یکشنبه ۱۰ مهر ۱۴۰۱ - ۱۴:۵۶
کد خبر: 172925

سقط جنین اغلب به دلیل وجود مشکلات ژنتیکی در جنین است اما ممکن است هورمون ها و یا عوامل دیگر علت رخداد چنین معظلی باشند.

روش هایی برای کاهش احتمال سقط جنین

سقط زود هنگام چیست؟

به گزارش سلامت نیوز به نقل از وب ام دی، در بسیاری از موارد، علت سقط جنین مشخص نیست و شما نمی توانید از آن جلوگیری کنید. در اصطلاح پزشکی از سقط جنین به دفع ناگهانی جنین از رحم یاد می شود. یعنی دفع ناگهانی جنین از رحم قبل از اینکه جنین حیات پیدا کند( به عبارت دیگر پایان ناخواسته بارداری) در صورت رخداد چنین حالتی در سه ماهه اول بارداری سقط، سقط زود هنگام است. 80 درصد از سقط ها در سه ماه اول بارداری رخ می دهد و هفته 20 سقط دیرهنگام است. سقط جنین اغلب به دلیل وجود مشکلات ژنتیکی در جنین است اما ممکن است هورمون ها و یا عوامل دیگر علت رخداد چنین معظلی باشند. اغلب علت مشخص نیست.

چقدر این مطلب رایج است؟

سقط جنین از جمله عوامل رایج در بارداری های زودهنگام و سنین پایین است. دانستن علت برای کسب اطمینان سخت است. اما تحقیقات نشان داده است که بیش از 40 درصد از بارداری ها به سقط ختم می شوند و نیمی دیگر قبل از اینکه بارداری ثابت شود رخ می دهد. به این معنا که این سقط ها ناشناخته انجام می گیرد و به دلیل پریود شدید گاهی رخ می دهد. سقط ممکن است برای هر خانمی رخ دهد و در حقیقت بیشتر خانم ها در این زمینه یک و یا هیچ فاکتوری را ندارند. هنوز برخی عوامل درصد سقط را بالا می برند از جمله این عوامل می توان به سن، پیر بودن تخم های مادر مسن( احتمالا اسپرم پیر پدرآنها) که احتمالا حاوی ناهنجاری های ژنتیکی نیز هستند( در 44 سالگی 33 درصد احتمالا سقط وجود دارد) در حالی که این درصد در بین 20 ساله ها 15 درصد است.

از دیگر عوامل می توان به کمبود ویتامین اشاره کرد( بخصوص اسید فولیک) و یا زیادی و یا کمی غیر طبیعی وزن. استعمال دخانیات عدم تعادل و یا ناتوانی هورمون ها و یا شرایط درمان نشده بیماری تیروئید و یا بیماری های انتقالی جنسی و یا مقاربتی(STD) و یا شرایط خاص اشاره نمود.

با این حال، راه هایی برای کاهش خطر سقط جنین وجود دارد، از جمله:

  • سیگار نکشیدن در دوران بارداری
  • عدم مصرف الکل یا استفاده از داروهای غیرقانونی در دوران بارداری
  • داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل با حداقل 5 وعده میوه و سبزیجات در روز
  • تلاش برای جلوگیری از برخی عفونت ها در دوران بارداری، مانند سرخچه
  • پرهیز از برخی غذاها در دوران بارداری، که می تواند شما را بیمار کند یا به کودک شما آسیب برساند
  • داشتن وزن مناسب قبل از بارداری

وزن

چاقی خطر سقط جنین را افزایش می دهد. زمانی که فردی دارای شاخص توده بدنی (BMI) بیش از 30 باشد چاق است. شما می توانید BMI خود را با استفاده از ماشین حساب وزن سالم بررسی کنید. اگر باردار هستید، ماما یا پزشک شما ممکن است بتواند BMI شما را به شما بگوید.

بهترین راه برای محافظت از سلامتی خود و کودکتان کاهش وزن قبل از بارداری است. با رسیدن به وزن مناسب، خطر ابتلا به تمام مشکلات مرتبط با چاقی در بارداری را کاهش می دهید. برای مشاوره در مورد چگونگی کاهش وزن با پزشک عمومی خود تماس بگیرید. آنها ممکن است بتوانند شما را به یک کلینیک تخصصی کاهش وزن ارجاع دهند.

هنوز شواهدی وجود ندارد که نشان دهد کاهش وزن در دوران بارداری خطر سقط جنین را کاهش می دهد، اما تغذیه سالم و فعالیت هایی مانند پیاده روی و شنا در دوران بارداری خوب است.

اگر قبل از بارداری فعال نبودید، باید قبل از شروع یک رژیم ورزشی جدید در دوران بارداری با ماما یا پزشک خود مشورت کنید.

شناسایی علت سقط جنین

گاهی اوقات می توان علت سقط جنین را شناسایی کرد. در این موارد، ممکن است برای جلوگیری از سقط جنین، درمان انجام شود.

سندرم آنتی فسفولیپید

سندرم آنتی فسفولیپید (APS)، همچنین به عنوان سندرم هیوز شناخته می شود، وضعیتی است که باعث لخته شدن خون می شود. این وضعیت با دارو قابل درمان است.

تحقیقات نشان داده است که ترکیبی از آسپرین و هپارین (دارویی که برای جلوگیری از لخته شدن خون استفاده می شود) می تواند نتایج بارداری را در زنان مبتلا به این بیماری بهبود بخشد.

ضعیف شدن دهانه رحم

ضعیف شدن دهانه رحم که به عنوان ناتوانی دهانه رحم نیز شناخته می شود، می تواند با عمل جراحی برای قرار دادن یک بخیه کوچک از نخ قوی در اطراف دهانه رحم برای بسته نگه داشتن آن درمان شود.

این معمولا بعد از 12 هفته اول بارداری انجام می شود.

چگونه می توانم از سقط جنین جلوگیری کنم؟

بیشتر سقط جنین به دلیل ناهنجاری های ژنتیکی در جنین ایجاد می شود. متأسفانه هیچ کاری نمی توان برای جلوگیری از سقط جنین ناشی از ناهنجاری های ژنتیکی انجام داد.

با این حال، همه سقط ها به دلیل ناهنجاری های ژنتیکی ایجاد نمی شوند. اگر سقط جنین داشته‌اید، با پزشک خود همکاری کنید تا در صورت امکان دلیل سقط جنین خود را تعیین کرده و برای بارداری آینده برنامه‌ریزی کنید.

یک سبک زندگی سالم قبل و در طول بارداری ممکن است به جلوگیری از سقط جنین کمک کند. در اینجا چند نکته وجود دارد که ممکن است به جلوگیری از این وضعیت کمک کند:

  • مطمئن شوید که حداقل 400 میکروگرم اسید فولیک هر روز، حداقل یک تا دو ماه قبل از بارداری، در صورت امکان، مصرف کنید
  • به طور منظم ورزش کنید
  • وعده های غذایی سالم و متعادل بخورید
  • استرس را مدیریت کنید
  • وزن خود را در محدوده طبیعی نگه دارید
  • سیگار نکشید و از دود سیگار دوری کنید
  • الکل ننوشید یا بیش از یک تا دو فنجان نوشیدنی کافئین دار مانند قهوه در روز مصرف نکنید
  • از مصرف داروهای غیرمجاز خودداری کنید
  • مطمئن شوید که در مورد واکسیناسیون به روز هستید
  • از تشعشعات و سمومی مانند آرسنیک، سرب، فرمالدئید ، بنزن و اکسید اتیلن اجتناب کنید
  • برای ایمن نگه داشتن شکم خود در دوران بارداری مراقب باشید. از ورزش هایی که خطر آسیب بیشتری دارند، مانند ورزش های اسکی خودداری کنید و همیشه کمربند ایمنی خود را ببندید
  • قبل از مصرف هر گونه دارویی از جمله داروهای بدون نسخه در دوران بارداری با پزشک خود مشورت کنید
  • از خطرات محیطی مانند اشعه ایکس و بیماری های عفونی اجتناب کنید

همچنین می‌توانید با اطلاع از شرایط سلامتی و درمان آن‌ها قبل از اقدام به بارداری، به اطمینان از داشتن یک نوزاد سالم کمک کنید. به عنوان مثال، اگر می دانید سقط جنین قبلی به دلیل پاسخ خود ایمنی یا عدم تعادل هورمونی بوده است، به دنبال درمان برای این بیماری زمینه ای باشید. هنگامی که باردار شدید، مراقبت های اولیه و جامع قبل از تولد را دریافت کنید تا شانس بارداری سالم خود را افزایش دهید.

علائم و نشانه های سقط چه می باشد؟

علائم سقط می توانند همه یا یک بخشی از علائم ذیل باشد:

  • احساس گرفتگی و یا درد ( که اغلب شدید است) در بخش مرکزی قسمت فوقانی شکم و یا کمر
  • خونریزی شدید واژنی( که احتمالا با لخته و یا بافت) همراه است چیزی شبیه به پریود.
  • لکه های روشنی که تا 3 روز دیده شود.
  • کاهش ناگهانی در علائم بارداری مانند حساسیت سینه ها و حالت تهوع

شما و پزشکتان چه کاری می توانید انجام دهید؟

همه خونریزی ها و لکه بینی ها به معنای سقط جنین نیست. در حقیقت بیشتر شرایط می تواند باعث خونریزی شود. در صورتی که از خونریزی و یا وجود لکه ای آگاه شدید با پزشک خود تماس بگیرید. در صورتی که او خونریزی را تشخیص دهد احتمالا سونوگرافی هم انجام می دهد. در صورتی که هنوز بارداری ادامه دارد( به عبارت دیگر ضربان قلب از طریق سونوگرافی شنیده شود) ممکن است به شما استراحت مطلق موقتی دهد و میزان هورمون های شما باید کنترل شود. در شرایطی که شما در ماه های اول بارداری قرار داشته باشید( بالا رفتن میزان HCG علائم خوبی است) و خونریزی نیز خود قطع می گردد. در صورتی که پزشک شما ببیند که دهانه رحم شما گشاد شده است و یا اینکه هیچ ضربان قلبی از طریق سونوگرافی شنیده نشود در این شرایط به نظر می رسد که سقط جنین رخ داده است و یا اینکه در حال رخ دادن است. در این موارد متاسفانه هیچ کاری برای جلوگیری از وقوع این کار نمی توان انجام داد. اگر به دلیل گرفتگی درد زیادی را متحمل می شوید ممکن است پزشک شما برای شما آرامبخش را توصیه کند. در صورتی که به آرام بخش نیاز دارید از پزشک بخواهید که برایتان تجویز کند.

آیا می توان از وقوع چنین مسئله ای جلوگیری نمود؟

بیشتر سقط ها در نتیجه وجود نقصی در جنین است که نمی توان از آن جلوگیری کرد. در اینجا روش هایی را می توانید بکار گیرید که احتمال بروز سقط را کم میکند:

  • قبل از بارداری شرایط حاد راکنترل کنید.
  • دقت داشته باشید که مکمل های پیش زادی را روزانه مصرف نمایید که از جمله این مواد می توان به اسید فولیک یا ویتامین B اشاره نمود. تحقیقات جدید نشان داده است که برخی خانم ها در بارداری و یا حفظ آن مشکل دارند و این به دلیل فقدان اسید فولیک و یا ویتامین B12 است. یک بار خانم ها مکمل را استفاده می کنند سپس قادر خواند بود که باردار شوند و این بارداری را حفظ نمایند.
  • سعی کنید وزن خود را قبل از اینکه باردار شوید به حد ایده ال نزدیک کنید. بیش از حد سنگین وزن بودن و یا بی نهایت کم وزن بودن خطرات باردداری را بالا می برد.
  • انجام دادن رفتارهایی مانند استفاده از الکل و یا سیگار کشیدن خطر سقط را بالا می برد.
  • در هنگام مصرف دارو دقت داشته باشید تنها داروهایی را مصرف کنید که تایید شده و مناسب هستند و توسط پزشکی که می داند شما باردار هستید تجویز شده است. از مصرف داروهای خطرناک در دوره بارداری جلوگیری نمایید.
  • از روش هایی مانند STD برای جلوگیری از عفونت استفاده نمایید.
  • در صورتی که دو یا بیشتر سقط داشته اید می توانید آزمایش هایی را انجام دهید که علت وقوع این سقط ها را کشف کنند و از بروز چنین مسئله ای در آینده جلوگیری کنید.

سقط دیر هنگام

این چه سقطی است؟ هر نوع دفع ناگهانی جنین بین اواخر سه ماه اول و هفته 20 رخ دهد سقط دیر هنگام است. پس از هفته 20 از دست دادن کودک در رحم را زایمان کودک مرده می نامند. علت وقوع سقط دیر هنگام به سلامتی مادر-وضعیت دهانه رحم و خود رحم و عکسالعمل جنین به داروهای خاص و یا مواد سمی و یا مشکلات دیگر جفت بستگی دارد.

چقدر این مسئله شایع است؟

سقط دیرهنگام از بین هر 1000نفر یک نفر رخ می دهد.

علائم و نشانه های این نوع سقط چیست؟

پس از سه ماه اول بارداری ترشح صورتی رنگ که به مدت چند روز ادامه دارد و یا ترشح قهوه ای رنگ چند هفته ای ممکن است از علائم سقط دیرهنگام باشد. خونریزی شدید بخصوص زمانی که با گرفتگی همراه است: اغلب به این معناست که سقط غیرقابل اجتناب است، بخصوص اگر دهانه رحم باز شده باشد. همچنین ممکن است علت خونریزی های شدید چیزهایی مانند جفت باشد و یا پارگی رحم و یا زایمان زود هنگام باشد.

چه کاری از دست شما و پزشکتان بر می آید؟

در صورتی که لکه بینی قهوه ای و صورتی رنگ دارید با پزشک خود مشورت نمایید. بو ممکن است خونریزی را ارزیابی کند. برای این کار احتمالا دهانه رحم شما را سونوگرافی می کنند و یا احتمالا استراحت مطلق را برای شما تجویز می کنند. در صورتی که لکه بینی متوقف شد احتمالا سقط و یا خطر آن در پیش نبوده است.( گاهی اوقات این مسئله با مقاربت جنسی و یا آزمایش های داخلی شدیدتر می شود) گاهی فعالیت های روزمره نیز میتواند باعث این کار باشد. در صورتی که دهانه رحمتان شروع به بسته شدن نمود و شما هیچ گونه خونریزی دردناکی نداشته باشید تشخیص نامناسب بودن دهانه رحم ممکن است باعث بسته شدن دهانه رحم شود، که از سقط دیر هنگام جلوگیری می کند. در صورتی که خونریزی های شدید و یا گرفتگی های دردناکی دارید که از علائم سقط جنین است، در واقع هیچ مسئله ای نیست. و چند ماه مانده به زایمان پزشک شما را به بیمارستان منتقل می کند. انجام روش های D-C در باقیمانده دوره بارداری مناسب و خوب است.

آیا این نوع سقط قابل جلوگیری است؟

زمانی که سقط دیرهنگام رخ می دهد، جلوگیری از آن ممکن نیست. اما اگر علت آن مشخص شود می توان از وقوع یک چنین فاجعه غم انگیزی جلوگیری کرد. اگر که نامناسب بودن دهانه رحم علت سقط قبلی بوده است در بارداری بعد با احاطه کردن یک بخش با حلقه یا گره مثل اصلاح گردن رحم بی کفایت و یل تثبیت انتهای همجوار یک استخوان شکسته از وقوع سقط در زایمان بعدی جلوگیری نمود.

قبل از اینکه دهانه شروع به باز شدن کند، اگر بیماری های مزمن مانند دیابت و یا فشارخون و یا شرایط تیروئید علت بروز همچنین مشکلی باشد، قبل از بارداری مجدد، می شود شرایط را تحت کنترل داشت و می توان عفونت های شدید جلوگیری کرد و یا اینکه آن را درمان نمود و شکل نامناسب رحم و یا هر چیزی که رشد را تخریب کند و یا باعث شروع تومور شود با عمل جراحی نیز قابلی درمان ست. وجود پادتن ها که باعث تورم جفت و یا لخته شدن میشود، با مصرف کمی آسپرین و یا تزریق هپارین در بارداری بعدی از بروز مشکلات جلوگیری می کند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha