برخي از اين انگلها، از جمله انگلي به نام ژيارديا، در آب اکثر مناطق کشور هست و حتي گاه در آبهاي تصفيه شده شهري هم راه پيدا ميکند. مبارزه با اين انگلها، اهميت زيادي دارد، به خصوص براي پيشگيري از عفونتهاي رودهاي کودکان.
اين انگل با ايجاد اسهال و اختلال در جذب مواد غذايي، باعث توقف يا کندي رشد در کودکان ميشود. تاکنون درمان مناسبي براي اين انگل يافت نشده و موارد زيادي از مقاومت يا عود مجدد ژيارديا در بيماران ايراني وجود داشته است.
اينها همه اخبار غمانگيزي از کشورمان بود. حال خبرهاي خوب را بشنويد. به تازگي يک گروه تحقيقاتي در همدان توانستهاند با انجام يک کار علمي، اثربخشي نوعي داروي ضدانگل را بر روي ژيارديا نشان دهند.
دكتر محمد فلاح، عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشكي همدان درباره کار گروهش به ايرنا گفته است: «داروي تيني دازول ميتواند به اندازه کافي روي ژيارديا اثر بگذارد. ضمن اين که عوارض آن کمتر و مصرف آن راحتتر است.» مطالعه اين گروه نشان داده است اين دارو در مقايسه با داروي رايج مترونيدازول اثربخشي بهتري دارد. درمان بيماري ناشي از اين انگل با استفاده از مترونيدازول، داروي قبلي، يك هفته به طول ميانجامد و بيمار بايد ۲۱ نوبت قرص مترونيدازول مصرف كند. در حالي که بنا به گفته اين محقق، «با سه نوبت استفاده از داروي تينيدازول در مدت يك تا سه روز ميتوان اين انگل را درمان کرد.»
از طرف ديگر، عوارض مترونيدازول هم محدوديتهايي در مصرف آن به وجود آورده است. اين دارو براي زنان باردار ميتواند خطر آفرين باشد و باعث بروز ناهنجاري در جنين آنها شود. با اين همه، بيشتر انگلها، به خصوص در کشورمان به مترونيدازول مقاومت نشان ميدهند و از بين نميروند.
همه اين موارد باعث شده که پژوهشگران کشورمان به فکر جايگزيني براي درمان ژيارديا باشند. به گفته دکتر فلاح، عوارض داروي تينيدازول در موارد نادر تنها دل درد و احساس طعم فلز در دهان است.
سازمان بهداشت جهاني WHO هم يكي از مهمترين سياستهاي خود را در درمان دارويي انگلها استفاده از دارو در نوبتهاي كمتر، حتيالمقدور در يك نوبت، و استفاده از داروهاي با عوارض کمتر اعلام کرده است. با اين اوصاف به نظر ميرسد داروي مبارزه با شايعترين انگل رودهاي کشورمان به دست آمده باشد.
البته فعلاً اين دارو در کشورمان موجود نيست و در صورتي که مقامات بهداشتي کشورمان اين مطالعه را تاييد کنند، براي تهيه آن نيز بايد اقدامات لازم انجام شود.
انگل ژيارديا در روده با ايجاد اختلال در جذب وسوءجذب مواد غذايي در درازمدت موجب اختلال در رشد به ويژه در كودكان ميشود.
اين انگل از طريق تماس با افراد ناقل بيماري و آب آشاميدني منتقل ميشود.نتايج اين تحقيق در مجله داخلي علمي پژوهشي حكيم و مجله خارجي Pakistan Medical Science داراي نمايه ISI چاپ شده است.