به گزارش سلامت نیوز هدف از ارائه این مقاله بررسی بیشتر این دارو می باشد.اینکه تجویز سرخودی این دارو بدون توصیه پزشک چه قدر می تواند زیان بخش باشد بحث حائز اهمیتی است. شاید این دارو مانند بسیاری از داروهای دیگر عوارض جانبی خطرناکی در پی نداشته باشد و یا تاثیر آن خفیف باشد ولی نادیده گرفتن آن هم دور از اندیشه سالم است.. پس با هم مختصری راجع به عملکرد دارو، موارد منع مصرف، عوارض جانبی آن و ... می پردازیم.
فلوکستین یک داروی ضد افسردگی است .در حالت های افسردگی، اضطراب، ترس و .. که تعادل مواد شیمیایی مغز به هم می خورد این دارو به طور موثری می تواند عمل کند. همچنین در اختلالات وسواس، اختلال بولیمیا(نوعی اختلال تغذیه ای در زنان جوان)، اختلال روحی قبل از قاعدگی و...به کار می رود.قابل ذکر است که این دارو علاوه بر موارد مصرف و تجویز ذکر شده کاربردهای دیگری نیز دارد.
فلوکستین باعث بی میلی جنسی میشود
شایع ترین عارضه داروی فلوکستین،ایجاد مشکلات جنسی از جمله ارگاسم و بی میلی جنسی است. خیلی از اوقات بیماران برای درمان مشکلات ساده ای نظیر کم خوابی اقدام به مصرف این دارو می کنند در حالی که نمی دانند مصرف خودسرانه این قبیل داروها چه عوارض بیشماری به همراه دارد. این گوشهای از صحبتهای دکتر « آذین خانعلی » داروساز در گفت و گو با سلامت نیوز در رابطه با باید و نبایدهای مصرف " فلوکستین" است.
فلوکسیتین برای کاهش وزن موثر نیست
دکتر « آذین خانعلی » داروساز ضمن تاکید بر اینکه:«وقتی در بدنی سالم دارویی استفاده شود که نیازی به آن وجود ندارد ممکن است عوارض برعکسی داشته باشد»تاکید کرد : «در هیچ نقطهای از دنیا این دارو به عنوان کاهش وزن و لاغری مورد استفاده قرار نمی گیرد. تاثیر آن در کاهش وزن و لاغری بعد از ۴ تا ۶ هفته از بین میرود و شاید بعد از آن فرد دچار افزایش اشتها و افزایش وزن شود.»
خانعلی زاده افزود : « فلوکستین و داروهای دیگری از این گروه در ۲ تا ۴ هفته اول مصرف باعث کاهش اشتها در فرد میشوند و انرژی فرد برای فعالیت های روزانه را زیاد میکند. این کاهش اشتها به دنبال خود کاهش وزن را به همراه دارد، البته این ویژگی از عوارض جانبی دارو است واز آن سوء استفاده می شود.»
به طورکلی اغلب داروها در تداخل با دیگر داروهای مصرفی می تواند عوارض خطرناکی به همراه داشته باشد. در مورد داروی فلوکستین نیز توصیه می شود که از مصرف همزمان آن با سایر داروهایی زیر خودداری نمایید.
pimozide (Orap),
thioridazine (Mellaril),
، مثل:monoamine oxidase inhibitor
isocarboxazid (Marplan), phenelzine (Nardil), rasagiline (Azilect), selegiline (Eldepryl, Emsam), or tranylcypromine (Parnate).
مصرف همزمان این داروها با فلوکستین منجر به بروز عکس العمل های کشنده ای می شود. به همین خاطر توصیه می شود که مثلا 14 روز بعد monoamine oxidase inhibitor از قطع مصرف داروهای می توانید فلوکستین مصرف کنید.
یا برعکس ، 5 هفته بعد از قطع هستید.MAOI مصرف فلوکستین مجاز به مصرف تیرودیزین یاهمچنین در صورت تجویز این دارو توسط پزشک، اگر دچار هر نوع آلرژی به دارو هستید یا مبتلا به سیروز کبدی، بیماری کلیوی، دیابت، صرع، افسردگی خفیف و یا سابقه سوء مصرف دارو هستید به پزشک اطلاع دهید.
همچنین اگر در اثر مصرف دارو در همان مراحل اولیه ، علائم افسردگی در شما شدیدتر شد و یا تفکر خودکشی به سراغ شما آمد ، پزشک را در جریان قرار دهید. سازمان غذا و دارو در امریکا معتقد است که مصرف داروهای ضد افسردگی همچون فلوکستین در دوران بارداری منجر به بروز مشکلات ریوی در نوزادان می شود. از طرفی قطع مصرف این دارو ممکن است منجر به بازگشت حالت افسردگی در این دوران شود. به همین دلیل توصیه می شود که اگر قصد باردار شدن دارید یا در حین مصرف دارو حامله شدید ، به پزشک اطلاع دهید.
از نکات قابل توجه دیگر این است که داروی فلوکستین از طریق شیر مادر قابل انتقال به کودک است لذا توصیه می شود که در زمان شیردهی از این دارو استفاده نکنید.
همچنین ا ز تجویز این دارو بدون توصیه پزشک برای افراد زیر 18 سال اجتناب کنید.
روش مصرف داروی فلوکستین
در صورت تجویز پزشک از این دارو استفاده کنید. از مصرف طولانی مدت این دارو ، بدون توصیه پزشک اجتناب کنید، مقدار مصرف این دارو نیز باید دقیقا طبق دستور پزشک باشد.
از جویدن ، شکستن و یا باز کردن کپسول دارو خودداری کنید. این دارو باید در دستگاه گوارش به آرامی هضم و جذب شود.
درصورت مصرف فرم مایع دارو از وسایل اندازه گیری ویژه دارو استفاده کنید نه با قاشق چایخوری معمولی.
حدود 4 هفته بعد از مصرف دارو ممکن است تاثیر درمانی آن بروز کند.بنابر این از قطع مصرف دارو بدون توصیه پزشک اجتناب کنید، زیرا تاثیر بدی به همراه خواهد داشت.
اگر مصرف دارو برای درمان اختلالات روحی قبل از قاعدگی تجویز شده اغلب اولین دوز دارو با شروع قاعدگی یا 14 روز قبل تر مصرف می شود. در این مورد نیز باید طبق نظر پزشک عمل کنید.
دارو را در محلی دور از گرما و رطوبت نگهداری کنید.
اگر مصرف یک وعده دارو را فراموش کردید، بلافاصله بخورید.اما چنانچه در هنگام مصرف دوز بعدی ، وعده فراموش شده را به خاطر آوردید از مصرف آن اجتناب کنید . یعنی دوز فراموش شده را کنار بگذارید و از وعده بعدی شروع کنید.
اگر دچار اور دوز (مصرف بیش از اندازه دارو) شدید سریعا به اورژانس خبر دهید. از جمله علائم اور دوز عبارتند از تهوع، استفراغ، تب، خواب آلودگی، تپش قلب، گیجی، غش و کما.
از مصرف همزمان دارو با الکل اجتناب کنید، زیرا باعث افزایش عوارض جانبی دارو می شود.
در صورت مصرف دارو قدرت واکنش شما نسبت به محیط کمی کندتر می شود بنابر این باید مراقب رانندگی باشید و یا به طور کلی از انجام اموری که نیاز به هوشیاری و تمرکز دارد اجتناب کنید.
همچنین در صورتی که سایر داروهای خواب آور مثل مسکن ها را مصرف می کنید به پزشک اطلاع دهید زیرا مصرف همزمان این دو دارو باعث خواب آلودگی بیشتر می شود.
از جمله عوارض شایع ناشی از مصرف فلوکستین عبارتند از واکنش پوستی، تنگی نفس، تورم صورت ، لب ، زبان و یا گلو. در صورت مشاهده این علائم سریعا به اورژانس مراجعه کنید. همچنین اگر علائم زیر بدتر شد به پزشک اطلاع دهید. علائمی نظیر تغییر خلق و خو، حملات عصبی، بی خوابی، عصبانیت، ناارامی، بیش فعالی(روحی و فیزیکی)، تفکر خودکشی و خود آزاری .از دیگر عوارض جانبی ناشی از مصرف دارو عبارتند از : تشنج، لرزه، سختی عضله و به طور کلی تشنج عضلانی، علائم پوستی مثل خارش، قرمزی و فلسی شدن ، از دست دادن تعادل و هماهنگی، تعریق، تپش قلب و گیجی.
دوز
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ان اچ اس دوز معمول فلوکستین برای بزرگسالان 20 میلی گرم در روز است. با این حال، ممکن است با دوز کمتر شروع کنید و به تدریج به حداکثر دوز 60 میلی گرم در روز افزایش دهید.
برخی از افراد ممکن است نیاز به مصرف دوز کمتر فلوکستین داشته باشند. این شامل افراد مبتلا به مشکلات کبدی و افراد مسن می شود.
دوز معمول فلوکستین برای کودکان 10 میلی گرم در روز است، اما ممکن است تا 20 میلی گرم در روز افزایش یابد.
نحوه مصرف آن
معمولا فلوکستین را یک بار در روز، با یا بدون غذا مصرف خواهید کرد.
می توانید فلوکستین را در هر زمانی مصرف کنید، اما بهتر است هر روز در زمان مشخصی استفاده کنید.
اگر مشکل خواب دارید، سعی کنید آن را در صبح مصرف کنید.
برای چه مدت مصرف شود؟
هنگامی که احساس بهتری پیدا کردید، چندین ماه دیگر به مصرف فلوکستین ادامه دهید.
اکثر پزشکان توصیه می کنند پس از اینکه دیگر احساس افسردگی نکردید، به مدت 6 ماه تا یک سال از داروهای ضد افسردگی استفاده کنید. توقف قبل از آن زمان می تواند باعث بازگشت افسردگی شود.
سایر عوارض جانبی کمتر جدی دارو عبارتند از :
سرگیجه، ضعف و خواب آلودگی، آب ریزش بینی، درد گلو، سردرد و علائم سرماخوردگی، تهوع، اسهال و تغییر اشتها، تغییر وزن، کاهش میل جنسی و یا سختی دریافت لذت جنسی، خشکی دهان و افزایش تعریق.
نظر شما