چهارشنبه ۱۴ تیر ۱۳۹۱ - ۰۹:۲۱
کد خبر: 51927

هر یك از شما ممكن است تاكنون با افرادی برخورد كرده باشید كه به دلایل مختلف تمایل به اهدای خون ندارند یا حتی سعی دارند سایرین را هم از اهدای خون منصرف كنند. این مساله اغلب ناشی از تصورات و باورهای غلطی است كه در خصوص اهدای خون در آنها وجود دارد.

10 دلیل غلط برای انصراف از اهدای خون!
سلامت نیوز : هر یك از شما ممكن است تاكنون با افرادی برخورد كرده باشید كه به دلایل مختلف تمایل به اهدای خون ندارند یا حتی سعی دارند سایرین را هم از اهدای خون منصرف كنند. این مساله اغلب ناشی از تصورات و باورهای غلطی است كه در خصوص اهدای خون در آنها وجود دارد.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا ؛ در این گزارش به برخی از این باورهای غلط و رد آنها از سوی كارشناسان انتقال خون پرداخته است.

*فقط جوانان می‌توانند خون اهدا كنند!

افرادی كه از شرایط لازم برای اهدای خون برخوردارند می‌توانند تا 60 سالگی اقدام به اهدای خون كنند و در صورت اهدای مستمر (حداقل دو بار در سال) تا 65 سالگی همچنان جزو اهداكنندگان باشند.

*با اهدای خون، كم خون می‌شوم!

در هر نوبت مراجعه برای اهدای خون آزمایش كم‌خونی برای شما انجام شده و در صورتی كه مبتلا به كم‌خونی باشید یا این احتمال وجود داشته باشد كه با اهدای خون دچار كم‌خونی شوید در آن نوبت مراجعه از شما خون گرفته نخواهد شد.

علاوه بر این به همه اهداكنندگان خانم حتی اگر كم‌خونی نداشته باشند قرص آهن و بروشوری حاوی دستورات غذایی جهت پیشگیری از كم‌خونی ارائه می‌شود.

*من بسیار گرفتارم و برای مراجعه به مراكز اهدای خون فرصت ندارم!

سازمان انتقال خون همواره سعی كرده است امكانات لازم جهت اهدای خون را در دسترس اهداكنندگان قرار دهد. تیم‌های سیاری كه به مدارس، كارخانه‌ها و ادارات اعزام می‌شوند به همین منظور تدارك دیده شده‌اند. اهدای خون كمتر از یك ساعت از وقت شما را می‌گیرد و اگر این را به خاطر داشته باشید كه خون شما چه حد می‌تواند در نجات زندگی هم‌نوعان‌تان موثر باشد، قطعا این زمان را در اختیار سازمان انتقال خون قرار خواهید داد.

*من از سرنگ و آمپول می‌ترسم!

پرسنل خونگیر سازمان افراد با تجربه‌ای هستند كه جهت خونگیری آموزش دیده‌اند، لذا از مهارت آنان مطمئن باشید. به علاوه خونگیری چندان دردناك نبوده، برخی افراد به طور كلی هیچ دردی احساس نمی‌كنند. زمانی كه سر سوزن در ناحیه چین آرنج از پوست عبور می‌كند احتمالا یك درد مختصر احساس می‌كنید كه فقط چند ثانیه به طول می‌انجامد. وقتی سوزن از پوست گذشته و داخل رگ قرار می‌گیرد دیگر هیچ دردی نخواهید داشت.

*من خون خودم را زمانی كه واقعا ضرورت داشته باشد اهدا می ‌كنم!

موقعیت‌های اضطراری غیر قابل پیش‌بینی بوده و ممكن است در هر زمان و مكان اتفاق بیفتد. هدف سازمان انتقال خون آن است كه خون را قبل از بروز خطر آماده كند لذا می‌توانیم از هم‌اكنون به كمك مردم بشتابیم.

از طرف دیگر، اگر بخواهیم تا لحظه بروز خطر صبر كنیم دیگر زمانی باقی نخواهد ماند كه بتوانیم به میزان كافی خون جمع‌آوری و آماده مصرف نماییم.

نباید این مساله را هم فراموش كرد كه ادامه زندگی تعدادی از افراد وابسته به خون است و این افراد برای زندگی عادی خود نیاز به تزریق مكرر خون دارند.

*اهدای خون مرا ضعیف خواهد كرد!

معمولا اهدای خون هیچ عارضه‌ای ندارد خصوصا در صورتی كه اهدا‌كننده مستمر خون باشید. به ندرت بعضی افراد بعد از اولین اهدای خون دچار سرگیجه خفیفی می‌شوند، اما این حالت گذرا بوده و پس از مدت كوتاهی بهبود می‌یابد. پس از اهدای خون از شما پذیرایی مختصری به عمل می‌آید و توجه به توصیه‌های كارشناسان انتقال خون می‌تواند به شما كمك كند تا بدون هیچ مشكلی اقدام به اهدای خون نمایید. بدن شما خون از دست رفته را جایگزین می‌كند. مطمئن باشید پس از چند ساعت، خون شما به حجم اولیه خود بازمی‌گردد، و در كمتر از 4-3 هفته كلیه سلول‌های خونی نیز جایگزین می‌شوند.

*اگر خون من تا این اندازه ارزشمند است، چرا هیچ پولی در ازای آن به من پرداخت نمی‌شود؟

در كشور ما ایران، اهدای خون به صورت داوطلبانه انجام می‌شود و بهای آن قابل مقایسه با هیچ مبلغی نیست. تجربه دیگر كشورها در خصوص پرداخت پول به اهداكننده نشان می‌دهد كه این عمل از سلامت خون و اهدا‌كننده می‌كاهد. هدف سازمان انتقال خون ایران تهیه سالم‌ترین خون ممكن جهت تامین بالاترین حد سلامتی برای بیماران است. از آنجایی كه هر انسانی مستحق برخورداری از نعمت‌ سلامتی است، نمی‌توان بهایی برای خون در نظر گرفت. گذشته از آن سازمان انتقال خون ایران پس از اهدای خون، آزمایش‌ها و فرآوری‌های متعددی را بر روی خون انجام می‌دهد، اما در نهایت خون به صورت رایگان در اختیار بیماران قرار می‌گیرد. اهدای خون داوطلبانه، سازمان انتقال خون ایران را در تحقق این هدف یاری می‌كند.

*اگر یك بار خون اهدا كنم، مجبور خواهم بود این كار را تكرار كنم!

اهدای خون، بدن شما را وادار به تولید خون با سرعت بیش‌تر از حد طبیعی نخواهد كرد. شما مجبور نیستید برای آنكه خود سالم بمانید خون اهدا كنید اما اهدای خون شما، اگر به طور منظم انجام گیرد به دیگران كمك خواهد نمود تا سالم بمانند.

*من ورزشكار هستم و ورزش‌های سنگین انجام می‌دهم!

این مساله نشان می‌دهد شما كاملا سالم هستید. اهدای خون هیچ تاثیر منفی بر سلامتی یا انجام فعالیت‌های ورزشی شما ندارد. در روزی كه می‌خواهید خون اهدا كنید هیچ اضطرابی نداشته باشید. تنها در مواقعی كه در شرف انجام یك مسابقه می‌باشید از اهدای خون خودداری نمایید، اما در سایر مواقع اهدای خون شما می‌تواند بیماری را از مرگ نجات داده‌، به او زندگی دوباره بخشد. از شما تقاضا می‌كنیم این هدیه گرانقدر را از او دریغ نكنید.

*ممكن است با اهدای خون به ایدز یا هپاتیت مبتلا شوم!

همه وسایل مورد استفاده در جمع‌آوری خون به صورت استریل و یك بار مصرف بوده و همه موارد لازم رعایت می‌شود. پس نه تنها ایدز و هپاتیت، بلكه احتمال ابتلا به هیچ‌گونه آلودگی، به هنگام اهدای خون وجود ندارد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha