-
سد غیرقانونی «ماندگان»؛ تخریب طبیعت دنا برای صنایع تشنه اصفهان!
با احداث غیرقانونی سد «ماندگان» بر رودخانه ماربُر در دامنه دنا، نگرانیها درباره نابودی محیطزیست و منطقه حفاظتشده دنا افزایش یافته است. این سد که بدون مجوزهای زیستمحیطی در حال ساخت است، به جای حل بحران آب اصفهان، آسیبهای جبرانناپذیری به اکوسیستم منطقه و حتی خلیج فارس وارد خواهد کرد. فعالان محیطزیست هشدار میدهند که این طرح نه تنها به زایندهرود آبی نمیرساند، بلکه به تخریب بیشتر منابع طبیعی منجر خواهد شد.
-
تصمیم برای نجات دریاچه ارومیه
رئیس سازمان حفاظت محیطزیست گفته است که برای وضعیت دریاچه ارومیه تصمیمگیری میشود.
-
هوای تهران در وضعیت هشدار: آلایندهها همچنان تهدیدی برای گروههای حساس
هوای پایتخت همچنان در وضعیت نارنجی قرار دارد و با آلایندههای خطرناک، به ویژه ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون، تهدیدی جدی برای سلامت گروههای حساس محسوب میشود. طبق گزارشهای اخیر، کیفیت هوای تهران به ویژه در روزهای اخیر نشاندهنده وضعیتی نگرانکننده است.
-
کاهش دما در اواسط هفته آینده؛ ورود هوای سرد به کشور
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی از کاهش محسوس دما در اواسط هفته آینده در کشور خبر داد و پیشبینیهای جوی برای روزهای آینده را تشریح کرد.
-
تا کی حفاظت از محیط زیست باید به قیمت جان محیطبان تمام شود؟
در حادثهای تلخ، علی جمشیدیان محیطبان اصفهانی برای دفاع از آهوان پارک، در تعقیب و گریز با شکارچیان غیرمجاز هدف شلیک قرار گرفت و بیناییاش به خطر افتاد. هرچند قانون حمایت از محیطبانان تصویب شده است، اما همچنان سوال تکراری باقی است: تا چه زمانی باید حفاظت از محیط زیست با خون و جان حفاظتکنندگانش همراه باشد؟
-
تعطیلی دو سایت زباله آغاز یک معضل دیگر را در مازندران رقم زد
بحران زباله در مازندران/ وعده های کاغذی مسئولین تمامی ندارد
اجرای حکم دادگاه مبنی بر جابهجایی سایتهای زباله انجیلسی بابل و پشتکوه کیاسر، نه تنها مشکلات جدیدی در حوزه سلامت محیط زیست و آبهای زیرزمینی به وجود آورده، بلکه با توقف فعالیتهای مرتبط، بحران زباله در مازندران را تشدید کرده است، در حالی که شهرداریها هزینههای سنگینی برای حل این معضل متحمل میشوند.
-
خاکریز به خاکریز از حقمان عقبنشینی میکنیم
عقبنشینی خطرناک ایران از حقابه و افزایش فشار طالبان
با تشدید بحران آب در شرق ایران و کاهش حقابههای رودخانههای هیرمند، فراهرود و هریرود بهدلیل اقدامات طالبان، شهرهای مشهد و سیستان با چالشی جدی روبهرو هستند. در این میان، پیشنهاد انتقال آب از تاجیکستان توسط رئیس مجلس، با انتقادات کارشناسان همراه شده و بهعنوان عاملی برای افزایش فشار طالبان بر مناسبات آبی ایران تعبیر میشود.
-
تالاب میقان در محاصره فرونشست قرار گرفته است
اراک در محاصره فرونشست زمین
با وجود ورود پساب تصفیهشده به تالاب میقان، فرونشست زمین در دشتهای اراک همچنان رو به افزایش است. آببندها و سدهای متعدد، بهجای تامین آب پایدار، منجر به تخلیه بیرویه سفرههای زیرزمینی شدهاند و حالا فرونشست، زیرساختهای شهری و ریلی منطقه را تهدید میکند. آیا سیاستهای نادرست مدیریت منابع آبی، آینده اراک را در چاه فرونشست فرو خواهد برد؟
-
سلسله گزارشهایی دلایل اجرا نشدن قانون هوای پاک
با گذشت ۷ سال تنها ۱۲ درصد قانون هوای پاک اجرایی شده
محمد درویش؛ کارشناس محیط زیست نیز نقش محیط زیست را در پایش قانون هوای پاک مهم و کلیدی میداند: «مطابق قانون هوای پاک، سازمان محیط زیست وظیفه دارد تا به تفکیک وظایف و رسالتهای خود در این قانون و عملکردهای دیگر سازمانها از سازمان برنامه و بودجه تا آموزش و پرورش و صدا و سیما پایش و نظارت کند.سازمان حفاظت محیط زیست، به عنوان متولی و ناظر حسن اجرای این قانون، وظیفهاش رابه درستی انجام نداده و متهم شماره یک، عملی نشدن این قانون است. محیط زیست در دولت دوازدهم آنقدر بد عمل کرد که برای ۵ مسئول که در رابطه با قانون هوای پاک ترک فعل کرده بودند، کیفرخواست صادر شد. البته امیدواریم که در دوره ریاست شینا انصاری در سازمان محیط زیست، قانون هوای پاک با شتاب بیشتری اجرا شود.»
-
کیفیت هوای پایتخت در وضعیت ناسالم برای گروههای حساس
کیفیت هوای تهران در تاریخ ۲۵ مهر ماه در شرایط ناسالم برای گروههای حساس قرار دارد. بر اساس گزارشهای منتشر شده، آلاینده اصلی هوای پایتخت در ۲۴ ساعت گذشته «ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون» با میانگین ۱۱۶ بوده است. در حال حاضر، این آلاینده با میانگین ۱۰۲، کیفیت هوا را در وضعیت ناسالم برای گروههای حساس قرار داده است.
-
هشدار کاهش دما و بارش در برخی نقاط کشور
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی از کاهش دما و بارش باران در برخی مناطق کشور از جمعه (۲۷ مهر) خبر داد و به مردم توصیه کرد که برای سفرهای خود برنامهریزی مناسبی داشته باشند.
-
بخش کشاورزی رکورددار بیشتری میزان مصرف آب/ ضرورت تدوین قوانین اصولی برای مصرف بهینه آب
در کشور ایران سهم مصرف آب بخش کشاورزی در حدود ۹۰ درصد، شرب ۸ درصد و صنعت و معدن ۲ درصد است. این در حالی که در کشورهای پیشرفته سهم مصرف آب در بخش کشاورزی ۳۰ درصد است. شرب و بهداشت ۱۱ درصد مصرف آب را دارد و سهم بخش صنعت و معدن ۵۹ درصد است. طبق این آمار، مصرف آب در بخش کشاورزی، بیشترین میزان مصرف را در بخش آب دارد.
-
اعتراض مازندرانیها علیه تخریب جنگلهای گلیران:
مرگ جنگلهای گلیران،شاهرگ حیات بابل با گازرسانی و جادهسازی
جنگلهای بالادست بندپی شهرستان بابل با انواع جادهسازیها، ویلاسازیها، گازرسانی در حال جان دادن است. مازندرانی ها با تشکیل کارزار (سکوی مستقل جمع آوری امضاء) خواستار حفظ جنگلهای گلیران به عنوان شاهرگ حیاتی بابل شدند چراکه به بهانه آسفالت و گازرسانی در مناطق بالادست بندپی شرقی این جنگلهای انبوه در معرض تخریب قرار دارند.
-
شورتر از گتوند؛ کابوس چمشیر به حقیقت پیوست
افزایش شوری رودخانه زهره و نگرانیهای زیستمحیطی پس از آبگیری سد چمشیر به واقعیت تبدیل شد. با وجود هشدار کارشناسان و مخالفتهای گسترده، سد چمشیر در نهایت آبگیری شد و اکنون شوری آب رودخانه زهره به شدت افزایش یافته است. کارشناسان این سد را "گتوند دوم" مینامند و نگرانند که پیامدهای این تصمیم، زمینهای کشاورزی خوزستان و محیط زیست منطقه را نابود کند.
-
جهاد کشاورزی بر اساس نیاز سنجی متقابل، الگوی کشت مناسب را به کشاورزان خوزستانی ارائه کرده است
احتمال کاهش 30 تا 40 درصدی بارندگی در خوزستان
مدیرکل هواشناسی خوزستان میگوید: «احتمال کاهش 30 تا 40 درصدی بارندگی در فصل جاری در استان وجود دارد و شرایط بارش این استان در ماههای مهر، آبان و آذر، زیر نرمال خواهد بود. بر این اساس کشاورزان اگر میخواهند با مشکل مواجه نشوند باید مصرف آب را مدیریت کنند».
-
کاهش جمعیت حشرات، تهدیدی جدی برای پرندگان مهاجر
حشرات، منبع اصلی تامین انرژی برای بسیاری از پرندگان مهاجر نهتنها در فصول تولیدمثل که در موفقیت کلی آنها در مسئله مهاجرت هستند.
-
تداوم هوای ناسالم تهران برای گروههای حساس
بر اساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، وضعیت کیفیت هوای پایتخت در تاریخ ۲۴ مهر به شرایط ناسالم برای گروههای حساس رسیده است. این وضعیت بهویژه برای افراد مبتلا به بیماریهای تنفسی، کودکان و سالمندان نگرانکننده است.
-
افزایش بارش باران در استانهای شمالی و غربی کشور؛ پیشبینی هوای متغیر در روزهای آینده
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی از افزایش ابر، بارش باران و وزش باد در چندین استان کشور خبر داد. این پیشبینیها حاکی از تغییرات جوی قابل توجهی در روزهای آینده است که میتواند بر فعالیتهای روزمره و کشاورزی تاثیر بگذارد.
-
انجمن «میراث پریشان» برنده جایزه معتبر بینالمللی محیطزیستی شد
انجمن محیطزیستی «میراث پریشان» از شهرستان کازرون، استان فارس، موفق به دریافت پانزدهمین دوره جایزه معتبر «Equator Prize» از برنامه عمران ملل متحد شد. این جایزه به ۱۱ تشکل محلی و بومی از ۱۰۲ کشور اهدا شد. «میراث پریشان» بهخاطر تلاشهایش برای پایداری محیطزیست و اثرگذاری در توسعه پایدار مورد تقدیر قرار گرفت. این انجمن با رویکرد تیمی و مشارکت جوامع محلی، توانسته است اقدامات مؤثری را در زمینه حفاظت از تالابها و ارتقای آگاهیهای زیستمحیطی انجام دهد.
-
دریاچه ارومیه در آستانه نابودی؛ آیا دولت جدید میتواند راهی برای نجات پیدا کند؟
در نخستین جلسه کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه در دولت جدید، محمدرضا عارف خواستار تدوین برنامهای جدی برای احیای این دریاچه شده است. اما درحالیکه استانداران سه استان حاشیه دریاچه به دلیل نگرش بخشی، در رفع مشکلات ناتوانند، آیا دولت جدید میتواند بر این چالش بزرگ فائق آید یا باید منتظر عواقب وخیمتری باشیم؟
-
8 گونه حیاتوحش تهران در معرض انقراض قرار دارند
حیاتوحش در پایتخت ایران هم از گزند شکار در امان نمانده است. 8گونه حیاتوحش استان تهران در معرض تهدید و انقراض قرار دارند و برنامه عمل برای گونههای جانوری اجرا شده است. با اینکه بیشترین گونههای شکار شده در پارکها و زیستگاههای تهران، پرندگان هستند اما درمیان کشفیات چند سال اخیر یگان حفاظت محیطزیست در این استان پلنگ، خرس قهوهای، آهو، قوچ و میش هم دیده شده اند.
-
هوای تهران در وضعیت نارنجی: کیفیت هوا ناسالم برای گروههای حساس
بر اساس گزارش شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، هوای پایتخت امروز (۲۳ مهر) در شرایط ناسالم برای گروههای حساس قرار دارد و به شهروندان توصیه میشود احتیاط کنند.
-
"بارش پراکنده باران در راه است: پیشبینی وضعیت جوی کشور در روزهای آینده"
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی از احتمال بارش پراکنده در برخی نقاط کشور خبر داد و پیشبینی کرد که در هفته جاری، باران و وزش باد در مناطق مختلف کشور شاهد خواهیم بود.
-
ضابطان قضایی همچنان در ناامنی کار می کنند
شلیک به چشم محیط بان موته اصفهان/ وضعیت چشم، وخیم است
سلامت نیوز: علی جمشیدیان محیط بان "پارک ملی و پناهگاه حیات وحش موته" اصفهان پس از شلیک مستقیم گلوله شکارچی متخلف به خودروی سازمانی، از ناحیه چشم به شدت زخمی شده و آسیب دیدگی آن وخیم گزارش شده است.
-
بودجه سالانه صندوق ملی محیط زیست کجا هزینه میشود؟
صندوق ملی محیطزیست بهدنبال جذب منابع پایدار برای کاهش آلایندگی صنایع فرسوده است. با اینکه در سالهای ابتدایی واریزی به این صندوق ناچیز بود، اما در سال 1399 با تصویب مجلس و تخصیص 20 درصد عوارض آلایندگی، این صندوق توانست به حرکت بیافتد. حال اگر 50 درصد از 75 همت عوارض آلایندگی وصولشده به این صندوق اختصاص یابد، بخش قابلتوجهی از مشکلات صنایع آلاینده رفع خواهد شد.
-
تثبیت ۱۷ میلیون هکتار از اراضی سیستان و بلوچستان در چارچوب طرح کاداستر
با اجرای طرح کاداستر در سیستان و بلوچستان، بیش از ۱۷ میلیون هکتار از اراضی ملی و دولتی این استان تثبیت و جانمایی شد. این اقدام با هدف شفافسازی مالکیت اراضی، جلوگیری از تصرفات غیرقانونی، و بهبود مدیریت منابع طبیعی صورت گرفته است. طرح کاداستر همچنین به رفع اختلافات ملکی و ایجاد نقشههای دقیق بر اساس استانداردهای جهانی کمک میکند.
-
آلودگی هوا در تهران: شرایط «ناسالم» برای گروههای حساس
بر اساس گزارش شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، میانگین کیفیت هوا در پایتخت به وضعیت «ناسالم» برای گروههای حساس رسیده است. این وضعیت با افزایش آلایندههای معلق در هوا همزمان شده و نگرانیهایی را برای افرادی که دارای بیماریهای تنفسی یا قلبی هستند به وجود آورده است.
-
رگبار و رعد و برق تا پایان هفته؛ هشدار برای برخی استانها
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی از تداوم رگبار و رعد و برق، همراه با وزش باد شدید در برخی نقاط کشور تا پایان هفته خبر داد. این وضعیت جوی میتواند به مشکلاتی برای ساکنان مناطق متاثر منجر شود.
-
سوءمدیریت عامل اصلی خشکشدن ۷۰درصد مساحت تالابهای کشور
حال تالابها خوب نیست و دیگر نمیتوان آمار و گزارشها را کتمان کرد. ۷۰درصد مساحت تالابهای کشور خشکشده و از مساحت ۳.۴میلیون هکتاری این اکوسیستمها چیزی حدود ۴۳درصد به منشأ و کانون گردوغبار تبدیل شدهاند.
-
راهکارهای جدید برای مدیریت منابع طبیعی پایدار
با افزایش نیاز به منابع پایدار و تأثیرات مخرب تغییرات اقلیمی، جنگلداری سنتی جای خود را به روشهای نوینتر میدهد. جنگلهای دستکاشت و همسال، که تاکنون با هدف تولید چوب بیشتر شکل گرفتهاند، به تدریج به سوی مدلهایی نزدیک به طبیعت هدایت میشوند؛ مدلی که تنوع زیستی، پایداری و احیای طبیعی جنگلها را اولویت قرار میدهد.