به گزارش سلامت نیوز به نقل ازايسنا، سرهنگ علي سماواتي در نشستي پيرامون قرصهاي روانگردان و بحرانهاي اجتماعي كه در دانشگاه مذاهب اسلامي برگزار شد، با بيان اين كه جرم مربوط به مواد مخدر، جزء جرايم سازمان يافته و دومين تجارت غيرقانوني جهان بعد از قاچاق سلاح است، اظهار كرد: هم اكنون اعتياد در جهان به عنوان چهارمين بحران جوامع به شمار ميرود.
وي از انگليس به عنوان اولين كشوري ياد كرد كه در زمينه اعتياد با مشكل جدي روبهرو است، ولي در عين حال اضافه كرد: پس از انگلستان، كشور آلمان با معضل اعتياد دست و پنجه نرم ميكند. ايران هم به خاطر همسايگي با دو كشور افغانستان و پاكستان كه حجم بالايي از مواد مخدر در آنها توليد ميشود، محلي براي ترانزيت اين مواد شده است.
سرهنگ سماواتي با اعلام اين كه سالانه 200 هزار هكتار مواد مخدر در افغانستان كشت ميشود، خاطرنشان كرد: هم اكنون تمام شهرهاي افغانستان زير كشت خشخاش است و اين در حاليست كه در مقابل سالانه 7 هزار و يكصد تن ترياك از اين كشور برداشت ميشود و به اين ترتيب 80 درصد مواد مخدر جهان را افغانستان توليد ميكند.
وي به سه گروه هلال طلايي، مثلث طلايي و آمريكاي جنوبي در خصوص توليد موادمخدر اشاره كرد و توضيح داد: كشور افغانستان به دليل توليد بالاي مواد مخدر به «هلال طلايي» و كشورهاي لائوس، ميانمار و تايلند به «مثلث طلايي» شهرت يافتهاند و در اين ميان آمريكا جنوبي نيز به عنوان كشور توليد كننده مواد مخدر در كنار دو گروه ديگر قرار ميگيرد.
سرهنگ سماواتي افزود: هم اكنون 234 ميليون معتاد در سراسر جهان وجود دارند كه 16 ميليون تن آنها به ترياك و 170 ميليون تن نيز به حشيش معتاد هستند و اين در حاليست كه اين دو ماده مخدر بيشتر در كشورهاي آفريقايي، آسيايي و اروپايي مورد مصرف قرار ميگيرد.
وي با اعلام اين كه كوكائين با 7/13 درصد در كشورهاي پرو، بوليوي و كلمبيا كشت ميشود، گفت: در حال حاضر 35 ميليون تن در سراسر جهان به مصرف مواد مخدر صنعتي اعتياد دارند.
معاون آموزش اداره كل مبارزه با مواد مخدر ناجا با اشاره به اين كه پول كثيف يعني اصل تجارت مواد مخدر، اضافه كرد: قاچاق مواد مخدر در جهان سالانه به پولشويي يكهزار و 500 ميليارد دلار منجر ميشود، اما تاجران براي سرپوش گذاشتن بر پولهاي هنگفت به دست آمده از قاچاق مواد مخدر اقدام به راهاندازي موسسات خيريه ميكنند.
وي با طرح اين پرسش كه آيا با توجه به گستردگي تجارت مواد مخدر، يك ارگان ميتواند به تنهايي متولي مبارزه با مواد مخدر باشد، تاكيد كرد: متأسفانه كشور ما به خاطر قرار داشتن در مسير ترانزيت مواد مخدر به كشورهاي اروپايي با گرايش افراد به سمت اين مواد مواجه است.
به گفته معاون آموزش اداره كل مبارزه با مواد مخدر ناجا، قاچاق مواد مخدر در جهان، سالانه 600 ميليارد دلار درآمد دارد.
سرهنگ سماواتي «تبليغات» را عامل اصلي گرايش افراد به موادمخدر عنوان كرد و افزود: تبليغ دارويي بودن ترياك در ايران و يا كاهش گرسنگي در هندوستان از جمله مواردي است كه كشورهاي استعمارگر با ترويج اين مواد، قصد گسترش استفاده از مواد مخدر در كشور تحت استعمار را داشتند و از آن به عنوان يك سلاح استفاده ميكردند.
وي معتقد است: از آنجا كه اعتياد، مرز نميشناسد بايد زمينههاي پيشگيري با ايجاد تنفر از مواد مخدر فراهم شود. براي از رونق انداختن بازار عرضه بايد در جهت كاهش تقاضا وارد عمل شد.
معاون آموزش اداره كل مبارزه با مواد مخدر ناجا در تشريح انواع مواد مخدر گفت: در گروه نخست، ترياك به چهار گروه طبيعي، نيمه طبيعي و مصنوعي تقسيم ميشود كه عبارتند از ترياك، مرفين، شيره، سوخته و تفاله، هروئين كه تركيبي از ايندريواستيك و مرفين است در گروه دوم و متادون و .... در گروه سوم جاي ميگيرند.
همچنين هروئين نيز چهار شماره دارد: شماره يك «مرفين»، شماره دو با دو تا سه درصد خلوص به هروئين خياباني معروف است، شماره سه «كراك» است كه 60 تا 70 درصد خلوص دارد و به آن كلوخ، هروئين فشرده يا آزمايشگاهي نيز گفته ميشود. شماره چهار هم هروئين 90 تا 100 درصد خلوص معروف به «كريستال» است كه به دليل خلوص بالا به آن «اشك خدا» ميگويند.
سرهنگ سماواتي همچنين هشدار داد: مخدر «كراك» كه هروئين شماره 3 است و در حال حاضر در بازار به فروش ميرسد، كراك طبيعي نيست، چرا كه كراك اصلي تركيبي از جوش شيرين و كوكائين است و هر گرم بيش از 120 هزار تومان به فروش ميرسد؛ حال آنكه قيمت كراكي كه هم اكنون ميان متقاضيان در ايران توزيع ميشود، بين 5 تا 15 هزار تومان است!
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران وي تصريح كرد: بر اين اساس كراك غيرطبيعي به دليل تركيبات غيرضروري و ناخالص، تخريب 5 برابري نسبت به كراك طبيعي دارد و ترك آن به سختي انجام ميشود، چرا كه مصرف مواد مخدر بر روي غده كرتكس مغز تاثير ميگذارد.
معاون آموزش اداره كل مبارزه با مواد مخدر ناجا با بيان اين كه مصرف اين نوع مواد، فرد معتاد هروئيني را به بيرحمترين انسان تبديل ميكند، به چهار گروه ترياك كه سستيزا، توهمزا، توانافزا و آرامبخش است، اشاره كرد و گفت: مصرف قرص خشخاش ريشه اصلي سستيزاهاست، اما حشيش كه جزو تخديركنندهها نيست و نيز شاهدانه كه دو نوع طبيعي و مصنوعي دارد از خانواده توهمزاها هستند. كوكائين نيز كه ريشه اصلي آن گياهي به نام كوكاست در بخش توانافزاها قرار ميگيرد و از 500 كيلوگرم برگ گياه كوكا، يك كيلو كوكائين به دست ميآيد و به همين دليل قيمت بالايي دارد.
وي با بيان اين كه بيش از دو هزار نوع آمفتامين وجود دارد كه قرص اكس كه هاگ، اسكينز و ديسكو بيسكويت را شامل ميشود، اظهار كرد: آمفتامينها نيز از استحصالات گياه كوكا به دست ميآيد و مصرف تمامي مواد ياد شده انررژي كاذبي را در فرد ايجاد ميكند و در اين ميان شيشه يا شابو (به زبان ژاپني) نيز نوع ديگري از آمفتامينها است كه بر روي هيپوكاموز مغز تاثير گذاشته و تفكر مغز را دچار اختلال ميكند و حافظه كوتاه مدت و بلند مدت را از بين ميبرد.
به گفته معاون آموزش اداره كل مبارزه با مواد مخدر ناجا، موادي از قبيل تمجيزك، نورجيزك و بنجيزك كه براي ترك اعتياد مورد استفاده قرار ميگيرند و در واقع حاصل ادرار معتادان است، نه تنها به ترك اعتياد منجر نميشود، بلكه بر روي سيستم خونسازي بدن تاثير گذاشته و كبد را از كار مياندازد، به طوري كه مصرف سه ميليگرم از اين مواد، به اندازه 33 بار مصرف مرفين است و 25 تا 50 برابر از مرفين قويتر بوده و اعتياد را افزايش ميدهد.