شنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۲:۳۹
کد خبر: 385779

در حالی که آنفلوآنزا یکی از بیماری‌های شایع تنفسی در فصل پاییز و زمستان بود اما در حال حاضر طبق رصد نظام تنفسی وزارت بهداشت، کرونا با سرعت بیشتری در حال انتشار است.

کرونا از آنفولانزا سبقت گرفت

به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم، در هفته‌های اخیر مراجعه به مراکز درمانی و آمار و ارقام بیماران تنفسی افزایشی شده، گویا سایه کرونا بار دیگر بر سلامت مردم سنگینی کرده است. برای پیگیری این موضوع که آیا کرونا دوباره مهمان ناخوانده ما شده یا نه با قباد مرادی، رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت صحبت کرده‌ایم.

آن‌طور که او می‌گوید باوجود این‌که در چند هفته اخیر، ابتلابه کووید نسبت به آنفلوآنزا بیشتر شده وحدود ۵‌درصد عفونت‌های تنفسی سرپایی، ناشی از کووید-۱۹ است اما درحال حاضرجای نگرانی نیست، چرا که کرونای کنونی بیشتر شبیه به یک سرماخوردگی است. ‌


در حالی که آنفلوآنزا یکی از بیماری‌های شایع تنفسی در فصل پاییز و زمستان بود اما در حال حاضر طبق رصد نظام تنفسی وزارت بهداشت، کرونا با سرعت بیشتری در حال انتشار است. البته قباد مرادی، رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت  با اشاره به این‌که در حال حاضر کرونا بیشتر شبیه یک سرماخوردگی و تبدیل به یک بیماری بومی در همه دنیا شده، می‌گوید: «بیش از دو سال پیش، سازمان جهانی بهداشت ویروس کرونا را از وضعیت اضطراری جهانی خارج کرد و این بیماری اکنون به یک بیماری بومی تبدیل شده است.

با این حال، اگر این ویروس دچار تغییر رفتار غیرطبیعی شود، در آن صورت، شرایط اضطراری مجددا اعلام خواهد شد.»
وی می‌افزاید: «ما دارای سیستم رصد عفونت‌های تنفسی هستیم و معمولا افرادی که به مراکز درمانی و بیمارستان‌های سرپایی مراجعه می‌کنند، از نظر میزان ابتلا به عفونت‌های تنفسی مورد بررسی قرار می‌گیرند. در این روند، کنترل می‌شود که عامل ایجاد این عفونت‌ها به چه ترتیب است. آنچه از پاییز تا اواخر فروردین تحت پایش قرار داشت، بیماری آنفلوآنزا بود. البته در اواخر پاییز و اوایل زمستان، میزان شیوع آن افزایش یافت، به‌گونه‌ای که حدود ۲۵‌درصد از کل موارد عفونت‌های تنفسی مربوط به آنفلوآنزا و ۳ تا ۴درصد مربوط به کرونا بود.» 


 
علائم خفیف 


افزایش موارد کووید را می‌توان به چند عامل نسبت داد. ظهور سویه‌های جدید ویروس که سرعت انتقال بیشتری دارند. از طرفی با گرم شدن هوا و افزایش سفرها و دورهمی‌های بهاری، فرصت برای گسترش ویروس فراهم شده است. سوی دیگر ماجرا  کاهش حساسیت عمومی نسبت به خطر کووید-۱۹، پس از فروکش کردن موج‌های قبلی است که باعث شده بسیاری از مردم پروتکل‌های بهداشتی را نادیده بگیرند. قباد مرادی نیز بر این باور است که با افزایش دمای هوا، میزان رشد ویروس آنفلوآنزا به‌طور قابل‌توجهی کاهش می‌یابد، زیرا این ویروس معمولا در هوای گرم کمتر رشد می‌کند با این حال، ویروس کرونا در چنین شرایطی همچنان می‌تواند به حیات خود ادامه دهد.

وی ضمن بیان این که با وجود موارد افزایشی، جای نگرانی وجود ندارد به ما توضیح می‌دهد: «در شرایط فعلی، احتمال ابتلا به کرونا در میان افراد دارای عفونت‌های تنفسی، بیشتر از احتمال ابتلا به آنفلوآنزاست. این در حالی است که کرونا دیگر به بیماری‌ای مشابه سرماخوردگی تبدیل شده است.» به نظر می‌رسد باید نگاه‌مان را به کرونا و آن ترس‌های زمان همه‌گیری‌اش تغییر دهیم و به آن به چشم یک سرماخوردگی ساده نگاه کنیم اما در حال حاضر و طبق گفته مرادی، سوش‌های در جریان کنونی، بسیار خفیف بوده و علائمی شبیه سرماخوردگی ایجاد می‌کنند. او با اشاره به علائم آنها می‌افزاید: «این افراد ممکن است چند روزی علائم تنفسی همچون تب خفیف، سرفه، آبریزش بینی، سوزش گلو، خستگی و کوفتگی بدن را داشته باشند اما به تدریج بهبود خواهند یافت.»


 
ارتباط گردوغبار با بیماری‌های تنفسی


حالا در خیابان‌های پر رفت‌وآمد شهرها، جایی که تقریبا ماسک‌ها به فراموشی سپرده شده و خبری از رعایت دقیق پروتکل‌های بهداشتی نیست، مجدد ویروس کرونا با قدرت بازگشته و نشان داده که تمایلی به عقب‌نشینی ندارد. با وجود این، قبادی معتقد است که افزایش این آمار به معنای شکل‌گیری موج جدیدی از کرونا نیست، بلکه نشان‌دهنده‌ این است که در میان عفونت‌های تنفسی فصل جاری، احتمال ابتلا به کرونا نسبت به آنفلوآنزا و سرماخوردگی بیشتر است، به‌ویژه در میان افرادی که در حال حاضر علائم عفونت‌های تنفسی دارند، کرونا می‌تواند عامل شایع‌تری باشد، اما با هوشیاری و پیشگیری می‌توان از تکرار روزهای سخت گذشته جلوگیری کرد. 
پرسشی که مطرح می‌شود این است که آیا آلودگی هوا و گردوغبارهای اخیر در شهرهای مختلف کشور، به تشدید این بیماری های تنفسی دامن می‌زند یا نه؟ قبادی در پاسخ به این پرسش به ما می‌گوید: « در اثر آلودگی هوا، دستگاه تنفسی آسیب‌پذیرتر می‌شود و در نتیجه احتمال ابتلا به عفونت‌های تنفسی افزایش می‌یابد. علاوه بر آسیب‌های شیمیایی وارد شده به این سیستم، آلودگی هوا موجب تضعیف مخاط تنفسی شده و زمینه را برای بروز عفونت‌ها فراهم می‌کند.» 


 
کرونای هزار چهره


اگرچه کووید-۱۹ دیگر عنوان یک بیماری اضطراری جهانی را یدک نمی‌کشد اما روشن است که این ویروس نه‌تنها صحنه را ترک نکرده، بلکه با تغییر چهره و کاهش شدت علائم، همچنان به حیات خود ادامه می‌دهد. همین ویژگی فریبنده، آن را به تهدیدی خاموش تبدیل کرده که در سایه بی‌توجهی عمومی، می‌تواند آسیب‌زا باشد. به هر حال بازگشت کرونا در بهار، زمانی که کمتر کسی انتظارش را داشت، نشان داد که اپیدمی‌ها پایان نمی‌یابند، بلکه تغییر شکل می‌دهند.حالا مسئولیت پیشگیری بیش از همیشه بر دوش رفتارهای فردی ماست. در نهایت، شاید زمان آن فرا رسیده باشد که ما به جای انتظار برای پایان کامل ویروس، آموختن همزیستی با آن را تمرین کنیم. همزیستی‌ای که با رعایت بهداشت، احترام به سلامت دیگران و توجه به علائم ساده آغاز می‌شود. کرونا ممکن است خفیف شده باشد اما بی‌توجهی ما می‌تواند پیامدهای آن را دوباره سنگین کند.



توصیه‌هایی برای پیشگیری


برای مهار این موج جدید رعایت برخی از اصول ساده همچون استفاده از ماسک در مکان‌های شلوغ، حیاتی و ضروری است. البته گروه‌های پرخطر مانند سالمندان و افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای باید بیش ازدیگران مراقب باشند ودر صورت بروز علائم، سریعا به مراکز درمانی مراجعه کنند. قبادی نیز در این‌باره با ما هم نظر است و می‌گوید: «اگر فردی به این ویروس مبتلا شد و سرفه‌های شدید داشت، به‌گونه‌ای که تنگی‌نفس به‌طور قابل‌توجهی او راتحت تأثیر قرار داد، باید فورا به پزشک مراجعه کند.این توصیه نه‌تنها برای کرونا،بلکه برای تمامی عفونت‌های تنفسی صدق می‌کند،زیرا افراد آسیب‌پذیر ازجمله سالمندان،بیماران مزمن تنفسی و افرادی باضعف سیستم ایمنی بیشتردرمعرض خطرقرار دارند. تنها توصیه‌ من به این افراد، رعایت آداب تنفسی و استفاده از ماسک در مکان‌های تجمعی است. همچنین، کسانی که دچار عفونت‌های تنفسی همراه با سرفه‌های طولانی ‌مدت می‌شوند، باید حتما به پزشک مراجعه کنند.» 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha