سه‌شنبه ۶ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۰:۴۹

سبقت هزینه از درآمد خانوارهای ایرانی

سلامت نیوز : در حالی كه گزارش رسمی بانك مركزی از دخل و خرج خانوارها در سال 91 نشان از كسری بودجه بیش از یك میلیون تومان در سال می‌دهد، رئیس كارگروه مزد كانون شوراهای كار اعلام كرد، حداقل سبد هزینه خانوار در استان تهران یك میلیون و ۷۶۳ هزار تومان است كه تقریبا 2برابر متوسط 933 هزارتومانی حقوق دریافتی امسال مشمولان قانون كار است. این در حالی است كه حداقل دستمزد در سال مورد نظر كمتر از 400 هزار تومان بوده است.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه تهران امروز ؛ چنین آمار و ارقام‌هایی باعث شده تا كارگران خواستار محاسبه كامل تورم در سبد هزینه كارگران و تعیین حداقل دستمزد بر مبنای تورم موجود شده‌اند. در این رابطه آمارهای بانك مركزی، مركز آمار و آمارهای خود صنوف كارگران نشان‌دهنده عقب‌ماندگی حقوق و دستمزد از تورم چند ساله شده است. حال اگر قرار باشد در سال 93 فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها هم كلید بخورد و قیمت حامل‌های انرژی گران شود، آثار چنین گرانی بیش از پیش خود را در هزینه زندگی كارگران نشان می‌دهد و باعث افزایش هزینه آنان می‌شود. بر همین مبنا هم كارگران بر تغییر سیستم فعلی محاسبه حداقل دستمزد تاكید دارند.

در یك سناریو كارگران خواستار افزایش 35 درصدی دستمزد سال آینده شده‌اند.آنها معتقدند بر اساس ماده ۴۱ قانون كار حداقل دستمزد باید بر اساس نرخ تورم و حداقل معیشت سبد هزینه خانوار ۴نفره تعیین شود.در همین حال وزارت كار می‌گوید كسری بودجه خانوارها از سال 83 تا 90 به بیش از 3 برابر رسیده و هزینه ماهانه كارگران نیز در 3 گروه مسكن، حمل‌ونقل و بهداشت متمركز شده و سهم برنج، نان، گوشت قرمز، لبنیات و غلات از سبد مصرفی خانوار افت چشمگیری داشته است.

در همین خصوص علی خدایی، رئیس كارگروه مزد كانون شوراهای كار درباره دستمزد سال آینده كارگران به تسنیم گفت: «كانون شورای اسلامی كار همواره نشست‌هایی را در راستای تعیین دستمزد برقرار كرده است و مقرر شده كه كانون‌های استان تهران نیز از این قاعده مستثنا نباشد و نسبت به برگزاری این جلسات توجه زیادی داشت.در بررسی‌هایی كه در استان تهران صورت گرفت حداقل سبدهزینه خانوار استان تهران یك میلیون و 763 هزار تومان به دست آمده است.نتیجه كارگروه مزد استان تهران برای حداقل مزد چنین رقمی است.» مسئول كمیته مزد استان تهران در شوراهای اسلامی كار تاكید كرد: «افزایش مزد 25 درصدی برای سال آینده به هیچ‌وجه كفاف زندگی كارگران را نخواهد داد و این میزان بسیار اندك است.با اندك نگاهی به حداقل سبدهزینه خانوار استان تهران كه یك میلیون و 763 هزار تومان به دست آمده است، دستمزد چگونه می‌تواند 25درصد افزایش یابد؟»

به گفته خدایی، در حال حاضر با احتساب سنوات،بن كارگری،حق اولاد و...حقوق كارگر 740 هزار تومان است و این در حالی است كه در تهران یك كارگر برای زندگی حداقلی نیازمند حقوق یك میلیون و 763 هزار تومانی است و این خلأ بسیار زیاد است.شاید عده‌ای تصور كنند این میزان حقوق آرمان‌گرایانه است، اما باید گفت این عدد به دست آمده از واقعیت و كف زندگی كارگران است.

گزارش بانك مركزی از دخل و خرج خانوارها

دیروز بانك مركزی گزارش دخل و خرج خانوارها در سال 1391 را در مناطق شهری ایران منتشر كرد.بر اساس این گزارش، دخل و خرج خانوارها در سال 91 نشان از افزایش 24.5 درصدی هزینه‌ها و 25 درصدی درآمدها دارد، این درحالی است كه میزان كسری بودجه خانوارها سالانه بیش از یك میلیون تومان اعلام شده است. بر این اساس در سال مورد گزارش متوسط هزینه ناخالص سالانه یك خانوار شهری حدود 21 میلیون و 654 هزار تومان معادل ماهانه حدود یك میلیون و 804 هزار و 500 تومان بوده است كه نسبت به سال 90 از 24.5 درصد افزایش برخوردار شده است.بر این اساس 26.2 درصد از هزینه خانوارها معادل پنج میلیون و 684 هزار و صد تومان مربوط به گروه هزینه خوراكی‌ها و آشامیدنی‌ها است كه نسبت به سال 90 از افزایش 31.4 درصدی برخوردار شده است.

همچنین از كل هزینه ناخالص خانوارها 0.4 درصد به گروه دخانیات اختصاص داشته كه از 54.6 درصد افزایش نسبت به سال 90 برخوردار شده است.بر این اساس هزینه گروه پوشاك و كفش از كل هزینه‌های ناخالص خانوار حدود 4.5 درصد بوده كه نسبت به سال 90 از 23.6 درصد افزایش برخوردار شده است.نتایج این بررسی حاكی از آن است كه 32.9 درصد از كل هزینه‌های یك خانوار مربوط به گروه مسكن، آب، برق، گاز و سایر سوخت‌ها بوده كه نسبت به سال قبل 33.5 درصد افزایش داشته است.

با توجه به تغییر نكردن قیمت آب، برق، گاز و سایر سوخت‌ها در سال 91 در مقایسه با سال 90، بخش عمده‌ای از این هزینه مربوط به مسكن بوده است.براساس این نتایج بررسی از كل هزینه‌های ناخالص خانوارها 4.5 درصد به گروه اثاث، لوازم و خدمات، 5.5 درصد بهداشت و درمان، 9.4 درصد حمل ونقل، دو درصد ارتباطات، 2.3 درصد تفریح وامور فرهنگی، دو درصد تحصیل، 2.1 درصد رستوران و هتل و 8.2 درصد به گروه كالاها و خدمات متفرقه اختصاص داشته است. گزارش بانك مركزی نشان از آن دارد كه متوسط درآمد پولی و غیرپولی ناخالص سالانه یك خانوار شهری حدود 20 میلیون و 905 هزار و 900 تومان معادل ماهانه یك میلیون و 742 هزار و 200 تومان بوده كه 70.8 درصد آن را درآمد پولی ناخالص و 20.9 درصد آن را درآمد غیرپولی تشكیل داده است.

براین اساس در سال 1391 كل درآمد پولی و غیر پولی خانوارها نسبت به سال قبل حدود 25 درصد افزایش یافته است كه میزان افزایش درآمد پولی خانوارها معادل 19.8 درصد و درآمد غیرپولی 39.8 درصد بوده است. بر این اساس بررسی متوسط هزینه ناخالص سالانه خانوارهای ساكن در مناطق شهری استان‌های مختلف نشان می‌دهد كه استان تهران با درآمد حدود 29 میلیون و 108 هزار تومان (ماهانه حدود دو میلیون و 427 هزار و 300 تومان) بیشترین و استان هرمزگان با حدود 11 میلیون و 499 هزار و 400 تومان (ماهانه حدود 958 هزار و 300 تومان) كمترین هزینه را به خود اختصاص دادند همچنین از نظر متوسط درآمد، استان تهران با حدود 29 میلیون و 301 هزار و 600 تومان (ماهانه حدود دو میلیون و 441 هزار و 800 تومان) بیشترین و استان سیستان‌وبلوچستان با 12 میلیون و 449 هزار و 400 تومان (ماهانه حدود یك میلیون و 37 هزار و 400 تومان) كمترین درآمد را دارا بودند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha