سلامت نیوز: بار دیگر بازنشستگان تامین اجتماعی در چند شهر مقابل سازمان تامین اجتماعی خواستار افزایش حقوق و دیگر مطالباتشان شدند و معتقد بودندکه افزایش ناچیز مستمریها نمیتواند فاصله عمیق دریافتی بازنشستگان با خط فقر را جبران کند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه آرمان ملی ،با اجرای قانون همسانسازی حقوق بازنشستگان، قرار بر این بود که افزایش حقوق مستمریبگیران دارای ۳۰ سال سابقه به حدود دومیلیون و ۸۰۰هزار تومان باشد، اما وقتی اولین حقوق بازنشستگان از ۲۰ مرداد واریز شد، آنها شاهد افزایش ۴۰۰هزار تومانی حقوق بودند و واریزیهای سازمان تامین اجتماعی با وعدههایی که داده شد تفاوت بسیار داشت. همینطور در حالی حقوق بازنشستگان ۱۵درصد افزایش یافت که تورم تیرماه ۴۰درصد بوده است و سنوات مشاغل سخت و زیانآور در این طرح لحاظ نشده است.
گروهی از بازنشستگان معترض افرادی هستند که پیش از این شغل سخت و زیانآور داشتهاند و سابقه کار آنان ۲۰ سال محاسبه شده است. علی دهقانکیا، رئیس کانون بازنشستگان تامین اجتماعی تهران درباره اعتراض این گروه از بازنشستگان گفته بود: « بازنشستهای که با ۲۰ سال سابقه بیمهپردازی دارد، ولی چون جزو مشاغل سخت و زیانآور بوده، بهجای ۳۰ سال، با ۱۰ سال کمتر بازنشسته شدهاند، آنها معتقدند که باید بنا به اندازه بازنشستههای ۳۰ساله امتیاز دریافت کنند، در جلسهای که با مدیرعامل داشتیم قرار شد که آن چهاردرصدی که آنها بابت بیمه کار سخت و زیانآور پرداخت کردهاند، محاسبه کنند و هر چند سال شد به دستمزد ۲۰ساله آنها اضافه شود.منتها برخی از بازنشستگان اعتراض دارند که باید ما را با ۳۰ سالهها یکی بدانید که فعلا امکانپذیر نیست.
وی در پاسخ به این سوال که چرا مبالغ دریافتی بازنشستگان کمتر از اعلام نخست سازمان تامین اجتماعی و وزارت رفاه است، اظهار میکند: رقمی که بین سهمیلیون و ۳۰۰هزار بازنشسته تقسیم شده، در متناسب سازی حقوق حدود ۱۴هزار ۵۰۰میلیارد تومان است و سههزارمیلیارد تومان بابت بن و مسکن لحاظ شده است.»در همين حال به گفته وزير تعاون، کار و رفاه اجتماعي، قرار است امسال نيز 30هزارميليارد تومان از سهام شرکتهاي دولتي به ازاي مطالبات سازمان تامين اجتماعي از دولت پرداخت شود.
رقمهاي متفاوتي درباره ميزان بدهي دولت به سازمان تامين اجتماعي اعلام شده است. حسن صادقي، رئيس اتحاديه پيشکسوتان جامعه کارگري در اين باره گفت: در طرح همسانسازي حقوق بازنشستگاه يک مساله اساسي وجود دارد، بايد دقت کنيم که «همسانسازي» اجرائي نشده است بلکه آنچه اجرائي شده «متناسبسازي» است. متناسبسازي با همسانسازي در فرايند و کارکرد، تفاوتهاي اساسي دارد. در همسانسازي، ملاک، حقوق دريافتي شاغل است و بايد حقوق بازنشسته 15درصد کمتر از حقوق شاغل تعيين شود اما در متناسبسازي، مبنا ميزان سوابق و آورده بازنشسته است و بر اين اساس، محاسبات انجام ميشد.
ما ابتدا با رويکرد همسانسازي کار را دنبال ميکرديم که در اواسط کار به متناسبسازي بدل گرديد. همين امر موجب تناقضگويي شد و در نهايت، هم در جداول متناسبسازي شاهد عدم شفافيت هستيم و هم در بحث بازنشستگان سخت و زيانآور و تعريف ارفاق و استحقاق، دچار تناقضگويي شديم. اين شرايط موجب شد نتوانيم در متناسبسازي بهگونهاي عمل کنيم که رضايت کامل بازنشستگان جلب شود. وي در ادامه خاطرنشان کرد: پس از اجراي طرح، نواقص کار مشاهده شد؛ هم جدول، بههمريختگي و نقص داشت و هم اعتراض بازنشستگان در پي آمد.
اما تامين اجتماعي مدام ميگفت ما فقط 13هزار و 500ميليارد تومان پول داريم و بايد مطالبات و خواستههاي شما بازنشستگان در دايره توانمندي مالي سازمان، مجال جولان داشته باشد، بنابراين در فرايندي قرار گرفتيم که هر فرمول و محاسبه و ضريب و جمع جبري، بايد در چارچوب 13هزار و 500ميليارد تومان قرار ميگرفت. صادقي با اشاره به اينکه بايد ساليانه 50هزارميليارد تومان اعتبار به آن اختصاص يابد و بديهيست که تامين اين پول، کار بسيار دشواريست، خاطرنشان کرد:
آنچه امروز اجرائي شده، اصلا کافي نيست و کمترين خواسته بازنشستگان اين است که لااقل نواقص اين طرح را برطرف کنند. همين امسال اگر دولت 50هزارميليارد تومان پيشبيني شده در قانون بودجه 99 را ميپرداخت، اين همه اشکال در همسانسازي بهوجود نميآمد و سازمان ميتوانست با کيفيت بهتر اين طرح را اجرائي کند. دولت بايد 50هزارميليارد تومان از سهام شرکتهايي که نقدشوندگي بالاتري داشتند به سازمان ميداد، اگر اين اتفاق ميافتاد، متناسبسازي حتما بهگونه ديگري اجرائي ميشد.