بعد از آن‌که هفته گذشته معاون حقوقی قوه قضائیه گفت كه مسئولان این قوه درباره حذف مجازات اعدام برای قاچاقچیان مواد‌مخدر هنوز به نتیجه نرسیده‌اند، دیروز موسی غضنفرآبادی، رئیس دادگاه انقلاب تهران گفته است که با حذف کامل اعدام قاچاقچیان مخالف است و از تعدیل در این مجازات سخن گفته است: «مجازات اعدام در حمل مسلحانه یا حمل تشکیلاتی و گسترده باید به جای خود باقی بماند.»

اجرای حبس‌های طولانی باید اصلاح شود

سلامت نیوز:  بعد از آن‌که هفته گذشته معاون حقوقی قوه قضائیه گفت كه مسئولان این قوه درباره حذف مجازات اعدام برای قاچاقچیان مواد‌مخدر هنوز به نتیجه نرسیده‌اند، دیروز موسی غضنفرآبادی، رئیس دادگاه انقلاب تهران گفته است که با حذف کامل اعدام قاچاقچیان مخالف است و از تعدیل در این مجازات سخن گفته است: «مجازات اعدام در حمل مسلحانه یا حمل تشکیلاتی و گسترده باید به جای خود باقی بماند.»


 به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه شهروند، او که از پیشنهاددهندگان طرح تغییر در مجازات اعدام قاچاقچیان موادمخدر در دوره قبل مجلس شورای اسلامی است، درباره ادامه پیگیری این طرح و این‌که به نظر می‌رسد موافقتی کلی بین مسئولان برای اجرای این موضوع وجود دارد به «تسنیم» گفت: «بحث من تعدیل در اعدام بود؛ نه حذف کامل آن. نظر من این بود که حمل مسلحانه مواد‌مخدر، حمل گسترده و توزیع موادمخدر و موارد این‌چنینی اعدامش باقی بماند و بقیه موارد حبس ابد باشد.»


رئیس دادگاه انقلاب تهران با تأکید بر این‌که البته این تعدیل و تغییر قانون هم باید با اصلاح ساختار فعلی زندان و زندانبانی همراه باشد، ادامه داد: «نباید این‌گونه باشد که هرکس حبس ابد داشت، مثلا بعد از ١٨‌سال حبس آزاد شود. شیوه اجرای حبس‌ به‌ویژه حبس‌های طولانی باید اصلاح
شود.»


عضو سابق کمیسیون قضائی مجلس با بیان این‌که با حذف کلیت اعدام این محکومان مخالف هستم، گفت: «مجازات اعدام قاچاقچیان موادمخدر باید تعدیل شود؛ مثلا مجازات اعدام در حمل مسلحانه یا حمل تشکیلاتی و گسترده باید به جای خود باقی بماند. آنهایی که توزیع می‌کنند و به صورت تشکیلاتی و شبکه‌ای کار می‌کنند، باید اعدام شوند؛ اما آن کس که فریب‌خورده و حتی ٣٠ گرم هرویین همراه دارد یا جوانی که هنوز به ٣٠ سالگی نرسیده و یک بار مرتکب جرم شده، نباید اعدام شود. حبس ابد هم البته جرم سنگینی است؛ ولی نه به شیوه فعلی که در حال اجراست.

اجرای محکومیت‌های طولانی حبس در حال حاضر این‌گونه است که محکومان این‌چنینی، چند ‌سال در حبس می‌مانند و بعد از چند ‌سال از رأی باز استفاده می‌کنند و درنهایت آزاد می‌شوند.»


غضنفرآبادی با بیان اینکه اگر قرار است چنین اصلاحاتی در مجازات اجرا شود، زیرساخت‌ها هم باید فراهم شود، گفت: «وقتی چنین چیزی تصویب شد، همه زیرساخت‌ها و قوانین باید متناسب با آن اصلاح شوند.»


او در پاسخ به این سوال که آیا نگرانی‌ای بابت این‌که این نوع تغییرات در مجازات اعدام ابزار و اهرمی برای اعمال برای فشارهای نهادهای بین‌المللی به بهانه‌های مختلف ازجمله حقوق بشر وجود ندارد؟ گفت: «نه چنین چیزی نیست. خودشان (نهادهای بین‌المللی) هم در برخی کشورها چنین مجازات‌های سنگینی دارند. همیشه سیاست‌های کیفری قابل تغییر هستند. ما باید حالت بازدارندگی را حفظ کنیم و حتی تشدید کنیم. اگر این شیوه تغییر کند حتما بازدارندگی خواهد داشت. بحث دوم این است که فکر می‌کنم ‌درصد قابل توجهی از اعدام‌ها با این اقدام منتفی می‌شود.»


غضنفرآبادی درباره این‌که اگر قاچاقچیان موادمخدر اعدام نشوند، اجرای حبس بلند‌مدت هم با شرایط فعلی اجرای محکومیت‌ها شاید چندان بازدارندگی نداشته باشند، ادامه داد: «قطعا باید در این زمینه فکر کنیم. باید در جاهای دیگر از این محکومان استفاده شود و اجرای محکومیت حبس آنها صرفا نباید محدود به خوردن و خوابیدن در زندان باشد. این تغییرات نیاز به تحقیق دارد؛ استفاده در بعضی کارهای سخت ازجمله این تدابیری است که باید اندیشیده شود. این محکومان باید کار سخت را هم داشته باشند.»


او درباره این‌که آیا اجرایی شدن تعدیل در مجازات اعدام قاچاقچیان را در کوتاه‌مدت متصور هستید، گفت: «بررسی‌های این کار و جمع‌آوری نظرات کارشناسان و همه گروه‌های صاحب‌نظر طول می‌کشد و فعلا صرفا در حد یک طرح است.»

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha