به گزارش بي بي سي، گزینه بهداشت عمومي، تعداد آرای بیشتری نسبت به كشف آنتیبیوتیکها،کشف DNA و داروي بیحسی که در میان پنج گزینه اول بودند، کسب کرد. سایر شاخصهایی که برای مقام اول در نظر گرفته شده بودند، شامل بهوجود آمدن تکنیکهای تصویربرداری پزشکی، قرصهای ضدبارداری وپيشرفت دانش ایمنیشناسی میشدند.
از شرکتکنندگان در نظرسنجی خواسته شده بود بگویند به نظر آنها بزرگترین پیشرفت پزشکی از زمان بنیانگذاری نشریه پزشکی بریتانیا در سال 1840 چه بوده است.
پروفسور جان مکنباخ- از مرکز پزشکی اراسموس در روتردام هلند- که يكي از افرادي است كه از گزینه بهداشت عمومی طرفداری میکند، ميگويد: «بسیار خوشحالم که بسیاری از افراد بهداشت عمومی را به عنوان چنین شاخص مهمی بهرسمیت شناختهاند.
درس کلی که هنوز میتوان گرفت این است که اغلب محافظت غیرفعال در برابر خطرات بهداشتی بهترین شیوه برای بهبود سلامت جمعیتهاست.او معتقد است كه بهداشت عمومی هنوز نقش مهمی در بهبود بخشیدن بهداشت عمومی در حال و آینده دارد.»
به گزارش خبرگزاری رویترز بهبود دفع فاضلابها و سیستمهای فراهمآوری آب پاک در طول قرن گذشته بیماریهایی مانند وبا را کاهش داد. در واقع، پس از کشف یک دکتر انگلیسی با نام جان اسنو، در سال 1854 برخلاف تصور قبلی در مورد انتقال وبا از راه هوا، مشخص شد كه این بیماری از راه آب منتقل میشود و لندن یکی از اولین شهرهای مدرني بود که با جدیت به حل مشکل دفع غیربهداشتی فاضلاب پرداخت.
با این وجود رعايت ناكافي اصول بهداشتي همچنان مشكلي در كشورهاي در حال توسعه بهشمار ميرود و در مرگ ميليونها نفر دست دارد، چنانکه در سال ۲۰۰۱ مصرف آب آلوده و رعايت نكردن اصول بهداشتي و نظافت در كشورهايي با درآمد كم و متوسط، موجب مرگ بيش از ۱/۵ميليون تن بر اثر ابتلا به اسهال شد.
در كشورهاي فقير، جنگ، مهمتر از آب است
يك توالت سيفوندار بهداشتي كه در اغلب كشورهاي ثروتمند چيزي بديهي به نظر ميرسد، ميتواند ابزاري ارزان اما قدرتمند براي كاهش مرگ و مير كودكان و تقويت توسعه جهاني باشد.
بنا به گزارش آسوشيتدپرس، گزارش سالانه برنامه توسعه سازمان ملل، تحت عنوان «فراسوي كمبود: قدرت، سياست و بحران جهاني آب» تصوير غمباري از نابرابري در جهان و عدم توجه به فراهم كردن آب پاك و دفع بهداشتي فضولات به عنوان اولويتي سياسي ترسيم ميكند.
اين گزارش، اعلام ميكند كه فقدان دسترسي به آب پاك و تسهيلات بهداشتي دفع فضولات هر سال تقريباً 2ميليون كودك كمسن در جهان را ميكشد. اين تلفات با آماري حدود 5000 مرگ در هر روز، در اغلب موارد ناشي از بيماريهاي قابل پيشگيري است.
اين گزارش، به بررسيهاي ديگري در كشورهاي پرو و مصر اشاره ميكند كه نشان ميدهند نصب توالت سيفوندار در خانه، احتمال زنده ماندن يك كودك تا يكسالگياش را در پرو تا 60 درصد و در مصر تا 57 درصد افزايش ميدهد.
كوين واتكينز- نويسنده اصلي اين گزارش- نيز معتقد است عبارت عدم دسترسي به دفع بهداشتي فضولات كلمهاي مؤدبانه براي اشاره به اين حقيقت است كه اين افراد آب لازم براي نوشيدن، پختن غذا و شستن را از همان رودخانهها و درياچهها، نهرها و حوضچههايي برداشت ميكنند كه فضولات انساني و حيواني هم به آنها سرازير ميشود.
او ميگويد: ممكن است به نظر نيايد كه توالت، عامل شتابدهنده توسعه انساني باشد، اما اين گزارش شواهد فراوان و قدرتمندي ارائه ميكند كه نشان ميدهد چگونه توالت به رفاه انساني كمك ميكند.
مثلاً اسهال كه يكي از دلايل ابتلا به آن، نوشيدن آبهاي آلوده بهشمار ميآيد، دومين علت مرگ كودكان در جهان است. در حالي كه، آب هدر رفته به علت چكه شيرها در كشورهاي ثروتمند، بيش از ميزان آبي است كه هر روز در اختيار يك ميليارد تن از جمعيت كشورهاي فقير قرار ميگيرد.
البته كارشناسان بهداشت در سطح جهاني، از كشورهاي در حال توسعه هم انتقاد ميكنند كه منابع ناچيزي را صرف آب و فاضلاب ميكنند. اغلب كشورهاي آفريقايي تنها 2/0 تا4 /0 درصد بودجهشان را صرف آب و فاضلاب ميكنند و بودجه نظامي اتيوپي 10 برابر و بودجه نظامي پاكستان 47 برابر بودجه آب و فاضلاب آنهاست.
كاهش هزينههاي درماني
توجه و سرمايهگذاري به بهداشت محيط، آمار بيماريها و هزينههاي درماني وابسته به محيط را كاهش ميدهد، چرا كه درصد زيادي از عامل بيماريهاي خوني، پوستي، فصلي، اعصاب، قلبي، رواني و گوارشي مربوط به محيط ناسالم است. چنانكه منشأ ۸۰ درصد از بيماريها، مربوط به محيط زیست است.
در اين ميان، آلودگي آب، هوا، سيستم فاضلاب و آلودگي صوتي از جمله منابع اصلي بيماريهايي است كه از محيط بر انسان وارد ميشود در حالي كه اگر به بهداشت محيط در موضوعات عنوان شده توجه شود اين بيماريها، كنترل و در بحث اقتصادي، باعث کاهش هزینههای دارو و درمان میشود.
البته با برگزاري برنامههاي آموزشي در رسانهها، مدارس و ادارات و دخيل كردن زنان و مردان كه اغلب آنها كارمندان دستگاههاي دولتي هستند، ميتوان در داشتن محيط سالم نقش بهسزايي را ايفا كرد.