سلامت نیوز:پسماندسوزي همواره به عنوان يکي از عوامل آلودگي هواي پايتخت مطرح بوده است و به گفته رئيس اداره محيطزيست انساني استان تهران پسماندسوزي همانند سالهاي گذشته در بيشتر نقاط استان تهران انجام و باعث تشديد آلودگي هوا بهويژه در تهران ميشود.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه آرمان ملی ،معضلي است که در حاشيه شهرها رخ ميدهد و در روزهاي آلوده نفس کشيدن را براي شهروندان دشوارتر ميکند و باعث تشديد آلودگي هوا در شرايط وارونگي دما ميشود؛آن هم در شرايطي که بر اساس «قانون هواي پاک» و «قانون مديريت پسماند» پسماندسوزي ممنوع است.
در «قانون هواي پاک» به موضوع پسماندسوزي پرداخته شده و در ماده 20 اين قانون آمده است که «انباشت پسماندهاي بيمارستاني و صنعتي در معابر عمومي و فضاي باز يا سوزاندن آنها و انباشتن پسماندهاي خانگي و ساختماني در معابر عمومي و فضاي باز خارج از مکانهاي تعيين شده توسط شهرداريها و دهياريها يا سوزاندن آنها همچنين سوزاندن بقاياي گياهي اراضي زراعي پس از برداشت محصول ممنوع بوده و متخلف حسب مورد به جزاي نقدي درجه شش موضوع ماده 19 «قانون مجازات اسلامي محکوم ميشود.»
پسماندسوزي؛ يکي از شايعترين تخلفات
ماه گذشته محمد رستگاري، معاون نظارت و پايش اداره محيطزيست استان تهران گفته بود که پسماندسوزي يکي از شايعترين تخلفاتي است که طي اين مدت گزارش شده است و نقش موثري در تشديد آلودگي هوا بهويژه در شرايط پايداري جوي و عدم وزش باد دارد. از اين رو مقرر شد فرمانداران بيش از پيش معضل پسماندسوزي را پيگيري کنند و اداره کل حفاظت محيط زيست استان تهران نيز پيگير اين موضوع خواهد بود.
او همچنين خاطرنشان کرده بود که معمولا افرادي که اقدام به پسماندسوزي ميکنند، قابل شناسايي نيستند مگر اينکه حين اين اقدام مشاهده شوند بنابراين پيشگيري و مقابله با آن کاري دشوار است. عزيز ميکائيلي، رئيس اداره حفاظت محيطزيست شهرستان پرديس نيز چندي پيش بر ضرورت فرهنگسازي در زمينه پسماندسوزي تاکيد کرده و گفته بود:
لازم است که همه افراد خود را متعهد به رعايت الزامات زيستمحيطي و مسئول حفظ محيط زيست و سلامتي تک تک آحاد جامعه و شهروندان بدانند. پسماندسوزي معضلي است که سال گذشته نيز بهصورت گسترده در شهرهاي مختلف استان تهران رخ ميداد و باعث تشديد آلودگي هوا ميشد اما طي سال جاري با توجه با افزايش روزهاي آلودگي هوا نسبت به سال گذشته مقابله با اين معضل بيش از پيش اهميت پيدا کرده است.
کاهش موارد پسماندسوزي
گرچه امسال برخي ادارات حفاظت محيطزيست شهرستانهايي از جمله بهارستان و پاکدشت خبر از کاهش موارد پسماندسوزي نسبت به سالهاي گذشته دادهاند اما فاطمه اکبرپور، رئيس اداره محيط زيست انساني استان تهران ميگويد: معضل پسماندسوزي کما فيسابق در حاشيه بيشتر شهرستانهاي استان و نقاط مختلف استان تهران مشهود است که با توجه به وارونگي دما و سکون جوي، بهعنوان يکي از کانونهاي آلودگي هوا نيز محسوب ميشود. به گفته او، با وجود اينکه برخوردهاي جدي با متخلفان پسماندسوزي صورت ميگيرد اما همچنان مانند سالهاي گذشته اين تخلف در بسياري از نقاط استان تهران توسط افراد مختلف اتفاق ميافتد.
دلايل برخي افراد براي پسماندسوزي
وي درباره دلايل و انگيزههاي برخي افراد براي اقدام به پسماندسوزي توضيح داد و گفت: برخي افراد بهمنظور سودجويي و منفعت طلبي اقدام به پسماندسوزي ميکنند. درعين حال ارتزاق برخي از افراد به زبالهگردي و سوزاندن پسماندها به اميدن يافتن بخش با ارزش پسماند گره خورده است. پديده ونداليسم و زباله گردي کودکان نيز يکي از پديدههاي اجتماعي اين حوزه تلقي ميشود.
متاسفانه سوزاندن لاستيک و قطعات پلاستيکي اجزاي مختلف پسماندها علاوه بر انتشار پارامترهاي متداول آلايندگي هوا، منجر به آزاد شدن ترکيبات خطرناک آلي و در برخي از موارد حتي دي اکسينها و فورانها نيز مي شود که بيماريزايي آنها ثابت شده است. رئيس اداره محيط زيست انساني استان تهران ادامه ميدهد: بسيار واضح است تا زماني که ذخيرهسازي پسماندهاي شهري به روال کنوني ادامه پيدا کند و دسترسي به پسماند در تمام ساعات شبانه روز براي زباله گردي فراهم باشد، اين مشکل حل نخواهد شد.
براي مرتفع شدن اين مشکل بايد شيوه ذخيرهسازي و جمعآوري پسماند تغيير و به سمت هوشمند سازي حرکت کند. يکي ديگر از راهکارها ساماندهي کليه ذينفعان بهويژه زبالهگردان، تفکيککنندگان و بازيافتکنندگان است چراکه اين افراد از اجزاي اين چرخه محسوب ميشوند و حذف آنان پاک کردن صورت مساله خواهد بود.
ميرود اين موضوعات در طرح جامع مديريت پسماند کلان شهر تهران و ساير شهرهاي استان پيشبيني شود. اکبرپور در پايان گفت: برخي افراد نيز پسماندهاي حاصل از هرس درختان را به جاي انتقال به مکاني مناسب براي دفع به آتش ميکشند تا به خيال خود با سريعترين روش اقدام به دفع آنها کنند همچنين در برخي مناطق از شهر يا روستاها که خدمات دهي براي مديريت پسماند به نحو مطلوب انجام نميشود، مردم آن منطقه براي دور کردن پسماندها از پيرامون محل زندگي خود اقدام به آتش زدن آنها ميکنند.
متاسفانه براساس گزارشهاي دريافتي طي روزهاي اخير اين موضوع خيلي شايع بوده که پيگيري اين مسائل از طرف شهرداريها الزامي بوده و مکاتبات لازم انجام شده است و در برخي از موارد که ترجيحا از ذکر نام خودداري مي کنم، به مراجع قضايي معرفي شدند.