سلامت نیوز: رییس موسسه ملی تحقیقات سلامت ضمن ارایه گزارشی کامل از دیدهبانی طرح تحول نظام سلامت در عین حال از برگزاری همایش «نقد عملکرد دولت یازدهم در حوزه سلامت» همزمان با یکسالگی طرح تحول نظام سلامت در 15 اردیبهشت ماه 94 خبر داد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا ، دکتر سیدرضا مجدزاده در نشستی خبری ضمن معرفی موسسه ملی تحقیقات سلامت ایران، 10 ایستگاه اقماری آن در سراسر کشور و همچنین نقش دیدهبانی این موسسه بر عملکرد وزارت بهداشت، گفت: در حال حاضر مهمترین ماموریت این موسسه دیدهبانی طرح تحول نظام سلامت است که از 18 خرداد ماه امسال این مسوولیت به ما سپرده شده است.
وی با اشاره به مبحث «ارتقای شاخصهای سلامت جهت دستیابی به رتبه اول در منطقه آسیای جنوب غربی» به عنوان یکی از بندهای سیاستهای کلی نظام سلامت ابلاغی مقام معظم رهبری گفت: جهت اطلاع از چگونگی روند تحقق این موضوع مطالعات مختلفی را در سطح کشور انجام دادهایم. به عنوان مثال مطالعهای در زمینه «بهرهمندی مردم ایران از خدمات سلامت» با همکاری پژوهشکده آمار ایران انجام میشود. این مطالعه 22 هزار خانواده ایرانی را شامل و نتایج آن ابتدای سال آینده اعلام میشود.
مجدزاده افزود: مطالعه «سلامت و جمعیت» نیز اردیبهشت ماه 94 آغاز میشود و 35 هزار خانواده ایرانی را شامل خواهد شد. مطالعه عوامل خطر بیماریهای غیرواگیر نیز آبان ماه سال آتی انجام میشود.
وی در تشریح اقدامات انجام شده در جهت دیدهبانی طرح تحول نظام سلامت، ارایه گزارش فصلی از مجموعه این اقدامات و مقایسه نتایج به دست آمده از 18 خرداد ماه تا کنون، گفت: در ارزیابی از این برنامه شاخصهای کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت تعریف شد. تا کنون نیز سه بررسی فصلی (تابستان، پاییز و زمستان) انجام شده است که البته گزارش مربوط به زمستان در مرحله تحلیل دادهها قرار دارد و به این ترتیب سومین گزارش از دیدهبانی طرح تحول نظام سلامت اردیبهشت ماه 94 همزمان با برگزاری همایش نقد عملکرد دولت یازدهم در حوزه سلامت، ارایه میشود. در عین حال از مرکز ایسپا و جهاددانشگاهی در گردآوری دادهها تشکر میکنم.
وی با اشاره به همکاری مرکز آمار ایران در تحلیل دادههای مربوط به دیدهبانی طرح تحول نظام سلامت، گفت: در هر فصل از این گزارش 200 نفر از بیمارانی که از بیمارستانهای دولتی ترخیص شدهاند، مورد بررسی قرار میگیرند؛ در تمام دنیا نیز اینچنین اقدامی در جهت بررسیها صورت میگیرد. اما مهم آن است که نمونهگیری از شهرهای کمبرخوردار، نیمه برخوردار و بیشتر برخوردار صورت میگیرد.
مجدزاده در مقایسه دیدهبانی طرح تحول نظام سلامت در تابستان و پاییز امسال گفت: به عنوان مثال نتایج مطالعه رضایتمندی بیماران در تابستان حاکی از آن است که بیشترین نارضایتی در زمینه مدیریت شکایات بوده است. خدمات بستری نیز از رضایتمندی 73 درصدی برخوردار بوده؛ به طوری که 30 درصد از بیماران رضایت کامل و 40 درصد نیز رضایت نسبی داشتهاند. در این دوره از دیدهبانی، رضایتمندی از محیط فیزیکی تنها 11 درصد بود.
رییس موسسه ملی تحقیقات سلامت در این باره افزود: در پاییز 93 نیز رضایتمندی از خدمات بستری به 88 درصد افزایش یافت. همچنین رضایت از فرانشیز در تابستان 72 درصد بود که این رقم در پاییز به 92 درصد رسید. رضایت از محیط فیزیکی نیز در پاییز امسال به 86 درصد افزایش یافت.
وی با تاکید بر آنکه طرح تحول نظام سلامت مبحثی دینامیک و پویاست که هر هفته و هر ماه آن مهم است و روی دادهها تاثیر میگذارد، ادامه داد: یکی از اهداف طرح تحول نظام سلامت برقراری زنجیره تامین در بیمارستانها بود تا به این ترتیب بیماری به دلیل آزمایشی خاص یا تامین دارو و تجهیزات و... به بیرون از بیمارستان ارجاع نشود. در حال حاضر میزان مراجعات بیماران به خارج از بیمارستان بسیار کاهش یافته است. این امر زمانی صفر میشود که نظارتها تقویت شود. برهمین اساس معاونت درمان وزارت بهداشت کار گستردهای در بحث نظارت در حال انجام دارد. به دنبال مجموعه اقدامات انجام شده، ارجاع 9.8 درصدی بیماران به خارج از بیمارستان در تابستان امسال به 4.1 درصد در پاییز رسیده است.
مجدزاده در ادامه میزان تمایل به ادامه فعالیت در مناطق محروم پس از ایفای تعهدات قانونی توسط پزشکان متخصص شاغل در این مناطق را مورد اشاره قرار داد و ضمن ارائه اسلایدهای مربوط به این موضوع افزود: بررسیها حاکی از آن است که میزان تمایل پزشکان بین تابستان و پاییز امسال تفاوت چندانی نکرده است؛ اما 18 درصد از پزشکان مورد مطالعه در تابستان و همچنین 36 درصد از این پزشکان در پاییز عنوان کردند که در صورت ادامه روند پرداختهای کنونی حتما در مناطق محروم خواهند ماند.
رییس موسسه ملی تحقیقات سلامت به مطالعه انجام شده در زمینه تمایل به ماندگاری در محل کار کنونی از سوی پزشکان و پرستاران تا پایان سال گفت: در تابستان امسال 91 درصد از پزشکان وزارت بهداشت و همچنین 81 درصد از پزشکانی که در دیگر بخشها غیر از مجموعه وزارت بهداشت فعالیت داشتهاند، پاسخ مثبت به این سوال دادهاند که این ارقام در پاییز امسال به ترتیب به 90 و 94 تغییر کرده است. همچنین 76 درصد از پرستاران وزارت بهداشت و 77 درصد پرستاران فعال در دیگر مجموعههای بیمارستانی غیر از مجموعههای تحت پوشش وزارت بهداشت در تابستان به این سوال پاسخ مثبت دادند که این رقم در پاییز امسال به ترتیب به 9 و 70 تغییر کرد.
وی در ادامه به بررسی انجام شده در زمینه موافقت با مداخله کتاب تعرفهها نیز گفت: براساس بررسی انجام شده در پاییز امسال 93 درصد از افراد از میزان درآمدشان رضایت داشتند. همچنین این رضایتمندی در پزشکان وزارت بهداشت به 53 درصد، در پزشکان سایر بیمارستانها که تحت پوشش وزارت بهداشت نیستند 51 درصد و در پرستاران 9 درصد بوده است.
به گفته مجدزاده، بررسی انجام شده در پاییز امسال نشان داد که 65 درصد از پرستاران فعال در مجموعههای بیمارستانی تحت پوشش وزارت بهداشت، 81 درصد از سایر پرستاران، 76 درصد از پزشکان وزارت بهداشت و 75 درصد از پزشکان فعال در سایر بیمارستانها با ادامه اجرای طرح تحول نظام سلامت موافق بودهاند.
رییس موسسه ملی تحقیقات سلامت با تاکید بر بحث عدالت در سلامت گفت: هدف نظام سلامت حفظ و ارتقای سلامت آحاد جامعه است. نظام سلامت باید نیاز مردم به خدمات اساسی سلامت را پاسخ دهد. بدون اینکه سختی مالی برای مردم پیش آید. براین اساس مهمترین شاخص باید حفاظت مالی از بیماران باشد.
وی در توضیح پرداختهای غیررسمی قبل از اجرای طرح تحول نظام سلامت گفت: اندازهگیری این امر کار بسیار سختی است. در این زمینه از مردم سوال شد، اما مشخص نیست که مردم از چرایی پرسیدن این سوال و چگونگی پاسخ به آن آگاهی دارند یا خیر. در نتیجه پاسخ به سوال مربوط به پرداختهای غیررسمی نمیتواند گواه واقعیت این موضوع باشد. اما در مجموع در پاییز امسال و در میان 200 نفر بیمار مورد مطالعه، کسی گزارشی از پرداخت خارج از صورتحساب بیمارستان ارائه نداد، اما با این حال نمیتوانیم بگوییم این رقم صفر بوده است.
مجدزاده تغییر در شاخصهای تورم و همچنین درصد تورم کل و تورم بهداشت و درمان در مقایسه با مدت مشابه سال قبل را مورد اشاره قرار داد و گفت: بررسی صورت گرفته در تابستان 93 نشان داد که میانگین پرداختی مردم در مناطق شهری و روستایی نسبت به مدت مشابه سال قبل بیش از 25 درصد کاهش یافته است. درصد خانوارهایی که دچار هزینه کمرشکن و یا فقرزا به علت هزینههای سلامت میشدند نیز کاهش یافته است. اکنون نمیتوانم در این باره عدد و رقم اعلام کنم اما پایان سال با جمعآوری حجم نمونه کافی میتوان گزارش ملی این موضوع را اعلام کرد.
همزمان با یک سالگی تحول در سلامت؛
همایش نقد عملکرد دولت یازدهم در حوزه سلامت برگزار میشود
رییس موسسه ملی تحقیقات سلامت در ادامه تاکید وزیر بهداشت مبنی بر نقد علمی از عملکرد مجموعه وزارت بهداشت را مورد اشاره قرار داد و گفت: براین اساس همایش ملی نقد عملکرد دولت یازدهم در حوزه سلامت به پیشنهاد و ریاست وزیر بهداشت در پانزدهم اردیبهشتماه سال آینده و همزمان با یک سالگی طرح تحول نظام سلامت برگزار میشود.
به گفته دبیر اجرایی همایش نقد عملکرد دولت یازدهم در حوزه سلامت، همراستایی برنامهها با سیاستهای کلان و اسناد بالادستی، چالشها و دستاوردهای اجرای طرح تحول نظام سلامت، چالشها و دستاوردها در کلیه حوزههای عملکرد وزارت بهداشت، ارزیابی همکاریهای بین بخشی و جلب مشارکتهای مردمی و شفافیت و پاسخگویی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی 5 محور اصلی این همایش است. جهت ارسال مقالات نیز میتوانند تا 15 اسفندماه اقدام کنند.
مجدزاده در پایان با بیان اینکه این همایش در پژوهشگاه نیرو برگزار خواهد شد، ابراز امیدواری کرد که مجموعه افرادی که دغدغه سلامت مردم را دارند و با نگاهی علمی به این مقوله مینگرند، به مباحث حوزه، نقادانه نگاه کرده و مباحث خود را مطرح کنند تا به این ترتیب فضای مناسب برای گفتمان فراهم باشد.
نظر شما