به همين منظور براي آموزش زنان اولين جشنوارة آموزشي پيشگيري از سرطان پستان، به همت مركز تحقيقات سرطان، انستيتو كانسر بيمارستان امام خميني و مركز بيماريهاي پستان جهاد دانشگاهي تهران، 19 تا 21 بهمن در مركز آفرينشهاي فرهنگيـهنري كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان برگزار شد.
دكتر نسرينالسادات علوي، عضو هيئت علمي جهاد دانشگاهي تهران، در حاشية مراسم جشنواره گفت: «سرطان پستان شايعترين سرطان زنان در سراسر دنياست، بهطوريكه از هر 10 تا 15 زن، احتمال ابتلاي يك زن به سرطان پستان وجود دارد و اهميت ويژة اين بيماري شيوع و فراواني آن، و سهولت درمان است.» وي با بيان اين مطلب كه تشخيص زودرس سرطان پستان در موفقيت درمان مؤثر است، گفت: «چنانچه تودة سرطاني زير يك سانتيمتر شناسايي شود، در 90 درصد موارد بدون برداشت پستان و حتي بدون شيميدرماني قابل درمان است. اين در حالي است كه تودة سرطاني هرچه بزرگتر باشد، احتمال پيشرفت و انتشار آن به ساير ارگانها بيشتر و درمان سختتر است.»
دكتر علوي احساس سفتي بدون درد در بخشي از پستان، فرورفتگي پوست و نوك پستان، ترشحات نوك پستان (خوني و غيره) و وجود زخم مزمن در پستان را، كه گاه با خارش و پوستهريزي همراه است، ازجمله نشانههاي سرطان پستان دانست و گفت: «درد پستان جزء علائم سرطان نيست و خانمها در دورهاي از قاعدگي ممكن است درد داشته باشند.»
وي زن بودن را مهمترين عامل ابتلا به سرطان پستان خواند و افزود: «ازدواج در سنين بالا، كمتحركي، مصرف زياد چربيها و چاقي بعد از دوران يائسگي از ديگر عوامل خطر بروز سرطان پستان است.»
عضو هيئت علمي جهاد دانشگاهي تهران، خودآزمايي ماهانة پستان، معاينة پزشك و انجام ماموگرافي را ازجمله روشهاي تشخيص زودرس سرطان پستان دانست و گفت: «زنان بايد از 20 سالگي خودآزمايي ماهانه را آغاز و ساليانه يك بار براي معاينه به پزشك مراجعه كنند. چرا كه خودآزمايي ماهانة پستان 50 درصد از ميزان مرگومير ناشي از سرطان پستان ميكاهد. ضمن اينكه در 40 تا 50 سالگي هريك تا دو سال و از 50 تا 70 سالگي ساليانه ماموگرافي انجام دهند. با اين روش تشخيصي، تودههاي كوچك بهراحتي شناسايي ميشوند.»
وي خاطرنشان كرد: «سن معاينات در افراد پرخطر نظير وجود سابقة ابتلا به سرطان پستان در خانوادة درجة يك (مادر، خواهر و دختر) متغير است و گاهي لازم است ماموگرافي و معاينات از 30 سالگي آغاز شود. با وجود اين، همة بانوان در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان هستند و به صرف نبودن سابقة فاميلي نميتوان از اين بيماري مصون ماند.»
علوي اضافه كرد: «متأسفانه افسردگي ناشي از سرطان پستان در زنان مبتلا، به علت ناآگاهي، بسيار زياد است. اغلب زنان فكر ميكنند كه اين بيماري مسري يا ويروسي است و درمانشدني نيست. اين تفكر يأس و نااميدي در زنان ايجاد ميكند و موجب مراجعة ديرهنگام آنان به پزشك ميشود. اين در حالي است كه تشخيص زودرس سرطان پستان كليد اصلي درمان بيماري است.»
وي در خاتمه توصيه كرد: «استفادة بيشتر از سبزيجات و ميوهها، كاهش مصرف چربيها، افزايش فعاليت بدني و بهويژه پيادهروي روزانه در كاهش سرطان پستان مؤثر است. درحاليكه مصرف ويتامين Eتأثيري در كاهش ميزان بروز سرطان پستان ندارد.»
دكتر عليرضا موسوي جراحي، دبير شبكة ملي تحقيقات سرطان، هم گفت: «سرطان پستان شايعترين سرطان زنان در ايران و جهان است. بنابراين، خودآزمايي ماهانة پستان، معاينة ساليانة پزشك و انجام ماموگرافي از 40 سالگي به بعد در تشخيص زودرس سرطان پستان مؤثر است.»
وي ميزان بروز سرطان پستان را 25 تا 35 مورد ابتلا به ازاي هر صد هزار نفر جمعيت دانست و افزود: «تشخيص و مراجعة ديرهنگام زنان ايراني موجب شده كه ميزان مرگومير ناشي از بيماري با ساير كشورهاي دنيا برابري نكند، لذا، اين جشنواره با هدف آموزش به زنان براي مراجعه و تشخيص زودرس بيماري، كاهش مرگومير و افزايش طول عمر بيماران برگزار شده است. چرا كه ميزان مرگومير ناشي از بيماري در سال اول ابتلا بسيار پايين بوده و در پنج سال اول 60 درصد افراد زنده ميمانند.»
به گفتة وي، سن ابتلا به سرطان پستان بعد از 45 سالگي است، درحاليكه ابتلا به بيماري از 16 سالگي به بعد هم ديده شده است.
موسوي ادامه داد: «اندازة تودة سرطاني در بدخيمي و خوشخيمي آن اثري ندارد، وليكن تودههاي بدخيم هرچه كوچكتر باشند، درمان موفقيتآميزتر خواهد بود. از سوي ديگر، تشخيص زودرس سرطان پستان در 70 تا 80 درصد موارد به برداشت پستان منجر نخواهد شد.»
وي در خصوص اهداف برگزاري اين جشنوارة عمومي گفت: «در اين سه روز، پزشكان دورهديده به زنان در گروههاي 20 نفره و به مدت 20 دقيقه، از نظر نحوة معاينة پستان، تشخيص توده در معاينات ماهانه و مراقبت از پستانها، آموزش ميدهند و به سؤالات آنها پاسخ ميدهند. ضمن اينكه پيشبيني ميشود كه 20 تا 30 هزار نفر مراجعه كنند و آموزشهاي لازم به آنها داده شود.»
در دومين روز جشنواره، در اقدامي نمادين، كودكان مبتلا به سرطان، با هوا كردن بادبادكها، با مبتلايان به سرطان پستان اظهار همدردي كردند. سومين روز جشنواره نيز از خيرين مبارزه با سرطان پستان تجليل شد و طي آن از آقايان مهندس كامراني و علاءالديني كه در زمينة درمان بيماران بيبضاعت تلاش كرده و هزينههاي درمان بيماران مبتلا به سرطان پستان را تقبل كرده بودند، قدرداني شد.
شايان ذكر است: «در حاشية اين جشنوارة سه روزه، نمايشگاه لوازم خانگي برپا شده بود و لوازم برقي، تزييني و... عرضه ميشد و اين امكان فراهم شده بود تا زنان، با مراجعه به مركز آفرينشهاي فرهنگيـهنري كودكان و نوجوانان، علاوه بر فراگيري آموزشهاي لازم براي پيشگيري از سرطان پستان، بتوانند اقلام مورد نياز خود را خريداري كنند.