دبیر کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با هشدار درباره تشدید مشکلات مالی در زنجیره دارو، تاکید کرد که تعیین تکلیف مطالبات شرکت‌های دارویی و داروخانه‌ها نباید تا سال آینده به تعویق بیفتد؛ چراکه ادامه این روند می‌تواند تامین دارو و فعالیت داروخانه‌ها را با بحران مواجه کند.

مطالبات معوق دارویی به نقطه بحرانی رسید/ مجلس خواستار اقدام فوری شد

به گزارش سلامت نیوز به نقل از سالم خبر، دبیر کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با تاکید بر اینکه مشکلات مالی در زنجیره دارو به مرحله نگران‌کننده‌ای رسیده است، می‌گوید تعیین تکلیف مطالبات شرکت‌های دارویی و داروخانه‌ها نباید صرفاً به بودجه سال آینده موکول شود.

محمود طاهری معتقد است تاخیر در پرداخت مطالبات بیمه‌ها، به تدریج کل زنجیره دارو را تحت فشار قرار داده و ادامه این روند می‌تواند تامین دارو را با مشکل مواجه کند.

اظهارات این نماینده مجلس در حالی مطرح می‌شود که وزیر امور اقتصادی و دارایی اخیراً از تشکیل کارگروهی مشترک میان وزارت بهداشت، بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه برای بررسی مطالبات صنعت دارو و پیش‌بینی منابع لازم در بودجه ۱۴۰۶ خبر داده بود. با این حال، از نگاه مجلس، بخشی از مشکلات صنعت دارو مربوط به امروز است و نمی‌توان برای حل آن تا سال آینده منتظر ماند.

طاهری با اشاره به وضعیت مطالبات در زنجیره دارو اظهار کرد: «معوقه‌هایی که وجود دارد، هم مطالبات شرکت‌های دارویی و هم مطالبات داروخانه‌ها، واقعاً در وضعیت وخیمی قرار گرفته و باید سریعاً تعیین تکلیف شود.»

طاهری در ادامه به اختلاف میان شرکت‌های دارویی و سازمان غذا و دارو بر سر میزان افزایش قیمت دارو اشاره کرد و گفت: «شرکت‌های دارویی درخواست افزایش ۱۴۰ درصدی قیمت دارو را از سازمان غذا و دارو دارند اما این سازمان با برآوردهایی که انجام داده، افزایش ۹۵ درصدی را منطقی می‌داند.»

او با بیان اینکه اجرای هرگونه افزایش قیمت باید همراه با تقویت بیمه‌ها باشد، ادامه داد: «اگر قرار باشد چنین افزایشی اعمال شود، باید بیمه‌ها تقویت شوند تا بار این افزایش قیمت روی دوش بیمه‌ها باشد و مردم متحمل گرانی نشوند.»

دبیر کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با اشاره به اینکه حتی افزایش ۹۵ درصدی مورد نظر سازمان غذا و دارو نیز تاکنون اجرایی نشده است، گفت: «در شرایط فعلی و با توجه به مشکلاتی که وجود دارد، سازمان غذا و دارو فعلاً این میزان افزایش را اعمال نکرده است. با شرکت‌ها صحبت شده و در نهایت درباره افزایش ۴۵ درصدی قیمت دارو توافق شده است.»

او با اشاره به مشکلات داروخانه‌ها ادامه داد: «الان داروخانه‌ها مطالبات هفت، هشت ماهه‌ای از بیمه‌ها دارند و به همین دلیل قدرت خرید ندارند. این مسئله باید تعیین تکلیف شود. البته در بودجه سال آینده مجلس تلاش خواهد کرد پیش‌بینی درستی برای این موضوع انجام دهد، اما چیزی که الان اهمیت دارد وضعیت موجود است که داروخانه‌ها به‌شدت از آن متضرر شده‌اند.»

به گفته طاهری، ادامه این وضعیت می‌تواند بسیاری از داروخانه‌ها را با مشکلات جدی مواجه کند. او توضیح داد: «داروخانه‌ها واقعاً به سمت ورشکستگی می‌روند. باید همین امسال برای این موضوع فکری شود. وقتی داروخانه نتواند منابعی را که بابت دارو پرداخت کرده به موقع دریافت کند، طبیعتاً توان خرید داروی جدید را از دست می‌دهد.»

او با اشاره به اینکه دارو از نظر اهمیت تفاوتی با کالاهای اساسی ندارد، گفت: «برای داروخانه‌ها هم باید مانند برخی برنامه‌های حمایتی دیگر، تمهیداتی در نظر گرفته شود. وقتی برای کالابرگ برنامه‌ریزی شد و پول فروشگاه‌هایی که کالا عرضه می‌کردند پرداخت شد، برای داروخانه‌ها هم باید چنین سازوکاری ایجاد شود. دارو اهمیتش کمتر از غذا نیست.»

طاهری درباره راهکار مجلس برای حل این مشکل در بودجه ۱۴۰۶ نیز گفت: «برای اینکه فشار به مردم وارد نشود، باید بیمه‌ها تقویت شوند. منابعی که برای بیمه‌ها در نظر گرفته می‌شود باید به اندازه‌ای باشد که بتوانند تعهدات خود را انجام دهند و معوقات را پرداخت کنند.»

او تاکید کرد: مشکل صنعت دارو تنها به یک بخش محدود نمی‌شود و کل زنجیره را درگیر کرده است. صنعت دارو یک زنجیره است که حلقه‌های مختلفی دارد؛ شرکت‌های دارویی، داروخانه‌ها، تولیدکنندگان مواد اولیه و واردکنندگان دارو همه به هم متصل هستند. اگر یکی از این حلقه‌ها جدا شود، بقیه هم نمی‌توانند کار خود را انجام دهند.»

زنجیره دارو زیر فشار پرداخت‌ها

دبیر کمیسیون بهداشت مجلس با اشاره به انتقال مشکلات مالی میان بخش‌های مختلف این زنجیره گفت: «شرکت‌های دارویی از دانشگاه‌های علوم پزشکی و وزارت بهداشت مطالباتی دارند و وقتی پولشان را دریافت نمی‌کنند، این فشار به داروخانه‌ها منتقل می‌شود. از طرف دیگر داروخانه‌ها هم نمی‌توانند به موقع تسویه کنند و همین موضوع شرایط را برای ادامه فعالیت آنها سخت کرده است.»

طاهری درباره اینکه آیا مجلس می‌تواند در بودجه سال آینده تضمینی برای حل این مشکلات ایجاد کند، گفت: «تضمین به این معنا که بخواهیم از دولت ضمانت بگیریم، موضوع ساده‌ای نیست، اما سلامت مردم مسئله‌ای نیست که بتوان نسبت به آن بی‌تفاوت بود و حتماً باید تمهیدات لازم اندیشیده شود.»

او با اشاره به اهمیت موضوع تامین دارو افزود: «رئیس‌جمهور محترم که خودشان پزشک هستند و سابقه حضور در کمیسیون بهداشت را دارند، با این مسائل آشنایی دارند و می‌دانند این موضوع چقدر مهم است. به همین دلیل برای ذخایر استراتژیک دارو هم عدد مناسبی در نظر گرفته شد تا کشور بتواند ذخیره شش‌ماهه دارو داشته باشد.»

طاهری در عین حال تاکید کرد که ایجاد ذخایر دارویی به تنهایی کافی نیست و مسئله پرداخت‌ها نیز باید حل شود. باید از هر طریقی که ممکن است بیمه‌ها تقویت شوند. اگر این حلقه درست کار نکند، کل زنجیره دارو با مشکل مواجه خواهد شد.»

او در ادامه به یکی دیگر از مشکلات صنعت دارو، یعنی نحوه قیمت‌گذاری اشاره کرد؛ موضوعی که وزیر اقتصاد نیز آن را یکی از چالش‌های این صنعت عنوان کرده بود. طاهری گفت: «وقتی یک تولیدکننده دارویی تولید می‌کند، مشخص است که مواد اولیه، مواد جانبی، بسته‌بندی، هزینه حمل‌ونقل و دستمزد چه میزان هزینه دارد. اگر مواد اولیه از خارج وارد شود، هزینه‌های حمل‌ونقل و سایر هزینه‌ها هم مشخص است.»

این نماینده مجلس ادامه داد: «وقتی همه این هزینه‌ها افزایش پیدا می‌کند، طبیعتاً روی قیمت تمام‌شده دارو اثر خواهد گذاشت. هزینه دستمزد بالا رفته، هزینه انرژی افزایش پیدا کرده، مواد پتروشیمی و مواد بسته‌بندی گران شده‌اند و همه اینها روی قیمت نهایی تاثیر می‌گذارد.»

او با اشاره به فاصله زمانی میان افزایش هزینه‌ها و اصلاح قیمت دارو گفت: «این تاخیر می‌تواند خطرناک باشد. وقتی شرکت واردکننده پول خود را دریافت نکند، نمی‌تواند ثبت سفارش انجام دهد و مواد اولیه خریداری کند. حتی یک روز یا ۱۰ روز تاخیر ممکن است باعث شود دو یا سه ماه بعد دارو دیرتر به دست مردم برسد. در حوزه دارو زمان بسیار حساس است و نباید اجازه داد چنین تاخیرهایی ایجاد شود.»

طاهری در پایان بار دیگر بر ضرورت حل مشکلات مالی زنجیره دارو تاکید کرد و گفت: «واقعیت این است که امروز داروخانه‌ها در شرایط سختی قرار دارند. بیمه‌ها پولشان را دیر پرداخت می‌کنند، شرکت‌های دارویی هم مطالبات خود را از دانشگاه‌ها و وزارت بهداشت دریافت نمی‌کنند و این فشار در نهایت به همه حلقه‌های زنجیره منتقل می‌شود

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha