به گززارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،تحقیقات جدید نشان میدهد که در برخی افراد، بهویژه کسانی که با بیماریهایی نظیر چاقی مفرط، دیابت یا فشار خون بالا زندگی میکنند، قلب میتواند تا ۴۵ سال پیرتر از سن واقعی آنها عمل کند. این یعنی اگرچه بدن یک فرد ۳۵ ساله است، قلب او ممکن است مانند یک فرد ۸۰ ساله کار کند.
این پژوهش که توسط تیمی بینالمللی از محققان بریتانیا، اسپانیا و سنگاپور انجام شده، به سرپرستی دکتر پانکاج گارگ از دانشکده پزشکی نورویچ، اسکنهای MRI قلبی ۵۶۳ نفر را بررسی کرده است. در این مطالعه، افراد سالم با کسانی که دارای عوامل خطر قلبیـعروقی بودند، مقایسه شدند.
محققان دریافتند که با افزایش سن، دهلیز چپ قلب که مسئول دریافت خون غنی از اکسیژن از ریههاست، بزرگتر و ناکارآمدتر میشود. این روند در افراد دارای بیماریهای مزمن، با سرعت بیشتری اتفاق میافتد.
بر اساس نتایج، افرادی با چاقی خفیف قلبهایی تا ۴ سال، با چاقی متوسط تا ۵ سال، و با چاقی شدید قلبهایی تا ۴۵ سال پیرتر از سن واقعی خود داشتند. در افراد دیابتی، بهویژه در دهه ۴۰ زندگی، قلب میتواند تا ۵۶ سال پیرتر عمل کند. فشار خون بالا نیز با پیری زودرس شدید قلبی همراه بوده است.
همچنین مشخص شد که بیماران مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی، در همه سنین، دارای قلبهایی پیرتر از حد معمول بودند. این وضعیت ضربان نامنظم و سریع قلب را بههمراه دارد.
محققان پیشنهاد میکنند که پزشکان میتوانند با استفاده از مفهوم "سن قلب"، اطلاعات پیچیده پزشکی را به شکل سادهتری به بیماران منتقل کنند. برای مثال، گفتن اینکه «قلبت مثل یک فرد ۷۰ ساله کار میکنه» بسیار گویاتر از بیان درصد خطر یا اعداد پیچیده است.
دکتر گارگ میگوید: «هدف ما تشخیص زودهنگام و پیشگیری است. با شناخت سن واقعی قلب، میتوانیم بیماران را به تغییر سبک زندگی، مصرف دارو یا پیروی از رژیم غذایی و ورزشی مناسب ترغیب کنیم.»
نتایج این پژوهش، که در مجله European Heart Journal Open منتشر شده، نشاندهنده لزوم بازنگری در استانداردهای فعلی پزشکی و تأکید بیشتر بر سلامت قلب، پیش از بروز علائم حاد است.
نظر شما