دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۵:۳۹

مرکز آمار سرانجام نرخ تورم اسفند 1400 و فروردین 1401 را با تاخیر و البته به صورت ناقص و مختصر منتشر کرد.

خروج آمار تورم از پستو!

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه خراسان، مرکز آمار بعد از دو ماه، آمار تورم را به شکلی ناقص به روز کرد. این آمارها نشان می دهد نرخ تورم در پایان سال گذشته (سال 1401) به 45.8 درصد رسیده است. داده‌های این مرکز همچنین برای فروردین ماه، صرفاً آمار نرخ تورم ماهانه را نشان می دهد.


پس از آن که مرکز آمار در سوم اسفند سال گذشته، نرخ تورم بهمن 1401 را منتشر کرد، انتشار این آمارها مسکوت ماند تا این که سرانجام قفل این ماجرا با انتشار آمارهای تورم سال گذشته و فروردین و البته به طور ناقص شکسته شد.
اگر چه گفته می شود تغییرات فنی (تغییر سال پایه محاسبات از 1395 به 1400) دلیل اصلی این تاخیر بوده، اما برخی کارشناسان نیز پرهیز از انتشار آمارهای تورم بالا برای کنترل فضای روانی جامعه را از جمله دلایل تاخیر در انتشار آمار ماهانه تورم بیان می کنند. این در حالی است که آمار قیمت مسکن تهران نیز مدتی است توسط بانک مرکزی و مرکز آمار اعلام نمی شود.


نرخ تورم سال گذشته 45.8 درصد شد


به هر حال، در این آمارها و در ارتباط با سال گذشته، صرفاً دو جدول دیده می شود. اول جدول نرخ تورم ماهانه گروه های کالایی در اسفند و دوم جدول نرخ تورم سالانه برای کل خانوارها، خانوارهای شهری و خانوارهای روستایی در سال های اخیر و نیز در ماه های دو سال 1400 و 1401. بر این اساس، نرخ تورم سال گذشته یعنی میانگین 12 ماهه قیمت ها در 12 ماه منتهی به اسفند 1401 نسبت به دوره مشابه قبل از آن، برای کل خانوارهای کشور به 45.8 درصد رسیده که بالاترین میزان خود از آبان سال 1400 تا اسفند سال گذشته به شمار می رود. در این میان نرخ تورم خانوارهای شهری 45 و نرخ تورم خانوارهای روستایی نیز 50.6 درصد اعلام شده است. این آمارها در شرایطی بیان می شود که بانک مرکزی در 6 فروردین ماه امسال، نرخ تورم 12 ماه منتهی به اسفند 1401 نسبت به 12 ماه منتهی به اسفند 1400 را معادل 46.54 درصد اعلام کرده بود.


تورم 6.9 درصدی خوراکی ها در اسفند


از سوی دیگر مشاهده می شود بر خلاف دوره های قبل که جزئیات بیشتری از تورم ماهانه بیان می شد، آمارهای جدید مرکز آمار در ارتباط با اسفند سال گذشته، تنها به جدول تورم ماهانه بسنده کرده است. طبق این داده ها، نرخ تورم ماهانه کل کالاها 4.7 درصد و کل خوراکی ها نیز رقم قابل توجه 6.9 درصد بوده است. در بین کالاهای خوراکی، گروه گوشت با تورم ماهانه 18.3 درصد و نیز میوه و خشکبار با تورم ماهانه 12.8 درصد بیشترین تورم ماهانه را از آن خود کرده اند. در بین کالاهای غیر خوراکی نیز پوشاک و کفش با تورم ماهانه 7.5 درصد و نیز گروه حمل و نقل با تورم ماهانه 7.1 درصد، سردمدار رشد ماهانه قیمت در آستانه نوروز امسال لقب گرفته اند.


کاهش تب قیمت ها در فروردین 1402

اما آمارهای تورم ماهانه در فروردین امسال که در ادامه آمارهای مرکز آمار اعلام شده نشان می دهد در فروردین ماه امسال، مقداری از تب ماهانه قیمت ها کاسته شده است. به طوری که نرخ تورم ماهانه کل کالاها به 3.7 درصد و تورم ماهانه خوراکی ها به 4 درصد کاهش یافته است. به نظر می رسد آرام گرفتن نرخ ارز و همچنین کاهش تقاضا در بخش هایی از بازار به دلیل ماه مبارک رمضان، از جمله دلایل این کاهش باشد. به این ترتیب در بین کالاهای خوراکی، بیشترین نرخ تورم ماهانه به میوه و خشکبار با 15.3 درصد رسید و پس از آن گروه گوشت با 5.4 درصد در رده بعدی قرار گرفت. در میان کالاهای غیر خوراکی نیز گروه حمل و نقل با 8.6 درصد بیشترین تورم ماهانه را از آن خود کرد و پس از آن، کالاها و خدمات متفرقه و نیز هتل و رستوران به ترتیب با 7 و 5 درصد قرار گرفتند.


تغییر سهم کالاها در سبد هزینه خانوار


در میان داده هایی که دیروز مرکز آمار منتشر کرد، یک موضوع مهم درباره سبد هزینه خانوار خودنمایی می کند. به این صورت که نشان می دهد سهم گروه های کالایی در این سبد که بر اساس داده های سال 1400 به روز شده اند، با داده های قبلی که بر اساس آمارهای سال 95 محاسبه شده بودند، تفاوت های قابل توجهی دارد.


بر این اساس مشاهده می شود که طی 5 سال دوم دهه 90، در قبال افزایش سهم خوراکی ها، مسکن و لوازم خانگی در سبد هزینه خانوار، سهم دیگر اقلام نظیر بهداشت، حمل و نقل، ارتباطات، تفریح و فرهنگ، آموزش، هتل و رستوران کاسته شده است. بی تردید این موضوع حاصل تورم بی امان سال های اخیر و فرورفتن بودجه خانوار به لاک دفاعی و تامین نیازهای ضروری بوده که هشداری جدی به شمار می رود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha