سلامت نیوز: طوفان دو روز گذشته تهران و البرز، اگرچه حالا آرام گرفته است، اما تلفات و خسارتهای وسیع آن، همچنان افکار عمومی و رسانهها را تحت تأثیر خود قرار داده است. به طوری که شورای شهر تهران هم دیروز جلسه علنی خود را به این موضوع اختصاص داد. رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورا دیروز به عنوان نخستین نفر تیر انتقادات را روانه ستاد مدیریت بحران کشور کرد و با تأکید بر اینکه این ستاد در مقابله با سیل اخیر در استانهای تهران و البرز ضعیف عمل کرده است، گفت: برای جامـــــعه ما هنوز سطوح هشدار و آماده باش به طور رسمی تعریف و آموزشهای لازم به مردم ارائه نشده و سیستمهای لازم برای اینکه هشدار به سمع افرادی که در معرض خطر هستند، برساند، وجود ندارد.
به گزارش سلامت نیوز، روزنامه ایران در ادامه نوشت: رحمتالله حافظی افزود: قدم اول در باز کردن گرههای پاسخ به بحران، مسئولیتپذیری است که اگر این گام برداشته نشود در روزها، ماهها و سالهای آتی همچنان شاهد تکرار چنین حوادثی خواهیم بود. وی گفت: وجود آمارهای ضد و نقیض از تلفات و خسارات از سوی منابع مختلف از 12 تا 60 نفر مفقود، 8 تا 12 کشته، 200 تا سه هزار نفر روستایی در محاصره سیل و 50 تا 60خودرو گرفتار در سیلاب، بیانگر این واقعیت است که سازمان مدیریت بحران کشور هنوز نتوانسته است به یک تقسیم کار دقیق و مبتنی بر نظام مشخص بین اعضای سازمان و برای ارزیابی سریع حادثه دست یابد.
حافظی ادامه داد: کارگروههای این نهاد فاقد برنامه هستند در حالی که انتظار میرود جایگاهی برای تصمیمات راهبردی و راهگشا و ایجاد هماهنگی بین دستگاههای مختلف نیز باید از مهمترین دستاورد این کارگروهها باشد، ولی حوادث چند روز گذشته خلاف این موضوع است. وی افزود: پس از این حادثه شب بیداری مسئولان را شاهد بودیم ولی دریغ از وحدت فرماندهی و هماهنگی. وظیفه اصلی سازمان مدیریت بحران ایجاد این هماهنگی است که ضعف در این حوزه درهمه بحرانهای چندسال اخیر مشاهده میشود.
اقبال شاکری هم در این جلسه با اعلام مرگ 16 نفر و مفقود شدن 12نفر دیگر در حادثه اخیر گفت: اورژانس اعلام کرده است سازمان هواشناسی در خصوص احتمال طغیان رودخانه و جاری شدن سیل در منطقه هیچگونه اطلاعرسانی یا هشداری را اعلام نکرده، درحالی که سایت بینالمللی هواشناسی 10 روز پیش وقوع این حادثه را پیشبینی و اعلام کرده بود. وی گفت: ظرفیت جاده چالوس 12 هزار خودرو است، ولی در حادثه سیلاب 100 هزار خودرو در جاده بودند که حدود 80 خودرو دراین حادثه از بین رفته است.
چرا سیلاب و طوفان پیش بینی نشد
آیا سیل و طوفان روز دوشنبه، منطقه کن، جاده چالوس و برخی مناطق دیگر این بار از سوی سازمان هواشناسی پیشبینی شدهبود؟ آیا این بار نیز باید نبود آمادگی، هشدار و اطلاعرسانی صحیح را دلیل مرگ تلخ دست کم 30 نفر دانست؟ هنوز پاسخ واضحی برای این پرسشها متصور نیست. تلاش خبرنگار ما برای گفتوگو با مدیر «پیشبینی و هشدار» سازمان هواشناسی کشور بینتیجه میماند.
یکی از کارشناسان این سازمان اعتقاد دارد، همین که مدیرکل مدیریت بحران استان تهران میگوید که هواشناسی سیلاب را بدرستی اطلاعرسانی نکرد یعنی که هواشناسی طوفان و سیل را پیشبینی کرده است و مشکل را باید در سامانههای هشدار و خبررسانی دانست. او سایت سازمان هواشناسی را شاهد اطلاعرسانی بموقع سازمان میداند گرچه هشدارهای سایت هواشناسی هم احتمال وقوع سیل و طوفانی چنین وسیع و وحشتناک را نمیداد. در اطلاعیه شماره 38 این سازمان در روز 28 تیر ماه برای پایتخت رعد و برق با بارش شدید پیشبینی شده است! در این اطلاعیه هیچ خبری از وقوع سیلاب و طوفان نیست. یکی از کارشناسان که نمیخواهد نامی از او برده شود میگوید که برخی از کلمات «بار» زیادی دارند و سطح بندی حوادث و فعالسازی سامانه هشدار و اطلاعرسانی براساس آن فعال میشود، تا این سؤال پیش بیاید که چه زمان سازمان هواشناسی میخواهد از لفظ «سیلاب مرگبار» نام ببرد؟ ایرنا مینویسد: «به دلیل یک طرفه بودن جاده چالوس اعزام نیروهای امدادی مشکل شده بوداما با همکاری نیروهای پلیس راه استان البرز و اسکورت خودروها و تجهیزات امدادرسانی، مأموران برای کمک به روستاهای در محاصره سیل به منطقه اعزام شدهاند.» اینکه پلیس به رسم مألوف برای کاهش بار ترافیک مسافران شمالی در تعطیلات جاده را یک طرفه میکند، این احتمال را قوت میبخشد که پلیس هم بیخبر از سیلابی بود که بخشهایی از تهران و کرج را درگیر کرد. یک ترس دیگر هم در میان کارشناسان این سازمان دیده میشود و آن هم ناشی از خطاهای پیشبینی است؟ یکی از آنها میگوید اگر سیل پیشبینی شود اما اتفاق نیفتد، آبروی سازمان میرود!
آنها یک تجربه بد هم در این زمینه دارند! بعد از وقوع طوفان 12 خرداد سال گذشته تهران که به مرگ 5 تن منجر شد، سازمان هواشناسی پیشبینی کرد که همان طوفان برای چند روز بعد دوباره تهران را درخواهد نوردید اما این اتفاق نیفتاد. هرچند در بسیاری از شهرهای دور از پایتخت برای مثال خرم آباد یک هفته است که هر عصر طوفانی شدید شهر را شخم میزند و هیچ هشدار و خبری از آن هم روی سایت نمیرسد و هیچ پیشبینی هم نمیشود. این ترس رخنه کرده در جان کارشناسان این سؤال را پیش میآورد که اگر سازمان هواشناسی درباره پیشبینیهای خود به یقین نرسد برای جلوگیری از این حوادث ناگوار باید به چه سازمانی متوسل شد؟ آن روزها از سوی مسئولان هواشناسی، کمبود نیرو و تجهیزات و نبود ماهواره «ریز مقیاس» یکی دلایل توفیق نیافتن در اجرای وظایف ذاتی سازمان عنوان شد، مسألهای که هنوز هم حل نشده است. یک موضوع دیگر هم وجود دارد. اگر حرفهای «رحمتی» مدیرکل مدیریت بحران شهر تهران را مبنا قرار بدهیم این سؤال پیش میآید چرا سازمان مدیریت بحران باوجود اطلاع داشتن از وقوع حادثه، تمهیدات لازم را برای هشدار و اطلاعرسانی به گردشگران و ساکنان محدوده طالقان و سولقان را تأمین نکرده است. این سیلاب جاده چالوس را که یکی از توریستیترین جادههای کشور است درنوریده. رحمتی هم احتمال وجود اتباع خارجه را در میان کشته شدگان این سیلاب میدهد که میتواند صنعت گردشگری را هم از نگاه گردشگر خارجی ناایمن کند؟
سیلابهایی که بیش از هرچیزی ناشی از بیتوجهی به قانون طبیعت و تعرض به حریم رودخانهها و مسیلها است. مقصران این مرگ شاید صاحبان چند رستوران کنار رودخانه باشند، یا جنگل تراشانی که به هر بهانه واهی جادهها و طرحها را به دل جنگلها میبرند. کسانی که از جادهها، بیحساب شن و ماسه برداشت میکنند. ارگانها و سازمانهایی که هرگز ملاحظات زیست محیطی را در برنامه هایشان قرار ندادهاند. و چه بسا هیچگاه مورد بازخواست قرار نگیرند.
جزئیات تازه از تلفات و خسارت سیلاب و طوفان
گروه ایران زمین - بارش باران، وقوع سیل و طوفان سهمگین چند روز گذشته در برخی استانها موجب تخریب تعدادی از منازل، خسارت به خودروها، شکسته شدن درختان و آسیب به زمینهای کشاورزی شد و جان شماری ازهموطنان و مسافران را نیز گرفت.
به گزارش ایرنا، طبیعت روی ناخوش خود را در بارندگیهای اخیر شهرها و استانهای مختلف نشان داد؛ چهرهای که با تخریب ساختمان هایی که در حاشیه رودخانهها ساخته شده همراه بود و شاید به نوعی اعتراض طبیعت را به این وضعیت نشان داد.برخی کارشناسان، ساخت و ساز بیرویه، قطع درختان و نبود پیشگیریهای لازم را دلیل بروز برخی تلفات انسانی این حوادث قلمداد میکنند.در این میان خسارات وارده به مازندران و استان البرز بیش از دیگر استانها بود و این رخداد موجب بسته شدن برخی جادهها در استانهای کشور شد. آخرین اخبار از سوی رسانهها به نقل از منابع رسمی حاکی از آن است که شمار جان باختگان به 19 نفر رسیده و جستوجو برای یافتن 20 تن از مفقودان ادامه دارد.
اعلام آخرین آمار مصدومان سیل و طوفان در کشور
آمار نهایی حوادث سیل و طوفان در سراسر کشور اعلام شد.
«مجتبی خالدی» سخنگوی اورژانس کشور در گفتوگو با ایسنا در این باره گفت: در مجموع 84 نفر در سیل و طوفان یکشنبهشب در سراسر کشور مصدوم شدند که این افراد در 27 شهرستان دچار حادثه شده بودند.
وی با بیان اینکه در تهران 16 نفر به وسیله آمبولانس به مراکز درمانی منتقل شده و 13 نفر دیگر نیز در مراکز اورژانس پذیرش شدهاند، افزود: 12 نفر نیز در استان البرز و 19 نفر در مازندران دچار حادثه شدند که عوامل اورژانس اقدام به امدادرسانی به آنان کردند. مابقی افراد در شهرستانها و استانهایی نظیر سمنان، کردستان وآذربایجان غربی دچار حادثه شدند.
خسارتها در البرز
«محمدتقی ایرانی» معاون استاندار البرز و فرماندار کرج نیز با تأکید بر اینکه خانههای روستای «سیجان» که از سیل خسارت دیده، بیمه هستند و این کار را آسان تر میکند، گفت: بنیاد مسکن به هرخانه آسیب دیده 2 میلیون تومان برای تعمیر و 15 میلیون تومان برای بازسازی اختصاص میدهد. معاون وزیر کشور نیز به نمایندگی از دولت قول مساعدت داده است.
معاون استاندار البرز درعین حال خسارتهای وارد شده به منازل را سنگین اعلام کرد و افزود: نیمی از 287 خانوار ساکن در این روستا از 10 تا صد درصد آسیب دیده است.
تصمیم برای جبران خسارت کشاورزان مازندرانی
«سید محمد جعفری» معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی مازندران هم تصریح کرد: بر اثر سیل اخیر تاکنون بیش از 100 میلیارد ریال به بخش کشاورزی استان خسارت وارد شده و برآورد خسارت نهایی متعاقباً اعلام خواهد شد.
وی با اعلام اینکه تاکنون به 10 هزار هکتار از شالیزارهای استان خسارت 10 تا 30 درصدی وارد شده، اظهار داشت: به 50 کیلومتر از جادههای بین مزارع و 36 سردهنه پل نیز خسارت وارد شده است. بیشترین خسارت ناشی از سیل اخیر به غرب استان، سوادکوه و کجور وارد شده است.
«علیرضا مهدوی شاهروی» مدیرکل روابط عمومی و امور بینالملل استانداری تهران نیز با اشاره به پاکسازی کامل جادههای منطقه کن و سولقان از گل و لای، گفت: شمار کشتههای سیلاب منطقه کن و سولقان 8 نفر بود. بیشترین آسیب این سیلاب به راههای منطقه وارد شده که با تلاش نیروهای امدادی در حال ترمیم خسارتهای وارده هستیم.
علت خسارت ها ساخت و ساز غیر مجاز
دستکاری در طبیعت، ساخت وسازهای غیرمجاز وغیراصولی در حریم رودخانهها و تصرف اراضی حاشیهای رودخانه، عامل اصلی وقوع سیل اخیر است. این درحالی است که بارها از سوی مسئولان درخصوص ساخت وساز در حریم رودخانهها هشدار داده شده و به دنبال این ساخت وسازها و ساخت پلهای دست ساز بدون اصول و استحکام وغیراستاندارد،چنین حوادث تلخی رقم میخورد وتبعات ناگوار به دنبال دارد.
اختصاص 100 میلیارد ریال برای جبران خسارات سیلاب
«اسماعیل نجار» معاون وزیر کشور و رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با حضور در روستای سیل زده «سیجان» در جاده چالوس ضمن بازدید از مناطق آسیب دیده گفت: خسارات سیل در این منطقه سنگین و سهمگین است و تاکنون 6 نفر جان خود را از دست دادهاند و 12 نفر نیز مفقود هستند که امیدواریم زنده باشند.
وی با تأکید بر اینکه سیل سهمگین بوده و خسارت زیادی به بار آورده، افزود: 80 دستگاه خودرو در جریان سیل کاملاً متلاشی و منازل و زیر ساختها نیز خسارات سنگینی متحمل شدهاند که برای جبران خسارات زیر ساختها 100 میلیارد ریال به طور علیالحساب در اختیار استان قرار میگیرد. نجار خاطرنشان کرد: پس از برآورد دقیق خسارات، موضوع را به دولت پیشنهاد میکنیم تا به تصویب رسیده و بخشی از خسارات جبران شود.
بارشهای اخیر برای کشاورزی مفید بود
بارش رحمت الهی موجب نجات کشاورزی در استانهای گیلان و مازندران شده است.«عزیزالله شهیدیفر»، معاون بهبود و تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت: بارش باران برای باغداری استان و باغ کیوی، سیاه ریشهها در مناطق دشت و اراضی شیب دار مفید و مؤثر بوده است.وی با بیان اینکه برداشت گندم 100 درصد انجام و هیچ گندمی در زمین باقی نمانده، افزود: بارش باران برای محصولات صیفی مانند سبزی و دانههای روغنی نیز بسیار مطلوب بوده است. کشت برنج 3 قسمت بوده که برای برنج پرمحصول با بارش باران موجب تأمین آب و شادابی محصول میشود. «حبیب جهانساز» معاون بهبود و تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گیلان نیز گفت: بارندگیهای چند روز گذشته در این استان موجب شد تا 569 هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان از خشکسالی نجات یابد. بارش باران در استان باعث شد تنش آبی و خشکسالی 20 هزار هکتار از باغهای چای، 11هزار هکتار مرکبات، 14 هزار هکتار فندق و 24 هزار هکتار از اراضی شالیکاری گیلان رفع شود.
غلظت گرد و خاک در سیستان و بلوچستان ۱۱برابر حد مجاز
غلظت گرد و غبار در سیستان صبح دیروز سهشنبه بار دیگر به ۱۱ برابر حد مجاز و 2 برابر حد بحران رسید و زندگی مردم این منطقه را مختل کرد. «غلامرضا اربابی» مدیرکل ستاد مدیریت بحران سیستان و بلوچستان درگفتوگو با مهر اعلام کرد: همچنین در این زمان طوفان شن با سرعت ۷۰ کیلومتر در شهر زابل و ۵۰ کیلومتر در زهک شعاع دید را به ۲۰۰ متر کاهش داد. بر اساس پیشبینی اداره کل هواشناسی سیستان و بلوچستان وزش باد همراه با گرد و خاک شدید تا هفته آینده در منطقه سیستان ادامه خواهد داشت.
برآورد زیان در خراسان شمالی
خراسان شمالی نیز به دلیل بارش باران و وزش باد خسارات زیادی را متحمل شد.
«علی اصغر بدیعی مقدم» مدیرکل راه و شهرسازی خراسان شمالی اعلام کرد: بارش باران و جاری شدن سیل در 4 روز گذشته 3 میلیارد و 900 میلیون ریال به حوزه راه استان خسارت وارد کرد. جاری شدن سیلاب در جاده بجنورد - اسفراین، موجب رسوب گذاری در مسیر محدوده روستای کلات و آب بردگی شانه جاده شد و به علائم و ابنیه فنی مسیر خسارت زد. میزان خسارات سیل به این جاده نیز 6/1 میلیارد ریال برآورد شده است.
خسارات سیل در سنندج
«حمید رضا همایی»معاون فرماندار بیجار هم گفت: بارش شدید باران و سیلابی شدن رودخانهها در این شهرستان به 20 روستای بیجار خسارت وارد کرد. براساس برآوردهای اولیه، این سیل 50 میلیارد ریال به مناطق روستایی بیجار خسارت وارد کرده است. 20 روستای این شهرستان هم با تفاوتهای کم و بیش دچار خسارات شده، اما خوشبختانه سیل تلفات جانی نداشته است.
«علی اکبر ورمقانی» معاون استاندار کردستان و فرماندار ویژه شهرستان سقز نیز گفت: بر اثر بارش شدید باران عصر روز شنبه یک هزار مغازه و منزل دچار آسیب وخسارت شدند.برآورد اولیه انجام شده و بررسی میزان خسارت مالی حادثه نیز در دست بررسی است.
وزش باد، گرد و خاک و باران در اصفهان
ناپایداری هوا، وزش شدید باد و گرد وخاک همراه با رگبار عصر روز دوشنبه زندگی روزمره مردم اصفهان را تحتالشعاع قرار داد. گرد وغبار و بارش باران به حدی بود که وسعت دید را حتی در خیابانهای شهر بشدت کاهش داد.
امدادرسانی به 660 نفردر بارندگی
درهمین حال « محسن مؤمنی » مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان اصفهان از امدادرسانی به 660 حادثه دیده در پی بارندگی روز دوشنبه گذشته در استان اصفهان خبر داد و تصریح کرد: بر اساس گزارش مرکز کنترل و هماهنگی عملیات جمعیت هلال احمر استان، 70 مورد آبگرفتگی منازل، 4مورد حادثه جادهای، یک مورد حادثه شهری و 2 مورد حادثه صنعتی و کارگاهی در روز مذکور به این مرکز گزارش شده است.
8 نفر در مازندان غرق شدند
در تعطیلات عید سعید فطر 8 نفر بر اثر غرق شدگی در سواحل دریای مازندران جان خود را از دست دادند که این آمار نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش ۵۵ درصدی داشت.
«علی عباسی» مدیرکل پزشکی قانونی مازندران در گفتوگو با مهر با اشاره به اینکه از این تعداد 5 نفر در دریا و 3 نفر در رودخانه غرق شدند، افزود: همگی این افراد با وجود توصیهها و هشدارهای مکرر، محدودههای ایمنسازی نشده و خارج از طرح را برای شنا انتخاب کرده بودند. از این تعداد3 نفر در محمودآباد و شهرهای نور و نوشهر هر کدام یک نفر و 3 نفر دیگر هم در رودخانه بابلسر جان خود را از دست دادند.
نظر شما