معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه بیش از ۶۰ درصد زنان متأهل در سنین ۳۵ تا ۵۰ سال هستند، هشدار داد: فرصت باروری برای زنان دهه شصتی در حال پایان است و چنانچه اقدام فوری انجام نشود، بحران جمعیت وارد مرحله‌ای جبران‌ناپذیر خواهد شد.

هشدار وزارت بهداشت؛دهه شصتی‌ها در آستانه پایان فرصت باروری قرار دارند

به گزارش سلامت نیوز به نقل از مهر،با آغاز هفته ملی جمعیت، علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزارت بهداشت در نشست خبری از روند نزولی نرخ فرزندآوری ابراز نگرانی کرد و گفت: مسئله جمعیت امروز دیگر یک موضوع صرفاً فرهنگی یا فردی نیست، بلکه به دغدغه‌ای ملی و امنیتی تبدیل شده است که کشورهای مختلف نیز با آن درگیر هستند.

رئیسی با اشاره به ساختار سنی جمعیت ایران، تأکید کرد: بیش از ۶۰ درصد زنان متأهل در بازه سنی ۳۵ تا ۵۰ سال قرار دارند و این یعنی فرصت باروری برای بخش زیادی از آن‌ها محدود شده است. به‌ویژه زنان دهه شصتی که اکنون در آستانه پایان دوره باروری قرار گرفته‌اند، باید محور برنامه‌ریزی‌های جمعیتی کشور باشند.

وی گفت: در سال ۱۴۰۳ با وجود آنکه بیش از ۱۶ میلیون زن متأهل در کشور داریم، کمتر از یک میلیون تولد ثبت شده، در حالی که در سال ۱۳۶۵ با ۱۰ میلیون زن متأهل، دو میلیون تولد به ثبت رسیده بود. این آمار نشان‌دهنده کاهش شدید نرخ باروری علی‌رغم افزایش جمعیت زنان در سن فرزندآوری است.

معاون بهداشت با بیان اینکه کاهش نرخ تولد زنگ خطر جدی برای آینده کشور است، گفت: هرچند اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت روند نزولی نرخ زاد و ولد را کند کرده، اما همچنان باید با اقدامات سریع و هدفمند به‌ویژه در بین زنان در معرض خروج از سن باروری، این روند را مدیریت کرد.

تغییرات آماری در فرزندآوری و ازدواج

رئیسی گفت: در سال ۱۴۰۳ بیشترین موالید مربوط به استان‌های تهران، خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان بوده است. همچنین، شهرهای تهران، مشهد، اهواز، شیراز و زاهدان در صدر ثبت تولد قرار دارند.

او با اشاره به تغییر الگوی فرزندآوری گفت: «گرچه زایمان فرزند اول و دوم کاهش داشته، اما تولد فرزند سوم به بعد افزایش یافته است. این نشان می‌دهد خانواده‌هایی که پیش‌تر دو فرزند داشتند، اکنون تمایل بیشتری برای فرزند سوم یا چهارم دارند.»

بر اساس آمار، ۷۰ درصد زنان ایرانی در سنین ۲۵ تا ۳۹ سال قرار دارند که بیشترین ظرفیت باروری در این گروه وجود دارد، در حالی که فقط ۲۲ درصد زنان در سن ۱۵ تا ۲۴ سال و ۷.۵ درصد در سن ۴۰ تا ۵۴ سال هستند. این مسئله لزوم تمرکز ویژه بر گروه سنی ۲۵ تا ۳۹ سال را دوچندان می‌کند.

کاهش ازدواج و افزایش سن فرزندآوری

رئیسی با اشاره به اینکه آمار ازدواج نیز کاهش یافته، گفت: در سال جاری ازدواج حدود دو درصد کمتر از سال گذشته بوده است. میانگین سن ازدواج مردان به ۲۸ سال و زنان به ۲۴.۱ سال رسیده و سن اولین فرزند برای مردان به ۳۲ و برای زنان به حدود ۲۷ سال رسیده است. این موضوع فاصله بین تولد فرزندان را بیشتر و تعداد موالید را کاهش می‌دهد.

وی افزود: در شهرهایی مانند تهران و ایلام، میانگین سن ازدواج زنان به ۳۰ سال و مردان به ۳۴ سال رسیده است که نشانه‌ای نگران‌کننده از تأخیر در ازدواج و فرزندآوری است.

شبکه گسترده خدمات بهداشت باروری

به گفته معاون وزیر، اکنون ۱۸ هزار خانه بهداشت، ۵۷۰۰ پایگاه سلامت، بیش از ۵ هزار مرکز جامع خدمات سلامت و هزاران مامای آموزش‌دیده در برنامه‌های تشویق فرزندآوری مشارکت دارند. همچنین، ۱۳۷۰۰ ماما و بیش از ۸ هزار متخصص زنان در بخش‌های دولتی و خصوصی به‌طور فعال در برنامه‌های جمعیتی دخیل هستند.

او در پایان با اشاره به تجارب بین‌المللی مانند مجارستان، کره جنوبی و ژاپن گفت: این کشورها نشان داده‌اند مهار کاهش جمعیت ممکن است، ولی بازگشت آن بسیار دشوار خواهد بود. بنابراین، باید از همین امروز با عزم ملی، به مقابله با بحران جمعیت پرداخت.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha