به گزارش سلامت نیوز به نقل از روابط عمومی وزارت بهداشت مهندس علي گوراني، ضمن بيان اين مطلب اظهار داشت: با توجه به اين كه در داخل لامپهاي كم مصرف بخارات جيوه وجود دارد، مكانيزم توليد نور در لامپهاي كم مصرف، تحريك الكتريكي بخارات جيوه است و الكترونها باعث تحريك بخار جيوه شده و توليد ماوراي بنفش ميكند و فلورسنت و يا همان لايه داخلي سفيد رنگ، ماورابنفش را تبديل به نور و روشنايي ميكند.
وي با بيان اين اگر اين لامپها، شكسته شود به راحتي بخار جيوه در هوا پراكنده ميشود، گفت: جيوه فلز سنگيني است كه اصطلاحاً به آن «نوروتوكسين» ميگويند كه اين ماده اعصاب را درگير ميكند و براي كودكان، زنان باردار و جنين بسيار خطرناك است.
مهندس گوراني تأكيد كرد: اگر لامپهاي كم مصرف شكسته شد بلافاصله بايد در و پنجرهها را باز كنند، تكههاي آن را با دستكش جمع كنند و درون پاكت در بسته قرار دهند و حتيالمقدور تكههاي آن را بين زبالههاي خانگي قرار ندهند.
وي خاطرنشان كرد: براي جمعآوري تكههاي ريز اين لامپها از جاروبرقي استفاده نشود زيرا باعث پراكندگي گرد و خاك در فضا شده و آلودگي را بيشتر ميكند.
وي همچنين توصيه كرد: لامپهاي كم مصرف بايد از شركتهاي معتبر تهيه شود و در نظر داشت لايه سفيد رنگ داخل اين لامپها كه همان فلورسنت است و باعث روشنايي ميشود، به طور يكنواخت بر روي لامپ پوشيده شود و آثاري از ترك خوردگي و سوراخ نداشته باشد.
وي ادامه داد: اگر لايه فلورسنت، خوب بر روي سطح داخلي لامپ پوشيده نشده باشد، ميتواند اشعه را از خود عبور داده و ضررهايي را به همراه داشته باشد.
مهندس گوراني تصريح كرد: لامپهاي كم مصرف انواع مختلف دارد و بهتر است متناسب با فضاهاي مختلف خانه انتخاب شود و براي ايمني بيشتر در مواجهه با اين پرتوها، رعايت حداقل فاصله 30 سانتيمتري ضروري است.
به گفته وي، لامپهاي كم مصرف محدوديتي در مصرف ندارند ولي استفاده از اين لامپها در كتابخانهها و به عنوان چراغ مطالعه توصيه نميشود زيرا فرد در فاصله نزديكي با اين پرتوها قرار دارد و با مرور زمان مشكلاتي را برايشان در پي خواهد داشت.