نایب‌رئیس هیأت‌مدیره انجمن اهدای عضو ایرانیان،  از برنامه‌های جدید این انجمن برای بهره‌گیری از ظرفیت صنعت بازی‌سازی در ترویج فرهنگ اهدای عضو خبر داد و تأکید کرد که اهدای عضو بیش از هر حوزه دیگری در پزشکی، نیازمند فرهنگ‌سازی و مشارکت اجتماعی است.

بسیج همگانی برای اشاعه فرهنگ اهدای عضو

به گزارش سلامت نیوز به نقل از اطلاعات، هر قلب اهدایی، تپش دوباره یک زندگی است و هر تصمیم آگاهانه برای اهدای عضو، چراغ امیدی در خانه چند خانواده روشن می‌کند. با توجه به اینکه ایران ۳۵میلیون «گیمر» دارد، حالا قرار است این پیام انسان‌دوستانه از مسیر بازی‌های رایانه‌ای نیز به مخاطبان برسد؛ مسیری که به باور دست‌اندرکاران حوزه اهدای عضو، می‌تواند نقشی مؤثر در فرهنگ‌سازی و رفع ابهامات این حوزه ایفا کند.
دکتر امید قبادی، نایب‌رئیس هیأت‌مدیره انجمن اهدای عضو ایرانیان،  از برنامه‌های جدید این انجمن برای بهره‌گیری از ظرفیت صنعت بازی‌سازی در ترویج فرهنگ اهدای عضو خبر داد و تأکید کرد که اهدای عضو بیش از هر حوزه دیگری در پزشکی، نیازمند فرهنگ‌سازی و مشارکت اجتماعی است.


او در این گفت‌وگو با اشاره به جایگاه ویژه اهدای عضو در نظام سلامت گفت: بحث اهدای عضو یا پیوند اعضا تنها شاخه پزشکی در کل دنیاست که ماهیتی اجتماعی دارد. در سایر شاخه‌های پزشکی کافی است برای درمان یک بیمار، یک متخصص حرفه‌ای یا یک تیم تخصصی حضور داشته باشد تا مشکل بیمار برطرف شود اما در حوزه پیوند اعضا آغاز فرایند، با جلب رضایت خانواده‌هاست. در نتیجه، کشوری می‌تواند جان بیماران نیازمند پیوند را نجات دهد که دو مسأله فرهنگی در آن نهادینه شده باشد؛ نخست، باور به این که مرگ مغزی مساوی با مرگ قطعی است و دوم، افزایش نرخ تمایل افراد به اعلام رضایت برای اهدای عضو در زمان حیات.


اهدای عضو یک موضوع فرهنگی است


قبادی با اشاره به روند ثبت تمایل افراد برای اهدای عضو در ایران اظهار کرد: تا سال‌ها، یعنی از سال ۱۳۸۴ تا اسفند ۱۴۰۳، این موضوع تنها از طریق دریافت کارت اهدای عضو انجام می‌شد، اما از اسفند ۱۴۰۳ با همت سردار تیمور حسینی، رئیس‌پلیس راهور، نشان اهدای عضو روی گواهینامه‌های رانندگی نیز درج می‌شود.


نایب‌رئیس هیأت‌مدیره انجمن اهدای عضو ایرانیان با تأکید بر این که مسأله پیوند اعضا یک موضوع فرهنگی است، گفت: مردم باید با این موضوع آشنا شوند. از سال ۱۳۸۴ به‌صورت مستمر در این حوزه کار فرهنگی انجام شده و از بهمن ۱۳۹۴ که انجمن اهدای عضو ایرانیان فعالیت خود را آغاز کرده نیز به‌صورت ویژه روی این مسأله متمرکز شده و اقدامات زیرساختی فراوانی انجام داده است.


او یکی از مهم‌ترین این اقدامات را تدوین نخستین سند ملی فرهنگی اهدای عضو عنوان کرد و افزود: برای تهیه این سند نزدیک به دو سال و نیم تلاش شد و در نهایت به همت حجت‌الاسلام عبدالحسین خسروپناه در شورای عالی انقلاب فرهنگی به نتیجه رسید. این سند اکنون در مرحله ابلاغ و ارسال به دستگاه‌های مختلف کشور قرار دارد.


قبادی ادامه داد: همچنین در طرح «دوستدار نفس»، با تصویب شورای شهر تهران به ریاست مهندس مهدی چمران و ابلاغ آن به شهرداری و با پیگیری علیرضا زاکانی و معاونانش، مقرر شد تمامی بخش‌های شهرداری تهران و حومه، امکانات خود را بدون چشمداشت در اختیار برنامه‌های فرهنگ‌سازی اهدای عضو قرار دهند.


پادکست تخصصی «نفس»


قبادی با اشاره به اقدامات رسانه‌ای انجام‌شده گفت: در دوره ریاست پیمان جبلی در سازمان صدا و سیما، کمیته «اهدا و رسانه» فعالیت‌های گسترده‌ای انجام داد و سندی نیز در این زمینه آماده ابلاغ شد که زیرمجموعه همان سند ملی رسانه به شمار می‌رود.
نایب‌رئیس هیأت‌مدیره انجمن اهدای عضو ایرانیان با تأکید بر اهمیت آموزش از سنین پایین اظهار کرد: از چند سال پیش تعامل با وزارت آموزش و پرورش آغاز شده و اکنون موضوع اهدای عضو در ۱۰ کتاب درسی مقاطع نهم تا دوازدهم در سرفصل‌های مختلف، هم از جنبه علمی و هم از منظر اجتماعی، گنجانده شده است.


او با بیان این که انجمن اهدای عضو ایرانیان دارای ۳۲ کمیته تخصصی و فرهنگی است، افزود: این کمیته‌ها متشکل از چهره‌های برجسته فرهنگ و هنر کشور هستند. برای نمونه، در کمیته سینما هنرمندانی همچون پرویز پرستویی حضور دارند، در کمیته تئاتر آقای ایرج راد و در کمیته موسیقی کیوان ساکت فعالیت می‌کند و در کمیته پادکست نیز منصور ضابطیان همکاری دارد.


قبادی یکی از اقدامات مهم یک‌سال‌ونیم گذشته را ارتباط با پادکسترهای مطرح کشور بیان کرد و گفت: این افراد حدود یک سال موضوع اهدای عضو را در تولیدات خود مطرح کردند و در ادامه نیز پادکست تخصصی «نفس» با محوریت اهدای عضو شکل گرفت.


استفاده از ظرفیت صنعت بازی‌سازی


قبادی با اشاره به تشکیل کمیته بازی در انجمن اهدای عضو ایرانیان اظهار کرد: این کمیته حدود سه‌ماه پیش تشکیل شد چون هیأت‌مدیره و شورای فرهنگی انجمن به این نتیجه رسیدند که با توجه به استفاده گسترده اقشار مختلف جامعه، از کودکان و نوجوانان گرفته تا بزرگسالان و سالمندان، از بازی‌های مختلف برای سرگرمی و حتی درمان، اکنون بهترین زمان برای بهره‌گیری از ظرفیت صنعت بازی‌سازی کشور در مسیر فرهنگ‌سازی اهدای عضو است.


وی افزود: این کمیته با سرپرستی حسین حق‌پناه و با حضور تعدادی از بهترین بازی‌سازان کشور شکل گرفت و پس از آن نیز تصمیم گرفته شد با همکاری بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای، فعالیت‌های مشترکی آغاز شود.


نایب‌رئیس هیأت‌مدیره انجمن اهدای عضو ایرانیان توضیح داد: در نخستین گام، تعدادی از بازی‌سازان رتبه‌یک کشور و شرکت‌های مطرح بازی‌سازی دعوت شدند تا ضمن آشنایی با موضوع اهدای عضو، بخشی از مسئولیت اجتماعی خود را در این حوزه ایفا کنند. این نشست  نتایج بسیار خوبی به همراه داشت.


او ادامه داد: پس از آن قرار است دو فرایند مهم در دستور کار قرار ‌گیرد. نخست برگزاری رویدادهای «گود کمپ» و «گیم‌جم» که در این دو فرآیند، جوانان نخبه بازی‌سازی کشور به‌صورت کارگاهی گرد هم می‌آیند، موضوع اهدای عضو برای آنان تشریح می‌شود و در مدت زمانی کوتاه، ایده‌ها و نمونه‌های اولیه بازی را طراحی می‌کنند.


نایب‌رئیس هیأت‌مدیره انجمن اهدای عضو ایرانیان افزود: همزمان بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای و بنیاد پویانمایی نیز این موضوع را در دستور کار خود قرار داده‌اند. قرار است جوانان نخبه هر دو حوزه، یعنی بازی‌های رایانه‌ای و پویانمایی، سناریوهای خود را ارائه کنند تا پس از بررسی و داوری، بهترین طرح‌ها انتخاب شوند. در مرحله بعد، ترکیبی از این جوانان خلاق و بازی‌سازان حرفه‌ای کشور با حمایت شرکت‌های برجسته بازی‌سازی، تولید یک بازی با محوریت اهدای عضو را آغاز خواهند کرد. در حوزه پویانمایی نیز تولید آثار مرتبط در دستور کار قرار می‌گیرد.


قبادی ابراز امیدواری کرد که محصول نهایی این همکاری‌ها به یک بازی جذاب و اثرگذار در سه سال آینده تبدیل شود . 


وی ابراز امیدواری کرد محصولی تولید شود که در میان بازی‌های مورد استفاده اقشار مختلف جامعه بتواند علاوه بر سرگرمی، نقش مؤثری در فرهنگ‌سازی اهدای عضو ایفا کرده و ابهامات و چالش‌هایی را که در حوزه اهدای عضو وجود دارد برطرف کند.


اهمیت داشتن کارت اهدای عضو


نایب‌رئیس هیئت‌مدیره انجمن اهدای عضو ایرانیان با اشاره به اهمیت اعلام رضایت افراد درباره اهدای عضو در زمان حیات گفت: داشتن کارت اهدای عضو به‌تنهایی مجوز اهدای عضو نیست و خانواده‌ها همچنان باید رضایت خود را اعلام کنند، اما این کارت در تصمیم‌گیری خانواده‌ها در لحظات بحرانی نقش بسیار زیادی دارد.


قبادی افزود: در خانواده‌هایی که فرد متوفی دارای کارت اهدای عضو بوده، میزان رضایت برای اهدای عضو به بیش از ۹۵ درصد می‌رسد، در حالی که این میزان در صورت نداشتن کارت حدود ۴۵ درصد است. به همین دلیل بسیار اهمیت دارد که از تمامی ابزارهای فرهنگی، رسانه‌ای و هنری برای نهادینه‌سازی این دو مفهوم اساسی، یعنی پذیرش مرگ مغزی به عنوان مرگ قطعی و افزایش تمایل به اهدای عضو در زمان حیات، استفاده شود.


وی در پایان درباره برنامه‌های آینده کمیته بازی گفت: در این حوزه دو محور اصلی دنبال خواهد شد؛ نخست، افزودن مفاهیم و پیام‌های مرتبط با اهدای عضو به بازی‌های موجود و دوم، طراحی و تولید یک بازی اختصاصی با موضوع اهدای عضو. برآورد ما این است که برنامه‌های کوتاه‌مدت ظرف شش‌ماه، برنامه‌های میان‌مدت طی یک سال و پروژه بازی اختصاصی در بازه زمانی دو تا سه‌سال به نتیجه برسد. 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha