خشکسالی
-
از سدهای خالی تا شرایط جیره بندی آب در ایران
بحران آب چندین سال است که مهمان ناخوانده ایران شده، مهمانی که در سالهای تر خوش سفر و در سالهای خشک بسیار بد سفر می شود و ۱۴۰۰ ظاهرا از آن سالهای خشک و بی آبی است که حتی شائبه جیره بندی آب را هم ایجاد کرده است.
-
اثرات سوء تغییرات آب و هوایی بر جسم و روان انسان
چندی پیش سازمان ملل متحد در گزارشی هشدار داد که فرصت جهانیان براچندی پیش سازمان ملل متحد در گزارشی هشدار داد که فرصت جهانیان برای مقابله با بحران تغییرات اقلیمی رو به پایان است.ی مقابله با بحران تغییرات اقلیمی رو به پایان است.
-
تخلیه 50درصد روستاهای شمال سیستان و بلوچستان به دلیل خشکسالی
کوچ اجباری به شهرهای غریب
زمین خشک است، آسمان خشک است، مانند دهان کودکان، زنان و مردان سیستانی و بلوچ. تیغ تیز خشکسالی گلوی مردم را میفشارد. هامون انگار سالهای سال است که رد آب و تازگی بهخود ندیده است.
-
صدای «جنگ آب» از اصفهان شنیده شد
بالاخره صدای اعتراض و اولین جرقههای نزاعهای آبی در کشور زده شد و زخم کهنه حقابه اصفهان و یزد با تشدید بحران بیآبی به صدا درآمد. روز گذشته کشاورزان حقابهدار اصفهان به خشکی و نبود آب معترض شدند، این درحالی است که ایران با کاهش بارندگی که در 50 سال اخیر بیسابقه بوده است، با تنش آبی در سال پیشرو مواجه شده و 200 شهر در معرض تهدید جدی قرار دارند و وضعیت آبی ۱۰۱ شهر قرمز است.
-
بارشهای بهاره کمبود سال آبی را جبران کرد؟
اردیبهشت برای آنهایی که نگاهی توریستی و فانتزی به رگبار و باران دارند، ماه خوبی بود اما دردی از تنش آبی درمان نکرد و به نظر میرسد فعلاً چاره دیگری جز کنار گذاشتن فوری طرحهای آببر در سطح مدیریتی و قناعت بیشتر از سوی شهروندان، نداریم. باید قدر یک لیوان آب را هم دانست.
-
هشدار بحران شوری آب و خاک با کاهش بارشها
مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری با اشاره به اینکه شور شدن آب و خاک از پیامدهای جدی خشکسالی است، گفت: با انجام برخی اقدامات میانمدت و بلندمدت میتوان خسارات کم بارشی را کاهش داد.
-
ایران در ۵ سال آینده خشکتر میشود
مطابق پیشبینی چند سالانه سازمان جهانی هواشناسی، انتظار میرود در پنج سال آینده میانگین بارش کشور با احتمال ۷۵ درصد کمتر از نرمال و میانگین دما بین نیم تا ۷۵ صدم درجه بیشتر از میانگین بلندمدت باشد.
-
از قطعی برق تا جیره بندی آب/ کفگیر به تهِ دیگ خورده است؟
رییس کمیته ارزیابی سیلاب کمیته ملی سدهای بزرگ ایران گفت: بررسی آمارِ میزان تخلیهِ آب از چاهها نشان میدهد که علیرغم افزایش تعداد چاههای حفاری شده در طی یک دهه اخیر، مجموع آب تخلیه شده افزایش نیافته است! یعنی این که دیگر آب بیشتری برای تخلیه از چاهها وجود ندارد و به عبارتی کفگیر به تهِ دیگ خورده است.
-
داغترین تابستان ایران
داغترین تابستان پیش روی همه استانهای کشور است. خشکسالی در ایران از سال ۷۴ آغاز شد. اما سال ۱۴۰۰ رکورددار کمبارشترین سال آبی در ۵۰ سال اخیر است. الگوهای هواشناسی نشان میدهد هوا نیز گرمتر میشود و ایران نخستین تابستان داغ در نیمقرن اخیر را تجربه خواهد کرد. میانگین افزایش دمای بلندمدت ایران تا نیمه دهه ۹۰، سالانه ۰.۴ درجه بود که امسال این عدد به یک درجه طبق پیشبینیها میرسد.
-
کاهش ۶۰ درصدی بارشها در ایران طی فروردین و اردیبهشت
رییس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی از کاهش ۶۰ درصدی بارشها در ایران طی فروردین و اردیبهشت امسال خبر داد.
-
همه مشکلات را به خارج ربط می دهیم و به نتیجه هم نمی رسیم
عیسی کلانتری: ایران درحال محو شدن است/ مسوولین 40 سال اخیر بابت ویرانی طبیعت باید پاسخگو باشند
عیسی کلانتری رییس سازمان حفاظت محیط زیست با انتقاد شدید از سیاست های کلان و متخصصان کشور بخصوص در حوزه بحران آب،گفت: جتگ آب که از استان ها آغاز شده به روستاها خواهد رسید چرا که طبیعت ایران قربانی سیاستهای کلان شده است و متخصصان کشور نیز یاید بابت سکوت خود برابر تاریخ پاسخگو باشند.
-
تهران، سری بزرگ با دست و پایی کوچک است
تأثیر خشکسالی بر مهاجرت در ایران
بحران خشکسالی بهطور مشخص آثار معناداری در ابعاد اقتصادی و اجتماعی بهوجود میآورد و نیروی کار روستاها را مجبور به خروج اجباری از روستا به سمت شهرها میکند؛ بنابراین افزایش مهاجرت روستاییان به شهرهای اقماری و بیرغبتی آنها به زندگی در روستاها، بالقوه میتواند انعکاس و پیامد مشخص بحران خشکسالی شود.
-
مقصران خشکشدن تالابها
خشکسالی امسال محک ضمانت اجرای قانون است؛ قانونی که در آن حقابههای زیستی در اولویت دوم تامین قرار گرفته است. قوانین و آییننامههایی که حقابههای زیستی را مورد توجه قرارداده به نسبت دستورالعملهای پیشین، جدیدتر است.در نتیجه بهگفته مسئولان سازمان حفاظت محیطزیست، هنوز اجرای قوانین مربوط به حقابه زیستمحیطی فصلالخطاب مدیران در استانها نیست.
-
هشدارها نسبت به گسترش خشكسالی جدیتر شد
به ورشكستگی آبی رسیدیم
ظرف روزهای اخیر، مسوولانی در نهادهای متولی رصد وضعیت خشكسالی، درباره كاهش جدی منابع آبی هشدار دادند و حالا، تجمیع این هشدارها نشان میدهد كه نه تنها كاهش بارندگی در سال جاری، یك بحران جدی را برای منابع آبی كشور رقم خواهد زد، تضییع حقوق ایران توسط همسایگانی كه باید سهم حقابه خود را از منابع مشترك پرداخت كنند هم بحران خشكسالی و كمآبی را تشدید خواهد كرد.
-
بحران آب از بحران گذشت
آماده زندگی با خشکسالی شوید
«دیگر نباید خشکسالی یا سیل را حادثه غیر مترقبه تلقی کنیم. باید بپذیریم خشکسالی یا ترسالی شدید همانند سیلابها همزاد با شرایط اقلیمی ایران هستند. باید با این شرایط سازگار شویم و برنامهریزیها و درک و آگاهی خود را با این وضع منطبق کنیم. به هر میزان که به این درک و معنا برسیم و آن را به رسمیت بشناسیم، میتوانیم بر امنیت پایدار آب و برق متمرکز شویم.»
-
تهران در چند قدمی ورود به لیست شهرهای دارای تنش آبی
وضعیت نگران کننده ورودی آب سدهای پایتخت
مدیر دفتر بهرهبرداری و نگهداری از تاسیسات آبی و برقآبی شرکت آب منطقهای تهران کاهش ۵۸ درصدی میزان ورودی آب به سدها در بازه ۲۰ روزه اردیبشهتماه را نگرانکننده دانست.
-
وضعیت نگران کننده ورودی آب سدهای پایتخت / تهران در چند قدمی ورود به لیست شهرهای دارای تنش آبی
مدیر دفتر بهرهبرداری و نگهداری از تاسیسات آبی و برقآبی شرکت آب منطقهای تهران کاهش ۵۸ درصدی میزان ورودی آب به سدها در بازه ۲۰ روزه اردیبشهتماه را نگرانکننده دانست.
-
وضعیت تالابهای کشور خوب نیست/ حقآبهها پرداخت نشود، گرد و غبارها شدت میگیرد
مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالابها سازمان حفاظت محیط زیست ضمن اشاره به اینکه بهدلیل کم بارشی و عدم پرداخت حقآبه محیط زیست، تالابهای کشور وضعیت خوبی ندارند، گفت: اگر حقآبه محیط زیست پرداخت نشود بر شدت گرد و غبارها در کشور افزوده خواهد شد.
-
راهکارهای برخی کشورها در مقابله با کمبود آب
کمبود آب یکی از چهار چالش اصلی برای عدم دسترسی منظم ۲.۱ میلیارد نفر (تقریبا یک سوم جمعیت جهانی) به آب آشامیدنی است. سه چالش دیگر آلودگی، کیفیت و مقرون به صرفهبودن است.
-
سیاست آبکی و بحران واقعی!
بحران بیآبی در هیاهوهای سیاسی گم نشود
حجم آب موجود در مخازن تا سوم اردیبهشت 29.67 میلیارد مترمکعب است که نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته که این میزان 36.83 میلیارد مترمکعب بوده، 19 درصد منفی شده است.
-
افزایش فشار بر مراتع کشور با کاهش میزان بارشها /راهکار چیست؟
مدیر کل دفتر امور مراتع سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری ضمن تشریح راهکارهای کاهش اثرات خشکسالی در مراتع گفت: کاهش میزان نزولات جوی فشار بر مراتع را بهصورت تصاعدی افزایش میدهد.
-
راهکارهای کوتاهمدت و بلندمدت مقابله با خشکسالی
مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری با تاکید بر اینکه ما باید برای سازگاری با خشکسالی در کشور برنامهریزی کنیم، گفت: یکی از راهکارهای کوتاه مدت مقابله با خشکسالی، صرفهجویی آب است.
-
تمامی کشور در آستانه تنش آبی
زمین تشنه
تمامی کشور در آستانه تنش آبی قرار گرفته است و این بحران، افزون بر کرونا و پاندمی و بحران تحریم است که باید آنها را نیز هر یک گره بر گره باز و این همه تنگناها را چاره کنیم.
-
ورود مدیریت بحران به تنش آبی کشور/اعتبار ۳۲هزار میلیاردی برای تامین آب شرب
رییس سازمان مدیریت بحران کشور از پیشبینی اعتبار ۳۲ هزار میلیارد ریالی برای مقابله با تنشهای آبی و خشکسالی در کشور خبر داد.اسماعیل نجار، دراینباره گفت: در جلسهای که اخیرا با حضور وزیر نیرو، معاونان وزارت جهادکشاورزی، رییس سازمان هواشناسی و ... داشتیم، درباره تنشهای آبی در کشور، میزان بارشها و احتمال خشکسالی و کمبود آب شرب نکات و موضوعاتی مطرح و در آنجا بنا شد تا بیش از ۲۵۰ پروژه و طرح برای مقابله با این موارد در سطح کشور اجرا شود.
-
وضعیت نگرانکننده منابع آب زیرزمینی
سالانه به اندازه حجم ۱۰ دریاچه ارومیه از منابع آب زیرزمینی برداشت میشود
منابع آب زیرزمینی ذخایر ارزشمندی هستند که طی سالیان طولانی تشکیل شدهاند و یک منبع استراتژیک برای کشور به حساب میآیند. در کشور ما به دلیل وجود شرایط اقلیمی خشک و نیمهخشک وابستگی به منابع آب زیرزمینی قابل توجه است و حدود ۶۰ درصد مصارف خانگی و صنعت و حدود ۵۰ درصد مصارف کشاورزی از آب زیرزمینی تأمین میشود.
-
تابستان پیشرو فقط با قطعی برق همراه نیست برخی مدیران از جیرهبندی آب حرف میزنند
آخرالزمان بیآب ایران
مشکل کمآبی یا اگر بخواهیم موضوع را حساستر جلوه کنیم «بحران کمآبی» بحث تکراری آغاز فصل گرماست اما این بار این بحران جدیتر از همیشه است؛ این را میتوان از آمارهای در دسترس هم متوجه شد.
-
راه فرار از خشکسالی
گزارش پژوهش علمی منتشرشده در مجله نیچر درباره ابعاد خشکشدن سفرههای آب زیرزمینی ایران که میتواند امنیت غذایی، اجتماعی و اقتصادی کشور را با چالش جدی مواجه کند، مشخص کرد که 77درصد سفرههای زیرزمینی با خطر از بین رفتن همیشگی مواجه هستند، اما هنوز هیچ راهکار مشخصی برای مقابله با «خشکسالی با منشأ انسانی» در دستور قرار نگرفته است.
-
ناقوس مرگ «دریاچه اوان» الموت، به صدا درآمد
محمد الموتی از فعالان محیط زیست منطقه الموت قزوین در یادداشتی که درخصوص منطقه اوان نگاشته و آن را در اختیار ایسنا قرار داده؛ مینویسد: به نظر میرسد که مدیریت کلان استان قزوین نمیخواهد درک کند که هر پروژه و برنامه و طرح توسعهای در حریم دریاچه اوان، مادامیکه منافع مردم جوامع محلی و اهالی و ساکنان روستاهای اطراف دریاچه را تضمین نکند محکوم به شکست است.
-
وضعیت١٠١ شهر قرمز است؛ برای «بی آبی» نه «كرونا»
ایران در آستانه بحران آبی قرار دارد و با خشک شدن تالابهای کشور و کاهش سطح ذخایر آبهای زیر زمینی، سطح زمین هر روز پایینتر میرود و فرونشست در برخی از مناطق ایران، با رکورددار دومین میزان فرونشست زمین در دنیا (مکزیک) فاصله بسیار زیادی دارد، بهنحوی که کارشناسان از میزان فرونشست سالانه ۳۶ سانتیمتر فرونشست در تهران و دشت ورامین حیرت کردهاند.
-
گاردین: جنگ آب و غذا نزدیک است
روزنامه گاردین با اشاره به ضرورت مقابله با تغییرات اقلیمی نوشت: چنانچه راه حلی فوری برای گذر از اقتصاد بر پایه سوخت فسیلی پیدا نشود، جنگ نسل های آینده بر سر غذا و آب خواهد بود.