شهری و مدیریتی را نقد کرده است، وی کارت منزلت را بخشی از یک سیستم ناکارآمد می‌داند که بیشتر به سود مدیران است.

* مشکلات دسترسی و فیزیکی سالمندان

زهرا مسعودی بازنشسته فرهنگی در پیامی نوشته است: «وقتی باید چند خیابان و پله را با عصا طی کنم تا کارت منزلت بگیرم، تکریم را حس نمی‌کنم.» زهرا تجربه شخصی خود را بیان می‌ کند و نشان می‌دهد که برخی زیر ساخت‌ های فیزیکی برای ارائه خدمات مناسب سالمندان فراهم نیست.

علاوه بر این حمید ۷۲ ساله، بازنشسته آموزش و پرورش گفته است : «کارت منزلت در ابتدا امید بخش بود، اما حالا هزینه شارژ مترو و محدودیت دفاتر، فقط دردسر اضافه کرده است.» حمید به جنبه عملی استفاده از کارت اشاره می‌کند و هزینه‌های اضافی را مانع اصلی تحقق هدف کارت می‌داند.

لیلا، فرزند یک سالمند از تهران هم برای ما نوشته است: «مادرم برای ثبت نام مجبور شد دوبار به دفتر خدمات الکترونیک شهر برود و در هر بار نیم ساعت پشت سر صف منتظر بماند.» تجربه خانوادگی لیلا نشان می‌دهد که فرآیند وقت‌گیر و دسترسی دشوار برای سالمندان مشکل ایجاد کرده است.

*محدودیت و هزینه خدمات کارت

نظرات ارسالی برای گزارش ها و مطالب منتشر شده درباره کارت منزلت متنوع و جالب توجه است، رضا بازنشسته تامین اجتماعی در پیامی گفته است: «اگر قرار است کارت منزلت باشد، حداقل باید امکان شارژ آنلاین و تحویل پستی فراهم شود.» رضا راهکار عملی ارائه داده است و این نشان می‌دهد که نبود امکان آنلاین کردن خدمات یکی از نقاط ضعف کارت است.

*شهروندی با نام علی براتی برای ما نوشته است : «سالمندانی که روزانه با مترو تردد می‌کنند، باید کارت را پر کنند و هزینه بپردازند، این یعنی هیچ منزلتی در کار نیست.» علی با تمرکز بر استفاده روزمره کارت تأکید می‌کند که پرداخت هزینه‌های ناخواسته، معنای «منزلت» را کاهش داده است.

کاربری هم بدون اشاره به نام و مشخصات خود این پیام را ارسال کرده است :«کارت منزلت می‌توانست الگویی برای حمایت واقعی سالمندان باشد، اما حالا فقط یک کاغذ با هزینه‌های پنهان است.» این کاربر نگاه اجتماعی دارد و کارت را نماد ناکارآمدی سیستم حمایت اجتماعی می‌داند.

* انتظارات مردمی

اما در بین پیام های ارسالی ، پیشنهاد ها و انتظاراتی هم از سوی مردم مشاهده می شود، فرزاد محمدی بازنشسته بانک می گوید: «انتظار داریم حداقل امکانات فیزیکی دفاتر مانند آسانسور و رمپ برای سالمندان فراهم شود، اما خبری نیست، اگر قرار است احترام به سالمندان واقعی باشد، باید خدمات آن‌ها به‌روز و آسان باشد، نه با هزینه و محدودیت‌های اضافی.» این نوع پیام های مردم بر بهبود زیرساخت‌ها و تسهیل خدمات تأکید دارد و بر این باور است که تنها فراهم کردن کارت کافی نیست، نحوه دسترسی و استفاده از آن اهمیت اساسی دارد.

*«منزلت» را به واقع اجرایی کنیم

گزارش میدانی و بازتاب نظرات مردمی نشان می‌دهد که کارت منزلت امروز با هدف اصلی خود فاصله زیادی دارد، محدودیت‌های دسترسی، هزینه‌های اضافی و مشکلات فیزیکی دفاتر، باعث شده است سالمندان و خانواده‌هایشان تجربه‌ای تلخ از چیزی که باید نماد تکریم باشد، داشته باشند.

به نظر می‌رسد که بازنگری در زیر ساخت‌ها، خدمات آنلاین، افزایش دفاتر و ارتقای کیفیت ارائه خدمات برای تحقق واقعی هدف کارت منزلت ضروری است، این کارت اگر قرار است نمادی از احترام و قدردانی باشد، باید بیش از یک کارت کوچک در جیب یا کیف شهروندان، تجربه‌ای واقعی و ملموس برای سالمندان ایجاد کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha