فناوری و پزشکی سال‌هاست که دست به دست هم داده‌اند. پیشرفت های مداوم در داروسازی و زمینه پزشکی جان میلیون ها نفر را نجات داده و بسیاری دیگر را بهبود بخشیده است.

10 فناوری جدید در مراقبت های پزشکی

به گزارش سلامت نیوز به نقل از پروکلینیک، همانطور که سال ها می گذرد و فناوری جدید در مراقبت های بهداشتی به پیشرفت خود ادامه می دهد، باز هم نمی توان گفت که چه پیشرفت های پزشکی در آینده خواهد آمد.

در اینجا ما 10 فناوری برتر پزشکی جدید در سال 2022 را بررسی کرده ایم:


1. فناوری MRNA

فناوری mRNA اخیراً در کانون توجه قرار گرفته است زیرا واکسن‌های جدید کووید-19 از این علم استفاده می‌کنند. واکسن‌های mRNA با اثربخشی بالا، ظرفیت توسعه سریع و پتانسیل برای هزینه‌های تولید پایین، جایگزینی برای رویکرد واکسن سنتی ارائه می‌کنند.

mRNA یا اسید ریبونوکلئیک پیام رسان، یک مولکول RNA تک رشته ای و حامل اطلاعات ژنتیکی است که از DNA مشتق شده است. واکسن‌های mRNA با ارائه یک کد ژنتیکی به سلول‌ها کار می‌کنند تا به آنها اجازه تولید پروتئین‌های ویروسی را بدهد، پس از ایجاد پروتئین‌ها، بدن می‌تواند پاسخ ایمنی تولید کند. موفقیت واکسن‌های mRNA کووید-۱۹، رونق زیادی به تلاش‌ها برای ساخت سایر واکسن‌های mRNA برای همه چیز، از سرطان گرفته تا ویروس زیکا، داده است.

تصور می شود که پتانسیل mRNA ها فراتر از واکسن ها است. mRNA می‌تواند تقریباً برای هر پروتئینی رمزگذاری کند، بنابراین همین فناوری پایه ممکن است به ما اجازه دهد تا انواع درمان‌ها را با واداشتن بدن به ایجاد پاسخی شبیه به دارو ایجاد کنیم. بسیاری از داروهای مبتنی بر پروتئین مانند آنتی‌بادی‌های ساخته شده در خارج از بدن بسیار مؤثر بوده‌اند، اما همچنین بسیار گران هستند. بنابراین، با استفاده از فناوری mRNA، زمان‌ها و هزینه‌های توسعه را می‌توان با تنظیم بدن انسان برای کار بر روی تولید پروتئین‌ها کاهش داد.


2. واقعیت مجازی

واقعیت مجازی مدتی است که وجود داشته است. با این حال، اکنون به طور فزاینده ای برای درمان و مدیریت طیف گسترده ای از بیماری ها و شرایط روانی، از استرس و اضطراب گرفته تا زوال عقل و اوتیسم، استفاده می شود. اما قابلیت‌های آن تنها به شرایط سلامت روان محدود نمی‌شود، بلکه با تغییر افکار و درک بیماران در مورد درد، برای مدیریت موثر درد نیز استفاده می‌شود.

VR همچنین فرآیندهای آموزشی را برای متخصصان پزشکی بهبود بخشیده است، زیرا به شما امکان می دهد به بدن انسان منتقل شوید. همچنین به پزشکان در حال تشخیص، کمک می کند، زیرا بیمار می تواند به طور مجازی به نمای پانوراما از بدن خود قدم بگذارد و به آنها درک بهتری از بیماری یا وضعیت خود بدهد.

واقعیت مجازی به طور فزاینده ای برای درمان و مدیریت طیف گسترده ای از بیماری ها و شرایط روانی، از استرس و اضطراب گرفته تا زوال عقل و اوتیسم، استفاده می شود

هنوز پتانسیل عظیم و نامعلومی برای VR وجود دارد، اما حوزه های تمرکز آن برای پیشرفت های پزشکی شامل مراقبت های بهداشتی پیشگیرانه، توانبخشی، زندگی کمکی، درمان سرطان و جراحی است.

3. نوروتکنولوژی

نوروتکنولوژی دارای پتانسیل بی حد و حصری برای بهبود بسیاری از جنبه های زندگی است. این در حال حاضر عملاً در صنایع پزشکی و سلامتی به کار می رود، اما پیامدهای آینده زیادی برای زمینه های دیگر از جمله آموزش، مدیریت محل کار، امنیت ملی و حتی ورزش دارد.

نوروتکنولوژی شامل تمام اجزایی است که برای درک مغز، تجسم فرآیندهای آن و حتی کنترل، ترمیم یا بهبود عملکردهای آن ایجاد شده اند. این اجزا می توانند کامپیوترها، الکترودها یا هر وسیله دیگری باشند که می توانند برای رهگیری پالس های الکتریکی که از بدن عبور می کنند تنظیم شوند.

در مراقبت های بهداشتی، نوروتکنولوژی در حال حاضر در تصویربرداری مغز، با ثبت میدان های مغناطیسی تولید شده توسط فعالیت الکتریکی در مغز، تحریک عصبی، تحریک مغز و سیستم عصبی برای تأثیرگذاری بر فعالیت مغز استفاده می شود و در دستگاه‌های عصبی، یک فناوری نوظهور است که فعالیت مغز را با استفاده از ایمپلنت کنترل یا تنظیم می‌کند. دستگاه‌های عصبی هنوز عمدتاً در مرحله تحقیقاتی هستند، اما پتانسیل عمده‌ای برای درمان اختلالات مغزی دارند.

نمونه ای از این موارد Neuralink است. Neuralink که توسط ایلان ماسک پیشگام شده بود، در حال توسعه دستگاهی است که در مغز انسان جاسازی می شود، جایی که می تواند فعالیت مغز را ثبت کند و این داده ها را به صورت بی سیم به رایانه منتقل کند. سپس محققان می توانند این یافته ها را تجزیه و تحلیل کنند و از آنها برای تحریک الکتریکی فعالیت مغز استفاده کنند. در صورت موفقیت آمیز بودن، احتمالاً می توان از آن برای درمان بیماری های مغزی مانند آلزایمر و پارکینسون استفاده کرد. Neuralink تاکنون روی حیوانات آزمایش شده است، اما ایلان ماسک گفته است که این شرکت امیدوار است کاشت تراشه های خود را در انسان در سال 2022 آغاز کند.

نوروتکنولوژی، اگرچه از نظر درمانی بسیار هیجان انگیز است، اما بسیار بحث برانگیز نیز شده است؛ چرا که سوال در مورد حقوق داده ها و حریم خصوصی ایجاد می کند. در مجموع، کاربردهای آینده آن به طور کامل ترسیم نشده است، اما با افزایش مستمر و شناسایی اختلالات و شرایط عصبی، انتظار می‌رود که فناوری عصبی در سال‌های آینده رشد قابل‌توجهی را در بازار جهانی مراقبت‌های بهداشتی تجربه کند.


4. هوش مصنوعی

هوش مصنوعی یکی از هیجان انگیزترین فناوری هایی است که چشم انداز مراقبت های بهداشتی را در سال 2022 تغییر می دهد.

ثابت شده است که هوش مصنوعی در تشخیص زودهنگام بیماری ها و تأیید سریعتر تشخیص دقیق بسیار ارزشمند است؛ به عنوان مثال، در مراقبت از سرطان سینه، استفاده از هوش مصنوعی باعث می شود که بررسی ماموگرافی 30 برابر سریع باشد.

ar با دقت 99 درصد، نیاز به بیوپسی های غیر ضروری را کاهش می دهد. هوش مصنوعی همچنین برای نظارت بر بیماری قلبی در مراحل اولیه استفاده می شود و به پزشکان اجازه می دهد تا مشکلات بالقوه تهدید کننده زندگی را در مراحل اولیه و قابل درمان تر کشف کنند. علاوه بر این، هوش مصنوعی همچنین به پزشکان کمک می کند تا برنامه های درمانی جامع تری ایجاد کنند و به بیماران این امکان را می دهد که شرایط خود را به طور مؤثرتری مدیریت کنند.

پرینت سه بعدی را می توان برای «چاپ» قرص هایی استفاده کرد که حاوی چندین دارو هستند، که به بیماران در سازماندهی، زمان بندی و نظارت بر چندین دارو کمک می کند.

تحقیق و کشف دارو یکی از جدیدترین کاربردهای هوش مصنوعی در علوم زیستی است. هوش مصنوعی می‌تواند فرآیندهای کشف دارو را با ایجاد راه‌های کارآمدتر برای کشف و استفاده مجدد از داروها ساده‌سازی کند و زمان لازم برای بازاریابی یک داروی جدید را به میزان قابل توجهی کاهش دهد و هزینه‌های مرتبط با آن‌ها را نیز کاهش دهد.

5. چاپ سه بعدی

چاپگرهای سه بعدی به سرعت به یکی از داغ ترین فناوری های موجود در بازار تبدیل شده اند. در مراقبت های بهداشتی، این چاپگرهای تغییر دهنده بازی را می توان برای ایجاد ایمپلنت و حتی مفاصل برای استفاده در حین جراحی استفاده کرد. پروتزهای پرینت سه بعدی به دلیل سفارشی بودن به طور فزاینده ای محبوب هستند و قابلیت های دیجیتالی آنها را قادر می سازد تا اندازه های یک فرد را تا میلی متر مطابقت دهند و سطح بی سابقه ای از راحتی و تحرک را فراهم می کند.

استفاده از پرینت سه بعدی برای برنامه ریزی قبل از جراحی نیز در حال افزایش است. استفاده از یک کپی واقعی از آناتومی واقعی بیمار به جراحان اجازه می دهد تا روش هایی را انجام دهند که قبلاً قادر به انجام آنها نبودند. توانایی برنامه ریزی یک جراحی پیچیده و آموزش قبل از خود عمل با استفاده از مدل های پرینت سه بعدی این پتانسیل را دارد که نه تنها میزان موفقیت را افزایش دهد بلکه زمان حضور در اتاق عمل و زمان بهبودی را نیز کاهش دهد.

استفاده از چاپگرها می تواند اقلام طولانی مدتی ایجاد کند. به عنوان مثال، پرینت سه بعدی را می توان برای «چاپ» قرص هایی استفاده کرد که حاوی چندین دارو هستند، که به بیماران در سازماندهی، زمان بندی و نظارت بر چندین دارو کمک می کند.

برای ارتقای سطح دیگری از چاپ سه بعدی، چاپ زیستی نیز یک فناوری پزشکی در حال ظهور است. در حالی که در ابتدا قادر به بازسازی سلول‌های پوستی برای ایجاد خطوط پوستی برای قربانیان سوختگی بود، این امر به تدریج جای خود را به امکانات هیجان‌انگیزتری داد. دانشمندان توانسته‌اند رگ‌های خونی، تخمدان‌های مصنوعی و حتی پانکراس بسازند. سپس این اندام های مصنوعی در بدن بیمار رشد می کنند تا جایگزین اندام معیوب اصلی شوند. توانایی تامین اندام‌های مصنوعی که توسط سیستم ایمنی بدن طرد نمی‌شوند، می‌تواند انقلابی باشد و میلیون‌ها بیمار را که هر ساله به پیوند نجات‌بخش وابسته هستند، نجات دهد.


6. طب دقیق

همانطور که فناوری پزشکی پیشرفت می کند، بیشتر و بیشتر برای بیماران فردی شخصی می شود. پزشکی دقیق، تنوع فردی در ژنتیک، محیط و سبک زندگی را برای هر بیمار در نظر می گیرد. به عنوان مثال، هنگام استفاده از داروی دقیق برای درمان یک بیمار مبتلا به سرطان، می توان این دارو را بر اساس ترکیب ژنتیکی منحصر به فرد آنها برای آنها طراحی کرد. این داروی شخصی بسیار مؤثرتر از سایر انواع درمان است زیرا بر اساس ژنتیک بیمار به تومورها حمله می کند و باعث جهش ژنی می شود و باعث می شود آن را به راحتی توسط داروهای سرطان از بین ببرد.

پزشکی دقیق فرصت های بزرگی را در تغییر آینده مراقبت های بهداشتی ارائه می دهد. در حالی که این دارو در حال حاضر در انکولوژی پیشرفته ترین است، داروهای دقیق نیز کاربردهای گسترده تر و هیجان انگیزتری دارند، مانند بیماری های نادر و ژنتیکی، اما در درمان عفونت ها نیز نویدبخش است. با این حال، ادغام پزشکی دقیق در مراقبت های بهداشتی فرآیندی چالش برانگیز با مسائل زیرساختی، نابرابری ها و دانش است که صنعت باید قبل از تبدیل شدن به این امر به جریان اصلی بر آن غلبه کند.

هنگام استفاده از داروی دقیق برای درمان یک بیمار مبتلا به سرطان، می توان این دارو را بر اساس ترکیب ژنتیکی منحصر به فرد آنها برای آنها طراحی کرد. این داروی شخصی بسیار مؤثرتر از سایر انواع درمان است زیرا بر اساس ژنتیک بیمار به تومورها حمله می کند و باعث جهش ژنی می شود

7. کریسپر

کریسپر (CRISPR) پیشرفته‌ترین فناوری ویرایش ژن تاکنون است. این با مهار مکانیسم های طبیعی سیستم ایمنی سلول های باکتریایی ویروس های مهاجم عمل می کند، که سپس می تواند رشته های DNA آلوده را "برش دهد". این برش DNA چیزی است که قدرت تغییر بالقوه روش درمان بیماری را دارد. با اصلاح ژن ها، برخی از بزرگترین تهدیدات برای سلامتی ما، مانند سرطان و HIV، به طور بالقوه می توانند در عرض چند سال غلبه کنند.

CRISPR همچنین برای درمان بیماری‌های نادر امیدوارکننده است. فیبروز کیستیک (CF) یک اختلال نادر ارثی ژنتیکی است که بر عملکرد سیستم تنفسی و گوارشی تأثیر می گذارد. ژن CF باعث ایجاد جهش در تنظیم نمک در غشای سلولی می شود که منجر به ضخیم شدن مخاط می شود که باعث ایجاد مشکلاتی در ریه ها، پانکراس و سایر اندام ها می شود. جهش های متعددی وجود دارد که باعث فیبروز کیستیک می شود و در حال حاضر چندین آزمایش بالینی در حال انجام است تا ببینند آیا می توان از CRISPR برای اصلاح این جهش ها استفاده کرد یا خیر. CRISPR همچنین به عنوان یک راه ممکن برای درمان بیماری سلول داسی شکل که توسط یک جهش ژنتیکی ایجاد می شود، دیده می شود. تا همین اواخر، پیوند مغز استخوان تنها درمان واقعی برای بیماران بود، اما ژن درمانی CRISPR امید جدیدی به بیماران داده است.

CRISPR کاربردهای بالقوه زیادی دارد، از جمله :

  • اصلاح نقایص ژنتیکی
  • درمان و پیشگیری از گسترش بیماری ها و بهبود رشد و انعطاف پذیری محصولات

8. پزشکی از راه دور

بهداشت از راه دور و پزشکی از راه دور از زمان شروع همه‌گیری کووید-19 در سال 2020 به طور فزاینده‌ای مورد تقاضا قرار گرفته‌اند. پزشکی از راه دور به طور خاص به خدمات بالینی از راه دور اشاره دارد، در حالی که بهداشت از راه دور خدمات غیر بالینی از راه دور را شامل می‌شود. از آنجایی که افراد بیشتری از زمان شیوع بیماری همه گیر، روش جدیدی برای کار و زندگی در پیش گرفته اند، این روندی است که به احتمال زیاد به شتاب ادامه خواهد داد و پیش بینی می شود که بازار جهانی پزشکی از راه دور تا سال 2026 از 68.36 میلیارد دلار به 218.49 میلیارد دلار افزایش یابد.

پزشکی از راه دور طیف وسیعی از مزایا را هم برای بیماران و هم برای پزشکان ارائه می دهد؛ راحتی زیادی را برای بیماران ارائه می دهد و همچنین می تواند ارزان تر باشد، زیرا بیماران نیازی به پرداخت هزینه های ثانویه مانند هزینه های سفر یا مراقبت از کودکان ندارند. همچنین می‌تواند دسترسی سایر جمعیت‌ها، از جمله افراد مسن، افرادی که از نظر جغرافیایی دور هستند و کسانی که قادر به ترک خانه‌های خود نیستند، بهبود بخشد. برایپزشکان نیز پزشکی از راه دور مطلوب است زیرا هزینه ها و قرار گرفتن در معرض بیماری و عفونت را کاهش می دهد و به پزشکان اجازه می دهد افراد بیشتری را ببینند زیرا می توانند انعطاف پذیرتر کار کنند.

در دو سال گذشته شاهد رایج‌تر شدن سلامت از راه دور و پزشکی از راه دور بوده‌ایم و در سال 2022، فناوری برای قرار ملاقات‌های مراقبت مجازی فراتر از کنفرانس ویدیویی پزشک و بیمار 1:1 پیشرفت خواهد کرد. به عنوان مثال، در پاسخ به افزایش تعداد بیمارانی که به رفتار درمانی برای بیماری‌های سلامت روان نیاز دارند، می‌توان انتظار داشت که فناوری‌ای را ببینیم که جلسات گروهی را تسهیل می‌کند و به چندین بیمار اجازه می‌دهد با هم پشتیبانی شوند.

9. پوشیدنی های بهداشتی

تقاضا برای دستگاه‌های پوشیدنی از زمان معرفی آنها در چند سال گذشته، از زمان عرضه بلوتوث در سال 2000، افزایش یافته است. امروزه مردم از ابزارهای پوشیدنی همگام‌سازی شده با تلفن خود برای ردیابی همه چیز از گام‌های خود، آمادگی جسمانی و ضربان قلب گرفته تا الگوهای خواب خود استفاده می‌کنند. با جمعیت سالخورده در بسیاری از کشورهای توسعه یافته، ابزارهای پوشیدنی می توانند با کمک به بیماران برای نظارت و بهبود تناسب اندام در پیشگیری از بیماری های مزمن مانند دیابت و بیماری های قلبی عروقی موثر باشند.

ساعت‌های هوشمند یکی از محبوب‌ترین دستگاه‌های پوشیدنی در صنعت مراقبت‌های بهداشتی هستند و تمام شرکت‌های فناوری بزرگ مانند اپل، گوگل و سامسونگ همگی سهمی در بازار دارند. بسته به مدل، آنها قابلیت ثبت الگوهای خواب، فشار خون، اشباع اکسیژن و نوار قلب را دارند. سازندگان در حال حاضر روی ادغام حسگرهایی برای اندازه گیری قند خون در ساعت های هوشمند خود کار می کنند که این کار را برای افراد مبتلا به دیابت آسان تر می کند. علاوه بر ساعت‌های هوشمند، لباس‌های هوشمند، حلقه‌های هوشمند و دستگاه‌های شنیدنی نیز به طور فزاینده‌ای محبوب می‌شوند و ثابت می‌کنند که در جمع‌آوری داده‌ها برای تحقیقات بالینی مفید هستند.

پیشرفت‌های فن‌آوری تنها با دستگاه‌هایی که روی بدن پوشیده می‌شوند متوقف نمی‌شود، وسایل داخلی و کاشتنی نیز در حال توسعه هستند. تاکنون از این میکروکامپیوترها که از داخل بدن کار می کنند برای کمک به عملکرد اندام هایی مانند قلب و مغز استفاده شده است. Insideables که به عنوان قرص های هوشمند نیز شناخته می شود، توسط بسیاری به عنوان فاز بعدی پس از پوشیدنی های خارجی در نظر گرفته می شود. اینها به شکل یک کپسول سخت بلعیده می شوند و مقادیر اندازه گیری شده مانند سطح گلوکز یا تصاویری را از داخل بدن برای کمک به فرآیندهای تشخیص ارسال می کنند. از آنجایی که وسایل کاشتنی و داخلی به تازگی در حال ظهور هستند، انتظار می‌رود که در سال‌های آینده مراقبت‌های بهداشتی را متحول کنند.

ساعت‌های هوشمند یکی از محبوب‌ترین دستگاه‌های پوشیدنی در صنعت مراقبت‌های بهداشتی هستند و تمام شرکت‌های فناوری بزرگ مانند اپل، گوگل و سامسونگ همگی سهمی در بازار دارند. بسته به مدل، آنها قابلیت ثبت الگوهای خواب، فشار خون، اشباع اکسیژن و نوار قلب را دارند.

10. فن آوری در سلامت روان

تخمین زده می شود که تا سال 2030، افسردگی عامل اصلی بار بیماری در جهان خواهد بود و نیاز به درمان های جدید را بیش از هر زمان دیگری ضروری می کند. در طول سال گذشته، بسیاری از فن‌آوری‌های جدید پدیدار شده‌اند که می‌توانند به رفع نیازهای سلامت روان بیماران کمک کنند.

به‌طور فزاینده‌ای برخی از اپلیکیشن‌ها می‌توانند پذیرش بیمار را تکمیل کنند و یک تشخیص اولیه را قبل از ملاقات بیمار با پزشک ارائه دهند و ابزارهای مجهز به هوش مصنوعی روش ارائه درمان‌های سلامت روان را تغییر می‌دهند. چت ربات‌های هوش مصنوعی، مانند Woebot، که می‌توانند به بیماران کمک کنند تا استراتژی‌های درمان شناختی رفتاری (CBT) خود را در اپلیکیشن‌های گوشی‌های هوشمند و نرم‌افزار تشخیص صدا Ellipsis انجام دهند، می‌توانند الگوهای صدا و گفتار بیمار را برای علائم هشدار دهنده ناراحتی عاطفی تجزیه و تحلیل کنند. علاوه بر این، ردیابی علائم دیجیتال برای بهینه‌سازی مراقبت‌های کارآمد سلامت روان برای آینده بسیار مهم است. ردیابی علائم آنلاین بیماران را ترغیب می کند تا داده ها را روزانه به اشتراک بگذارند. سپس یک الگوریتم هوش مصنوعی آن داده ها را تجزیه و تحلیل می کند تا الگوها را شناسایی کند و پزشکان را در زمان واقعی در مورد علائم هشدار دهنده هشدار دهد.

فناوری دیگری که به تازگی برای سلامت روان مورد استفاده قرار گرفته است، استفاده از بازی های ویدیویی است.(EndeavorRx )

درمان بازی های ویدیویی توسط FDA تایید شده است. این بازی برای کمک به بهبود دامنه توجه کودکان 8-12 ساله مبتلا به ADHD استفاده می شود. در مطالعات بالینی، 73 درصد از شرکت کنندگان افزایش توانایی توجه را گزارش کردند.

پس از این موفقیت، بازی های ویدیویی قرار است به یک درمان محبوب تر، مقرون به صرفه و در دسترس برای طیف وسیعی از بیماری ها تبدیل شوند. اخیراً اعلام شد، DeepWell Digital Therapeutics اولین ناشر و توسعه‌دهنده بازی‌های ویدیویی را در نوع خود راه‌اندازی می‌کند که به خلق گیم‌پلی اختصاص دارد که می‌تواند به طور همزمان سرگرم کننده و ارائه، بهبود و تسریع درمان مجموعه‌ای از بیماری‌ها و شرایط باشد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha